Šta je novo?

Striming videa u lokalnoj mreži (plex, transcoding, problemi...)

Koju alternativu predlazes. Treba mi osnovna svrha a to je da moze da se slusa na vise uredja i da prati progres. Telefoni, eon box, google tv.

Nemam predlog za željeni scanario pošto nikad nisam imao potrebe da za tako nečim.

Audiobooks slušam retko a kad slušam koristim isključivo "Smart Audiobook Player" instaliran na mobilni.

Sa telefona sam par puta dok sam spremao klopu ili zalivao orhideje prosto Cast-ovao na Eon box povezan na TV-u kad me mrzelo da odem u drugu sobu po bežične slušalice. A nisam hteo da mi tandrče sa zvučnike mobilnog telefona.
App na telefonu bude i dalje taj koji čuva progress i na kom je sama knjiga, a TV je tu samo zvučnik ;)

Tehnički nije slušanje na više različitih uređaja ali praktično "jeste" tj više uređaja u kući emituje zvuk knjige... a knjiga se nalazi samo na mobilnom.

Plex, PlexAmp i još 1-2 druge aplikacije sa podrškom za puštanje sa Plex servera sa na kratko probao za slušanja audiobooks koje postoje na tuđem / "Plex share" Plex serveru i to iskustvo mi se nije dopalo. Ako se dobro sećam kad se koristi PlexAmp čak nije ni pamtio gde si stao sa slušanjem 🤣🤣🤣

Pa sad umesto toga se snašao tako što sam seo za komp i "maznuo" ( = nemam omogućenu Download privilegiju na tom tuđem Plex serveru) / skinuo audiobook sa tog Plex servera i nastavio da to slušam u Smart Audiobook Player app.

Video sam napomenu za track progres u tim bibliotekama mora da bude stikliran posto je za muziku po defaultu off. Moguce da plexamp sam to uvek ima off jer ko slusa.muziku odakle je stao, uvek ispocetka.

Kabast je plex za ovo videcu pocketcast taj koji si pomenuo i audiobookshlef.

Nisam spomenuo PocketCast 😁

Nego "Chromecast" casting iz Smart Audiobook player app:

Screenshot_20241019_234828_Smart AudioBook Player.png

Ma ne bre pocketcast je jedna od audio book aplikacija koje vidim da se preporucuje na reditu. Nego nisam se lepo izrazio pa tako ispade.

Matori vozi se Tesla 😁

Pozdrav !
Koristim Plex aplikaciju na Hisense OLED i htio bih isključiti "FPS" koja se nalazi u desnom gornjem kutu no ne nalazim gdje bih je mogao isključiti u postavkama Plex-a.
Ako netko zna , zamolio bih ga za pomoć.
Hvala unaprijed !

Prilozi

• IMG_20241124_160049.jpg
    IMG_20241124_160049.jpg
    170.7 KB · Pregleda: 56
Jel onaj datum dole desno ubacuje kamera na telefonu? Ako da i to da isključiš za početak :D

Da li ti to FPS stoji samo u Plex aplikacije ili i u nekim drugim koje puštaju video sadržaj?
Ako je samo u Plex proveri da li na Hisense Plex app ima opcija pod nazivom "Display information overlay" pa ako ima isključi je i vidi sklanja li to taj FPS indikator.
Mada meni to više liči da je nešto uključeno u podešavanjima TV-a / podešavanjima VIDAA? OS.

Koliko čitam po forumima, verovatno ti je na TV-u uključena opcija "game bar". Isključi je pa će verovatno nestati i taj fps.

Jel onaj datum dole desno ubacuje kamera na telefonu? Ako da i to da isključiš za početak :D

Da li ti to FPS stoji samo u Plex aplikacije ili i u nekim drugim koje puštaju video sadržaj?
Ako je samo u Plex proveri da li na Hisense Plex app ima opcija pod nazivom "Display information overlay" pa ako ima isključi je i vidi sklanja li to taj FPS indikator.
Mada meni to više liči da je nešto uključeno u podešavanjima TV-a / podešavanjima VIDAA? OS.
Koliko čitam po forumima, verovatno ti je na TV-u uključena opcija "game bar". Isključi je pa će verovatno nestati i taj fps.

Hvala obojici na pomoći !(y)
Bilo je uključen FPS u postavkama TV-a......
Hvala još jednom !!

Da li je moguce sklopiti racunar da bude i plex server za filmove i file storage za slike, video snimke itd?
Trenutno imam sa strane jedan racunar sa G4560, RAM 2x4gb DDR4 i bez diskretne graficke. U njega bih ubacio verovatno 2x1TB HDD (verovatno RAID1) za pocetak i SSD kao boot drive.

TV mi je neki Hisense 4K i nalazi se u sobi gde bi bio i server. Taj TV i server bih povezao HDMI kablom.
Dok bi drugi televizori u kuci mogli jedino preko WI-FI da pristupaju, ako je dovoljan protok uopste. Imam Yettelovu optiku i onaj njihov klasican ruter.
Voleo bih da mogu nekad i preko telefona da gledam.

Da li je G4560 dovoljan za 4K? Vidim da pisu po internetu da moze da gura HEVC 10bit. Ako nije dovoljno, da li mogu samo da kupim diskretnu graficku i da zavrsim posao tako?
Da li postoji neka bolja opcija pored Plexa?
Uvek bih skladistio 4K filmove, da li mogu naknadno da konvertujem 4k u 1080p u real time-u ako pustam na telefonu ili televizoru koji je u drugoj sobi?

Za transcoding u Plexu nije dovoljan, koliko znam.

Ne znam samo koliko filmova misliš da skladištiš na 1TB, to je baš nedovoljno. Što se tiče puštanja, trebalo bi u Direct play da pusti 4K, ali kao što reče kolega, ako bude transcodovanja - nema sreće tu.

Koliko vidim može 3-4 stream-a 1080p. Transcoding jednog 4k stream-a ima da štuca. Opet sve zavisi od klijenta i šta podržava da ne bi bilo transcoding-a jer ipak je Direct play mama. Imaš plex pass?

Nov sam u ovome pa ne znam bas sta je transcoding.

Ako sam dobro shvatio, da li ce se transcoding koristiti zavisi od toga u kom formatu je film i da li klijent moze da pusti taj format bez transcodinga?

Sa klijent strane tipa telefon, da li je problem sto Plex ne moze da pusti taj format pa se pali transcoding?

Upravo tako to je jedan od razloga ali u principu:

Transcoding video will occur if:

1) Your raw file's audio is not supported by the client (audio only transcoding)

2) The video is in a container their client does not support or encoded by a codec their client does not support or in a resolution their client does not support (the standard Amazon Fire Stick does not support h.265 or MP4 or 4k for example)

3) Your upload speed or their download speed is too slow for the raw file's bitrate.

4) Their client settings are set to play in a lower resolution or lower quality audio than your raw files

Your end user's "transcoding experience" is determined by your transcoding method. You are either using software or hardware transcoding. HW transcoding is only available via Plex Pass. If you do not have Plex Pass, you are software transcoding.

Najbolji scenario je da imaš klijent koji podržava sve i da ide direct play. Taj pentium ima i quick sync tako da ako imaš plex pass hardware transcoding je super stvar. Telefon bi trebalo da pušta skoro sve direct play ako nema titlova ili nepodržanih audio formata. Za portabilne uređaje moraćeš da kupiš plex app ako nemaš plex pass. Doduše možeš na telefonu/tabletu da gledaš i preko pretraživača.

Da li je G4560 dovoljan za 4K? Vidim da pisu po internetu da moze da gura HEVC 10bit.
da, može da radi decoding. za 4K encoding nisam siguran pa stoga ne bih računao na taj CPU što se transcoding-a video materijala tiče.

taj CPU je pre za HTPC nego za media server.

no, da ne idemo više u off-topic. nije tema koje hardverske komponente su dobre za plex i slična rešenja

Taj pentium ima i quick sync tako da ako imaš plex pass hardware transcoding je super stvar.
Znaci onda ovi gore komentari da je G4560 los za transcoding se odnose na Software transcoding? 4K ce raditi lepo uz pomoc Hardware transcodinga (QuickSynca)?

Postoji li alternativa Plexu koja ima besplatan HW transcoding? Mada ni Plex nije skup 5e mesecno.

Moraćeš da testiraš sam koliko će to i kako raditi uz software transcode. Transcoding 4k se u principu i ne radi generalno jer koja je svrha osim da se pusti na uređajima koji ne podržavaju rez ili remote access.
Alternativa postoji u vidu Jellyfina pa testiraj i tu opciju.

Bolje uzmeš lifetime 120 kao da si 2 godine placao. Pogledaj i temu stremio.

Malo da ozivim temu.
Koje to dodatke koristite za vas Plex server?
Ja se u poslednje vreme igram dosta sa kometom i organizujem kolekcije i postere.

Nije baš dodatak za plex ali sam progledao od kako sam platio donaciju na titlovi_com da bih dobio API pristup tako da bazarr sàm povlači titlove čim se pojave. Nekada sam za to koristio plugin SubZero ali mislim da se već godinama ne razvija aktivno.

Takođe, da bi tema malo živnula, mene zanima koji broj ljudi ovde ima svoje plex servere, koliko skladišnog prostora ste za sada napunili i da li ga koristite samo za ličnu upotrebu ili ste podelili rodbini/prijateljima...? Ako vas ne mrzi napišite na kom hardveru trči server i koliko imate "korisnika"? :)

Ja sam od bazarra odustao, cesto titlovi nisu sinhronizovani iako je podeseno na 95+ skor i odradjen manuelni sync. A przi mi hardver samo tako bezveze.
Od tada na mojim plex serverima samo engleski titlovi pa ko voli nek izvoli.

Ja imam trenutno 3 Plex servera, jedan za US i dva za Evropu.
Jedan Evropski hostujem ja kod kuce i na njemu trenutno ima oko 200TB filmova i serija a drugi mi vise sluzi kao seedbox iskreno jer ima bas dobar peering i brzine.
Server u US sam podesio za nekoliko prijatelja i ima 16TB storage pa je podesen da radi otprilike kao mali debrid servis. Ako se ne gleda nesto duze od 45 dana automatski se brise i mora ponovno da se requestuje. Za sada odlicno radi posao.
Korisnika nemam mnogo, uglavnom su to prijatelji i ljudi onlajn sa kojima podelim pristup. Nisam nikad naplacivao pristup plex serveru, nekako mi nije moralno sta znam mada ljudi se uglavnom sami ponude na neki nacin da ucestvuju ali ne ocekujem ni od koga nikakvu naknadu za koriscenje.

Nije baš dodatak za plex ali sam progledao od kako sam platio donaciju na titlovi_com da bih dobio API pristup tako da bazarr sàm povlači titlove čim se pojave. Nekada sam za to koristio plugin SubZero ali mislim da se već godinama ne razvija aktivno.

Takođe, da bi tema malo živnula, mene zanima koji broj ljudi ovde ima svoje plex servere, koliko skladišnog prostora ste za sada napunili i da li ga koristite samo za ličnu upotrebu ili ste podelili rodbini/prijateljima...? Ako vas ne mrzi napišite na kom hardveru trči server i koliko imate "korisnika"? :)
Od kako koristim stremio batalio sam Plex za filmove i serije. Inače od 2012 Plex koristim. Koristio se u medjuvremenu za sinhronizovane crtaće za klince imaju kolekciju od preko 150. E kako su porasli pa počinju da gledaju parodije iz 80/90ih odlučio sam da im olakšam i napravim kolekciju. Baš sam juče nameštao SubZero koji radi savršeno ali mora da se bira Plex Movie (Legacy) agent. To posle pravi problem u vidi notifikacije u Plex serveru da se koristi stari Legacy add-on i da se update-uje. Posle update na novi agent sub zero više ne radi. Inorišem upozorenje za stari agent ali nije ni problem da se postavi Legacy ostavi da poskida titlove i onda updatuje na novi. Mada kao što rekoh ja sam ostavio Legacy pošto mi za sada ne pravi problem. Pored tih kolekcija krenuo sam da skidam pozorišne predstave a posle toga će biti must-watch filmovi tipa Predator, Aliens, Terminator, Jumanji... u suštini Akcije i SF 80/90. Sve to može iz Stremija ali da olakšam klincima kako bivaju stariji da gledaju neke kultne zabavne filmove proslog veka.

Koristimo samo in house na htpc-u i7 3470, 16GB ram-a, 4TB IronWolf. Ima keva pristup zbog klinaca kad odu ko nje ali se to ne koristi. Razmišljam da kevi i ćaletu podesim pa da mogu da gledaju šta mi zatraže da skinem. Prijateljima uglavnom prebacujem na USB kad im nešto treba.

Menjam često i probam razne kombinacije. Imao do pre par godina Plex server na "gaming" mašini kada sam shvatio da mi treba NAS i da mogu da ugasim desktop. Posle mnogo mozganja uzeh Terramaster f2-423(n5095 sa quick sync podrškom) + 32GB ram + 2x4TB WD red plus mada je trebalo da uzmem f4, ali sada je malo kasno. Instalirao TrueNAS, Plex, itd i koristio uglavnom za streaming RD/easynews, pa onda Plex+zurg+rclone i na kraju prešao na Arrs sa Sabnzb i qbit + trakt i to sve lepo radi u docker-u. Dva korisnika za sada matorci ćale i tast. Za ćaleta spremam Onn 4k pro jer ima đubre od Hisensa, a tast koristi nativnu Plex app na LG c8 oled uglavnom direct play.
Bazarr za titlove(titlovi i opensubs) odličan za većinu sadržaja.
Jedini problem mi je upload 60mbps za remote stream, ali možda pređem na fiber u budućnosti.
Trenutno testiram launcher-e(dispatch launcher na fotkama) i da ćaletu olakšam pristup Plex-u. 1000045445.png1000045446.png

Jesu ovo trakt nesto limitirali, ima li neka slična alternativa?

Pre par godina sam konačno ispunio sebi želju da napravim plex server. Zbog nedostatka slobodnog vremena moji ukućani i ja gotovo da ga nismo ni koristili ali sam omogućio pristup rodbini i prijateljima kojima je to donelo mogućnost da gledaju novi sadržaj sa najrazličitijih platformi bez dodatnih troškova.

Konfiguracija je Intel Core i5 10400 (zbog hardverskog transcodinga pomoću QuickSync) sa 32GB DDR4. 512GB SSD za boot drajv i 20TB skladišnog prostora. Od nedavno je sve spakovano u kućište Fractal Design R6 koje ima dosta pozicija za 3.5" HDD-ove. Čekam da mi stigne poručena LSI HBA kartica pa da mogu da povežem još nekoliko SAS diskova sa kojim bih povećao kapacitet za još ~60TB.

20241115_181244.jpg

Trenutno sve radi pod windowsom, jer sam taj računar povremeno koristio za neke druga aktivnosti, ali kako je sve u dnevnoj sobi i stvara sve veću buku, nosim se mišlju da izbacim taj računar u potkrovlje i da instaliram neki TrueNAS, Xpenology ili nešto slično a da za te moje "windows potrebe" imam neki ultra kompaktni računar u dnevnoj sobi.

Uglavnom skidam kvalitetne ripove u 1080p i server se bez problema nosi sa 10+ korisnika koji istovremeno nešto gledaju. Zauzeće procesora retko kad prelazi 20% jer su strimovi najčešće direct play. Ono što mislim da će mi uskoro postati usko grlo je upload brzina (SBB coax 600/60).

Kako mi je u planu neki video nadzor sve češće razmišljam da uzmem neki rek za potkrovlje pa da tamo krenem da slažem i mrežnu opremu, i NVR, eventualno neki UPS, a jednog dana kad ovaj Fractal "ode u penziju" možda neko rack mount kućište sa dosta HDD hot swap portova, pa da dodavanje/zamena hardova bude bukvalno na klik.

Bravo za entuzijazam, samo bih ja smanjio broj diskova (ne znam je li ovo slika tvog računara ili primer kako može da se napakuje). Imaš diskove od 20+ TB, uzmeš par komada i teraj. Ja sam sličnu stvar radio, s tim da sam imao i ombi pa su korisnici sami pretraživali i dodavali u biblioteku filmove, ali od kad je klinac prešao u svoju sobu (gde je bio komp), rasformirano je sve i sada samo stremio koristimo. Želja mi je već neko vreme da napravim "Stremio share", da u plex dodam real debrid, i da svi kroz plex gledaju sadržaj sa real debrida, da integrišem watch liste itd. ali nikako nemam vremena da se posvetim i da nateram da radi kako treba.

Pre par godina sam konačno ispunio sebi želju da napravim plex server. Zbog nedostatka slobodnog vremena moji ukućani i ja gotovo da ga nismo ni koristili ali sam omogućio pristup rodbini i prijateljima kojima je to donelo mogućnost da gledaju novi sadržaj sa najrazličitijih platformi bez dodatnih troškova.

Konfiguracija je Intel Core i5 10400 (zbog hardverskog transcodinga pomoću QuickSync) sa 32GB DDR4. 512GB SSD za boot drajv i 20TB skladišnog prostora. Od nedavno je sve spakovano u kućište Fractal Design R6 koje ima dosta pozicija za 3.5" HDD-ove. Čekam da mi stigne poručena LSI HBA kartica pa da mogu da povežem još nekoliko SAS diskova sa kojim bih povećao kapacitet za još ~60TB.

Pogledajte prilog 479352

Trenutno sve radi pod windowsom, jer sam taj računar povremeno koristio za neke druga aktivnosti, ali kako je sve u dnevnoj sobi i stvara sve veću buku, nosim se mišlju da izbacim taj računar u potkrovlje i da instaliram neki TrueNAS, Xpenology ili nešto slično a da za te moje "windows potrebe" imam neki ultra kompaktni računar u dnevnoj sobi.

Uglavnom skidam kvalitetne ripove u 1080p i server se bez problema nosi sa 10+ korisnika koji istovremeno nešto gledaju. Zauzeće procesora retko kad prelazi 20% jer su strimovi najčešće direct play. Ono što mislim da će mi uskoro postati usko grlo je upload brzina (SBB coax 600/60).

Kako mi je u planu neki video nadzor sve češće razmišljam da uzmem neki rek za potkrovlje pa da tamo krenem da slažem i mrežnu opremu, i NVR, eventualno neki UPS, a jednog dana kad ovaj Fractal "ode u penziju" možda neko rack mount kućište sa dosta HDD hot swap portova, pa da dodavanje/zamena hardova bude bukvalno na klik.
Ako niste u inostanstvu i postoji bojazan zbog porekla sadržaja zašto ne koristite stremio? Hardwara 0, dostupnost materijala sve pogotovo u 1080p, aplikacija user friendly maksmimalno.

Nazad
Vrh Dno