Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pomoć prijatelja,

Ex radijus Vektor treba da promenim stari cisko i da uzmem nov da bih izbacio svoj wi fi,elem nude tri

Techicolor

Cisko

Thomson

I ako mogu koji modeli se nude

Koji da uzmem

J

PS: bitne i dimenzije pošto ulazi u rek

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Poslednja izmena:
^Ne znam koji da uzmes (neko ce iskusniji da ti predlozi nesto), posto i ja od skoro koristim 'super'novu. Kod mene je ovaj Technicolor TC 7210. Nestandardnog je geometrijskog oblika (osnova na kojoj stoji je 'elipsasta' tj. 'jajasta') pa se na 'gore' to 'regulise' u pravougaonik. Evo kako izgleda, duzine su merene (mozda ima odstupanja ~2mm):

uSUzUFP.jpg

@veljadj: poslao sam ti PM, pa ako mozes baci pogled.

Poslednja izmena:
^Ne znam koji da uzmes (neko ce iskusniji da ti predlozi nesto), posto i ja od skoro koristim 'super'novu. Kod mene je ovaj Technicolor TC 7210. Nestandardnog je geometrijskog oblika (osnova na kojoj stoji je 'elipsasta' tj. 'jajasta') pa se na 'gore' to 'regulise' u pravougaonik. Evo kako izgleda, duzine su merene (mozda ima odstupanja ~2mm):

uSUzUFP.jpg

@veljadj: poslao sam ti PM, pa ako mozes baci pogled.
Hvala cekam druge, da li si zadovoljan ovim

J

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

A cemu mi sluzi onda paket od 120mbs? Hajde realno, bez tog zastitnickog stava.
Sta to iziskuje ovu brzinu? Netflix 4K, YT 4K ? Ma nije valjda da su samo tako nesto imali u vidu kada nude ovu brzinu. Veci download speed sluzi za.... pa VECI (brzi) download. Download cega? Zasto bi iko uzimao i gigabitni internet ako ga stave iza NAT-a?

EDIT:
I da, postoje operateri u svetu koji te ne stavljaju iza nata (mozda je mesecna pretplata veca), ali ti operatori nisu u diktatorskim zemljama. Sta mislis, svi ameri koriste seedbox za downlaod torenta besnom brzinom? (nisi u pravu ako to mislis)

Da li znaš koliko ima IP4 adresa na raspolaganju u Srbiji i koliko ima korisnika interneta u Srbiji?

Hvala cekam druge, da li si zadovoljan ovim

Hmm, nisam bas mogao da ga testiram. Desilo se da su mi majstori prikljucili kablovsku i net kasno popodne a sutradan mi je crkao monitor, pa narednih 10 dana (sve do juce) nisam mogao nista ozbiljnije da 'testiram'. Sto se tice pristupa preko wifi-a, ne znam, cudan je osecaj posto mi na paketu od 120mb/s, brzina na speedtest-u (na tabletu od 9.6") dostize oko 24-25mb/s. Ne bih znao reci do cega je, posto kada sam merio tablet je bio bukvlno na stolu na kome se nalazi i ovaj ruter. Sto se tice veze racunara i samog net-a, on dostize 115-118 (ponekada i celih 120mb/s) mada ume da bude i oko 99mb/s.

Mene muci drugi problem (ako si citao par mojih postova unazad) jer su me gospoda iz supernove stavila iza NAT-a, pa se sada pitam sta ce mi uopste ova brzina. Nisam bas osoba koja ti moze pomoci oko misljenja kakav je ovaj Technicolor posto ga jako kratko koristim. Onako na oko deluje 'ok', osim sto mi net na tablet-u (i mob) ne dostize ni priblizno (cak ni upola) brzinu koju imam u ovom paketu (iako se u tom momentu drugi uredjaji ne koriste za net).

Bolje sacekaj da ti neko ko duze koristi uredjaj da njegovo misljenje.

Poslednja izmena:
Da li znaš koliko ima IP4 adresa na raspolaganju u Srbiji i koliko ima korisnika interneta u Srbiji?

Ja druze internet koristim od 96'. Od kuce sam poceo da ga koristim od Bozica '97. 9 godina na dial-u modemu, i da ti ne pricam istoriju dalje.

Da li ti znas sta sam sve od strane ove drzavne firme za ovih 23 godina koriscenja neta (par godina sam koristio wireless net) morao da podnesem? Nemoj me pitati koliko ima IP adresa u Srbiji na raspolaganju (znam da je to problem u svetu i da je zbog toga pocela prica oko IPv6). Nije to moj problem.
Ili cemo svi imati IP4 dinamicke adrese ili nece niko (uz par 'onih privilegovanih' sa vezama, naravno). Zasto ja svaki put kada sam dobio neku uslugu od ove (a i drugih) drzavne firme, UVEK moram da naknadno zovem i vucem nekoga za rukav?

NARAVNO, nigde ne pise da je ova brzina za skidanje torenta. NARAVNO da nisu oni mutavi i da znaju za sta ce da se koristi najvise. NIJE meni problem sto sam iza NAT-a. Problem je sto zbog toga ja ne mogu da koristim brzinu download-a koju PLACAM! Da li to shvatas? Koja je poenta da neko reklamira (i prodaje) te pakete od 120mb/s ako korisnik ne moze ni priblizno da ih iskoristi? Za sta ce meni onda ova brzina? Sigurno ne da bih blejao na FB ili IG. Za to nije potrebna ta brzina. Za YT ili Netflix, ok, ali to nije ono za sta ce svi da koriste ovaj paket. Za YT je i vise nego dovoljno (osim za 4K/8K) i 60mb/s. Znaci ako neko uzme 120mb/s 'verovatno' ima u planu da tu brzinu i koristi.

Dakle, nije problem, neka oni mene stave iza NAT-a ako nemaju dovoljan broj IP4 adresa, ali neka mi dozvole da koristim net u punom opsegu, jer ja to PLACAM!

Sta to iziskuje ovu brzinu? Netflix 4K, YT 4K ? Ma nije valjda da su samo tako nesto imali u vidu kada nude ovu brzinu. Veci download speed sluzi za.... pa VECI (brzi) download. Download cega? Zasto bi iko uzimao i gigabitni internet ako ga stave iza NAT-a?

EDIT:
I da, postoje operateri u svetu koji te ne stavljaju iza nata (mozda je mesecna pretplata veca), ali ti operatori nisu u diktatorskim zemljama. Sta mislis, svi ameri koriste seedbox za downlaod torenta besnom brzinom? (nisi u pravu ako to mislis)
Iskreno, ne znam čemu tebi služi taj paket, niti me interesuje - ti si ga kupio, a ne ja. Ono što znam je da operateri prave pakete tako da uzmu što više para i da pokriju što veći opseg korisnika u smislu cena. Ne prave pakete brinući o potrebama korisnika torenta. Ako si mislio da će torenti raditi idealno sa tim paketom, onda si pogrešno mislio.
Zašto postoje brži paketi? Uglavnom da bi operateri uzeli više para; većini korisnika brzina iznad neke realno ništa ne znači, al' kupuju jer mogu ili hoće da imaju, koristili ili ne, svejedno.
Ogroman broj korisnika velikih brzina ni ne zna da je iza NAT-a, jer im važne usluge rade. To što ne koriste ni 90% linka ih ni najmanje ne zanima. Važno je da rade Spotify i Netflix, da se poneki download skine brzo i to je to. Da mogu da online rade na dokumentima na kompanijskom cloud-u i da na "Save" ne čekaju satima...
Inače, NAT nije specijalnost ovih ili onih zemalja, već, nažalost, potreba - dok se ne predje na IPv6. NAT-a ima i kod nas, i u Americi, i na Papua Novoj Gvineji, ne zavisno od zemlje, već zavisno od operatera i njegove politike poslovanja.
Pozdrav

EDIT:
Au brate vidim da je tebi internet najbitniji zbog torrenta-skidanje svega i svačega (nebitno svako skida ono šta voli). Treba da shvatiš jednu stvar, ti misliš ako ti koristiš torrent da i svi ostali korisnici isto to rade. Veruj mi da 90% i ne znaju šta je torrent a da ne pričam o tome da 50% korisnika i ne koriste računare i lap-top već im je najbitniji internet na mobilnom telefonu. I da, njima je važno da imaju brz YT brz internet zbog vibera i ostalih komunikativnih aplikacija gde se koristi kamera. Veruj mi da i ja pi...m zbog nata jer ne mogu da pratim kamere i zbog toga moram da plaćam ono što ranije nisam. Kažeš da si od skora korisnik supernove, mogao si da se raspitaš ili da pročitaš postove vezano za natovanje. Sve u svemu šta je tu je teško da ćeš uspeti da dobiješ statičnu ip adresu...

Ne znam kako se izbegava NAT kod Supernove, ali ni SBB nije mnogo bolji. Do sada su jedino korisnici najskupljeg paketa (EON Premium) poštedjeni NAT-a, ostali uglavnom nisu. Naravno, to nigde ne stoji, niti u ugovoru, niti u Opštim Uslovima, pa može lako da se promeni (na gore). Još gore, nema naznaka uvodjenju IPv6.
Traži da te skinu sa NAT-a, pa ako uspeš super...
Pozdrav

NAT-a ima i kod nas, i u Americi, i na Papua Novoj Gvineji, ne zavisno od zemlje, već zavisno od operatera i njegove politike poslovanja.Pozdrav
Ima i u Americi, ali si ti dosao sa stavom da nema tog operatera nigde koji ne koristi NAT. A ovo dalje i ne treba da te interesuje. I to sto je 90% korisnika interneta u Srbiji kompjuterski skroz 'nepismeno' to nije moj problem. Cak stavise, samom operateru je jos i bolje ako nema opterecenje na svoj link toliko (ako bi svi vukli max brzine). Pa kad vec tu ima 'luft', apsolutno ne postoji razlog da ja ne dobijem onu brzinu koju placam. A tebe (kao ni supernovu) nema sta da b**i **r*ac za sta ja koristim net. Net je placen jer se reklamira ta brzina, i tu brzinu ocekujem (a moje je za sta cu ja to da koristim).

@rameddenas: ^ slican odogovor i za tebe, da se ne ponavljam. Sorry ako sam malo ostar na komentaru, nije zlonamerno. :)

Traži da te skinu sa NAT-a, pa ako uspeš super...

U tome i jeste problem. Sto ja sada treba da trazim i vucem sve redom za rukav (a da prethodno prodjem kroz gomilu call operatera koji nista drugo ne znaju vec da kao papagaji na pokvarenoj traci ponavljaju ono sto su naucili napamet). I da na kraju, kako to obicno ide u ovoj drzavi, NE dobijem dinamicku javnu IP adresu. To je ono sto me dovodi istovremeno do ludila i ocaja. U svakom slucaju, hvala na komenteru.

