Šta je novo?

Supernova (2024)

Kažu mts nema optiku, ali supernova ima. Zar supernova ne koristi mts infrastrukturu?
Ne koristi. Supernova je pokupovala druge optičke i kablovske provajdere pa vrlo je moguće da je mts optika naknadno uvedena, a pošto je na adresi Supernova, preskače se (moj slučaj).
Planirao sam da potpišem ugovor sa yunet, samo za net kada pređem na novu adresu pa sada ne znam da li je to to?
Yunet je podstanar samo mts-u, a to su i još Yettel i A1, s tim što A1 gradi svoje vodove i kutije da bi išao isključivo njihov link, a samo uzima mts vlakno (nije im natprovajder) pa je specifično s te strane što ih tako ima tamo gde im daju.

Hvala druže!

Bio sam danas u mts poslovnici, pitao da li imaju optički internet u ulici u koju se selim. Kažu mts nema ali kao supernova ima. Zar supernova ne koristi mts infrastrukturu?

Planirao sam da potpišem ugovor sa yunet, samo za net kada pređem na novu adresu pa sada ne znam da li je to to?
Supernova ne koristi mts infrastrukturu niti je ikad koristila. Isti vlasnik ali, barem što se infrastrukture tiče, nemaju veze jedni s drugim.
Ako imaš samo supernova infrastrukturu ne može yunet ni yettel. Može samo supernova

Nije baš najtačnije: Supernova je brend Telekoma Srbija kao što je i mts. Do 2022. Supernova je bila potpuno odvojena infrastruktura, ali od tada se sve više i više spajaju u jednu mrežu:
  • koriste isti CGNAT sistem i za mts i za supernova korisnike
  • u većini mesta im se ONT uređaji nalaze na istoj lokaciji
  • koriste identičnu backbone mrežu
  • imaju opciju da koriste isti OTT TV servis: Move i za mts i za supernova korisnike
  • ponuda je od pre 2 meseca potpuno ista (za usluge koje su iste)
  • fizičke karakteristike GPON optičke mreže su identične u supernova i mts mrežama
  • koriste iste ONT uređaje / rutere
  • obe optičke mreže je uz identična ulaganja moguće nadograditi na XGSPON, 25GPON itd...
Ali to pripajanje još uvek nije završeno niti će verovatno i biti:
  • mts koristi GPON optiku, VDSL+POTS i ADSL+POTS
    • VDSL i GPON su na L2 nivou (prenosu mrežnih frame-ova) identični, koriste iste VLAN i koriste PPPoE
    • ADSL je zastarela tehnologija i radi drugačije na L2 nivou
    • zbog njihovog internog sistema za evidenciju korisnika (koji sve vezuje za broj fiksnog telefona), ne daju usluge bez fiksnog
    • za Iris TV koriste posebnu mrežu i Multicast prenos
  • supernova koristi GPON optiku i DOCSIS + DVBC preko koaksijalnog kabla
    • GPON i DOCSIS mreža su podešene isto na L2 nivou, koriste VLAN i DHCP, ne koriste PPPoE
    • moguće je uzeti usluge bez fiksnog telefona jer su korisnici do skora bili u posebnoj bazi, sada (zadnjih godinu dana) ih sve prebacuju u istu mts bazu
    • koriste Move TV ili kao OTT servis, koji preprodaje i Yunet, ili kao hibridni servis: OTT za VOD i premotavanje, DVBC za live program
    • DVBC se dostavlja kroz koaksijalnu mrežu direktno a kroz optičku mrežu koristeći RF over Fiber.
Već sada je tehnički moguće da Telekom iznajmi drugima L2 pristup i kroz mts i kroz supernova mrežu, a zbog čega to ne čini i krši propise koje je Ratel doneo niko ne zna.
Pozitivna stvar je da je na supernova mreži moguće uzeti samo Internet: 200/200 za 3.500 dinara, 400/400 za 3.900 dinara. Detalji na ovoj stranici.

Da bi potpuno spojili obe mreže, predpostavljam da bi morali:
  • da ugase ADSL (ili ga ostave kako je), ne odnosi se na VDSL, jer ADSL koristi ATM/VPI/VCI
  • da ili na supernova mreži omoguće Multicast za Iris ili alternativno potpuno ugase Iris ili da na mts optičkoj mreži puste RF over Fiber (ovo zadnje ne verujem da će raditi)
  • da mts korisnike prebace sa PPPoE pristupa na direktni pristup, gde se adrese dodeljuju kroz DHCP
    • ovde su problem drugi VDSL provajderi koji za pristup koriste L2TP PPP, morali bi da ih prebace na VLAN (kao što već rade za Yettel i Yunet na mts optici)

Kako se brisu uredjaju na move? Hocu da dodam telefon ali mi izbacuje maksimalan broj uredjaja. Nekad se brisalo na supernovaott, sad nema, nema ni na move aplikaciji, ni u mojmts...

Hvala svima na opširnim podacima, izgleda da moja želja za yunet provajderom neće biti ispunjena ali nadam se da će bar supernova optika raditi kako treba.

Kako se brisu uredjaju na move? Hocu da dodam telefon ali mi izbacuje maksimalan broj uredjaja. Nekad se brisalo na supernovaott, sad nema, nema ni na move aplikaciji, ni u mojmts...
Imas u samoj move aplikaciji. Udjes u podesavanja pa nalog. Tu imas sve uredjaje pa brisi koji ti ne treba.

Ako je u pitanju GPON optika, radi kako treba. Na bivšoj ExeNet infrastrukturi na jugu Srbije, nisam video ni na jednoj lokaciji (i kod prijatelja) da nije radilo.

Ako je u pitanju DOCSIS koaksijalni, onda zavisi baš od lokacije i šumova koje unose komšije, javno osvetljenje...

• zbog njihovog internog sistema za evidenciju korisnika (koji sve vezuje za broj fiksnog telefona), ne daju usluge bez fiksnog
  • moguće je uzeti usluge bez fiksnog telefona jer su korisnici do skora bili u posebnoj bazi, sada (zadnjih godinu dana) ih sve prebacuju u istu mts bazu
Da bi potpuno spojili obe mreže, predpostavljam da bi morali:
  • da ugase ADSL (ili ga ostave kako je), ne odnosi se na VDSL, jer ADSL koristi ATM/VPI/VCI
Mislim da ih više ograničava to što nemaju Annex J implementiran da bi pružali usluge xDSL bez fiksnog telefona, a na optici ih ništa ne sprečava, CRM sistem im je najmanji problem jer su i SN korisnike migrirali u taj isti sistem a ko nema fiksnu liniju internet se vezuje za nekakav broj priključka, a ne vidim zašto ADSL sa ATM/VPI/VCI pravi problem za spajanje optičke mts i SN mreže

Poslednja izmena:
Na telefonu to ima. Moras u aplikaciji za telefon da to odradis.

Kako kad mi ne dozvoljava da se ulogujem, maksimalan broj uredjaja. Preostaje mi zvanje CC... Koliko su ga zakomplikovali...

GPON i DOCSIS mreža su podešene isto na L2 nivou, koriste VLAN i DHCP, ne koriste PPPoE

VDSL i GPON su na L2 nivou (prenosu mrežnih frame-ova) identični, koriste iste VLAN i koriste PPPoE

da mts korisnike prebace sa PPPoE pristupa na direktni pristup, gde se adrese dodeljuju kroz DHCP

Svaka čast za info!

E sada šta je da kažem bolje rešenje kod GPON mreža, tj. Supernovin DHCP ili mts-ov PPPoE pristup ili to nama kao korisnicima i nije bitna stvar?

Meni je lično DHCP uvek bio bolji ma kakav god, samo utekneš ethernet kabal i voziš, dok PPPoE je vazda zahtevao neku dodatnu konfiguraciju kojom bi neki „glupi“ plug and play uređaj (fiskalna kasa, video nadzor, televizor) proradio.

Meni je lično DHCP uvek bio bolji ma kakav god, samo utekneš ethernet kabal i voziš, dok PPPoE je vazda zahtevao neku dodatnu konfiguraciju kojom bi neki „glupi“ plug and play uređaj (fiskalna kasa, video nadzor, televizor) proradio.
Ne znam kakvu konfiguraciju, ruter se uvek sam autorizuje za PPPoE vezu osim kada je u bridge modu tj radi samo kao modem, u tom slučaju je potrebno dodatno podesavanje (autorizacija korisničkim imenom i lozinkom) PC-ja, drugog rutera ili koji god uređaj da se povezuje na modem. Po meni je PPPoE bolji jer ne moram da koristim telekomovu opremu nego samo treba da unesem username i pass na mojoj opremi (modem, ruter ili samo PC i modem bez rutera) a kad se koristi DHCP oprema mora da bude whitelistovana na DHCP serveru (preko MAC adrese)

To i mene cudi. Jedino ako ta tri slota nije iskoristio za komp?

Samo sam ja koristio, smart slot na tv a jedan na telefon. E sad u poslednje vreme sam menjao romove na telefonu, a sobzirom da su custom romovi, imaju nekad razlicit naziv za telefon, pa je moguce da je sistem svaki put registrovao kao drugi telefon, iako je isti i tako zauzeo 3 slota... A sa stare platforme ne pomaze, pobrisao sam sve sto je bilo ali ne pomaze, a ovi iz tehnicke podrske ko zna kad ce da obrisu.. Samo je glupo sto ne moze sa kompa da se obrise, kao sto je moglo za staru..

Je l’ su ovo dobri parametri? Poludeću jer još uvek nisu izašli na teren, a ne znam da li je možda neki glup problem… Malo mi je čudno ovo sa kanalima takođePogledajte prilog 490120Pogledajte prilog 490119
Downstream na prvom kanalu je mozda cak i prejak, ali nije strasno. Ostali kanali se ne povezuju sto nije dobro. Signal to noise je dobar. Upstream kanal se zakacio samo prvi i dobar je signal na njemu, ali bi trebalo i channel 2 da se poveze ( moze da radi i na jednom kanalu ali DOCSIS 3.0 trebaju dva). Cudno je kako su signali super ali ne povezuje se? Meni kao tehnicaru se desavalo da zamena modema resava ovakve glupe probleme. Javi ako problem rese.

Dobro je znati za tu caku, ali upravo zvali iz tehnicke i obrisali sve osim smart tv. Kaze da je ostale slotove zauzimao web pretrazivac, mada se ja ne secam da sam ulazio preko web-a...Ali vazno da je zavrseno...

Ja ne uspevam da se ulogujem na Move aplikaciju. Izbacuje da je netacna lozinka. Logujem se sa istim podatcima kao za moj mts aplikaciju. Mozda nesto radim pogresno?

Na koju Move aplikaciju? Novu ili staru?

Na ovu. Danas sam se u selu prebacio sa mts vdsl na supernova optiku. Sa istim tim podatcima mi je radio iris tv.

Prilozi

• 1000023502.jpg
    1000023502.jpg
    60.8 KB · Pregleda: 87
Verovatno nisi prebačen na novu platformu.
U "moj mts" aplikaciji da li ti ovako prikazuje?

Prilozi

• Screenshot_20250430_215524_Moj mts.jpg
    Screenshot_20250430_215524_Moj mts.jpg
    82.7 KB · Pregleda: 81
Da. Pise da je aktiviran. Da dodam jos da kad se logujem na move idem na Telekom Srbija. To mi jedino deluje logicno. Osim toga mi daje ovo.

Prilozi

• Screenshot_20250430_215242_MOVE.jpg
    Screenshot_20250430_215242_MOVE.jpg
    37.5 KB · Pregleda: 75
Downstream na prvom kanalu je mozda cak i prejak, ali nije strasno. Ostali kanali se ne povezuju sto nije dobro. Signal to noise je dobar. Upstream kanal se zakacio samo prvi i dobar je signal na njemu, ali bi trebalo i channel 2 da se poveze ( moze da radi i na jednom kanalu ali DOCSIS 3.0 trebaju dva). Cudno je kako su signali super ali ne povezuje se? Meni kao tehnicaru se desavalo da zamena modema resava ovakve glupe probleme. Javi ako problem rese.
Na kraju su zamenili i stavili opet TC7210… Odustajem više, bitno mi je samo da imam internet jer ga nisam imao od četvrtka…

Nazad
Vrh Dno