Ajd primer kod mene, kako to funkcionise u Nemackoj i mozda neki uvide da veze sa politikom nema ni u Srbiji:
Kao i SN i SBB, Vodafone je kupovao sve zivo i mrtvo, gde bese najveca diskutabilna akvizicija Kabel Deutschland-a tj nekadasnje nacionalne kablovske mreze, koja je vec ranije bila privatizovana.
Do momenta preuzimanja sam koristio Kabel i bio prezadovoljan, savrsen full speed 200/50 net. Nakon preuzimanja izuzetno lose brzine, ogromni pingovi i packet loss.
Iako sam milion puta zvao podrsku, imam oko 30-tak zatvorenih tiketa (po njima sve ok bese uvek) pokusavao raskid itd, sve bez rezultata. Komplet Nemacka se zalila na iste probleme, takodje bez rezultata.
Rezultovalo je uvodjenjem dodatnog ADSL neta koji radi max 10/1 (ali makar IPTV radi za familiju sto je preko kablovske uvece bilo nemoguce) iako je Telekom opticki na 20m od mene i zgrada nije prikljucena. Vodafone morao da ostane da makar u ranim jutarnjim satima poskida gigabajte za igre i programe za vise racunara, sto je preko 10/1 skoro nemoguce.
Poznata vam prica?
To znaci da bih imao iole normalan net, moram da placam 2 provajdera skoro 60e mesecno. Nedavno dobio ponudu od Telekoma da predjem na hybrid ali cena 60e mesecno, cekao da vidim utiske kod kolega pa da eventualno i ja predjem.
I dolazi spin: Vodafone godinama zavlacio korisnike, kojima dojadilo i krene masovni odliv u zadnjih godinu dana, vecina na hybrid, dobise ljudi izbor jelte...
Toliki je odliv bio da je Vodafone krenuo u agresivnu kampanju promocija, snizenja, bombardovanjem poziva i mejlova, vise sam pricao sa njima u zadnjih 3 meseca nego za 5 godina ukupno.
Naravno, iskoristio priliku da se sladim iako operateri nisu krivi, sa sve i ja odoh prvim vozom jer ste bili tolika uobrazena *khm* godinama i sada kada je frka, znate da zovete i da se interesujete.
I gle cuda, pre par nedelja odjednom proradio savrseno net.
Nemam vise packet loss, pingovi dobri, brzina odlicna...
Politika veze nema, sve su samo pare a korisnici daju te pare.
Isto ce biti i sa SN i SBB, dok ne krene masovni odliv, nece se ni jedan opametiti.