U vezi toga da sam moga prethodno da se raspitam, u pravu si. Medjutim, nista tu ne bih mogao. Kod mene (prigradsko mesto), postajao je samo Masko kablovski operater. Ni jedan drugi. Tako da je celo mesto koristilo samo njih jos jod 2005. Za net si mogao da koristis samo ADSL (ili wireless ako imas antenu). Znaci izbora nije bilo.
Zatim je telekom kupio (u okviru supernove) Masko kablovskog operatera i poceo da nudi supernova uslugu. Mi do skoro nismo hteli da predjemo dok ne vidimo na sta ce to da lici. U medjuvremenu smo nastavili da imamo one SD kanale, ali pazi sad: Od kako je supernova uzela Masko operatera, gomila kanala je nestala. Znaci ne postoje. A zadnjih par meseci, mesecna pretplata je povecavana za 150-200 din, da bi na rakju dostigla 1480 din. Placas 1500 din mesecno a gotovo da nemas nikakvih kanala jer su ih pogasili. Znaci 'naterali' su nas sve da potpisemo novi ugovor (ovoga puta sa supernovom) jer su pretplatu nakucali na 1500 din a ukinuli kanale. Vecina nas je razmisljala, 'pa jbote, daj bar da potpisemo ugovor i da onda imamo kanale, bar da znamo sta placamo. Mene kablovska ne zanima (posto nema 'ona 2 kanala', a nisu sportski, koje oni ne zele da imaju jer drzavi (AV) to ne odgovara. Mene zanima net. Moji su dobili kablovsku, slika je 'ok' prilicno sto se jasnoce tice (bar u poredjenju sa onim sto su imali tj. nemali sa Maskom), a ja zelim da imam normalan net. Pritom mi i roditelji koriste tablet i mob za YT i viber.
Meni treba normalan net. Ali izbora nisam imao bas. Uskoro mi istice 3. ADSL ugovor (znaci 6 godina kod njih). Za svih 6 godina, kao i kod vecine u Srbiji, nisam imao ni priblizno 10mb/s koliko je na ugovoru, vec 8-8.5mb/s. Nemam tehnickih mogucnost za bzi net jer sam 1300m udaljen od centrale. Pa ipak, to ih nije sprecavalo da me zovu iz call centra i nude IPTV iako tamo mogu da vide da nemam uslove (ovo se ide pod ono da 'samo ko papagaji ponavljaju ono sto su naucili napamet'). Sta call operater zna? Nista. On je 'zivi' firewall izmedju tebe i onoga ko je odgovoran za sve probleme koje mozes imati sa uslugom. Zato i sluze operateri, kao fireWALL. Zato mi se i ne mili da udjem u pricu oko natezanja sa njima da mi daju dinamicku javnu IP adresu. (eto, opet sam se iznervirao :) )

Poslednja izmena:
Sada sam pricao sa 'tehnickom' podrskom supernove. Znaci 3 puta sam ih zvao na 19911, i sva 3x mi je posle 30ak sekundi prekinut poziv. Taman im kazem na koje ime se vodi i adresu i 'tu-tu'. 4x put sam zvao sa mobilnog.

Javio se neki lik (po glasu sam vec znao kako ce sve da bude). Znaci kako je nastavio da mi ponavlja kao papagaj "mi tu ne mozemo nista da vam pomognemo, jedino resenje je zakup mesecne staticke ip adresse po ceni od 699 din (ako se dobro secam cene). Nekoliko puta sam mu ponovio da znam da se ljudi mogu skinuti sa NAT-a, ali je on nastavio da mi prica svoju pricu, na kraju cega mi je rekao 'hvala na pozivu', i prekinuo vezu.
Kaze mi mozemo da vam obezbedimo brzinu internet usluge a da li su torenti u pitanju i slican vid download-a, tu mi zaista ne mozemo da vam pomognemo i ne garantujemo brzinu'.

Možda si mogao da pokušaš sa pričom da po kući imaš instalirane ip kamere koje ne rade sa natovanom ip adresom. Ali, s obzirom koliko su se usilili, verovatno ni ta priča ne bi prošla.
Exe Net ne natuje ip adrese (nažalost, još vrlo kratko), a kol'ko znam ni Orion.

Ajmo 'unazad' :)
Za exe net, ne mogu nista da kazem. Moj prvi Wireless privider je bio 'optikom net', koga je kasnije kupio ORION kada je krenuo da kupuje manje wireless operatere (nesto kao sto je sada telekom uradio sa supernovom kupovinom manjih kablovskih operatera). Elem, za optikom net me vezu vrlo negativna secanja (samim tim i za ORION). S'vremena na vreme cujem lose price o ORION-u, ali to ne mogu da potvrdim.

Ono sto je meni skroz nejasno: Kako ADSL kada koristis, i svaki put resetujes (ukljucis/iskljucis uredjaj iz struje), dobijes drugu externu IP adresu? Kako to tamo nije problem? Mislim...otkud znam, imao sam paket od 10mb/s (uvek imao brzinu oko 8-8.5mb/s). Torrenti su umeli da dostignu do 1MB/s (sto je 8mb/s. Mozda sam i tada bio NAT-ovan samo mi je ugovor bio na brzinu koja je bila toliko mala da je upadala u ovo ogranicenje pa nisam primecivao. Doduse uTorrent mi je cesto javljao da ima problem (onaj zuti trouglic u donjem-desnom uglu). Vrlo retko je bio onaj 'zeleni' stiklirani, da je kao sve u redu (i vrlo brzo bi nestao i ponovo se pojavio zuti trougao).

Sto se tice kamera...hmm mogao sam da to tako kazem (nije mi palo na pamet) a i da budem iskren nemam dovoljno znanja da bih mogao da im pricam 'tehnicke detalje' oko kamera za video nadzor. Na stranu to sto imam vec neko vreme u planu postavljanje istih, ali finansije nikako da to i omoguce.

Ovo je luda zamlja. Ne mozes da dobijes nista dobro, a prepusten si da biras izmedju mnogo loseg. Jos kada imas da biras, da budes srecan. Ja ni to ne mogu. Ili ovo, ili ADSL. Problem je sto moji cesto koriste YT pa mi uniste konekciju na racunaru na ADSL-u. To je bio i dodatni razlog (pored poskupljenja kablovske za nikakvu uslugu) da uzmem brzi net u okviru paketa za supernovu. I zato smo i uzeli 120 umesto 60, da bi bili sigurni da ce neta biti dovoljno za sve. Sada ne mogu torenti ljudski da rade. Sve u svemu, katastrofa!

Poslednja izmena:
Podeliću ja moja iskustva ali tek kada potpišem ugovor. Da ne bude ono: Ne pucaj sinko dok ne vidiš beonjače!

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Evo sada proverih jos nesto. Mislim, kakvi torenti, pa obican download im ne radi kako treba. Download Fedora v32 (linux) ISO fajla sa zvanicnog 'getfedora.org' sajta. Evo slika neka govori:

UWiGuNv.jpg

2.3 MB/s (od mogucih 15 MB/s). Pa jesu li oni normalni?

Daj jel ima neko jos neku ideju za neki normaln file download (nesto sto nije torrent) a sto kod vas daje veliku download brzinu (tj. da sajt ima veliki upload speed), pa da probam i vidim kojom brzinom bi download bio kod mene.

Stvarno da covek skroz poshizi.

Poslednja izmena:
Evo sada proverih jos nesto. Mislim, kakvi torenti, pa obican download im ne radi kako treba. Download Fedora v32 (linux) ISO fajla sa zvanicnog 'getfedora.org' sajta. Evo slika neka govori:

UWiGuNv.jpg

Jel ovo na WiFi ili na kablu?

Kuku majko taman mi prag za prelazak iz SBB-a u Supernovu pređe 50% i onda pročitam ovde te NAT, te skeniranje kanala, te nestaje te dolazi signal, i opet izgubim volju za promenom dresa. Kod mene prešlo dvoje iz SBB-a već i plus sinovljev školski drug isto, i svi kažu sve ok pa pomislim to je to idem i ja. Mnogo mi velika ušteda prelaskom ali iskreno mi frka

Pazi, ja kad sam zvao za NAT, operater mi je rekao da svi sem max paketa imaju NATovanu IP adresu. Pa ako ti je to bitno, ne bih ti predlozio. Raspitaj se prvo malo bolje kako radi Supernova kod tebe u zgradi pa proceni ako te jeftinije izadje. Ja ih iskreno nikome vise nikad ne bih preporucio jer su teski pilicari i mreza im je ocaj, bar ovde kod mene, a vidim da se dosta njih zali. I SBB je *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*, ali mnogo bolji od ovih lazova i nesposobnih pilicara iz Supernove. Da sam u tvojoj situaciji, jedino bih razmislio da predjem ako je optika u pitanju ako to vec nemas na SBB-u, inace nije vredno zivaca!

Možda si mogao da pokušaš sa pričom da po kući imaš instalirane ip kamere koje ne rade sa natovanom ip adresom. Ali, s obzirom koliko su se usilili, verovatno ni ta priča ne bi prošla.
Dzaba sva prica. Ne skidaju dok ne kupis fiksnu ip adresu :D

Kabl. (mrezni iz rutera do mrezne na maticnoj)
A šta kaže SpeedTest? Ako ti on na kablu ovako meri onda se žali.

Aj objasnite meni neznalici šta je taj nat? Ja često skidam klincu igrice i filmove sa torrenta i nisam primetio problem. Desi se kada Fortnite updateujem da je down lošiji, ali to je zato što svi navale da skidaju a Epic ima ograničen bendwith.

Dzaba sva prica. Ne skidaju dok ne kupis fiksnu ip adresu :D

Pazi... znaci uze sam max paket koji je moguc kod mene. Imao sam izbor izmedju 60mb/s i 120mb/s. Jedan od ta dva. I ja uzmem ovaj brzi paket (sve zajedno sa kablovskom), za 3299 din (ako se dobro secam).

Sad, razmisljam.... pa bolje da uzmem 60mb/s sa statickom adresom. To mu dodj oko 2600 din + 700 (a staticnu) ...3300 din, kao sto si sada placam. Imacu 'manju' download brzinu, ali cu zapravo imati 'vecu' jer ce torrenti 'valjda' da rade. Ima li neko misljenje po pitanju ove ideje. Da li bi 'veca' brzina bila lakse ostvariva ovako?

UWiGuNv.jpg

Daj jel ima neko jos neku ideju za neki normaln file download (nesto sto nije torrent) a sto kod vas daje veliku download brzinu (tj. da sajt ima veliki upload speed), pa da probam i vidim kojom brzinom bi download bio kod mene.

Stvarno da covek skroz poshizi.

@twister nije ti taj server Fedore baš i merodavan, evo ja sam od pre neki dan na Supernova optici 200/20 Mbps brzina pa i kod mene se jedva vuče download sa tog Fedora sajta, mora da je slab ili opterećen ili ...!

Probaj nešto što je merodavnije NVIDIA ili slično, pa ćeš videti da će ići brže!:wave:

Prilozi

• Fedora.jpg
    Fedora.jpg
    40.4 KB · Pregleda: 81
  • Optika.jpg
    Optika.jpg
    38.2 KB · Pregleda: 78
  • 10288063104.png
    10288063104.png
    19.6 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
A šta kaže SpeedTest? Ako ti on na kablu ovako meri onda se žali.
To i jeste problem. SpeedTest uglavnom pokazuje otprilike kako treba da bude. Doduse ja volim da testiram 'van lokala', znaci ne do njihovog servera koji speedtest uglavnom po defaultu postavlja jer je logicno da ti tu bude max brzina, jer si u 'lokalu'. Ali npr. sa Frankfurtom (leaseweb) izvlaci tu negde pribliznu brzinu (uz naravno veci ping). Sinoc sam testirao (rekoh aj da vidim) brzinu ka nekom Americkom serveru, cisto da vidim, i brzina bila oko 70-80mb/s sto je razumljivo. Opet nakon toga, ka tacki u Svajcarskoj brzina je bila tu negde kako treba.
Znaci generalno, speedtest pokazuje to sto treba da pokazuje (priblizno). Problem je sto.... ja 'kao' imam ovu brzinu, ali kada ta brzina treba da se iskoristi, nje 'nema' (ne postoji).

Mozda glup primer ali zamisli: kupis dobar auto, i on moze da ide prilicno brzo. Na tehnickom pregledu on npr. dostize dobru brzinu. E sad, vozis ti tako auto i resis da krenes u preticanje. Dodas gas, oscekujuci da ce auto ubrzati, kako bi ti obavio preticanje, a auto ne reaguje. Nista! I dalje ide istom brzinom. Zar ne bi pop*zdeo? I onda se pitas.... pa sto sam ja kupovao ovaj auto, kad nije u stanju obicno preticanje da obavi?

To je 'otprilike' moj osecaj trenutno. Mozda je malo bez veze primer, ali shvatas sigurno sta zelim reci.

I na kraju, posle tri strane, ipak su samo torenti bitni ! ...koristi usenet, imaces full brzinu, na bilo kom paketu sa sve NAT-om

Poslednja izmena:
Ja druze internet koristim od 96'. Od kuce sam poceo da ga koristim od Bozica '97. 9 godina na dial-u modemu, i da ti ne pricam istoriju dalje.

Nemoj me pitati koliko ima IP adresa u Srbiji na raspolaganju (znam da je to problem u svetu i da je zbog toga pocela prica oko IPv6). Nije to moj problem.

NIJE meni problem sto sam iza NAT-a. Problem je sto zbog toga ja ne mogu da koristim brzinu download-a koju PLACAM!

Očigledno jeste tvoj problem, inače ne bi spamovao toliko.

Da li nemaš brzinu koju plaćaš na "normalnim", legalnim sajtovima ili samo preko torenta? Ukoliko ne radi na drugim sajtovima i speed testovi pokazuju mnogo manju brzinu onda možeš da im se žališ i tražiš da poprave. Kada si već dugogodišnji korisnik interneta, pretpostavljam i da znaš da je deljenje autorskog sadržaja preko torenta nelegalno.

A kad smo kod brzina, naravno da za 99% korisnika nije potrebno više od 60/8. Ok, upload brzina može biti bolja, ali download je dovoljan za sve. I kao što je pisano 420 puta na ovom forumu, niko tebi ne garantuje *TU* brzinu, već *DO TE* brzine.

Mislim da sklone sa NAT-a ako si korisnik MAX paketa (što i ima nekog smisla, kad se već plaća najskuplji paket), a ostali imaju opciju da kupe statičku ili da im se posreći kada prestane da radi net celom gradu (trenutno bar jednom nedeljno kod nas hehehe).

EDIT: A primer za auto ti je glup, posmatraj kao da imaš super auto i voziš po putu koji je pun rupa (konekcije ka opterećenim i lošim serverima).

Poslednja izmena:
Mislim da sklone sa NAT-a ako si korisnik MAX paketa (što i ima nekog smisla, kad se već plaća najskuplji paket), a ostali imaju opciju da kupe statičku ili da im se posreći kada prestane da radi net celom gradu (trenutno bar jednom nedeljno kod nas hehehe).

Više ni to nije garant da nećeš biti iza NAT-a, jednostavno statička IP adresa se doplaćuje i to je to i stvarno nigde nisam pronašao u cenovniku ili na sajtu da SUPER SVE MAX i GPON SUPER SVE MAX paketi garantuju statičku IP.

Poslednja izmena:
Pa i sa CG-NAT-om ako ima sedera download će biti po max brzini,samo ako korist privatne torrent trackere njega drugi nevide tako da će se to tumačiti kao HNR.Ali je glupo očekivati da je svaki toronet na sedboxu pa da možeš koristiti uvek max brzinu koju imaš,većina još drži ona podešavanja kad su koristili adsl pa im je up podešen na 1-5kbps.

Ubiste u pojam već 3 dana sa tim "NATOVANJEM" a osećam 90% koristi net samo za društvene mreže. Jesam prvi postavio to pitanje ovde jer nisam znao šta je to, članovi objasnili i kraj. Nemojte zameriti. [emoji481][emoji481][emoji481]

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

@twister

ne razumem kakve veze ima natovanje sa downloadom i torentima, sve to ide sasvim normalno i kada si natovan

Evo tvoja fedora kod mene, ja imam 60mbit a i torenti idu kako treba.

fedora.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno