Šta je novo?

Supernova (2024)

Meni je do pre sat vremena sve radilo ok. Od tad nema interneta, kablovska radi (kanali uživo)

Meni je danas stigo račun za mart. Paket Super Plan 3L (ugovorna obaveza 24 meseca). Nema nikakvog poskupljenja za 100 dinara. Nisam im davao prigovor zato što je paket skuplji (bio skuplji) za samo 100 dinara. IMG_20240404_125913562~3.jpg

mislim da su oni to najavili povecanje cene ali kad su videli kako ljudi oce da otkine ugovor i da sbb daje neke povoljnosti da su odustali

Meni je danas stigao uvecani racun za preko 500 din u sred ugovorne obaveze. Sramota. Da li ja imam pravo na raskid ugovora bez penala? Kažu u call centru povećali smo vam brzinu sa 150 na 200, na šta sam im odgovorio da ja to nisam tražio.

Poslednja izmena:
Nemam pojma, nisam dobio nikakvu informaciju. Kako si ti znao da ce da povecaju?
e viids to je problem msm dobro vi ste tu godina ne pratite te informacije
po zakonu 131 od 1 marta poovecanje cene imali ste pravod na raskid ugovora ali vi eto niste znali dobro za 500din je nista pakti su dizali se do 1800+ dindzi tako da je 500 ok,
***a ima na njihovom sajtu sve

Ovakve informacije treba da posalju na email, na sms i da me pozovu i kazu. Kako umeju racun da salju svuda i da zovu kad nesto, treba posebno za ovakve stvari da javljaju a ne cutimo pa ko udje na sajt i sazna, sazna. Ja nisam usao godinama na sajt Supernove, a u ovu temu kad god udjem, jednom u godinu dana, uvek ubodem neke probleme i povecanja.

Sutra ce da puste sms i email sa racunom, pa cemo da vidimo.

Ovakve informacije treba da posalju na email, na sms i da me pozovu i kazu. Kako umeju racun da salju svuda i da zovu kad nesto, treba posebno za ovakve stvari da javljaju a ne cutimo pa ko udje na sajt i sazna, sazna. Ja nisam usao godinama na sajt Supernove, a u ovu temu kad god udjem, jednom u godinu dana, uvek ubodem neke probleme i povecanja.

Sutra ce da puste sms i email sa racunom, pa cemo da vidimo.
Zato ovakve teme uvek na "watch".

Po zakonu operater ima obavezu da obavesti korianika direktno.

Oni su to razumeli da je dovoljno da napišu uz račun za januar, pronađi SMS poruku sa računom za januar u kome piše:
"Od 1.3. komercijalna ponuda važi za sve mts i supernova korisnike."

Ta jedna rečenica je po njima sasvim dovoljna, sasvim ispunjava zakonsku odredbu da oni tebe jesu direktno obavestili.

Ta rečenica znači da od 1.3. počinju da važe samo aktuelni paketi, čak i za one koji imaju starije pakete a još su pod UO.

Po šemi migracije si migriran na aktuelni paket koji je +500 dinara (i +50Mbps). Mogao si da se žališ od najave do stupanja na snagu promena - od 2-3. februara do 29. februara.

Kada je najavljeno prebacivanje na aktuelne pakete stupilo na snagu 1. marta - zakonski više nemaš pravo žalbe.

Da li je ta jedna rečenica ispunila zakonsku obavezu direktnog obaveštavanja korisnika, to mora neki pravnik da kaže. Ako jeste - zakon je jasan (sa svim svojim manama).
Evo kako recimo drugi operateri šalju ta obaveštenja (konkretno Orion na drugoj strani PDF računa):
1712235411019.png

Član 131

Pružalac javno dostupne elektronske komunikacione usluge, osim pružaoca komunikacione usluge između osoba koja nije zasnovana na korišćenju numeracije i pružaoca usluga komunikacije između mašina, dužan je da krajnjeg korisnika, najmanje 30 dana unapred, na jasan i razumljiv način, na trajnom nosaču podataka ili na drugi odgovarajući način koji omogućava krajnjem korisniku da sačuva obaveštenje na trajnom nosaču podataka, obavesti o nameri jednostrane izmene uslova ugovora, kao i pravu krajnjeg korisnika na raskid ugovora pre isteka perioda na koji je zaključen, bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom.

Pružalac usluge iz stava 1. ovog člana je dužan da vodi evidenciju o dostavljenim obaveštenjima iz ovog člana, koja obuhvata ime i prezime potrošača, korisnički broj, kao i vreme dostavljanja obaveštenja.

Krajnji korisnik ima pravo na raskid ugovora, bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom, u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja o nameri jednostrane izmene uslova ugovora od strane pružaoca javno dostupne elektronske komunikacione usluge, osim pružaoca komunikacione usluge između lica koja nije zasnovana na korišćenju numeracije, ako se najavljenim jednostranim izmenama bitno menjaju uslovi pod kojima je ugovor zaključen, na način koji nije u korist krajnjeg korisnika, a naročito u pogledu specifikacije usluga i uslova za korišćenje usluga u vezi sa ponuđenim promotivnim pogodnostima.

Krajnji korisnik nema pravo da raskine ugovor, bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom, kada je jednostrana izmena uslova ugovora od strane pružaoca usluge iz stava 2. ovog člana administrativne prirode i nema negativnih posledica na krajnjeg korisnika ili je posledica zakonskih i regulatornih promena.

Shodno članu 129. st. 2. i 6. ovog zakona pravo na raskid ugovora bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom podrazumeva i pravo krajnjeg korisnika da zadrži terminalnu opremu uz plaćanje preostalog iznosa do povlašćene cene terminalne opreme utvrđene u momentu sklapanja ugovora ili plaćanje mesečnog iznosa naknade za preostali period važenja ugovora, ako je to povoljnije za krajnjeg korisnika.

Pružalac usluga iz stava 3. ovog člana dužan je da bez naknade ukloni sva ograničenja u korišćenju terminalne opreme, a najkasnije prilikom isplate iznosa iz stava 5. ovog člana.

Za usluge prenosa signala koje se koriste za usluge komunikacije između mašina, prava krajnjih korisnika iz st. 3-6. ovog člana se odnose samo na potrošače, mikro i mala pravna lica i neprofitne organizacije.

Regulator bliže propisuje sadržaj obaveštenja iz stava 1. ovog člana.
--------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------
Nisam pravnik ali sam siguran da ko god želi i ima volje i strpljenja, može da raskine ugovor sa njima bez penala. Informaciju su prosledili 5 februara na kraju sms poruke :) , gde je tu "na jasan i razumljiv način, na trajnom nosaču podataka". Treba kontaktirati udruženje potrošača Efektiva u vezi ovog kukavičjeg jajeta. Mada, oni su podelili dosta promocija tipa 2 godine besplatno kablovska i internet (za Iris je ovo provereno, za Supernovu ne znam, ali je to ista kasa), mora to neko i da plati. Imajmo razumevanja :)

Ta rečenica u sms-u nije objašnjenje jer nema informacije o poskupljenju.
Osim toga, ko ima paket bez mobilnog broja, njemu nisu poslali poruku niti ga obavestili na bilo koji drugi način, a povećali su mu cenu.
Mada ovo je toliko već prežvakana tema

Poslednja izmena:
Kod mene je danas stigao racun za period koriscenja do vremena kada je ugasena usluga i naknada za prvi mesec sto sam imao 50% popusta pre vise od godinu dana ... Da ne pricam dalje detalje... U svakom slucaju sa time se MTS saga zavrsila..

meni nema jos uvek racuna mozda sutra

1712266040120.png

danas zvali iz korisnicke sluzbe,kazu da sam moram da otvorim portove na tehnicoloru,kao oni to ne rade??? Jel ovo normalno? -_-

Šta mislite o tome što sada na sajtu pišu nove brzine za biznis korisnike? Bilo je 150/15, 300/20, 1000/100, a sada je 150/75, 300/150 i 1000/400. Da li je greška ili?

imas na yt garant kako se to radi , ma da nzm za sta je to opste ?
za pristup online nekim serverima,tipa video nadzor ili za game.... cudno mi je zato sto je ortak zvao isto i sve mu oni odradili....meni izgleda zapao neki noob...

Odradio speed test i vidim ide 150Mbit, prebacili me na Super Plan 2 M, inace bio samo net paket 100mbit i dobio dzabe tv na 2god. Cekam racun da vidim dal ce bude 2600 koliko kosta novi net ili me zeznuli nesto.
Stigao racun za mart 2148din. Ok ispalo ali nejasno skroz.
Srpska logika™️

Stigao racun, za 20din. veci nego sto treba da bude. :D

Pise:
Super Plan 2 M (Net 150 + TvPlus) UO24 - 1534.96 - popust 83 din.
2023v2 Super Plan 2 M (Net 150 + TvPlus) UO24 - 1274.63..

A na prethodnom prvi primer i cena - 2790.83 (i popust od 83 din)

Kako i sta, nemam pojma... Naravno ovo je sve bez pdv-a, prava cena je 3250, a sad je 3270.

Poslednja izmena:
I meni stigao račun za mart,
1849 sa popustom, super plan 2l,
Od decembra sam na tom paketu.

Vrh Dno