Šta je novo?

Stream Deck

Makindzo

Poštovan
Učlanjen(a)
06.11.2023
Poena
85
Moja oprema  
Miš & tastatura
Logitech MX Keys, MX Master 4
Ostale periferije
StreamDeck XL, Wave3
Laptop
MacBook Pro M5 Pro 16" 48GB
Mobilni telefon
iPhone 18 Pro Max Social
Pametni uređaji
AWU3, APP2
Primetih kako pored mnostva tema o hardveru i periferijama skoro uopste nema price o uredjaju koji doslovno moze da transformise svakodnevni rad za racunarom i gejming na samo jedan klik.

Kao dugogodisnji korisnik Stream Deck-a, zelim da sa vama podelim svoja iskustva, pokazem sjajne mogucnosti softvera i pomognem vam (uz brojne savete) kako da automatizujete repetitivne zadatke, i na kraju ustedite vreme - sto je i poenta ovog uredjaja / softwer-a.

Krenimo prvo od toga - cemu sluzi Stream Deck?

U suštini, Stream Deck je kontrolna tabla (periferija) koja ima na sebi fizicke dugmice koji u sebi imaju male LCD ekrane, koju je razvio Elgato (firma je koliko znam iz Nemacke).

Iako je nastao sa idejom da pomogne strimerima da lako menjaju scene na Twitch-u, pustaju zvucne efekte ili mute-uju mikrofon tokom prenosa uzivo, njegova prava moc lezi u fleksibilnosti softvera koji dolazi uz njega.
Sto znaci da ne morate da budete stream-er i da mozete da automatizujete bilo sta na svom racunaru...

Ukratko, Stream Deck vam omogucava - navescu par primera, ali da budem iskren, mogucnosti su neogranicene:
  • Automatizujete razne stvari koji svakodnevno radite:
    • Pokretanje vise aplikacija odjednom (upalite racunar i na jedan klik upalite sve programe sa kojim ce te raditi u toku dana, isto tako na jedan klik mozete sve i da ih ugasite)
      • Cak moze da se automatizuje i gde ce se ti programi nalaziti na ekranu kada se otvore - ako program podrzava precice, one se mogu uneti u SD i on ce odraditi sve ostalo.
    • Otvaranje odredjenih tabova u pretrazivacu (primer: otvori google i otvori mi sledece tabove).
    • Ukoliko imate pametne gedzete koji kontrolisu osvetljenje, mozete ih povezati sa SD i da ih kontrolisete sa jednog mesta. (ja ovo ne koristim, ali sam video da moze svasta da radi)
    • Copy/Paste - ako cesto unosite neki text negde (jednom ga upisete i na klik se taj text upisuje)
      • Kupujete nesto i trebate da unesete podatke kao sto su ime, prezime, adresa, postanski broj, broj telefona itd...
      • Ko radi sa AI, moze da sacuva text prompt-a i da po zeljni na klik odradi paste gde treba.
      • Programeri - precice za terminal
  • Unapredite rad na poslu (Workflow): Kreirate precice za omiljene programe gde svako dugme moze imati svoju ikonicu i funkciju.
  • Kontrolisete multimediju i sistem: Podesavanje zvuka za svaku aplikaciju posebno, pracenje performansi racunara (temperatura, zauzece procesora) u realnom vremenu.
Drugim recima – to je uredaj koji se prilagodjava vasim potrebama i stedis vam ogromnu kolicinu vremena i klikova, bez obzira da li se bavite gejmingom, videom, programiranjem ili kancelarijskim poslom.

Da budem iskren, sve ovo sto sam naveo kao primer gore moze da se odradi sa jednim klikom 😀

UI je jednostavan, i postoje neke stvari koji mogu da se unaprede, ali generalno moze da se zavrsi posao - sto je i najvaznije.

Flow funkcionise po sledecem principu:
  • Sa desne strane se nalaze plugin-ovi. Vi izaberete koji vam treba i prenesete ga na levu stranu gde se nalaze slobodni slotovi.
    • ovi pluginovi su dostupni da se skinu (besplatni su, ali postoji i placene verzije koji se jednom plate (nema subscription-a))
  • Kada se plugin unese, postoje opcije modifikacije u zavisnosti cemu je plugin namenjen
    • po defaultu, jedan slot moze da odradi jednju radnju, a moze da se prebaci u multi slot - da odradite vise stvari od jednom
      • multi opcija funkcionise po istom principu - drag & drop, slazete komande jednu ispod druge i SD ih izvrsava tim redosledom
  • Posto su u pitanju LCD slotovi, mozete da menjate ikonice
    • moze da bude bilo koja slika, gif, animacija itd (mesto odakle se skidaju pluginovi takodje ima i setove ikonica (isti princip za plugin) a mozete bilo koju da skinete sa interneta i da je ubacite
  • Na mestu bilo kog slota mozete kreirati folder koji otvara nove slobodne slotove tako da mozete odvajati automatizacije i grupisati ih (nema ogranicenja u broju foldera)
  • Postoje Profili - oni sluze da vam se odredjeni slotovi otvore kada upalite neki program
    • Primer: Otvorite Photoshop i SD sam otvori slotove gde vam se nalaze precice za PS, cim predjete na neki drugi program, on sam otvara precice za taj drugi program itd.
Primer (UI)

1791551748562.webp1791551770883.webp

Multi opcija primer:

1791551921183.webp

Zaista ima puno primera sta sve moze da se odradi na jedan klik i vrlo radu cu pomoci oko istih kome je ovo zanimljivo.
Postoji dosta i YT primera pa mozete i tamo pogledati i pitati ovde sta vas jos zanima.

Sto se tice vrste SD uredjaja, mogu se kupiti na KP (tamo sam i ja kupio).

Takodje, pored fizickog uredjaja postoji i mobilna aplikacija.
Da bi ste nju koristili nije vam potreban fizicki uredjaj.

Po defaultu, Elgato daje 6 besplatnih slotova u mobilnoj aplikaciji gde mozete da probate primere koje sam naveo.
Placena verzija otkljucava jos vece opcije.

Fizicki uredjaji imaju od 6 do 36 slotova dok mobilna verzija moze imati cak 64 - ako imate neki stari tablet - ovo je super korisno 😀
Licno sam koristio screen split na tabletu gde sam imao 2 po 64 prozora na jednom mestu.

Takodje postoji i virtuelna opcija - napravite precicu koji otvara virtuelni SD na ekranu i misem kliknite na dugme (nema ogranicenja koliko virtuelnih SD mozete da otvorite od jednom.
Virtuelna opcija je ukljucena za onih 6 free slotova i takodje ne treba fizicki uredjaj - takodje 6 slotova se moze prosiriti na 64.

Za sve sto vas zanima pitajte i rado cu pomoci.

Kako moj SD trenutno izgleda:

1791553031050.webp
Sve sto vidite je besplatno, od pluginova do ikonica.
Jedino sto se placa je fizicki uredjaj i pro verzija za app (3e koliko se secam)
Software je free, kao i software za routing audio signala (Elgato Wave Link - moze posebna tema da se otvori)

Poslednja izmena:
Korisna spravica, imamo Elgato Stream Deck MK.2. Mobilna aplikacija isto radi odlicno.

Ja koristim XL, evo vec 4 god, sve radi kako treba.
A na telefonu uglavnom koristim precice kad gledam film.
Upalim i tajmer za sleep ako zaspim slucajno, a uglavnom zaspim.
Ni sam ne znam koliko puta sam zaspao i probudio se a sve sljasti u 3 ujutru.
Retko dobar software i hardver koji radi i na Windows i na MacOS.

Super je fora sto mozes jednom mesecno da prikljucis fizicki uredjaj, a ostatak meseca da koristis virtuelnu opciju negde remote.

Nazad
Vrh Dno