Sednem ja da gledam nase kako igraju basket i pobedjuju i u pozadini cujem komentator Eurosporta ne staje "PREKRŠAJ, PREKRŠAJ, PREKRŠAJ", a meni nije jasno sta mu je i ne staje covek uopste "PREKRŠAJ, PREKRŠAJ, PREKRŠAJ, PREKRŠAJ, PREKRŠAJ, PREKRŠAJ", i pitam druga koji je sudija sta nije u redu sa ovim komentatorom, i on zbunjen "PREKRŠAJ, PREKRŠAJ, PREKRŠAJ", ja opet pitam da li je komentator drog**an ili nesto, ma ne bre ovaj ne staje "PREKRŠAJ, PREKRŠAJ, PREKRŠAJ".
Na kraju, nazalost morao sam da gledam u tisini jer ne moze da se iskljuci komentator. Eh da ima onaj daljinski kao na filmu sa Adamom Sandlerom...

Da objasnim ako neko nije ukapirao, u kosarci prekrsaj i greska nemaju isto znacenje kao u fudbalu i nekim drugim sportovima. Cesto mozete da cujete komentatore da u jednom trenutku pomenu faul ili prekrsaj, a u drugom licnu gresku. U kosarci za faul postoje termini licna greska (greska u napadu gde je razlika sto nema slobodnih bacanja), nesportska greska, diskvalifikujuca greska, tehnicka greska (igraca, trenera, klupi koje se drugacije upisuju u zapisnik), primetio sam da Hrvatski komentatori takodje koriste iste (pogreska-ispravno) termine i mnogi da isto grese kao i kod nas. I sudija pokazuje te odluke uglavnom podignutom pesnicom, tehnicka kao T, diskvalifikujuca obe pesnice podignute, nesportska jedna ruka pesnica dok druga drzi tu ruku kod pesnice, greska u napadu ide pesnica u smeru napada protivnicke ekipe za koju sledi posed lopte.
Prekrsaji su sve druge situacije gde sudija dosudjuje nesto i vreme igre se zaustavlja, osim u poslednja 2 minuta poslednje cetvrtine gde se nakon kosa zaustavlja igra ili ako postoji tehnicki problem tipa da nije krenuo napad ili sat, ili da nesto od toga ne radi, neredi na tribinama i slicno. Prekrsaji pravila su: lopta van granica igre, preko pola, koraci, duplo vodjenje, igranje nogom, udaranje lopte pesnicom, 8 sekunde za prenos lopte u prednje polje, istek napada, 5 sekunde blisko cuvan igrac koji drzi loptu, 3 sekunde u reketu, drzana lopte (mrtva lopta) i mozda sam jos nesto propustio da pomenem, i sudija svoju odluku vizualno pokazuje podignutom ispruzenom rukom gore i u zavisnosti od pravila u nastavku prikazuje zapisnickom stolu i prisutnima o cemu se radi.