Šta je novo?

SUKOB GENERACIJA

Srle22

Slavan
Učlanjen(a)
24.11.2012
Poena
225
Kupio sam klincu za NG nov racunar da moze da igra nove igrice, dovlaci filmove i ostalo sto klinci vec rade. Meni je ostao za upotrebu stari racunar, za koji mislim da ce zadovoljiti moje potrebe sto se tice interneta i stgod kucanja tekstova za potrebe posla. Procesor u njemu je Intel Pentium IV na 2.4Ghz, graficka karta Ati radeon 9600, Maxtor Hdd od 80GB, 2GB DDR 400 RAM memorije i sve to na Gigabyte maticnoj ploci GA 8IE2004.
Pitanje glasi mogu li na ovu plocu da prikljucim jos jedan HDD novije generacije i koji? Time bi prosirio skladisni kapacitet (zbog posla cuvam dosta slika) a i ovi novi diskovi su znatno brzi tako da bi i ceo sistem brze funkcionisao s obzirom da bi OS bio instaliran na tom novom disku. Da li sam u pravu i da li je moguce tako nesto ugraditi.

Ako je ova ploca u pitanju http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=1730#sp onda neces moci novije hard diskove nakaciti na nju jer nema sata portove.
Tvoja ploca podrzava samo IDE hard diskove koji se vise ne proizvode, mozes naci neki polovan i ogranicen si na max 500gb jer nema vecih kapaciteta od toga sto se njih tice.
Jedan dobar savet ti je da kupis prenosni hard disk i preko USB prikljucka povezes na svoj PC.
On ce ti iskljucivo sluziti za skladistenje i pravljenje backup sistema ako za time ima potrebe.
Nikako nece uticati na podizanje brzine rada sadasnjeg sistema, kao i obrnuto.

Mora se staviti zaseban kontroler, ovako nesto.

23809568ao7.png

Ovo je dobra ideja.

I jos jedno pitanje. Moze li na ovu plocu da se doda jos neki USB port i kako?

Možeš da dodaš još usb konektora, ima da se kupe usb brecketi, koje priključiš na ploču i dođu sa zadnje strane kućišta.

Da, ali gde se prikljucuju na plocu?!

Imaš pri samom dnu ploče pinove gde pored njih piše usb1 usb2...

Hvala pogledacu sutra, valjda cu se snaci....

Može ali će brzina biti ograničena IDE interfejsom. Znači neće biti brzo kao sa novijim matičnim pločama. Takođe zauzeli biste mesto za jedan IDE uređaj. Možda je bolje rešenje PCI kontroler. U krajnju ruku možete kupiti nov PATA hard disk od 320GB sa trogodišnjom garancijom i povezati ga bez adaptera/kontrolera.

I jos jedno pitanje. Moze li na ovu plocu da se doda jos neki USB port i kako?
Možete kupiti PCI kontroler kao ovaj npr.

Da malo pokvarim zabavu:

bilo kakvo budzenje ovakvih istorijskih spomenika je neisplativo.

Samo te dve kartice kostaju preko 20eur, sto je maltene 50% cene nove ploce G41 koja ima PCI-e, IDE, DDR3, polovan LGA775 C2D procesor moze da se nadje za smesne novce.

Rasparcati i prodati RAM, MB+CPU, VGA, HDD... i to izadje 50% novog, kada se saberes i oduzmes ispadne da je razlika izmedju budzenog i novog 30tak eur. A ukoliko se menja i HDD, preporuka je uzeti H61+G550 ili tako nesto... taj R9600 je ionako smesna karta.

Poslednja izmena:
Ja ne znam za taj H61, jedina njegova vrednost je ta, sto moze da koristi IB procesor i to je sve. Bukvalno low end.

Pa obicno se za 40 eur kupovao high end :)

Hvala svima na savetima. Evo sta sam ja uradio. Dodao sam samo 1.5Gb RAM-a, tako da sada ima 2GB, na hard disku od 80 GB spojio sam C i D particiju,a pre toga sve sto mi je bilo bitno od podataka, prebacio putem mreze na novi komp. Sada imam ekstra komp za surfovanje, razmenu mailova, Skype, Facebook i da napravim stogod dokumenata koji mi trebaju za posao. Ovo sad radi jako lepo, sa dodatnim prosirenjem RAM-a ceo sistem je zivnuo i prosto leti po Netu na SBB-ovih 10MBp/s. Necu ni uzimati novi hard, ako bude potrebe lagerovacu podatke na novi komp koji ima HDD od 2TB. Samo da napomenem da je procesor Pentium IV na 2.4GHz i da radi savrseno sve ove godine i mislim da ce mi za navedenu namenu jos dugo zadovoljavati potrebe.

Tesko da bilo koji single core "leti netom", posebno ne taj p4 na 2.4ghz. Ali ako tebi vrsi posao, to je to.

Razume se da nisam ni misli da poredim ovaj pricesor sa procesorima nove generacije, ali meni licno ta brzina savrseno odgovara za surfovanje, bez pretenzija da downloadujem neke velike fajlove.....

Takodje mislim da je budzenje ovih starih kompova SKUPO. A i gubljenje vremena. USB1.1, nema SATA, DDR1 .. Prodati i kupiti najjeftiniji novi, zatim preci na noviji OS (win7, ubuntu, mint). Svaki kasniji upgrade je prostiji i jeftiniji.

Cudi me da ti odgovara taj komp i za surf. Surf vise nije kao sto je nekad bio i sajtovi su postali dosta zahtevniji nego ranije. Jer surf vise nije jos jedna od stvari koju multipraktik-kompjuter radi, nego primarna stvar.

moze ta masina svasta, surf nije problem za njega jer taj 9600 moze da isprati sav flash i hd video, 2gb rama su sasvim dosta za xp...

To je ATI 9600, nije to nVidia GeForce 9600 :)

Radice, samo treba biti strpljiviji. Fora je sto te ti matori kompovi teraju da upgradeujes, ili ce vremenom nesto crci, pa kao nije skupo da mu samo ovo promenim, pa samo ovo dodam, a ono HDD skup, DDR1 skup, USB spor i neupotrebljiv itd. A sve staro, losije, skuplje i ne moze da se nadje.

Imam i ja drugara koji ima celeron na 800Mhz za 768MB RAM. Za kantu je jer umire sa bilo kojim zadatkom koji mu das, koliko god reinstalirao sve XP. Youtube ne moze da radi normalno. Ja sam imao i slabije kompjutere sa winxp i secam se da je sve "letelo", ali sada se sve vuce. Sve je postalo zahtevnije i to je to.

Idi ovde da vidim kako ce da radi :) http://www.superbotentertainment.com/

Poslednja izmena:
Jedino HD video može biti problem a sve ostalo što je naveo radiće solidno. Ne mora se uvek ići na temeljiti upgrade i u njegovom slučaju bi to bilo bacanje para jer je računar umrežio sa novim pa može da koristi njegov USB i ostalo.

Cuj za sada sam dao 3000 dinara za 1.5GB RAM-a i to je svo ulaganje. Razume se da ne mislim da ulazem u to neke pare, ali s obzirom da su unutra dosta kvalitetene komponente mislim da ce to raditi jos neko vreme. A zaista sam prijatno iznenadjen ubrzanjem koje sam dobio posle malo "spremanja" po disku i dodavanja memorije. Veruj, sasvim pristojna brzina za pregledanje sajtova informisanje i dopisivanje. Evo na primer, stranice ovog foruma otvara gotovo istog trenutka kada kliknes na neki link. Ponavljam, ni jednog trenutka ne poredim to sa novim konfiguracijama, samo kazem da se i ovo moze "voziti" jos neko vreme ako niste bas previse zahtevni sto se tice brzine. Ja se inace ne sluzim overklokovanjem komponenti jer mislim da se time skracije radni vek cele konfiguracije i da se sistem mnogo efikasnije ubrzava redovnim "odrzavanjem". Sad sam na poslu ali cim dodjem kuci, probacu ovaj link koji je marin postavio da vidim kako ce da se nosi sa tim......

Poslednja izmena:
Jedino HD video može biti problem a sve ostalo što je naveo radiće solidno. Ne mora se uvek ići na temeljiti upgrade i u njegovom slučaju bi to bilo bacanje para jer je računar umrežio sa novim pa može da koristi njegov USB i ostalo.

Bas kao sto rece Branko X ni ne nameravam da na tom racunaru preduzimam zahtevne poduhvate, tome sluzi novi.....ovaj meni treba da obezbedi mir da mogu na njemu da radim, a da klinac ima novu masinu koju ce da maltretira za nove igrice i dovlacenje HD filmova i ne znam sta sve jos.....dakle, ja zadovoljan onim sto sam postigao vracanjem starog asa ne teren....

Poslednja izmena:
3000 za 1.5GB? :shock:

:)

Definitivno sukob generacija .... :)

Da, retko gde imas da kupis novu DDR 400 RAM memoriji i cena joj je od 1000-1500 za 512MB ili 2000-2500 za 1GB. Zato sam i odustao od kupovine nekog hardvera za ovu masinu. RAM mi je bio neophodan a ostalo radi dok radi. A stvarno sam zadovoljan...evo ovaj link http://www.superbotentertainment.com/ sto je postavio marin otvorio je bukvalno za 4-5 sekundi....meni dovoljno brzo

To je brz internet ne kompjuter, najviše je tu pomogla ekstra memorija i to je verovatno najbolji način da se ubrza kompjuter kome je samo manjkalo memorije. Ima starijih hard diskova polovnih, nemoj da se ustručavaš da uzmeš neki ako naiđe jeftino, ti stariji PATA diskovi od 80ak GB su bili daleko bolje pravljeni od ovih novijih, specijalno posle one čuvene poplave.Evo jedan stari Maxtor od 80 GB na kome čuvam XP (zlu ne trebalo ) prolazi SMART sa 100% a ovi noviji već opadaju.

To je ATI 9600, nije to nVidia GeForce 9600 :)

Radice, samo treba biti strpljiviji. Fora je sto te ti matori kompovi teraju da upgradeujes, ili ce vremenom nesto crci, pa kao nije skupo da mu samo ovo promenim, pa samo ovo dodam, a ono HDD skup, DDR1 skup, USB spor i neupotrebljiv itd. A sve staro, losije, skuplje i ne moze da se nadje.

Imam i ja drugara koji ima celeron na 800Mhz za 768MB RAM. Za kantu je jer umire sa bilo kojim zadatkom koji mu das, koliko god reinstalirao sve XP. Youtube ne moze da radi normalno. Ja sam imao i slabije kompjutere sa winxp i secam se da je sve "letelo", ali sada se sve vuce. Sve je postalo zahtevnije i to je to.

Idi ovde da vidim kako ce da radi :) http://www.superbotentertainment.com/

ok.. nisam malouman imam his 9600 koja se lepo nosi sa 720 videom, pricam iz iskustva NE NAPAMET, lepa je to masina za surf...

Poslednja izmena:
Ma kazem ja, ovo jako lepo jezdi internetom. Nego da ja opet pitam. Ako ja sada uzmem neki, recimo Seagate Barracuda HDD i prikljucim ga preko kontrolera na ovu plocu, koliko cu dobiti/izgubiti na brzini prenosa podataka u odnosu kada je disk prikljucen na plocu sa odgovarajucim SATA prikljuckom? Isplatili mi se uopste da to radim?

Neznam dli će da se isplati, brzina će biti verovatno nešto manja nego na samoj ploči ali brža od PATA sigurno. Ne brini sa za SATA3, SATA2 će biti sasvim isto. Samo ako želiš da ti taj novi bude glavni. tj. da sa njega bootuješ onda i taj adabter mora da bude bootabilan, nisu baš svi.
Evo jednoga, ali se raspitaj jel bootabilan :
http://www.pcberza.rs/detaljnije/monitor/69-2692/
Ili
http://www.pcberza.rs/detaljnije/desk/127-14382/

ILI samo strpaš ovo i izbegneš adaptere skroz :

http://www.itsvet.com/proizvod/west...k-ata100-scorpio-black/comp_comp_hdd/26/2731A ima i

ovo za USB2:
http://www.pcberza.rs/detaljnije/duokom/131-1280/
http://www.pcberza.rs/detaljnije/nova-computers/86-3699/

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno