Šta je novo?

Studentski dom ne dozvoljava koriscenje rutera u sobama

Echo

Slavan
Učlanjen(a)
06.02.2011
Poena
215
Pozdrav ljudi, u jednom studentskom domu nije dozvoljeno koriscenje rutera u sobama. Objasnjenje je da ruteri destabilizuju domsku mrezu. Dakle, ti povezes, sve lepo radi nakon povezivanja, i posle dva sata oni te rucno iskljuce uz obrazlozenje da je taj ruter destabilizovao mrezu, i mole te da ne koristis njega i slicne uredjaje, vec iskljucivo LAN kabl. E sada, posto danas mnogi tanji laptopovi i nemaju lan ulaz, a koriscenje tableta i mobilnih telefona kao primarnih uredjaja za internet takodje nije retka pojava, imam nekoliko pitanja:

1. Is that a thing? Da li je to zaista realan problem, ili oni jednostavno ne zele da zaposle bilo kog sem zene sa saltera (uz duzno postovanje) da im odrzava mrezu - tipa, "neki mali" bi sa tri klika to mogao da resi, ali drzavna firma i puca im, budi srecan sto je uveden net uopste.

2. O cemu se zapravo radi?

3. Da li postoji uredjaj, sa jednim ulazom i "jednom antenom", dakle "kockica" sa ulazom za lan, koja bi u sistemu bila vidljiva kao i svako drugo povezivanje na lan kabl (i omogucila jedan bezicni uredjaj na jedan lan kabl), ili je bilo kakvo premoscavanje na wlan automatski vidljivo kao destabilizacija?

4. Da li to znaci da onda nije moguce davati ni hotspot sa laptopa na mobilne uredjaje okolo? I ako je moguce, zasto onda nije moguce da postoji hardverska "kockica" pod 3 koja simulira nesto slicno?

Ajde, molim vas, da razmrsimo ovo.

Kontam da koriste TTL da provale da koristis ruter.
Probaj ovako:
1. Izguglaj kako se menja TTL na win 10(ako njega koristis na kompu) - jednostavno je prilicno, Default je 128, promeni na 129.
2. Zakaci LAN kabl na ruter opet, i konektuj se na njega preko kompa.
Voila? :D
Probaj da l' ce da prodje tako :)

Meni prvenstveno treba internet na tabletu.
A inace, zasto se destabilizuje mreza? Jel to nesto duboko u prirodi umrezavanja, ili prosto neko nece da se cima da uopste menja bilo sta?

Na koju foru internet radi normalno kada se povezes na ruter, a onda te oni iskljuce jer nesto zeza.

Ako moze objasnjenje za dete od 7 godina. Ne mora ulazimo u dubioze. Posle cu ja da googlam dalje, nego bar nesto da mi bude jasno pre toga.

Jer nisi ti jedini koji bi hteo ruter u sobi. Svako bi doneo na kraju svoj i na šta bi to ličilo kada se etar toliko zaguši sa ko zna kakvim ruterima i signalima (te automatskim menjanjima kanala koje ruteri podržavaju kada osete probleme u etru).

Pretpostavljam da je zbog toga.

Ovo što dzoni kaže.
Plus, mreža je verovatno napravljena sa minimalnim ulaganjima i podržava maksimalno X uređaja. Ako bi postojali dodatni ruteri, na nju bi se povezalo verovatno barem 3-4 puta više uređaja. To mrežna oprema ne može da podrži i destabilisalo bi je.

Ovako je vrlo jednostavno - jedan ili dva LAN konektora po sobi, što znači maksimalno dva uređaja na mreži po sobi i to je to.

I sva ta zagušenja su na nivou svakog posebnog rutera, to sa ostatkom mreže veze nema. Nego ti lepo probaj da "ime rutera" tj kako se identifikuje u ostatku mreže promeniš na nešto što bi ličilo na komp, tipa dektop taj i taj, pa probaj.
Ovo za povećanje broja uređaja se slažem, gornja rečenica se ne odnosi na to.

Meni prvenstveno treba internet na tabletu.
A inace, zasto se destabilizuje mreza? Jel to nesto duboko u prirodi umrezavanja, ili prosto neko nece da se cima da uopste menja bilo sta?

Na koju foru internet radi normalno kada se povezes na ruter, a onda te oni iskljuce jer nesto zeza.

Ako moze objasnjenje za dete od 7 godina. Ne mora ulazimo u dubioze. Posle cu ja da googlam dalje, nego bar nesto da mi bude jasno pre toga.
Admin mreze moze da vidi svaki nakacen uredjaj.
Wlan i lan nemaju veze u smislu fizickog ugrozavanja.
Zagusavanje etra nije izgovor. U dnevnoj sobi hvatam preko 50 hotspotova i nemam nikakvih problema sa svojim wlan-on niti wifi uredjajima kojih imam podosta.
Ne vidim nikakvu realnu osnovu za zabranu wifi, osim jako lose izvedbe mreze ili ometanja njima bitnih uredjaja sa wifi mrezom.
Uzmes stari laptop, nakacis na lan, napravis hotspot koji ces imenovati u "Samsung S20" i miran si.

I sva ta zagušenja su na nivou svakog posebnog rutera, to sa ostatkom mreže veze nema. Nego ti lepo probaj da "ime rutera" tj kako se identifikuje u ostatku mreže promeniš na nešto što bi ličilo na komp, tipa dektop taj i taj, pa probaj.
Ovo za povećanje broja uređaja se slažem, gornja rečenica se ne odnosi na to.
Cekaj, hoces da kazes da admin, koji moze da vidi sve zakacene uredjaje na mrezi, ne moze (uslovno receno) da provali da li je moj telefon zakacen na mrezu preko laptopa koji seruje net, ili rutera (kome sam dao ime laptopa)? Tj. on ce svakako da vidi da telefon uzima to "drugo koleno" mreze, samo je stvar dal ce administrator po njegovoj volji da me pusti da to radim - a ako vidi da to radim sa laptopa (ili uredjaja koji se zove laptopovim imenom) onda ce njegovom voljom da me pusti da nastavim? Jer kao, to je laptop, onda moze. Da li sam dobro razumeo? Pitanje vazi za sve koji mogu da doprinesu :)

Poslednja izmena:
Zar nije moguce napraviti subnet recimo 10.10.10.0 i izolovati se od glavne mreze ?
Podesiti sopstveni DNS kao sto je nextdns tako da uredjaji ne traze nista sa glavnog servera.

Ne znam, tu vec ne razumem sta si uopste rekao 😄 Cela poenta je da ne kapiram po kom osnovu on uopste mene izbacuje, jer kapiram da on vidi moj mobilni i tablet (ili cimerov) ako su svi oni zakaceni preko serovanog neta sa laptopa, ali tada nas ne dira, ali ako se to isto uradi preko rutera, onda iskljuci celu sobu sa mreze (ne automatski, nego posle 2-3 sata, ili sutra ujutru kada provali). Mora ga molis posle da ti prikljuci sobu ponovo.

Cak i da napravim taj "subnet", zar on ne vidi da njegova mreza ima nesto "van kontrole"? Nista, ajde da sacekam da vidim da mi neko potvrdi ono u postu iznad. Da probam tu "jeftinu foru" sa imenom, ako sam uopste dobro razumeo sve.

Tako restriktivna pravila su uvedena sa razlogom. Primarni razlog je sprečavanje krađe interneta i zloupotreba. @Echo evo ja ću biti prvi koji će ti savetovati da poštujete ta pravila umesto što tražite način da ih zaobiđete.

Zar ti nije lakše da koristiš neki mobilni internet običan preko kartice, ili da uzmeš neki kućni internet paket ako trošiš nešto više interneta

@alex303 razumem ja sta ti hoces da kazes, ali slozio bih se sa tobom da to vazi za sve. Ali svaka soba emutuje svoj wireless ako seruje net sa laptopa, i bar dva mobilna i eventualno jos jedan laptop su nakaceni na svaki, i nikad se ne pravi problem. Dakle, niko ne poteze pitanja o pravilima i zloupotrebama tada. Medjutim, ja koristim tablet prvenstveno, ne vidim da sam ja nesto veci uljez ili da kradem i zloupotrebljavam vise od drugih, tako da u tom smislu se ne osecam krivim ili nesto jer hocu da imam internet na isti nacin kao i svi drugi (preko wirelessa). I onda sam pitao lepo kako to funkcionise... kakva crna kradja i zloupotreba za nesto sto vec placam.

Ko meni garantuje da nece da me kikuje ako kupim LAN-na-USB-C, i serujem sa mobilnog na tablet? Ako ne znam koji tacno deo pravi problem?

Zar ti nije lakše da koristiš neki mobilni internet običan preko kartice, ili da uzmeš neki kućni internet paket ako trošiš nešto više interneta
Vec placam.

Ne znam, tu vec ne razumem sta si uopste rekao 😄 Cela poenta je da ne kapiram po kom osnovu on uopste mene izbacuje, jer kapiram da on vidi moj mobilni i tablet (ili cimerov) ako su svi oni zakaceni preko serovanog neta sa laptopa, ali tada nas ne dira, ali ako se to isto uradi preko rutera, onda iskljuci celu sobu sa mreze (ne automatski, nego posle 2-3 sata, ili sutra ujutru kada provali). Mora ga molis posle da ti prikljuci sobu ponovo.

Cak i da napravim taj "subnet", zar on ne vidi da njegova mreza ima nesto "van kontrole"? Nista, ajde da sacekam da vidim da mi neko potvrdi ono u postu iznad. Da probam tu "jeftinu foru" sa imenom, ako sam uopste dobro razumeo sve.
Pa otprilike mi je i jasno zasto onda ne zele da ljudi stavljaju svoje rutere kada ne znaju ni da ih nameste.
Ako hoces da dobijes veci broj portova (umesto 1 ili dva koliko soba ima) koristi se switch. Njihova mreza vec ima ruter koji radi dodeljivanje IP adresa, odnosno DHCP.
Za dobijanje wifi se koristi Acess point koji radi isto sto i switch samo wifi.
Ako stavljas ruter, moras ili da ga podesis da radi kao AP ili da pravilno podesis sve kako bi sve funkcionisalo.
Mislim da je tebi dovoljan bilo kakav repeater koji ima AP funkciju. Vrlo moguce da taj ruter koji si probao ima isto to.
Ne vidim gde bi mogao biti problem ako kacis jedan ili dva uredjaja.

Ovo sa laptopom je odlična stvar, ja sam to davnih dana koristio da imam net na mobilnom van zemlje. Od Win 7 je moguće i bez dodatnih aplikacija poterati WiFi AP sa računara priključenog na LAN.

Ja se nešto sećam da sam drugačije to radio, ali beše davno. Mislim da nije bila ad hoc mreža već normalan hotspot. Probaj svakako, ovo ti je najlakše, ništa drugo ti nije potrebno sem 3 minuta vremena, ostalo imaš.

Pa otprilike mi je i jasno zasto onda ne zele da ljudi stavljaju svoje rutere kada ne znaju ni da ih nameste.
Ako hoces da dobijes veci broj portova (umesto 1 ili dva koliko soba ima) koristi se switch. Njihova mreza vec ima ruter koji radi dodeljivanje IP adresa, odnosno DHCP.
Za dobijanje wifi se koristi Acess point koji radi isto sto i switch samo wifi.
Ako stavljas ruter, moras ili da ga podesis da radi kao AP ili da pravilno podesis sve kako bi sve funkcionisalo.
Mislim da je tebi dovoljan bilo kakav repeater koji ima AP funkciju. Vrlo moguce da taj ruter koji si probao ima isto to.
Ne vidim gde bi mogao biti problem ako kacis jedan ili dva uredjaja.
Dakle, ako podesim ruter da mu jedina funkcija bude AP (a ostale "ruterske funkcije" iskljucim), i promenim ime rutera na "Galaxy S20" recimo, admin nece provaliti? I sto je jos vaznije, nece mu praviti bilo kakav problem sa mrezom (pa nece ni morati da provaljuje "uljeza")?

I ako sam na kraju sve razumeo, zato on i ne pravi problem kada laptop seruje net, jer laptop jedino sto radi je AP, ne brlja po mrezi druge stvari?
A sto se haosa na mrezi tice, niste ni svesni sta sve moze da se desi. Oni nemaju ni ljudskih ni hardverskih resursa da to resavaju.
Pa dobro, zato se i pita. Nikome nije cilj da pravi haos po mrezi. Samo vidi oko sebe kako serovan net sa laptopa ne pravi haos, a ruter pravi, i zapita se prosto da li postoji neki drugi hardverski uredjaj osim laptopa, koji moze da emulira to isto sto radi laptop.

Poslednja izmena:
Na stranu sto ne sme i sto ne savetujem krsenje pravila i mene sada kompa sa tehnicke strane osim zakrcenja etra i davanja wifi-a nekom mimo studentata ko nije na faksu koji su to potencijalni problemi ?

Meni sve ovo lici da su admini imali problema da neko ubode LAN port na ruteru, a dva DHCP-a na mrezi naprave haos. Ali se sve to resava upravljivim switchevima, ali ostaje pitanje da li admini imaju znanja i resursa.

Najlakše ovo sa laptopom. Moćiće svi da koriste u blizini, a admin ne vidi ništa, samo laptop, nema konflikta nikakvih.

Nabavi Connectify i napravi hotspot preko laptopa,

Pogledajte prilog 385119
+1
Ja koristim ovako nešto u kancelariji na poslu za telefone. Mada je meni neka "narodska" verzija connectify-ja često zabadala pa koristim neki drugi soft. Samo pazite ako imate ograničenja na koje sajtove možete da idete, da li smete da koristite torrente i tsl. jer će sve da se vidi da je sa IP adrese tvog laptopa.

Pro 23 za 12e i mirni su. Cak i Lifetime Pro nije skup.

1681914622678.png

Inace svojevremeno sam koristio i FrozenWay da bi igrali WoT u domu posto je sve zivo bilo blokirano ili ograniceno uz cap od 200 KB/s pa smo se snalazili, znam te muke :)

A onda nam je dojadilo sve pa smo uzeli 20dB grid antenu i drzali je u sobi uperenu u kafic, ako iskopam fotku negde kacim je :D

Iskustvo iz doma kod Elektronskog faxa u Nisu.
Takodje koristio laptop i hotspot (Connectify, ali sada ima opcija u Windowsu ako se secam).
Sto se tice rutera, mislim da je bilo moguce ali morao si da iscimas i javis se ljudima koji su odrzavali mrezu (to su obicno bili stariji studenti koji su ziveli tu u domu). Probaj da pitas ko je odgovaran za mrezu i javi im se sa zahtevom.

Na stranu sto ne sme i sto ne savetujem krsenje pravila i mene sada kompa sa tehnicke strane osim zakrcenja etra i davanja wifi-a nekom mimo studentata ko nije na faksu koji su to potencijalni problemi ?
Nedozvoljeno deljenje WiFi-ja nije tehnički razlog, a "zakrčenje etra" jeste (mada ne verujem da je glavni razlog zabrane).

Ono na šta bih se fokusirao je nestručno rukovanje WiFi ruterima, tj slučaj gde ekipica studenata u sobi zakači uplink na LAN port umesto WAN. Tu može da se desi nekoliko zanimljivih stvari:
  • svaki klijent na AP-u i sobnom mrežnom priključku je vidljiv admininstratorima, i povećavate broj klijenata koji je zakačen na glavnu mrežu, a potencijalno iscrpljujete kapacitet broja podržanih klijenata. Best case scenario je da niste uključili DHCP server.
  • dodatna papazjanija se dešava ako ostavite uključen DHCP server, time sabotirate celu mrežu i možete uticati na dostupnost i/ili kvalitet internet konekcije za sve klijente u mreži. Dakle nekome internet neće raditi ili će raditi sporije zbog vas. I sada zamislite dva ili tri takva bisera istovremeno u domu, i biće vam jasnije zbog čega je to zabranjeno.
  • konflikt sa IP adresama gde se podrazumevan opseg na kućnim ruterima preklapa sa postojećim opsegom u mreži, gde vama neće raditi net a nećete kapirati zašto, a kao bonus uticaćete na dostupnost interneta na celom spratu/mreži

U svakom slučaju kršite pravila koja su tu iz više razloga, i slažem se sa @alex303 da bi trebalo da spustite loptu i ne ponašate se prema studentskim mrežama kao prema internet provajderima, jer su sa druge strane uglavnom studenti koji nisu plaćeni ili su plaćeni simbolično za održavanje te mreže uz opremu koja je u ko zna kakvom stanju i sa ko zna kakvim mogućnostima.

Poslednja izmena:
Džabe pričaš @c h e. Ljudi se vode logikom "Ako mogu drugi, mogu i ja."

Jel moze neko da mi objasni kako ce ruter kome je ukljucen dhcp da napravi problem celoj mrezi ili nekim drugim uredjajima koji su ispred njega, da napomenem jos jednom rec ispred??? (Ne pricamo o zagusenju wifi etra ili preopterecenosti mreze)
Posto se vec 4. put spominje u temi ako se ukljuci dhcp da nastaje haos ili ja sticem takav utisak?
Nije da ne podrzavam zabranu a u ostalom ni jedan network admin ne bi zelio da mu svako prćka po mrezi i nadogradjuje istu.

Nazad
Vrh Dno