Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Po korisnika nema benefita, moze biti samo problema.
Otkud ti uopste ideja da moze biti benefita (po korisnika)...? :d

Korist od "natovanja" imaju samo provajderi, stede, a mogu i da zarade...:mad:

Pa na to sam mislio. Koji je problem po korisnika ako je NAT-ovan? Lose se izrazih :d

Pa nabiju nas/vas stotinu (il koliko vec naguraju) pod jednu ip adresu i jedan banovan na onom sajtu, drugi na ovom, trecem ne dopustaju na nekom petnaestom i tako ni vi svi ostali ne mozete pristupiti, to samo za pocetak, a bilo je objasnjavanja od strucnih lica nesto oko šerovanja (necega), ma nema koristi vec samo stata po korisnike i TO je bitno.
NEĆEMO NAT, DOLE NAT-o... ;)

Poslednja izmena:
Evo ja da ih pohvalim sto se toga tice. Ja sam pre bio na Vektoru i kad sam video sinoc da sam iza Nat-a, kontaktirao sam ih preko Fb-a jutros da se to promeni, i odradili su.

Takodje sam ih cimao i jer mi DL ne ide nikako preko 94 mbps, i rekose mi da vide da su "losi parametri modema", pa su to kao promenili. Medjutim, i dalje je slicna priča. Ne znam da li da sacekam da vidim da li ce to proraditi kako treba (ne znam kako to funkcionise, tj da li je za to potrebno neko vreme ili ne), ili da ih opet cimam...

Heavy Jerk, Promeni Lan kabal, da ima sve zice u njemu a ne samo 2 ili 4 koliko pretpostavljam da ih ima u njemu...

Poslednja izmena:
Imaju oni adresa al nemaju korisnika :D Krenulo je da se osipa poslednjih godina.

Ma znam, ali je činjenica da su to još uvek na neki način tri različite firme, infrastrukture, poslovanja i da zato rade tako i da ne važe isti uslovi za sve!

Definitivno da više nikoga ko je na Kopernikusovoj mreži neće da skinu sa NAT-a za džabe, već mora da se plati statička IP! ;)

Kod njih bi mi bio max paket i brzina 3700, nema popusta za osi, a kod sbb bi imao vise nego dupli DL (u jednoj varijanti pise 300, u drugoj se spominje 600Mbps za DL), jedino nisam siguran koliki bi bio max UL (optika) za "samo" 3204 dinara (cini mi se) i tu je uracunat osi popsut od 1395rsd.
Ko je sad ovde l u d?

Kod njih bi mi bio max paket i brzina 3700, nema popusta za osi, a kod sbb bi imao vise nego dupli DL (u jednoj varijanti pise 300, u drugoj se spominje 600Mbps za DL), jedino nisam siguran koliki bi bio max UL (optika) za "samo" 3204 dinara (cini mi se) i tu je uracunat osi popsut od 1395rsd.
Ko je sad ovde l u d?

SBB prva varijanta je 300/15 druga varijanta optika 600/30 po pitanju UL brzine tu se baš nisu pretrgli.
A što se tiče cene ako bi dobio uz osi popust dobio i popust na mesece kao nov korisnik ispo bi ti najskuplji paket po onom flajeru što si podelio 2703 din. Mada po cenovniku sa sajta za cox kablovsku gde je prvih 12 meseci 1999 din prosečna cena sa oba popusta bi ti izašla 2104 din.

Zna li neko kako to da Telekom Srbija koji stoji iza svega i koji je vlasnik svega nije deo svega. Tj ima svoju potpuno nezavisnu infrastrukturu, opremu i tv/net (Box paketi) ponudu koja nema nikakve veze sa ovim.

To je baš dobro pitanje, koje sam isto postavljao njihovim operaterima... I nisam dobio jasan odgovor.

Danas sam zvao broj postexpresa 0800**** koji je besplatan za Telekom fixne korisnike i javio se automat da mi kaže da mi taj poziv nije dozvoljen.

Pa jel smo u istoj mreži ili nismo?
Čiji sam ja korisnik sad i koja je moja mreža???

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Ne moze PostExpress ni sa MTS mobilnog. To zavisi od pruzaoca usluga (PostExpressa) da li dozvoljava odredjenu mrezu, jer ON placa koriscenje tog broja (i verovatno terminaju na neki nacin)

Pa piše lepo ovako na sajtu c/p

Pozivanjem broja 011 3 607 607 (dostupan iz svih fiksnih i mobilnih mreža, tarifiranje poziva ka ovom broju određeno je opštim aktima operatora fiksnih i mobilnih mreža), ili broja 0800 100 808 (besplatan poziv i dostupan iz fiksne mreže Preduzeća za telekomunikacije „Telekom Srbija“ a.d.) imate mogućnost da:

dobijete informaciju o usluzi,
zahtevate izvršenje usluga,
saznate trenutni status Vaše pošiljke,
uputite reklamaciju na izvršenje usluga.

Znači piše da je broj dostupan iz Telekom fiksne mreže, pa se ja samo pitam kako oni mene vode?

Pitam se naravno zbog obračuna telefonskih minuta koji bi mi trebali biti besplatni u Telekom mreži, a kako vidim sistem me ne vidi da sam u Telekom mreži.
Pa u čijoj sam mreži?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Dali neko koristi uslugu "tv po tvom"? Dali uopšte imaju za sada tu uslugu ili samo onako piše na sajtu?

A, to si u pravu, bakara.
Ali mnogo ocekujes da Telekom to tako brzi promeni, posle kupovine (ako ikada promeni :D)

Sta bi sa daljom kupovinom ? Na koga su se jos nameracili :D

Ja otvaram firmu, jedan korisnik, cujem da placaju 1000e po korisniku pa cu da ponudim... :D

A, to si u pravu, bakara.
Ali mnogo ocekujes da Telekom to tako brzi promeni, posle kupovine (ako ikada promeni :D)

Pa mnogo ili ne uskoro stize 01.05. pa ce biti zanimljivo kako su mi obracunavali "razgovore u mrezi" a kako van nje....
jer niti vise znam u kojoj sam mrezi, niti minut kod RV i telekoma kosta isto, niti je izgleda supernova i telekom ista mreza, niti mogu da vidim listing koji bi trebao da mi bude dostupan online....

Ja samo ne zelim da se neprijatno iznenadim, a operateri ne znaju nista o tim pitanjima.

Pa mnogo ili ne uskoro stize 01.05. pa ce biti zanimljivo kako su mi obracunavali "razgovore u mrezi" a kako van nje....
jer niti vise znam u kojoj sam mrezi, niti minut kod RV i telekoma kosta isto, niti je izgleda supernova i telekom ista mreza, niti mogu da vidim listing koji bi trebao da mi bude dostupan online....

Ja samo ne zelim da se neprijatno iznenadim, a operateri ne znaju nista o tim pitanjima.

I mene takođe zanimaju ove stvari pošto želim da iz Telekoma prenesem svoj fixni broj u Supernovu.

Kod svih operatera fixne telefonije imaš negde na sajtu da pregledaš listing primljenih, propuštenih i ostvarenih poziva, ali u Supernovi (Kopernikusu) to za sada nije moguće!

Koliko znam Kopernikusova numeracija (011/4270000 - 011/4270999) ide uslužno preko Telenorove fixne telefonije (centrale) i njihovi korisnici imaju omogućenu uslugu pregleda listinga poziva i centrala to podržava, tako da bi bilo zanimljivo da i nama to omoguće!

Poslednja izmena:
imam blic pitanje koje je vec prezvakano ali mi nista nije jasno, upravo sam proverio i svuda mi ip adresa pocinje sa 91.
ista je adresa i za wan i public ip. ne secam se da je bilo tako...

zanima me da li ovo znaci da vise nisam iza cg-nata?

Verovatno nisi, proveri sa Whatsmyip.org pa ako je ista kao na ruteru, nemas NAT.

kad se povezem preko wifi mreze i u cmd-u ukucam ipconfig dobijam default gateway koji pocinje sa 10.

ovo znaci da sam ipak iza cg-nata?

skroz mi nista nije jasno, mozda je bolje da nista i ne diram :)

pa ne koristim wifi pa tek kad sam ga ukljucio videh ovo. zvacu ih onda kasnije da provere da li sam iza nat-a i ove apload brzine koje ne prelaze 11mbps.

