Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi, da ne proučavam zakone i pravila - ako neko zna - koliko je pravno (ako je uopšte regulisano) ISP u obavezi da vam pruži maksimalno procenata manje od reklamirane brzine?
Na primer ne sme da bude manja od 80% brzine koja piše u ugovoru...lupam, dajem samo primer.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Nadam se da će i kod mene uvesti optiku u skorije vreme.Pretpostavljam da je coax ostao za one koji ne žele da pređu na optiku?
Da, na optiku sam prešao samoinicijativno i pisao sam molbu za prelazak. Koliko znam neće prebacivati korisnike po defaultu već samo ako korisnik podnese zahtev i u tom slučaju se ne dobija nikakav benefit jer se korisnik vodi kao postojeći/stari.
Ali to mi i nije bilo toliko važno već samo da se prebacim na optiku i otarasim se coax mreže koja je bila stara 20-ak godina i nosila sa sobom sve poznate probleme...!

Imam Netis ruter. Model wf2411e. Sta god da probam kao username i password da bih pristupio ruteru nece. Ovde na Ledinama svi imaju istu sifru "password" i protok mi je jako slab, verovatno se neko nakacio.
U Supernovi mi uzeli broj telefona jos pre nedelju dana i rekli da ce me neko zvati iz tehnicke sluzbe ali nikog nema.
Da li znate kako ide username i password?

Evo da se pohvalim i ja da sam pre neki dan kod Supernove prešao sa coax-a na optiku.
Uzeo sam paket GPON SUPER SVE PLUS i kako sam se i nadao sve radi ok. Mreža je potpuno nova i završena je krajem avgusta, tako da za sada nemam nekih zamerki na seckanje i variranje u brzini! :)
Kada merim na speedtest-u brzina je konstantnih 189/19 Mbps, Ping je uvek 2ms, Jitter je uvek 0ms, a Loss je takođe stalno 0.0%
Dobio sam potpuno novu opremu i od uređaja su to ONT ZTE F612, dva STB-a, jedan CAM modul i jedan MARCUSYS AC12G router.
Evo i slika u prilogu gde me posebno zanimaju vrednosti u ONT-u i da li su te vrednosti OK?
Ček jel ovo Supernova ili MTS optika?

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Piše u prvoj rečenici.

Poslednja izmena:
Da,nisam to primetio.

Evo da se pohvalim i ja da sam pre neki dan kod Supernove prešao sa coax-a na optiku.
Uzeo sam paket GPON SUPER SVE PLUS i kako sam se i nadao sve radi ok. Mreža je potpuno nova i završena je krajem avgusta, tako da za sada nemam nekih zamerki na seckanje i variranje u brzini! :)
Kada merim na speedtest-u brzina je konstantnih 189/19 Mbps, Ping je uvek 2ms, Jitter je uvek 0ms, a Loss je takođe stalno 0.0%
Dobio sam potpuno novu opremu i od uređaja su to ONT ZTE F612, dva STB-a, jedan CAM modul i jedan MARCUSYS AC12G router.
Evo i slika u prilogu gde me posebno zanimaju vrednosti u ONT-u i da li su te vrednosti OK?

Iz kog si kraja ako smem da pitam? Zanima me gde sve uvode optiku, u Borci jos uvek nista.. :(

Ma da nego me čudi što na testu piše baš da je MTS provajder a i IP adresa je kao na mts-u.

Da i dok sam bio na coax-u (Kopernikus) Supernova je vukla link od mts-a, tako da je i sada preko optike logično da piše mts! ;)
A IP adresu sam zasenčio i to što se vidi je interna IP adresa u kućnoj mreži.:D
Vidi se po brzini paketa, mts ne nudi paket 200/20 Mbps, već je kod njega većiiii upload.

Poslednja izmena:
Da i dok sam bio na coax-u (Kopernikus) Supernova je vukla link od mts-a, tako da je i sada preko optike logično da piše mts! ;)
A IP adresu sam zasenčio i to što se vidi je interna IP adresa u kućnoj mreži.:D
Nema veze od koga je vukla, na Speedtestu je pisalo Kopernikus a ne MTS.

Nema veze od koga je vukla, na Speedtestu je pisalo Kopernikus a ne MTS.

Uuuhhh, što si ne poverljiv! :trust:

Evo rezultata od pre neki dan dok sam još bio na coax-u https://www.speedtest.net/result/10212404495.png , a i nije mi jasno kako si ti video i znaš da je ono IP adresa iz mts-ovog opsega... kada se lepo vidi da piše 192.168.x.x i svako zna da je to adresa kojom počinju kućne mreže iza modema/routera.

Poslednja izmena:
Nekima je pisalo čak i Telenor, a bili na Kopernikusu...

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ljudi, da ne proučavam zakone i pravila - ako neko zna - koliko je pravno (ako je uopšte regulisano) ISP u obavezi da vam pruži maksimalno procenata manje od reklamirane brzine?
Na primer ne sme da bude manja od 80% brzine koja piše u ugovoru...lupam, dajem samo primer.

Pitam zbog ovoga https://www.speedtest.net/result/10232991337.png
Ugovor kaže DO 350 Mbps, pa me interesuje koliko smeju da zakidaju po zakonu...

Technicolor novi doneli, uzeli Cisco koji je radio preko 10 godina..msm imao je 100 Mpbs portove pa nije ni mogao da izvuče novi paket

Nema šta da proučavaš zakone, jedino gde to može da piše je Zakon o elektronskim komunikacijama. Citiram član koji mislim da se odnosi na tvoje pitanje:

Kvalitet usluga

Član 109

Agencija je ovlašćena da, radi obezbeđivanja kvaliteta u pružanju javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga i zaštite interesa korisnika:

1) bliže propiše parametre kvaliteta određenih javno dostupnih usluga, kao i način obaveštavanja potrošača o ponuđenom kvalitetu usluga;

2) odredi minimalni kvalitet pružanja određenih usluga operatoru javne komunikacione mreže.

Koliko je meni poznato Agencija nije propisala kvalitet usluga.
Recimo u Hr to jeste propisano i iznosi 70% od ugovorene.

To je to, stvar slobonde procene :/
Nemaš za šta da se uhvatiš oko brzine...

Pitam zbog ovoga https://www.speedtest.net/result/10232991337.png
Ugovor kaže DO 350 Mbps, pa me interesuje koliko smeju da zakidaju po zakonu...
Pa pazi, hrvatski zakoni bi trebalo da su usklađeni sa EU, tako da bi kod njih sve iznad 245 u tvom slučaju bilo po zakonu i ispunjavalo ugovornu obavezu. Bio sam zaludan večeras pa sam pustio mail RATELu da vidim da li je kod nas bilo kojim aktom definisan minimalni kvalitet usluge. Ako dobijem odgovor javljam.

Takodje
Drugar u telekomu se nasalio na jedan zanimljiv nacin, kaze da li mislis da je slucajno da u danu kada u svim novinama reklamiraju optiku 12 meseci po 1 din, nestanu tv programi svim korisnicima i od tada im je usluga u kanalu?
Verovatno idu na to da nas nateraju da uvedemo optiku

Sta ima da nas teraju da uvedemo optiku, MI ŽELIMO DA UVEDEMO optiku ali oni (SN) ne zele da postave opticku instalaciju svuda i zamene koaksialni kabl po zgradama...
E zato smo neki od nas presli na mts, njih se nije moralo moliti, rado su dosli. ;)

Sve izmedju -8 i -28dBm je prihvatljivo. Idealno kažu oko -16dBm.
Znači kod mene svi parametri skoro pa idealni! ;)
Verujem da će to raditi lepo i bez problema pošto je mreža nova i koliko vidim a i kažu monteri sa kojima sam pričao da je sve baš dobro i kvalitetno isplanirano i urađeno.

Pa pazi, hrvatski zakoni bi trebalo da su usklađeni sa EU, tako da bi kod njih sve iznad 245 u tvom slučaju bilo po zakonu i ispunjavalo ugovornu obavezu. Bio sam zaludan večeras pa sam pustio mail RATELu da vidim da li je kod nas bilo kojim aktom definisan minimalni kvalitet usluge. Ako dobijem odgovor javljam.

Hvala ;)

dsfDFDFgSDFSD.jpg :mad:

Apsolutno ne :)
Ali nije poenta u tome, nego da hoću ono što plaćam, kapiraš :) Inače za sve mogu da zakidaju, treba im (i bilo kome drugom) tražiti ono što plaćaš.

Zato su i stavili DO 350 Mb/s.... Jedino da je baš upola manje, onda bas i nije uredu. A sa ovim DO su se malo ogradili, jer znaju i sami da neće svugde raditi svih 350 Mb/s...

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Treba da produžim ugovor, pa su mi ponudili kao net umesto 60/6, sada da bude 100/10. Nadam se da može toliko da izvuče, inače crno im se piše. Prvo ću da kažem kada dodju da probaju da li ide 100, pa onda potpis ugovora. :D

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno