Šta je novo?

Subwoofer u stanu?

Tvoji Q Acoustics Q3500 zvučnici već imaju dosta dobar bas sve negde do 50Hz, tako da uzimati neko mini sub rešenje koje će dodati još trećinu oktave po meni nema mnogo smisla.
Sammy ima Sonos sounbar tako da je kod njega razlika sa i bez sb-a sigurno drastična.
 
Da ne bude zabune, nisam ja predlagao neko Mini resenje, isto pitanje sam se i ja pitao kao Dusan, da li bi bio overkill ovaj koji sam ja uzeo, Mini varijanta tog modela je duplo jeftinija.
Gledao sam bio pre kupovine neke reviews i svi su bili u fazonu "nemoj nikako Mini" , jeste jeftiniji ali nije ni blizu ovog jaceg, ne moze se porediti, kao nemoj ni da razmisljas o tome.
Hteo sam ja inace Sony da uzmem, ali nisam mogao da ga nadjem tako lako, ista stvar je bila i sa njim, postoje SA-SW5 i SA-SW3, prvi je 300W drugi 200W, razlika je i u dizajnu i ceni naravno, ali isto kao za Sonos sto sam gledao svi su bili u istom fazonu, nikako SW3, jednostavno je razlika ogromna, po njima, ne znam ni za Sonos kakva je bas razlika jer nisam imao prilike da cujem Mini kako bih uporedio.

Dodao bih i da sam Arc soundbar ima 8 mid-range woofera, bass je ok ali nije ni blizu naravno Sub Gen3, takodje Era300 zvucnici koji inace mogu samostalno da se koriste, i oni imaju 2 woofera sa strane, medjutim ako se upare sa soundbarom i postave da rade kao surround, zbog cega sam ih i uzeo, onda rade drugacije, gase se potpuno ti wooferi ako se doda i Sub.

Razlika jeste drasticna sa i bez, definitivno gruva ali kao sto rekoh moze da se smanji i da ne udara toliko, i dalje je ok bass kad se smanji, samo ne "grmi" toliko, ne umanjuje dozivljaj a komsije mogu da odahnu.

Ali logicno mi sad recimo , da je bolje uzeti jace pa ga kontrolisati, nego slabije resenje, koje ne bi moglo da se unapredi, bez kupovine drugog.
 
Samo da dodam da sam promenio poziciju sw-a, ranije je bio kod televizora, prilicno otvoren sa svih strana, sad sam ga stavio ispod stola, gde je zatvoren iza i sa strane, mnogo je bolje, jacinu u podesavanjima sam sa -5 sam stavio na +6 :)

Tako da mnogo je bitna pozicija gde ce da bude, definitivno ;)
 
Da ne otvaram drugu temu, pa da priupitam ovde.
Imam Yamaha rx497 pojacalo i ima izlaz za subwoofer. U specifikacijama pise da ide subwoofer sa ugradjenim pojacalom, da li to znaci isto sto i aktivni?
 
Samo da dodam da sam promenio poziciju sw-a, ranije je bio kod televizora, prilicno otvoren sa svih strana, sad sam ga stavio ispod stola, gde je zatvoren iza i sa strane, mnogo je bolje, jacinu u podesavanjima sam sa -5 sam stavio na +6 :)

Tako da mnogo je bitna pozicija gde ce da bude, definitivno ;)
Ima onaj trik za traženje najbolje pozicije za sub. Sub se stavi tamo gde bi trebalo da bude pozicija za sedenje, pusti se nešto da svira, a onda se ide po prostoriji i osluškuje gde se najbolje čuje i kad se nađe to mesto, to je najbolje mesto za sub u odnosu na tu poziciju slušaoca.
 
Da, tzv puzanje tj. crawl, nisam probao niti mislim da cu, najbitnije mi je bilo da pravi sto je manje problema moguce, barem ovaj model koji ja imam, ima rupu na sredini tako da vibracije idu u oba pravca, bio je na nekoj komodi i u liniji sa prozorima, dakle ne na podu, tresli su se prozori gotovo stalno, bas su se culi, tripovao sam da ce da popucaju, uglavnom sa promenom pozicije nisu zadrhtali nijednom a sw sam pritom i pojacao, na parketu je i kod pozicije za sedenje, mozda moze i bolja pozicija da se nadje ali ok mi je za sada, nema potrebe. Ali vrlo je bitna stavka, najbolje je zato imati dva :D
 
Stvar sa subbass frekvencijama je što su to velike talasne dužine, ako se dobro sećam, preko 4 metra i ako ti je sub bliže od toga, talasi ne dolaze do tebe direktno nego se odbijaju od zidova, zato nije jednostavno naći poziciju za njega. U manjim prostorijama se često dešava da se sub dosta bolje čuje u drugim prostorijama u stanu, nego u toj gde se nalazi.
 
Овде је битније да се тресе ограда док се черечи свиња у дворишту него да се има добар звук. :)
 
Tema je NBG i stan a ne dvoriste i svinje :D
 
Субвуфер не сме да се примети да постоји док ради, треба да се осећа и чује звук што више налик природном који долази из простора испред и око слушаоца. Ништа из звучника, ниједног.
 
Kazem, tema je nesto drugo, stambena zgrada, kvadratura, komsije, overkill ...
Coveka to zanima, posto zivimo u slicnim uslovima ja sam mu dao moje iskustvo.
Meni je na prvom mestu da taj sub ne smeta drugima, verujem i njemu, prvenstveno sam hteo da mu kazem da jaci sub moze da kontrolise i to apsolutno.
 
Сва срећа па живим сам у бункеру.... :)
Прво суб одвојиш од пода да имаш чистији суб-бас, изабереш позицију, подесиш јачину и не слушаш у време одмора гласно ако немаш добру изолацију.
 
REW ima dosta korisnu funkciju "Room Sim". Uneseš dimenzije sobe, položaj zvučnika/subwoofera i pozicije na kojoj slušaš i imaš solidnu procenu gde ćeš imati rupe i pikove na određenim frekvencijama.
 

Prilozi

  • REW Room sim.png
    REW Room sim.png
    296.7 KB · Pregleda: 19
Субвуфер не сме да се примети да постоји док ради, треба да се осећа и чује звук што више налик природном који долази из простора испред и око слушаоца. Ништа из звучника, ниједног.
Pazario SVS PB1000, stavio, povezao i probao, bez kalibracije...
Edge of Tomorrow - uvodna sekvenca :)
Čudan osećaj, pogotovo jedna frekvencija...Odjednom, sa svih strana, zvuk i na neki način, pritisak, kao da je neko kompresorom u trenutku napunio prostoriju (oko 80m3)...A uopšte nije bilo mnogo pojačano!
Dobra kupovina...:)
 
У здравље да се служиш! Још један да набавиш, не било ти заповеђено! :)
 
Пробај ЛОТР-Дружина прстена, увод кад саурон експлодира.
То исто фино набија компресију :)
 
Nazad
Vrh Dno