Sve sto ti je na LAN pocinje sa 91 a preko WiFi sa 10? To nema logike, ako je CBN u pitanju koji daje Kop.

tako je, wifi sam malopre prvi out ukljucio cisto da vidim. ni meni vise nista nije jasno :)
ja sam bio kod radijusa.
nista, zvacu ih da pitam.

Na WiFi ces uvek biti na 10.x/100.x/192.x - lokalno moras biti u NATu, ali to je NAT tvog rutera.
Bitno je da spoljno nemas NAT (CG-NAT).

Jedino gde mozes dobiti non-NAT je od modema do tvog rutera preko WAN porta, u slucaju da koristis bridge mode.

Na WiFi ces uvek biti na 10.x/100.x/192.x - lokalno moras biti u NATu, ali to je NAT tvog rutera.
Bitno je da spoljno nemas NAT (CG-NAT).

Jedino gde mozes dobiti non-NAT je od modema do tvog rutera preko WAN porta, u slucaju da koristis bridge mode.

Kako se svi pitaju da li su na CG-NAT? Od koje godine su potrosene sve IPV4 adrese, nema carobnog stapica, to sto provajderi imaju neku IPV4 adresu skupo to prodaju, kod SBB je valjda 610 din mesecno,
kome treba za posao i zaradjuje novce on ce platiti, ko je rekretativac taj nece platiti. Neko cak imaju dva provajdera i to je preporuka za sve koji zaradjuju novce na internetu.
Sto se tice samog wi-fi moz ti imati i 1Mb/s na ruteru, wi-fi nije dotigo te brzine, ni najnoviji stanadard ako se dobro secam nije dostigao 1Mb/s. Drugo koliko naroda uopste ima opremu za taj najnoviji
wi-fi standard.

Poslednja izmena od urednika:
hvala na pojasnjenju, malo je jasnije sada :)
totalni sam duduk oko mreza jer me to nije nikada interesovalo...

ne koristim wifi na kompu, preko lana sada adresa pocinje sa 91. a pre toga je bila 100.6x
wifi sam inace malopre ukljucio da proverim ip adresu preko njega... mada iskreno pojma nemam sta sam tacno radio...

inace, imam cisco docsis 3.0 modem dobijen od radijusa, na njega je nakacena Time Capsule koja je i glavni ruter a u drugoj sobi imam Airport Express koji je povezan sa drugim kompom i on radi kao wifi ekstender koliko ja kapiram... tako je sve odavno setovano i nista do sada nisam dirao.

nikad nisam imao problema sa wifi brzinama i uvek su bili skoro iste kao i preko LAN-a.

izvinjavam se za offtopic.

Nije nesto offtopic. Gde si video u LANu adresu 91.x? Komp ti je povezan preko LAN kabla na ruter, i ima IP adresu 91.x? Moguce da si ga u WAN port ubacio, ali mislim da bez bridge-a i na njemu treba da ide NAT. taj deo nisam siguran, jer WAN port nisam nikada koristio bez bridge-a :)

Da li je neko razumeo legija? Ja najiskrenije nisam ovo za wifi i 1mbs.

preko LAN-a mi ispisuje tu adresu svuda, u cmd-u preko ipconfiga, preko whatismyip sajtova, preko speedtesta... tu je do pre neki dan pisala 100.6x adresa a preko speedtesta je pocinjala sa 5. sad svuda krece sa 91.
da, ide koaksijalac u modem pa iz modema u ruter i iz rutera u komp. mozda sam ga nabo u wan jer je tako samo radilo koliko se secam da bih imao pored LAN-a i wifi za ostale uredjaje pored kompa.
koliko se secam ruter je setovan u bridge modu prvi put jos davno iz macOS-a koji nativno ima interfejs za Time Capsule podesavanja i ne secam se da li sam ista do sada menjao.

e sad, nikad nikakvih problema sa netom nisam imao, niti protokom, niti pingom, prekidima, da neki servis ne radi ili bude nedostupan...
mozda i batalim celu ovu pricu pa ih necu ni zvati... tj. zvacu ih da provere apload brzine pa ih mozda i pitam za proveru da nisam slucajno nat-ovan.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno