Šta je novo?

SUPERSET = SBB + Telenor ("quad-play" usluga)

Pomirite se da za telekom usluge ima da placate 20-30eur sad pa do kraja zivota, takav je to biznis i tako trazi, usluge ce da se menaju ali ko hoce njihove usluge pare tog reda velicine ima da se daju :).

To sto bi alfa hteo da bude pretplatnik za 2 evra mesecno nije nista novo i nije nista nenormalno ali jeste nerealno i utopisticki, to smo videli na sta je izaslo u austriji, nemackoj i svuda gde postoje 4 operatera.

Pomirite se da za telekom usluge ima da placate 20-30eur sad pa do kraja zivota, takav je to biznis i tako trazi, usluge ce da se menaju ali ko hoce njihove usluge pare tog reda velicine ima da se daju :).
Voleo bih da razumem ali ne razumem ovo. Ja od ovog meseca placam 699,50 dinara jer na ugovoru sa 50% popusta (vec godinama) mogu da skacem sa paketa na paket svakog meseca, sad sam sišao dva paketa nize jer mi ne treba. Prosecnom coveku ovaj MIX M paket odgovara u potpunosti, cak verujem da vecina ima neiskorisceno sto se prenosi... Nikad jeftinije od kako su poceli sa radom. A sad ova SBB &Telenor varijanta garantuje da ce jos dugo vaziti ta 50% varijanta tokom celog ugovora a mozda jos nesto ubace (ima dosta slucajeva, retko ali ima, da su neki dobili i telefon i 50%...).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Telekom usluge mislim na quad play usluge u celom domacinstvu.

20e je OK - sve dok to kao "zbog ulaganja" ne poskupljuje. Jer sve dok njihova zarada ne opada, nemaju pravo da se zale na ulaganje i time dizu cenu. A Telenor je to radio svih ovih godina. SBB je barem drzao iste cene skoro, samo je povecavao brzine.

Stena, evo inace tema gde mozes videti kako ide SjBBu:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...et-Veze-Izmedju-18h-23h&p=4573494#post4573494
To je ono da nije bolji kabl od DSLa. Sve ima svoje mesto.

Problemi nekolicine nisu hejt, vec CINJENICE.
Ocigledno SBB ima probleme.

Ponuda zvana "ništa posebno". Očekivao sam dosta bolju ponudu od SBB-a, posebno na povećanje upload brzine ili širenje optike. Nadao sam se da će opravdati povećanje cene održavanja, kad ono međutim..

Imas Internet - ocigledno - pa na par klikova mozes i sam da skapiras sve tehnicke pojedinosti (svega, na kraju krajeva). Mada mislim da ako to ne razumes ili nisi razumeo do sada >> a narocito desavanja kod nas po tom pitanju! << tesko da bi imalo smisla polemisati o tome a narocito u ovoj temi.

Pozdav!

Ja sve tehnicke pojedinosti imam u glavi i zato bi voleo da me neko ubedi sa tehnickim cinjenicama u superiornost koaksijalnog kabla u odnosu na telefonsku paricu. Posto po tebi je koaksijalac superioran, zeleo bi da cujem te tehnicke podatke na koje ti mislis.

Poslednja izmena:
Mozes ti da zelis koliko hoces, tvoja stvar, ne ulazim u to - ali i ne zelim besmislene rasprave "na tehnickom nivou" koje su iskljucivo i samo mlacenje prazne slame a ne znace nikome nista.

Sve se zavrsava pitanjem "koliko moram da budem udaljen da bih imao brzinu..." >> odnosno odgovorom na to, a odgovor je u slucaju "parice provajdera" navodjenje udaljenosti dok je kod "kablovskog provajdera" odgovor da je to nebitno, udaljenost.

Sa tim je sve recenoi sto se smatra za bitnim. Teoretisanje ne ide kroz zicu.

Ne bih te vise zadrzavao jer odo' da gledam House OF Cards, izasla nova sezona.

Pozdrav!

Kod svakog bakrenog kabla je udaljenost bitna!

Slabljenje signala u zavisnosti od infrastrukture:
Bakar: 0,2-0,6 dB/m
Koaksijalni kabl: 0,2-0,3 dB/m
Optika: 0.2 dB/km

Koaksijalni kabl ima manje slabljenje od telefonske parice po duznom metru ali to ne znaci da udaljenost nije bitna jer nije istina da udaljenost nije bitna kod koaksijalnog kabla kao sto ti kazes. A i to sto niko ne pominje udaljenost kod koaksijalne infrastrukture ne znaci da udaljenost nije bitna.

Na koaksijalnoj infrastrukturi je agregacija mnogo izrazenija nego kod ADSL, VDSL tehnologije.

Korisnici moraju da znaju koje su prednosti, a koje su mane odredjene telekomunikacione infrastrukture jer samo tako ce moci da izaberu pravu ponudu za sebe.

Poslednja izmena:
Ne postoje ISP koji nema problema, vec ljudi kod ISP odredjenog koji nemaju problema, kao ja recimo.

Ako imam duo silver kod sbba i tarifu kod Telenora onda ovo meni skroz odgovara zar ne?

I sutra ce biti update app da se ovo omoguci?

Mozete da nastavite sa raspravom...
(Iako sam se pretplatio na temu da procitam/potvrdim kako ovo funkcionise, ali izgleda toga ovde nema( ili ima negde medju ovom raspravom ali ne zanima me da trazim))

Ako imam duo silver kod sbba i tarifu kod Telenora onda ovo meni skroz odgovara zar ne?
I sutra ce biti update app da se ovo omoguci?
Da, da. Mada ce app mozda da kasni, kao i portal nesto kratko, ali od sutra treba da bude omogucen.

A kod kog provajdera ( internet ili kablovskog ) nikada nema nikakvih problema?
Da odmah predjem tamo...
Telekomov VDSL mislim da nije imao primetnih problema do sada, a jos manje ozbiljnih, sto se kvaliteta tice.
EUNet, dok je bio EUNet (a ne sada SBB) je ipak imao neki kvalitet (nesrazmeran ceni, ali avaj..)

Sve se zavrsava pitanjem "koliko moram da budem udaljen da bih imao brzinu..." >> odnosno odgovorom na to, a odgovor je u slucaju "parice provajdera" navodjenje udaljenosti dok je kod "kablovskog provajdera" odgovor da je to nebitno, udaljenost.
To je teorija i dokaz neznjanja materije. Kod DSLa trebas biti blizu parice, ali parica moze biti i u tvojoj zgradi :) Sto se i desava u stvari, pola Dorcola ima Istureni Stepen u nekoj od zgrada, a ne neko cvoriste za puno zgrada. Tako da daljina ne igra ulogu kakvu ti mislis (tj. kako se meni cini da mislis barem).

Problem VDSLa je sto su brzine do nekih 100/15, eeeeventualno 100/30 sa idealnom blizinom parice. Sto je realno trebalo da bude neki standard vec neko vreme, ali kod nas ce to biti dovoljno jos, nazalost, dugi niz godina, tako da i VDSL ima mesta za vece brzine, a i moci ce da ih isporuci.
Coax kakav SBB koristi je ocigledno dostigao neki limit.

Poslednja izmena:
Opet teoretisanje, pa da ponovim - teoretisanje ne ide kroz zicu. Osim sto se nepotrebno zatrpava ova tema sa nekim stvarima koje nemaju veze sa temom sve ima na temi koja postoji za to i mogu se videti sve "čari" plavo bele zicane varijante.

Da skratim i vec drugi put da napomenem - nije bitno teorijski navedeno kad se to u praksi pokazuje kao "samo u idealnim uslovima" a narocito kad se zna da je situacija na terenu (sto podrazumeva ovo ovde gde zivimo!) katastrofalna sa pomacima na bolje kao kad puž stoji u mestu neodlucan sta da radi jer ma kakav napor ulozio opet ce da se krece puzevom brzinom (mislim na napredak u poboljsanju prastare infrastrukture...).

Sto se teme tice - nigde nema onih koji su bili prilicno glasno odusevljeni pre nego sto je "obnarodovano" radovanje u vidu saradnje Telenor & SBB. Sto znaci, sta?

Pozdrav!

Kakvo teoretisanje kada sam ti pomenuo u praksi kako se kod SBBa vec oseca usporenje? (i nisam jedini, imas celu temu)
Teorija je u tvojim postovima, u praksi se IS postavljaju prilicno dobrim tempom, i udaljenost uopste nije toliki problem.

Poslednja izmena:
Ja nikada, ali nikada ne teoretisem jer je besmisleno. Uvek iz prakse. A ja sam SBB korisnik sada, ti nisi sada. Kod mene u kraju je daleko gusce naseljeno nego kod tebe. Ja sam u jednoj (od mnogo!) od najmanjih zgarada, ima samo 5 spratova i 28 domavinstava. Zgrade su "u nizu"... vecina je na SBB-u. Skoro, nedavno, sam i ucestvovao u nekom istrazivanju (vise pomagao ali je to podrazumevalo uvid u sve podatke) u vezi medija gde je bilo i stavki/pitanja u vezi Internet-a i TV-a globalno (koji provajder, koje brzine, kako radi, problemi...) pa i to uzimam, vrlo, kao pokazatelj/reper.

Kakva, bre, teorija... kome to sluzi osim informisanja ili edukacije (nekome neophodne za nesto), sve ostalo je neprimenjivo u praksi jer praksa pokazuje da se teorija "raspada", cesto, stanjem u realnom zivotu a zavisno od situacije "na trerenu".

I sad ti najbolje znas kakva je situacija kod SBB-a. Ne budi neozbiljan a narocito smanji dozivljaj i hejt uzrokovan licnim problemima - koji jesu bili veliki i katastrofalni i mucni > ali su tvoji licni i nemoj da to projektujes na druge a narocito na osnovu licnog iskustva ne generalizuj.

Pozdrav!

Imam 50/3 kod sbb-a, vikendom i popodne imam osecaj kao da surfujem na 256kbita.. Vidi se da su na limitu..

Kod tebe kuci, u tvojoj zgradi, naselju, delu grada, pa da je i u celom gradu nije osnov za generalno.

BTW - nije ovo tema u vezi SBB "zagusenja" Internet-a, ima takva tema globalno za celu zemlju...

(a ja kad po nekad navedem "kod mene radi odlicno, nemam nikakvog zagusenja nikada ni bilo kakvih drugih smetnji - to se odmah napada po svim osnovama... pa smesno)

Pozdrav!

Imas temu o SBB zagusenju, KV, NI, BG, NS... ono, sasvim dovoljno da se vidi da imaju probleme :)

Oladi ti sa hejtom ka meni... dajem ti konkretne informacije, a ne teoriju - prava praksa, a ne neke "ankete".

(a ja kad po nekad navedem "kod mene radi odlicno, nemam nikakvog zagusenja nikada ni bilo kakvih drugih smetnji - to se odmah napada po svim osnovama... pa smesno)

@Sceka ako je tebi dobro na SBB-u placaj i uzivaj

Meni na primer nije odgovaralo ni kod Sbb-a ni kod Telekoma pa sam ih otkacio i otisao kod treceg

A ove pojave koje se busaju u kvalitet MTS-a maksimalno ignorisati

Dzaba objasnjavas kad je uvrteo sebi u glavu da je samo on uvek u pravu i njegov izbor je uvek pravi :wall:

Alfa iznosi cinjenice. Demantujte ga cinjenicama ako mozete.

Imas temu o SBB zagusenju, KV, NI, BG, NS... ono, sasvim dovoljno da se vidi da imaju probleme :)

Oladi ti sa hejtom ka meni... dajem ti konkretne informacije, a ne teoriju - prava praksa, a ne neke "ankete".
Nije da branim sbb (sačuvaj me Boze toga) ali ja u BG na zvezdari nemam problem. Često mi radi neki uređaj dl i/ili ul i stvarno nisam primetio pad dl u pomenutom periodu.

@mikipsy
Kako se alfa kune i mts vdsl tako i ja bih mogao u sbb jer njihov net (sa manjim prekidima od godinu dana-dve) koristim od jeseni 2003. godine na tri lokacije u BG i nemam zamerki (osim što bi mogao Ul da ode gore).
Uzgred, sam je pisao da vdsl "kad radi onda radi". Isto očigledno važi i za sbb. Gde šljaka, šljaka za sve pare.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno