Šta je novo?

Stop IE6 (projekat)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Vlasterx

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
740
[DISCLAIMER]
Odmah jedno upozorenje na početku - ovo je tema za istomišljenike i web developere kojima se smučilo korigovanje sajtova za Internet Explorer 6. Ukoliko koristite IE6 i ne nameravate da napustite taj čitač veba, u ovoj temi niste dobrodošli da iznosite vaše mišljenje. :-devil-:
[/DISCLAIMER]

Ideja za pokretanje ovog mini projekta se izrodila iz ove teme. Bilo bi šteta da sve propadne u zaključanoj temi, pa sam na brzinu napravio jedno mini rešenje koje bi ostali mogli da nastave i nadograde dok ne dobijemo jedno lako i elegantno rešenje.

Cilj projekta je da neobaveštene korisnike Internet Explorera 6 upoznamo sa činjenicom da postoji dosta boljih i sigurnijih browsera od tog 7 godina starog dinosaurusa. Ono što sam ja uradio sa ovim je da sam napravio liniju sa upozorenjem koja bi se pojavila u vrhu stranice svakog sajta, a po izgledu podseća na onaj IE information bar.

Evo i koda

CSS:
U CSS fajl prekopirajte ovo:
HTML:
.stop_ie6 {
	clear: both;
	background-color: #ffffe7;
	width: auto;
	background-image: url(../images/ie_shield.gif); /* PROMENITI PUTANJU U ZAVISNOSTI OD TOGA GDE STE SNIMILI SLIKU */
	background-position: 10px 6px;
	background-repeat: no-repeat;
	color: #000000;
	font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
	font-size: 10px;
	border: 1px solid #FF0000;
}

.stop_ie6 p {
	padding: 7px 10px 7px 30px;
	margin: 0;
}

.stop_ie6 a:link, .stop_ie6 a:visited, .stop_ie6 a:active {
	color: #0000CC;
	text-decoration: underline;
}
.stop_ie6 a:hover {
	color: #0066CC;
}

HTML
Sve ovo treba staviti odmah posle BODY taga u kodu vaše stranice, a # u linku treba zameniti putanjom ka stranici na kojoj se nalaze podaci o drugim čitačima veba sa linkovima za preuzimanje istih.

HTML:
<!--[if IE 6]>
	<div class="stop_ie6">
		<p><b>UPOZORENJE:</b> Verzija Internet Explorera koju trenutno koristite je zastarela! Pogledajte <a href="#">ovu</a> stranicu za informacije o tome kako možete da pređete na noviji i sigurniji čitač veba.</p>
	</div>
<![endif]-->

Ovaj kod će biti prikazan samo u IE6 zahvaljujući MSovom conditional comment tagu 😉 tako da nema potrebe za nekim preusmeravanjima ili komplikovanijem kodiranju u javascriptu, php-u, apachu i sl.

Sad treba napraviti neku stranicu sa obaveštenjima, pa navalite na posao 😉 Kad završite, uploadujte stranicu i kod ovde ILI dajte predloge šta sve da stavimo na tu stranu.

Prilozi

• ie_shield.gif
    ie_shield.gif
    247 bajta · Pregleda: 366
  • Ie6.gif
    Ie6.gif
    29.7 KB · Pregleda: 199
Ovaj kod će biti prikazan samo u IE6 zahvaljujući MSovom conditional comment tagu 😉
Hm, pitam se... A što bi rekao onaj "strepnja mi je jača od nade"... Postoji li neki gotov CSS koji ispravlja sve brljotine IE6 pa da se onako mehanički poziva sa conditional comments? Dakle, napraviš sajt normalno a onda turiš već gotov CSS koji će učiniti da se vidi normalno i u IE6.

Ideja ti nije loša, ali nisam siguran da može da se primeni kako treba jer da je to moguće, svi bi to već radili do sada. Postoji drugi način preko koga ti možeš da u CSSu resetuješ neke od osnovnih vrednosti čestih html tagova tako da se isto ili bar 99% približno isto prikazuju u svim browserima.

Ja u svakom CSSu na početku stavim

Kod:
html {
	height: 100%;
	border: 0;
}
body {
	height: 100%;
	font-size: 76%; /* Sa ovim su u svim browserima fontovi istih vrednosti iste veličine */
	border: 0;
}
input:focus {
	outline: none; /* Sprečava outline kod formi u Safariju */
}

Postoje i komplikovaniji stilovi za reset osnovnih vrednosti (p, h1, h2, form, input...), ali ih ne koristim.

Inače, da ne pređemo u OFF, držite se teme 😉

Poslednja izmena:
pa R0B0T0 mogao si makar da linkujes ka originalnom autoru...

http://www.daobydesign.com/blog/2008/09/hate-internet-explorer-take-a-stand-against-ie6-browsers/

dieie.jpg

Poslednja izmena:
Evo ga hejter opet 😛

Znaš ti koliko tih varijacija ima na netu? Kada sam u onoj temi napisao za tu ideju, nisam ni znao da ovaj sajt postoji koji si ti naveo. Nisam ja ništa novo izmislio ovde niti to želim da svojatam. Da sam stavio svoj potpis onda bi bilo problema, ali pošto nisam, onda je ovo više u nekom "open-source" fazonu koji svako može da nadopuni i izmeni kako hoće 😉 Ako želiš da dopuniš sve ovo i lokalizuješ za srpski jezik, izvoli - dobrodošao si, a ako nećeš, bolje ćuti (i bez hejta 😛). Ko da sam patentirao Pitagorinu teoremu ***...

Poslednja izmena:
Meni Robotov deluje bolje od onog (nisam još probao, gledam screenshotove) jer izgleda kao ono sistemsko obaveštenje koje pušta IE. 🙂

Uz duzno postovanje kolegza, ja moram da recem da na sajtovima na kojima ja radim, ne bih smeo\mogao to da koristim. Sorry guyz.

hehe, pa za većinu sajtova ne bih smeo ni ja 🙂
Spremam se za vreme kad IE6 padne na 15% 😉

Poslednja izmena:
a sto si ti zapeo toliko za taj IE6. Instaliraj nesto drugo i uzivaj.

Nek ljudi koriste ono sto zele. Ja imam (al ne koristim) IE6 zato sto ne moze da se deinstalira, i inace mi je IE kao dobrocudni tumor na racunaru.
E sad kako se odredjuje procenat onih koji imaju IE6 i ne koriste ga i onih koji ga koriste ?

ili je tih 15% za sve zajedno...a cemu onda bitnost tog procenta?

To pričaš iz perspektive korisnika, a sad zamisli da si web dizajner i da moraš da budžiš specijalnu verziju sajta za IE6 jer se u njemu ne prikazuje kako treba ono što radi u Firefoxu, Operi i IE7.

Niko od nas nema problem sa instalacijom\koriscenjem IE6, vec je rec o tome da se napravi "hack" za korisnike IE6 koji ce ih obavestiti da su zaostali.

Upravo tako, kao što kažu Nemanja i Voodoo.

Dobar web dizajner mora da optimizuje sajtove za sve popularne čitače veba, a sve verzije Internet explorera su problematične prvo zbog instalacije (samo jednu verziju je moguće imati da radi normalno u windowsu), dok je IE6 posebno problematičan zbog toga što ne poštuje moderne web standarde i 24-bitne PNG slike (pun kolor) sa 8-bitnim alfa kanalom (providnost).

Korigovanje sajtova za IE6 je noćna mora svakog web dizajnera / developera. Kada u današnjem informatičkom svetu nove verzije programa izlaze svake godine, a prošlogodišnje postaju zastarele, šta reći o IE6 koji je 7 godina star?

Poslednja izmena:
Predlazem da se umesto "<!--[if IE 6]>" stavi "<!--[if lte IE 6]>" kako bi poruka bila prikazana i onima koji koriste jos starije verzije.

Sve je to lepo dok ne dodje do dela kad nekom treba e-banking 🙂

Nije valjda da e-banking ne radi na IE7/IE8?

Predlazem da se umesto "<!--[if IE 6]>" stavi "<!--[if lte IE 6]>" kako bi poruka bila prikazana i onima koji koriste jos starije verzije.

eto, kao na onom originalnom linku... :-devil-:

Ono na sajtu ciji si ti link postavio cak ni ne lici tako da ne znam sta toliko navaljujes da je odande iskopirano...

Niko od nas nema problem sa instalacijom\koriscenjem IE6, vec je rec o tome da se napravi "hack" za korisnike IE6 koji ce ih obavestiti da su zaostali.
opet vređanje ljudi, samo zato što koriste neki drugi program? c,c,c

nego, sumnjam da bi to imalo mnogo efekta - oni koji koriste IE6 nastavili bi da ga koriste, jer:
- ne smeju da instaliraju IE7 (boje se ili nije dozvoljeno)
- imaju neki krsh komp
- imaju Win2k/98
- zabole ih za nov browser

verovatna posledica ovakvog "marketinga" bi bilo pominjanje familije onome ko je to uradio 😀

Poslednja izmena:
opet vređanje ljudi, samo zato što koriste neki drugi program? c,c,c

nego, sumnjam da bi to imalo mnogo efekta - oni koji koriste IE6 nastavili bi da ga koriste, jer:
- imaju neki krsh komp
- imaju Win2k/98
- zabole ih za nov browser

verovatna posledica ovakvog "marketinga" bi bilo pominjanje familije onome ko je to uradio 😀

To nije program, to je sramota.

E sad da idem dalje po tvojim tezama:

- ne smeju da instaliraju, boje se? to je strashno kompjter treba da sluzi tebi, a ne ti njemu. Potrebno znanje da se instalira web browser je skoro pa ravno nuli, a i uvek mogu da zamole klinca iz kraja da im to odradi.
- pa sad ne znam koliki krsh treba da imaju, a ja mogu reci da je meni opera 9.2 radila odlichno (nishta loshije od IE) na Cyrix PR233, 32Mb rama, nekoj FIC plochi sa VIA chipsetom pod Win 2000
- ko shto rekoh radilo sve ko podmazeno pod Win2k, a Bogami i pod 98icom
- pa mislim da ne bi trebalo da ih zabole jer, svi znaju da pi*de kad pokupe neki virus ili kad im se stranice sporo uchitavaju, a glavni odgovorni za to je IE

:wave:

Poslednja izmena:
Ono na sajtu ciji si ti link postavio cak ni ne lici tako da ne znam sta toliko navaljujes da je odande iskopirano...

jer sam u onoj zakljucanoj temi lepo rekao daj da napravimo neki popup, a onda sam naisao na sajt koji sam linkovao, pa tamo jos malo pisao i onda je roboto otvorio ovu temu sest sati nakon mog posta (i dodao crveni border i ikonicu 😀) sa istim resenjem> conditional comments. (prvo sam mislio da koristim DIV tag, nisam ni znao da moze ovako elegantno da se izvede to... 😉)

ok? malo mi je trulo da otvori novu temu i kao nadoveze se na originalnu a da se ne osvrne na ono sto je napisano u toj originalnoj temi.

dieie.jpg

Poslednja izmena:

To vređanje iz tređeg lica je malo bedno - kao, želiš da me uvrediš, al ne smeš direktno. Niti me poznaješ da bi imao osnova za tako nešto, niti si ispao smešan sa ovim. Na kraju, šta radiš u ovoj temi kada je na početku lepo napisano kome je namenjena?

@E-banking - to radi na svakom Exploreru i nije ograničeno na IE6.

p.s. @Kovač - kao što sam i rekao, ja ne nameravam nikome ništa da kradem niti sam gledao tvoje linkove jer sam se ranije susretao sa istim stvarima na mnogim sajtovima, a za kondicionalne komentare znam odavno jer sam se susretao sa njima u sfwobject java skriptu pa sam se od tada i zainteresovao za njih. Ovakvih rešenja postoji na DESETINE i mogu da ti napravim ovo na ovaj način, preko javascripta, preko php-a, preko .htaccess fajla - you name it. Ja ni od koga ne moram da kradem jer imam znanja da sam sve napravim od početka do kraja. To što se delovi skripta poklapaju i što me ti optužuješ za krađu je čista glupost. Jel neko lupio licencu na kondicionalne komentare pa da ne smem da ih koristim? To što pričaš je isto kao da kažeš da što koristim DIV tag da kopiram nekoga. Sad se više ne zezam da si hejter, sad znam da jesi jer u svakoj temi moraš nekome da soliš pamet, optužuješ za krađe (ovo i ono ukradeno od Mac-a ili nekog drugog) i sl.

p.p.s. Smara me ovo besciljno prepucavanje i svađanje. Na kraju krajeva - ružno je. Neću više nikome odgovarati na hejt poruke, već automatski na ignore dok ne budem video samo normalne ljude koji znaju o čemu pričaju.

Poslednja izmena:
Uz duzno postovanje kolegza, ja moram da recem da na sajtovima na kojima ja radim, ne bih smeo\mogao to da koristim. Sorry guyz.

Ne bih ni ja smeo, kod mene IE cini 45% (63% IE6, 35% IE7) a FF 38% i ostatak Opera i sitno neki drugi browseri.
Inace ideja je super.

p.s. @Kovač - kao što sam i rekao, ja ne nameravam nikome ništa da kradem niti sam gledao tvoje linkove jer sam se ranije susretao sa istim stvarima na mnogim sajtovima, a za kondicionalne komentare znam odavno jer sam se susretao sa njima u sfwobject java skriptu pa sam se od tada i zainteresovao za njih. Ovakvih rešenja postoji na DESETINE i mogu da ti napravim ovo na ovaj način, preko javascripta, preko php-a, preko .htaccess fajla - you name it. Ja ni od koga ne moram da kradem jer imam znanja da sam sve napravim od početka do kraja. To što se delovi skripta poklapaju i što me ti optužuješ za krađu je čista glupost. Jel neko lupio licencu na kondicionalne komentare pa da ne smem da ih koristim? To što pričaš je isto kao da kažeš da što koristim DIV tag da kopiram nekoga. Sad se više ne zezam da si hejter, sad znam da jesi jer u svakoj temi moraš nekome da soliš pamet, optužuješ za krađe (ovo i ono ukradeno od Mac-a ili nekog drugog) i sl.

p.p.s. Smara me ovo besciljno prepucavanje i svađanje. Na kraju krajeva - ružno je. Neću više nikome odgovarati na hejt poruke, već automatski na ignore dok ne budem video samo normalne ljude koji znaju o čemu pričaju.

ne optuzujem te za kradju, vec si samo mogao da se nadovezes na nesto postojece.
sto izmisljati nesto novo kad vec postoji destine ovakvih sajtova (ja sam naleteo na samo onaj jedan 😉) i zasto se ne prikljuciti nekoj vecoj, vec postojecoj, grupi?.

i izvini sto sam te uvredio. nisam rekao da si bilo sta ukrao. mislim samo da ti je pristup pogresan. to je sve. naravno to moze tebi da se svidja ili ne. zar ne?

btw kad si mi poslao PM nisam ni znao da se odnosi na ovu temu!

Poslednja izmena:
ni ja nisam pokušao nikako da te uvredim, roboto, već sam samo izneo svoje mišljenje o ovakvoj ideji (jer, bilo je takvih ideja i ranije, pa su imale isto uspeha - tj. nisu imale nikakav uspeh)

naravno, tvoje je pravo da je nastaviš, a meni, pošto ne koristim IE, to svakako neće smetati konkretno, već samo generalno... ali, to je nebitno! samo napred i želim ti da ti ideja zaživi i bude uspešna!

1. Web developer sam, živim od toga.
2. Mrzim činjenicu da moram da testiram kod u xy različitih browsera od kojih je jedan predratni.
3. Još više mrzim sajtove koji mi (bez neke naročite potrebe) govore šta treba da radim, a da ih ja nisam pitao za mišljenje.

Nažalost, ovo je veoma česta situacija - imamo dosta klijenata kod kojih je raznim propisima definisano da moraju koristiti IE6 (i to su stranci uglavnom) :wall:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno