driver je napisao(la):
Itekako je Poenta, jer ti si rekao da Sony nista ne placa za PS3 i da sev on proizvodi, za razliku od Microsofta (ali to je opet vracanje na pricu M$ vs. Sony i XB360 vs. PS3, a to nije poenta ovog treda)
Ako sam rekao nishta, nisam mislio na kucishte i ventilatore, vec na konkretni hardver koji ide u konzolu. Sony naravno placa, nikad nisam ni rekao da je to samo njihovo, ali oni ce ubirati "royalties" kada neko treci ugradi Cell negde, i kada neko treci proda BD-R negde, jer to je delom i njihov hardver.
ja ni jednom nisam doveo u pitanje tvoju potkovanost genezom PlayStation razvoja i ja u opste ne pravim nikakve paralele sa PC trzistem. Govorim samo i iskljucivo o nekim ekonomskim i tehnoloskim zakonitostima!
Pa da, ali ekonomske i tehnoloshke zakonitosti u PC svetu. Konzole su do sada trajale po 5-6 godina, ovoga puta najavljeno 10, zar se tu moze upotrebiti isti ekonomski model kao na PC trzishte gde je cycle 6-12 meseci ?
OK! Onda sorry na mojim pogresnim predrasudama. Ja ne pratim te forume, vec forume i sajtove koji su blizi IC industriji, otuda stalno i insistiram na nizu chinjenica vezanih za unutrasnjost PS3-ke i implikacijama koje proizilaze iz poznavanja istih!
To je upravo problem. Magistrirali smo valjda da je vecina vesti shpekulacija, a generalni hardverski sajtovi to najvishe objavljuju, jer oni jednostavno ne prate tu industriju. Vecina shpekulacija je bash krenula od takvih sajtova, daleko manje sa sajtova usko specijalizovanih za konzole. Ako pratish samo te sajtove, potpuno te razumem shto imash takav stav.
Drugi CELL je izbacen jer su skontali da bi konzola sa njim bila preskupa i neefikasna, jer niti su IBM, niti je Sony toliko iskusan na grafickom polju (nikakve koristi nisu imali od Graphics Sintetizatora i iskustva proizasla iz njega nisu mogla biti transferovana na polje aktuelnih tokova 3D industrije i trendova u istoj. Stoji da su hteli da pomognu developerima i zato su ubacili RSX, ali poenta ostaje da on prvobitno nije bio u planu! ;vidija je apsolutno istu, samo u odredjenim detaljima drugaciju prrezentaciju i materijal koristila za pricu o RSX-u i G70-ki!
Tachno je i jedno i drugo, ali tako nastaje hardver koji ce trajati deceniju. Negde sam chitao Kutaragijevu prichu o PS3 i pochecima, sada ne mogu da pronadjem to, ali znam da je RSX bio ubachen u prichu josh 2002-2003. godine. Imali su koliko hocesh vremena da ga prilagode ostatku hardvera, a to je inache godina kada je Microsoft rekao "mogli bi da krenemo sa dizajnom nove konzole", dok je PS3 bio u razvoju 3 godine pre toga.
Pride u direktnoj prici sa mojim 'vidija kontaktima sam saznao mnogo vise informacija o RSX-u nego sto je to prezentovano na bilo kom od foruma koje ti posecujes!
Konkretni tehnichki podaci o RSXu su josh uvek top secret, tako da nisi nishta mogao da saznao vishe nego shto ima na netu. U svakom sluchaju, ne znamo da li je RSX G71, a recimo jedna od shpekulacija je da ce i RSX biti multicore, i sada bi ja mogao to da promovishem ovde jer mi se to svidja
😀
Izbacivanje jednog SPE-a u opste ne umanjuje znacaj CELL-a i savrseno dobro znam zasto su izbacili jedan SPE! Pa jesenas na MPF-u IBM je predstavio novu reviziju CELL-a, sa potpuno drugacijim PPU-om! A da ti sad ne objasnjavam sta se sve desava kada se napravi sitna izmena na procesoru i koliko vremena i meseci odlaganja to podrazumeva!
Ne kapiram odakle ti to. Pa cell postoji vishe od godinu dana, ima ga u prvom PS3 alpha devkitu, dodushe na 2.6GHz, ali finalni devkit je isporuchen u decembru u 4.000 primeraka sa full specifikacijom PS3, znachi 3.2Ghz i RSX, koji je inache bio zavshen tek u novembru, 8 meseci posle G71, shto u isto vreme govori o tome koliko su ta dva GPU-a slichni.
Oni kasne sa konzolom i to je fakat! A zasto je to tako?!
Gde pishe da kasne sa konzolom ? To cesh moci da mi kazesh ako PS3 ne krene sa prodajom do 21.juna.
Na prvom mestu zato sto su lose planirali! Pa jesi li znao da ni CELL nije bio ovako zamisljen i da su se Sony i Toshiba obratili IBM-u kada su uvideli da nemaju resenja za CELL! CELL je nastao na bazi PS2-nog procesora i u srzi mu je bila ideja o vektorizaciji, ali japanci nisu znali kako da finaliziraju tako heterogenu arhitekturu! Onda su otisli IBM-u i ovaj im je mnogo kracem roku dizajnirao CPU i nacin kontrole i utilizacije SPE-ova (hardverske vektorske jedinice). medjutim ni IBM nije imao savrsenu viziju (jer ipak iza svega je stajao Kutaragi sa svojim japanskim timom) i napravili su mnogo vise gresaka nego sto bi se to dogodilo da su od starta radili na projektu! Otuda i ta famozna druga revizija CELL-a! Da ne pricamo da su Kutaragiju IBM-ovci rekli da u praksi od CELL-a nema nista do pocetka proizvodnjeu 65nm! Ovaj je pak svesno rizikovao.
Pa kako onda kazesh da je PS3 sklepan ? Trebali su da izbace hardver pa onda da menjaju svakom novom turom, i da nude ispravljeni firmware za download ? U tome i jeste snaga PS3. Kada se bude pojavio, bice bez greshke, i to je pozitivna stvar verovao ili ne.
Sve u svemu, PS3 je odlicna platforma, sad nakon "milion" revizija! Ali ostaje chinjenica da je skup, da kasni i da je njegova i tehnoloska i trzisna superiornost dovedena u pitanje zbog M$-ovog nastupa sa XBOX-om! Od gromoglasno najavljivanog apsolutnog suverena trzista konzola, na kraju cemo imati odlicnog ravnopravnog (ne iskljucujem i USPESNIJEG) konkurenta! To je svakako dobro za obicnog kupca koji nece biti prisiljen da praca previsoku (ali opet realnu) cenu konzole! Nadam se da si stigao do ove recenice i da se sada malo bolje razumemo 😉
Sve je to lepo, ali ima neshto shto se ne moze objasniti brojevima ili snagom u GHz, a to je ponuda igara i kvalitet developera.
I samo jednu anegdotu da ispricham. Jednom prilikom, kada je Kutaragi obilazio first party razvojne timove, bio mu je prikazan demo igre Shadow of colossus, naravno na PS2. Kada je video shta igra nudi grafichki, i kada je pogledao kod, rekao je "ovo je nemoguce". To je ono shto se ne moze izmeriti brojevima. Igre na konzolama iz generacije u generaciju izgledaju bolje kao da si uradio upgrade hardvera, a Sony poshto ima najbolje developere na svetu pod svojim krovom, mozda prvi talas igara nece biti drugachiji od ovih na X360 ili PCu chak, ali druga ili treca generacija igara ce sve vishe odskakati u odnosu na X360, i mogu da kazem pratiti PC vrlo dugo, mnogo duze nego shto je PS2 uradio, zahvaljujuci "uchmalosti" PC hardvera, loshim developerima i problemima sa "bottleneck" hardverom na X360. Ovo nije moje predvidjanje, vec je nekoliko developera to najavilo..