Makindzo
Poštovan
- Učlanjen(a)
- 06.11.2023
- Poena
- 85
Moja oprema
- Miš & tastatura
- Logitech MX Keys, MX Master 4
- Ostale periferije
- StreamDeck XL, Wave3
- Laptop
- MacBook Pro M5 Pro 16" 48GB
- Mobilni telefon
- iPhone 18 Pro Max Social
- Pametni uređaji
- AWU3, APP2
Primetih kako pored mnostva tema o hardveru i periferijama skoro uopste nema price o uredjaju koji doslovno moze da transformise svakodnevni rad za racunarom i gejming na samo jedan klik.
Kao dugogodisnji korisnik Stream Deck-a, zelim da sa vama podelim svoja iskustva, pokazem sjajne mogucnosti softvera i pomognem vam (uz brojne savete) kako da automatizujete repetitivne zadatke, i na kraju ustedite vreme - sto je i poenta ovog uredjaja / softwer-a.
Krenimo prvo od toga - cemu sluzi Stream Deck?
U suštini, Stream Deck je kontrolna tabla (periferija) koja ima na sebi fizicke dugmice koji u sebi imaju male LCD ekrane, koju je razvio Elgato (firma je koliko znam iz Nemacke).
Iako je nastao sa idejom da pomogne strimerima da lako menjaju scene na Twitch-u, pustaju zvucne efekte ili mute-uju mikrofon tokom prenosa uzivo, njegova prava moc lezi u fleksibilnosti softvera koji dolazi uz njega.
Sto znaci da ne morate da budete stream-er i da mozete da automatizujete bilo sta na svom racunaru...
Ukratko, Stream Deck vam omogucava - navescu par primera, ali da budem iskren, mogucnosti su neogranicene:
Da budem iskren, sve ovo sto sam naveo kao primer gore moze da se odradi sa jednim klikom 😀
UI je jednostavan, i postoje neke stvari koji mogu da se unaprede, ali generalno moze da se zavrsi posao - sto je i najvaznije.
Flow funkcionise po sledecem principu:

Multi opcija primer:

Zaista ima puno primera sta sve moze da se odradi na jedan klik i vrlo radu cu pomoci oko istih kome je ovo zanimljivo.
Postoji dosta i YT primera pa mozete i tamo pogledati i pitati ovde sta vas jos zanima.
Sto se tice vrste SD uredjaja, mogu se kupiti na KP (tamo sam i ja kupio).
Takodje, pored fizickog uredjaja postoji i mobilna aplikacija.
Da bi ste nju koristili nije vam potreban fizicki uredjaj.
Po defaultu, Elgato daje 6 besplatnih slotova u mobilnoj aplikaciji gde mozete da probate primere koje sam naveo.
Placena verzija otkljucava jos vece opcije.
Fizicki uredjaji imaju od 6 do 36 slotova dok mobilna verzija moze imati cak 64 - ako imate neki stari tablet - ovo je super korisno 😀
Licno sam koristio screen split na tabletu gde sam imao 2 po 64 prozora na jednom mestu.
Takodje postoji i virtuelna opcija - napravite precicu koji otvara virtuelni SD na ekranu i misem kliknite na dugme (nema ogranicenja koliko virtuelnih SD mozete da otvorite od jednom.
Virtuelna opcija je ukljucena za onih 6 free slotova i takodje ne treba fizicki uredjaj - takodje 6 slotova se moze prosiriti na 64.
Za sve sto vas zanima pitajte i rado cu pomoci.
Kako moj SD trenutno izgleda:

Sve sto vidite je besplatno, od pluginova do ikonica.
Jedino sto se placa je fizicki uredjaj i pro verzija za app (3e koliko se secam)
Software je free, kao i software za routing audio signala (Elgato Wave Link - moze posebna tema da se otvori)
Kao dugogodisnji korisnik Stream Deck-a, zelim da sa vama podelim svoja iskustva, pokazem sjajne mogucnosti softvera i pomognem vam (uz brojne savete) kako da automatizujete repetitivne zadatke, i na kraju ustedite vreme - sto je i poenta ovog uredjaja / softwer-a.
Krenimo prvo od toga - cemu sluzi Stream Deck?
U suštini, Stream Deck je kontrolna tabla (periferija) koja ima na sebi fizicke dugmice koji u sebi imaju male LCD ekrane, koju je razvio Elgato (firma je koliko znam iz Nemacke).
Iako je nastao sa idejom da pomogne strimerima da lako menjaju scene na Twitch-u, pustaju zvucne efekte ili mute-uju mikrofon tokom prenosa uzivo, njegova prava moc lezi u fleksibilnosti softvera koji dolazi uz njega.
Sto znaci da ne morate da budete stream-er i da mozete da automatizujete bilo sta na svom racunaru...
Ukratko, Stream Deck vam omogucava - navescu par primera, ali da budem iskren, mogucnosti su neogranicene:
- Automatizujete razne stvari koji svakodnevno radite:
- Pokretanje vise aplikacija odjednom (upalite racunar i na jedan klik upalite sve programe sa kojim ce te raditi u toku dana, isto tako na jedan klik mozete sve i da ih ugasite)
- Cak moze da se automatizuje i gde ce se ti programi nalaziti na ekranu kada se otvore - ako program podrzava precice, one se mogu uneti u SD i on ce odraditi sve ostalo.
- Otvaranje odredjenih tabova u pretrazivacu (primer: otvori google i otvori mi sledece tabove).
- Ukoliko imate pametne gedzete koji kontrolisu osvetljenje, mozete ih povezati sa SD i da ih kontrolisete sa jednog mesta. (ja ovo ne koristim, ali sam video da moze svasta da radi)
- Copy/Paste - ako cesto unosite neki text negde (jednom ga upisete i na klik se taj text upisuje)
- Kupujete nesto i trebate da unesete podatke kao sto su ime, prezime, adresa, postanski broj, broj telefona itd...
- Ko radi sa AI, moze da sacuva text prompt-a i da po zeljni na klik odradi paste gde treba.
- Programeri - precice za terminal
- Pokretanje vise aplikacija odjednom (upalite racunar i na jedan klik upalite sve programe sa kojim ce te raditi u toku dana, isto tako na jedan klik mozete sve i da ih ugasite)
- Unapredite rad na poslu (Workflow): Kreirate precice za omiljene programe gde svako dugme moze imati svoju ikonicu i funkciju.
- Kontrolisete multimediju i sistem: Podesavanje zvuka za svaku aplikaciju posebno, pracenje performansi racunara (temperatura, zauzece procesora) u realnom vremenu.
Da budem iskren, sve ovo sto sam naveo kao primer gore moze da se odradi sa jednim klikom 😀
UI je jednostavan, i postoje neke stvari koji mogu da se unaprede, ali generalno moze da se zavrsi posao - sto je i najvaznije.
Flow funkcionise po sledecem principu:
- Sa desne strane se nalaze plugin-ovi. Vi izaberete koji vam treba i prenesete ga na levu stranu gde se nalaze slobodni slotovi.
- ovi pluginovi su dostupni da se skinu (besplatni su, ali postoji i placene verzije koji se jednom plate (nema subscription-a))
- Kada se plugin unese, postoje opcije modifikacije u zavisnosti cemu je plugin namenjen
- po defaultu, jedan slot moze da odradi jednju radnju, a moze da se prebaci u multi slot - da odradite vise stvari od jednom
- multi opcija funkcionise po istom principu - drag & drop, slazete komande jednu ispod druge i SD ih izvrsava tim redosledom
- po defaultu, jedan slot moze da odradi jednju radnju, a moze da se prebaci u multi slot - da odradite vise stvari od jednom
- Posto su u pitanju LCD slotovi, mozete da menjate ikonice
- moze da bude bilo koja slika, gif, animacija itd (mesto odakle se skidaju pluginovi takodje ima i setove ikonica (isti princip za plugin) a mozete bilo koju da skinete sa interneta i da je ubacite
- Na mestu bilo kog slota mozete kreirati folder koji otvara nove slobodne slotove tako da mozete odvajati automatizacije i grupisati ih (nema ogranicenja u broju foldera)
- Postoje Profili - oni sluze da vam se odredjeni slotovi otvore kada upalite neki program
- Primer: Otvorite Photoshop i SD sam otvori slotove gde vam se nalaze precice za PS, cim predjete na neki drugi program, on sam otvara precice za taj drugi program itd.

Multi opcija primer:

Zaista ima puno primera sta sve moze da se odradi na jedan klik i vrlo radu cu pomoci oko istih kome je ovo zanimljivo.
Postoji dosta i YT primera pa mozete i tamo pogledati i pitati ovde sta vas jos zanima.
Sto se tice vrste SD uredjaja, mogu se kupiti na KP (tamo sam i ja kupio).
Takodje, pored fizickog uredjaja postoji i mobilna aplikacija.
Da bi ste nju koristili nije vam potreban fizicki uredjaj.
Po defaultu, Elgato daje 6 besplatnih slotova u mobilnoj aplikaciji gde mozete da probate primere koje sam naveo.
Placena verzija otkljucava jos vece opcije.
Fizicki uredjaji imaju od 6 do 36 slotova dok mobilna verzija moze imati cak 64 - ako imate neki stari tablet - ovo je super korisno 😀
Licno sam koristio screen split na tabletu gde sam imao 2 po 64 prozora na jednom mestu.
Takodje postoji i virtuelna opcija - napravite precicu koji otvara virtuelni SD na ekranu i misem kliknite na dugme (nema ogranicenja koliko virtuelnih SD mozete da otvorite od jednom.
Virtuelna opcija je ukljucena za onih 6 free slotova i takodje ne treba fizicki uredjaj - takodje 6 slotova se moze prosiriti na 64.
Za sve sto vas zanima pitajte i rado cu pomoci.
Kako moj SD trenutno izgleda:

Sve sto vidite je besplatno, od pluginova do ikonica.
Jedino sto se placa je fizicki uredjaj i pro verzija za app (3e koliko se secam)
Software je free, kao i software za routing audio signala (Elgato Wave Link - moze posebna tema da se otvori)
Poslednja izmena: