Šta je novo?

Supernova (2024+)

Loše, par dana je bilo ok a od juče opet prekidi i gubici paketa. Speed test ništa ne pokazuje nego pokrenite CMD kao admin pa komandu "ping 8.8.8.8 -t" pa neka radi neko vreme, prekidate sa CTRL+C i tu imate izveštaj, kod mene prosek od 5 do 10% gubitak paketa.
Čekam da prođe ovo loše vreme pa da prelazim na optiku i da se otkačim od ovih idiota jednom za svagda.
Ping statistics for 8.8.8.8:
Packets: Sent = 84357, Received = 84335, Lost = 22 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 12ms, Maximum = 950ms, Average = 18ms

Tako i treba da bude, ok je da ponekad izgubi neki paket ali svakih 30 sekundi ili manje ne.
Elem, juče u 18h prijavio smetnju na fejs, danas potvrdili zahtev i evo sad proradio, ne gubi pakete više. Tako da prijavljujte na Fejs na MTS stranici preko messenger-a.

Ima li još neko problem na području Surčina/Ledina sa totalnim prekidom?
Nemam ni tv ni net već skoro 3 puna dana. Zvao sam ih jedno 4-5 puta, kažu neki veliki kvar je u tom reonu i "tehničari su na terenu i uveliko rade na rešavanju smetnji, molimo vas za strpljenje"... Jezivo su loši...
Meni su odgovorili da nismo u prioritetu za resavanje i mole za strpljenje

Korisnici nemaju nikakva prava,mozes biti bez mreze 2 meseca i da se slikas

Jotel kad iseceni kablovi bio sam bez usluge 2 meseca i jedva raskinuo ugovor

Sad na sn coax prekidi 5x nedeljno ali sam relaxiran,sve na backup

Loga antena za tv i a1 net

Ko ima uslova bolji je a1 5g od sn coax

Kakav bezobrazluk! Pa da je 5 bandera palo, za ova 4 dana bi novi stavili... Ovamo kad zoveš, čekaš po 20 minuta, na mejlove ne odgovaraju... I sad kad čuješ da "nismo prioritet". Strašno
Nista neobicno za njih. Prosle godine kad je padao sneg, skoro mesec dana nisam imao internet jer nisu bili sposobni da se pojave da poprave ostecen kabl. Isto tako sam svaki dan zvao (tad se cekalo po sat vremena da se jave) i slao mejlove i setili su se da dodju tek kad sam vec raskinuo ugovor i vratio opremu. Steta sto vecina nema alternativu za supernovu, ubedljivo najgori provajder.

Nista neobicno za njih. Prosle godine kad je padao sneg, skoro mesec dana nisam imao internet jer nisu bili sposobni da se pojave da poprave ostecen kabl. Isto tako sam svaki dan zvao (tad se cekalo po sat vremena da se jave) i slao mejlove i setili su se da dodju tek kad sam vec raskinuo ugovor i vratio opremu. Steta sto vecina nema alternativu za supernovu, ubedljivo najgori provajder.
Veruj mi Yetel je gori
ja sam mislio da je SN najgora dok nisam potpisao ugovor sa Yetelom , koji sto je do skora bio najjeftiniji , u drugom je u svemu gori i od SN

Кад је у Београду супернова састављена од сто различитих провајдера код мене само коперникус и брзо пронађу квар и поправе.

Tačno tako, sve zavisi od mesta do mesta, ali opet ne verujem da je iko bio bez usluge više od 2-3 dana i to zbog ovakvih vremenskih uslova, ovo što pišu da nisu imali usluge preko 20 ili mesec dana, teško mi je da poverujem.
Evo tačno 15 godina sam korisnik nikad duži prekid usluga od 12h nisam imao.

Tačno tako, sve zavisi od mesta do mesta, ali opet ne verujem da je iko bio bez usluge više od 2-3 dana i to zbog ovakvih vremenskih uslova, ovo što pišu da nisu imali usluge preko 20 ili mesec dana, teško mi je da poverujem.
Pa evo dodji u vinogradsku danas cetvrti dan bez signala, sto mislis da trolijemo nedostatak neta i televizije

Nije prvi put da imaju prekide kada pocne da pada sneg.. Kada je krenuo da pada u decembru 2024. isto su imali potpuni prekid signala na dosta mesta u Beogradu. Infrastruktura im visi po banderama i kablovi popucaju od tezine.

Pa evo dodji u vinogradsku danas cetvrti dan bez signala, sto mislis da trolijemo nedostatak neta i televizije
Cela uluca i kraj nemaju usluge ili samo ti i eventualno komšija do tebe?

19911 radi, upravo pozvao radi provere, javlja se AI operater.

Cela ulica nema vec cetvrti dan. Na poziv 19911 dobijam "Birate nepostojeci broj"
Ako si zvao vise puta i smarao ih da ti ne radi internet blokirali su te tako su i mene, kada sam ih zvao sa drugog broja normalno je htelo, ne znaju sta da urade pa ti blokiraju broj na par dana dok se situacija ne popravi i onda te odblokiraju lol

Danas sam prolazio pored jedne od poslovnica, i rek'o daj da vidim sa njima šta i kako. Ona radnica tamo otvorila zahtev za smetnju i dok sam još bio unutra, stigla mi je poruka da je problem koji sam prijavio "deo grupnog prekida"... 5 minuta od izlaska iz poslovnice, zvali me od kuće da kažu da je proradilo 🤷‍♂️

Cela ulica nema vec cetvrti dan. Na poziv 19911 dobijam "Birate nepostojeci broj"
Izgleda da je neki veći kvar, kidanje optike i ostale mreže, koji je to ex operater u pitanju?

Ako si zvao vise puta i smarao ih da ti ne radi internet blokirali su te tako su i mene, kada sam ih zvao sa drugog broja normalno je htelo, ne znaju sta da urade pa ti blokiraju broj na par dana dok se situacija ne popravi i onda te odblokiraju lol
Moguće da su blokirali njegov broj telefona.

Da ti odgovorim, Downstream channel je signal kako to tehnicari zovu "direktni" . To ti je dolaz signala sa mreze do tvog modema, i on moze da se koriguje indoor tapovima itd. U toj koloni sto si obelezio POWER i pise ti -0.9dBmV prvi kanal znaci da ti je signal skoro nazovimo na "Idealu" gde treba da bude. Cisco i uopsteno signal racunaju 60dB kao 0 dbmV na modemu. Sto znaci ako ti pise u tih 16 kanal recimo -5db, tebi modem radi sa parametrima od 55db tj (60-5=55) znaci 55db, ako ti pise bez minusa recimo broj 5, tebi modem radi sa 65db. SNR koji stoji pored POWER u downstream-u je kvalitet signala, on nebi trebalo da bude ispod 30db. Kod tebe je 40 db sto je potpuno ok. Na CBN modemima je taj SNR nesto manji, tipa 37db.

E sad UPSTREAM...

Upstream se isto racuna 60db je 0dBmV, sto znaci ako tebi pise POWER 44db racunas plus onih 60db.. znaci to je 104db. Tvoji parametri su idealni.

Upstream kanali ne zavise od tehnicara na terenu koliko će biti, to radi neko na mnogo vecoj poziciji od njih, kanali se prosiruju po zauzecu kanala. Za prosirivanje kanala potrebna je dobra i koax mreza. Ako si i sam primetio kod nekoga su 2 Upstream kanala, a kod nekoga 3 upstream kanala a ima i sa 4 Upstream kanala. Sve zavisi do same mreze i zauzeca kanala.

Modem najbolje radi sa 35db (95db) do 45db(105 db) Power level, sto se tice upstream-a. Snr je tu bitniji nego u Downstreamu. ako je snr tu 20db onda ti ne mozes nista da otvoris a kamoli da nesto radis.

Tu opciju nemaju svi modemi. Da citaju SNR u povratnom smeru (Upstream-u)

Ovo mi je poslao odavno lik koji je radio u Kopernikusu pokojnom i bio napredna podrška,ako se dobro sećam bio je aktivan i ovde na forumu.

Hvala puno! btw nije ovo kod mene, nego sam kvotovao jedan post...pogledaću kasnije kako je kod mene, pa ću objasniti zašto sam pitao...

Da li je neko na Supernovi uspeo da obnovi ugovor uz 24m 50% ili slično? Meni su do sada prvo nudili 1 mesec 50% pa nakon cimanja (pozivi, mejlovi, klik na produžetak preko sajta) dogurao do max 8 meseci, što je i dalje stvarno neprihvatljivo sa ovim paprenim cenama..

U temi MTS čitam da je moguće dobiti 24m 50% za obnovu kod zahteva za raskid nakon isteka min. perioda Ugovora, pa sam pisao i direktno njima da sam spreman da "pređem" kod njih uz neki novi Box i popust ali mi ni tu ne izlaze u susret već upućuju na Supernovu za obnovu.

Ranije je Supernova nudila daleko bolje uslove, sada sam više puta čuo da mogu slobodno razdužim opremu ako ne odgovara ponuda i to je to, ne zanima ih previše.

Inače na mojoj lokaciji nema optike pa nema ni prave alternative, ali sam stvarno spreman da otkažem sve umesto da placam slabiju uslugu 3x skuplje od trenutnih uslova koje imam, uzeću u krajnjem sučaju neki kućni net..

Na koji mejl da pošaljem supernovi pitanje oko produžetka ugovora?

Juce opet prekid 5h,zvao i dobio naprednu podrsku
Krenuo da pise nalog za montere kad kaze ne,ipak je globalni prekid

Zanimljivo ,primetio 40 korisnika na jednom vlaknu je bez veze

To verovatno znaci da idu optikom do tacke x a posle dele coaxom,50 kroisnika po optickoj liniji

Tesko da ces iscimati ista bolje kod njih. Ja ih cimao za aneks ugovora, a da predjem na veci plan i dodam mob, znaci sa super plan 3 M na jaci super plan 4 beli ili zlatni. Odgovor je bio da mogu preci ali bez ikakvih pogdnosti, popsuta i slicno, pa sam ih oterao u 3 lepe i zadrzao mob u yettelu za sad

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno