Šta je novo?

Striming videa u lokalnoj mreži (plex, transcoding, problemi...)

Ja trenutno sklapam Plex server za familiju i prijatelje - biće oko 12 korisnika. Iskoristiću 6 SAS diskova od po 6TB, čekam da mi stigne LSI HBA kartica isto (već je flešovana u IT mode) da sve to povežem. Ja ću neko Thermaltake staro kućište da iskoristim, bukvalno od recikliranih delova sve pravim.

Jedino novo što ću da uzmem je napajanje, čisto da budem siguran tu da nema problema.
Ideja je da furamo 1080p biblioteku (kvalitet ispod remuxa) i manju 4K biblioteku (uglavnom webdl).

Sve to će da radi na hipernetu, gde mi trenutno radi real debrid plex server. Samo ćemo da bumpujemo brzinu na paket više, zbog 4k sadržaja.

Forsiraću direct play, a tu će biti stara quadro A400 da pogura transcoding ako bude potrebe.

OS će biti Ubuntu 22.04, napraviću pool diskova uz mergeFS, pa ćemo da vidimo kako će sve to ići. Plex ide kao systemd servis, a *arr stack će verovatno da ide kroz docker (mora duplo zbog 4K).

A zasto bi dizao duplo arr stack zbog 4K sadrzaja? Podesis lepo profile pa za svaki nov film na radaru biras koji kvalitet zelis, ista stvar sa sonarom za serije

A, pa neću sve da ide 1/1 fullhd i 4k - pa onda bukvalno radim cherry pick šta će od toga da bude u 4k dostupno.
Koliko sam razumeo thrash guides, moram onda da imam dve instance sa import lists.

E nisam siguran kako ide sa import lists, ja sve dodajem ili direktno na radaru ili najcesce kroz overseer. Evo kako na radaru izgleda dialog za dodavanje, napravio sam 3 quality profile-a. Jedan je 4k ili 1080p, drugi je samo 4k a treci samo 1080p. Koji profil izaberem, to on trazi i skida.

Prilozi

• Screenshot 2025-02-05 at 12.03.58.png
    Screenshot 2025-02-05 at 12.03.58.png
    174.8 KB · Pregleda: 35
Ok, ali hoću da ide kroz overseer - i hoću da mogu da odobrim da li će da se skine neki profil ili ne. Probaću, pa ću da vidim, ali koliko sam čitao, da bi bila potpuna automatizacija i da bih mogao da radim ovako, moram dva kontejnera da podignem i da jedan bude samo "dummy" sa import listom.

Bravo za entuzijazam, samo bih ja smanjio broj diskova (ne znam je li ovo slika tvog računara ili primer kako može da se napakuje). Imaš diskove od 20+ TB, uzmeš par komada i teraj. Ja sam sličnu stvar radio, s tim da sam imao i ombi pa su korisnici sami pretraživali i dodavali u biblioteku filmove, ali od kad je klinac prešao u svoju sobu (gde je bio komp), rasformirano je sve i sada samo stremio koristimo. Želja mi je već neko vreme da napravim "Stremio share", da u plex dodam real debrid, i da svi kroz plex gledaju sadržaj sa real debrida, da integrišem watch liste itd. ali nikako nemam vremena da se posvetim i da nateram da radi kako treba.
Ovo je baš slika mog računara nakon što su mi stigli HDD nosači. Uz kućište dolazi 6 pa sam naknadno poručio još 6. Naravno, jasno je da ako koristim diskove većeg kapaciteta da neću imati potrebe za tolikim brojem diskova, što takođe može značajno da utiče na potrošnju struje obzirom da mašina radi 24/7, ali ono, stava sam bolje da ima prostora za dodavanje diskova nego da sam limitiran. Za sada su diskovi od 6TB, vremenom mogu prelaziti na veće i smanjivati broj diskova. :) A ako jednog dana budem imao neko rackmount kućište, tada ću verovatno lakše raditi proširivanje dodavanjem nekog zasebnog JBOD/DiskShelf-a koji bi se samo kablom kačio na HBA karticu sa eksternim ulazom.

Ako niste u inostanstvu i postoji bojazan zbog porekla sadržaja zašto ne koristite stremio? Hardwara 0, dostupnost materijala sve pogotovo u 1080p, aplikacija user friendly maksmimalno.

Nisam u inostranstvu, ali dosta mojih korisnika jeste pa im znači što je privatnost zagarantovana. Drugi razlog je što je Plex bukvalno postao standard za "Privatni Netflix" pa je aplikacija dostupna na manje više svim smartTV platformama i nije potrebno nikakvo žongliranje i "apk sideloading" i pritom korisnicima nije potreban računar/androidBox niti bilo šta slično da bi ga pokrenuli. Neretko čak dolazi već preinstaliran na TV-u.

Što se tiče argumenata u vezi hardvera, to stoji, ali ovo je meni postao svojevrstan hobi. Naravno, ja trošim svoj novac da bih održavao i pojačavao računar da bih omogućio prijateljima da uživaju u sadržaju, ali mene to na neki način ispunjava. Neko više voli kladionicu ili ima pravo malo bogatstvo u ribolovačkom priboru tako da o tim stvarima ne vredi trošiti reči, svako radi onako kako smatra da treba :)

Jesu ovo trakt nesto limitirali, ima li neka slična alternativa?
Jesu na 100 "items" u listi maks. Probaj Simkl mada i on ima neke svoje limite.
Ako niste u inostanstvu i postoji bojazan zbog porekla sadržaja zašto ne koristite stremio? Hardwara 0, dostupnost materijala sve pogotovo u 1080p, aplikacija user friendly maksmimalno.
Prešao sve od Kodi-ja preko RD stream-a do Plex-a (arrs+usenet+tor i RD kao dodatak). Ubedljivo najbolja poslednja kombinacija bar za mene. Teško ćeš stariji sadržaj naći na RD. Burazeru sam stavio Stremio i on je sa tim zadovoljan.
Ovo je baš slika mog računara nakon što su mi stigli HDD nosači. Uz kućište dolazi 6 pa sam naknadno poručio još 6. Naravno, jasno je da ako koristim diskove većeg kapaciteta da neću imati potrebe za tolikim brojem diskova, što takođe može značajno da utiče na potrošnju struje obzirom da mašina radi 24/7, ali ono, stava sam bolje da ima prostora za dodavanje diskova nego da sam limitiran. Za sada su diskovi od 6TB, vremenom mogu prelaziti na veće i smanjivati broj diskova. :) A ako jednog dana budem imao neko rackmount kućište, tada ću verovatno lakše raditi proširivanje dodavanjem nekog zasebnog JBOD/DiskShelf-a koji bi se samo kablom kačio na HBA karticu sa eksternim ulazom.

Nisam u inostranstvu, ali dosta mojih korisnika jeste pa im znači što je privatnost zagarantovana. Drugi razlog je što je Plex bukvalno postao standard za "Privatni Netflix" pa je aplikacija dostupna na manje više svim smartTV platformama i nije potrebno nikakvo žongliranje i "apk sideloading" i pritom korisnicima nije potreban računar/androidBox niti bilo šta slično da bi ga pokrenuli. Neretko čak dolazi već preinstaliran na TV-u.

Što se tiče argumenata u vezi hardvera, to stoji, ali ovo je meni postao svojevrstan hobi. Naravno, ja trošim svoj novac da bih održavao i pojačavao računar da bih omogućio prijateljima da uživaju u sadržaju, ali mene to na neki način ispunjava. Neko više voli kladionicu ili ima pravo malo bogatstvo u ribolovačkom priboru tako da o tim stvarima ne vredi trošiti reči, svako radi onako kako smatra da treba :)
Ako svih 10 korisnika gleda u isto vreme je l' tih 60mbps dovoljno? Čisto sumnjam mada i malo verovatno da svi gledaju u isto vreme😁

Da, vrlo često imam situacije kada ih dosta gleda istovremeno ali do sada nije bilo većih problema ali verujem da je samo pitanje vremena kada će tih 60Mbps postati nedovoljno.

1000025858.png

kvalitetne ripove u 1080p

usko grlo je upload brzina (SBB coax 600/60).
10 kvalitetnih 1080p ripova nema sanse da radi na 60mbps.
10 yifi 1080p strimova mogu :ROFLMAO:
A, pa neću sve da ide 1/1 fullhd i 4k - pa onda bukvalno radim cherry pick šta će od toga da bude u 4k dostupno.
Koliko sam razumeo thrash guides, moram onda da imam dve instance sa import lists.
To sto ti zelis se radi sa quality profilima u okviru arr stacka.
Dve instance radarra ce samo da sa import listom syncuje biblioteku u drugi radarr.
Ja na main serveru imam 3 instance 1080p, 4k webdl i remux.
Izbacih bas pre neki dan 4k instance jer mi nisu imale mnogo smisla.

I meni je bilo čudno pa sam malo proanalizirao 😂 Naime, dosta korisnika gleda sinhronizovane crtaće koji datiraju iz "480p" vremena, a i ovi noviji koji se negde pojave su najčešće napakovani na neke yifi ripove gde ukupan bitrejt retko prelazi 2Mbps. Kontam da je to razlog. Ovi redovni igrani filmovi u 1080p imaju preko 10 Mbps pa je teoretski neizvodljivo da bude 10 istovremenih strimova na uploadu od 60 Mbps. Misterija rešena. 😊

Imaš skoro sve od crtaća (sinhro) u 1080p ako ne onda 95% i mislim da sam procitao na BD forumu da ce sada da se fokusiraju na 4K. Da li u smislu budućih realease ili će da prepakuju postojeće nisam siguran, verovatno oba smera ali za ovo drugo će trebati vremena i naravno zavisi od dostuonosti 4K snimka za odredjeni crtani.

Da, BD je "najopremljeniji" za sinhronizovani sadržaj, ali ja izbjegavam novije naslove, pošto sam primjetio da kombinuju kvalitetan video rip sa domaćom sinhronizacijom iz bioskopa, sa sve popratnim šumovima i zvucima (kašljanje, žamor) a ima i ona eho. Tako da ipak sačekam kvalitetnije ripove....

I ko ima RD/premiumize dosta hostera je podržano pa tako lepo ide DL sa BD u Jdownloader-u.

Tako je, a za filedot linkovr na BD kojih ima dosta u poslednje vreme i koji nisu podrzani na RD
express vpn server Marsej probija limit.

Pitanje za vas iskusne, imam externe naše titlove i kada se na telefonu ulogujem na ćaletov nalog i pustim epizodu prikazuje ih. Kada on kući na yettelovom boxu udje u epizodu vidi se da je izabran titl ali kada pusti epizodu ne prikazuje ih. Da nije do onoga burn subtitles pod Video u settings? Tu ništa nije menjano.

Koji je format titla?
EDIT: probaj da forsiras transcode tako sto ces smanjiti playback kvalitet pa vidi da li onda pusta titl.

Ja takođe imam yettel box, titlovi su mi u formatu imefilma.sr.srt i normalno ih pusta. Sto se tiče burn subtitle to nisam menjao, šta je po defsultu to je i ostalo tako

Isto tako formatiram naziv titlova.

Stavio je ćale burn always i radi mu titl ali plex transcoder sada udara po CPU.

Jel ima workaround ili to mi je što mi je?

Mozes da probas pgs titlove, cak i ako budes morao da ih burnujes proces je laksi po CPU od .srt titlova.

Sad bacim pogled na task manager i nema plex transcodera, zovnem ga on gleda i dalje. Jel to normalno? Trancoder odradi posao pa se ugasi. Evo cpu na 0-1% a u proxesima nema plex transkodera.

Ne transkoduje sve vreme ako je transcode brzi od playback-a.
Transcode je stao jer je transkodovao dovoljno da napravi buffer, kad se buffer smanji na minimum opet pali transcode i tako u krug.

Pozdrav, imam pitanje u vezi TrueHD 7.1 zvuka na Plex-u.

Setup je Beelink s12 pro minipc za server, LG C1 i Samsung q800b( +9500s rear). Ako dobro razumem u ovoj kombinaciji ne mogu da cujem TrueHD treba mi ili bolji Tv ili nvidia shield/xbox ? Nema jos neka opcija ?

Kapiram da je plex client na c1? Ne može c1 da radi passthrough trueHD. Shield->q800b->c1

Za sada jedino pouzdano rešenje je Shield

Kapiram da je plex client na c1? Ne može c1 da radi passthrough trueHD. Shield->q800b->c1
Tako je. Ono sto kao duduk ne razumem je koju je traku najbolje da izaberem od ponudjenih, da li da ostavim truehd ili da prebacim na ac3 (sa ac3 se cuju i zvucnici iza a sa truehd samo napred)... naravno dok ne uzmem shield

Koji god format surround.

Tako je. Ono sto kao duduk ne razumem je koju je traku najbolje da izaberem od ponudjenih, da li da ostavim truehd ili da prebacim na ac3 (sa ac3 se cuju i zvucnici iza a sa truehd samo napred)... naravno dok ne uzmem shield
TrueHD је изворни звук пуног капацитета, АС3 (долби дигитал) је компресована верзија, као мп3.

da ne bude zabune, AC-3 je bolji od MP3

I da se kaže nije tesko DTS > DD. DD je u stvari AC3 a EAC3 je DD+

DTS core se nalazi u DTS HD MA a DD u True HD kao što je kolega napomenuo.

DTS ima dosta veći bitrate od DD i time je bolji iako medju pojedincima vlada zabluda da su isti po kvalitetu. DTS je puniji ima više detalja. Posle na HD nivou tu razliku licno ne primecujem toliko.

Dolby Digital није основа TrueHD али DTS јесте за HD-Master. Реални квалитет дд јесте на нивоу мп3, док је дтс према цд квалитету. Ко жели квалитетан, некомпресован звук иде само на хд верзије.

Nazad
Vrh Dno