Šta je novo?

Stigli prvi testovi X1950 XTX & X1950 Pro

Zar ne be bilo dovoljno testirati samo u 1024, 1280 i 1600 rezolucijama? Niko nece nove kartici voziti u 800x600, a ko bude hteo i imao na cemu da tera igre u 1900+ rezolucijama, nema sta da trazi citajuci takve testove. To su lozane i paljevine, oni kupuju samo najnovije i najskuplje, koga briga kako njima radi :d

kad se ocekuju doticne kartice na trzistu ali u vecim kolicinama?
kad je realno da se ocekuju kod nas?

delimir je napisao(la):
Pa testira se na sto jacoj masini da bi se eliminisao CPU kao usko grlo. To sto je X1950XTX testiran na prakticno low-end masini je silom prilika, ne zato sto bismo mi hteli da to bude tako... :)

Tacno tako, da se elimise usko grlo i da se vidi sta bi kartica mogla mada ne i sta moze u realnosti:) Realnost je da takve masine nema ni promil promila ljudi. Poenta moje price je da ljudi vide da ce dobitak na njihovim masinama biti daleko manji nego na test masinama i da je krajnje glupo (tj ekonomski neopravdano:)) davati 50% ili 100% vise novca preko postojece kartice za 10% dobitka u performansama...

Falcon je napisao(la):
Zar ne be bilo dovoljno testirati samo u 1024, 1280 i 1600 rezolucijama? Niko nece nove kartici voziti u 800x600, a ko bude hteo i imao na cemu da tera igre u 1900+ rezolucijama, nema sta da trazi citajuci takve testove. To su lozane i paljevine, oni kupuju samo najnovije i najskuplje, koga briga kako njima radi :d

Ma ko vise testira GRAFICKE KARTICE u 800x600? To mozda u vreme Voodoo-a... U niskim rezolucijama se testira samo kada se testiraju procesori kako bi se izolovao uticaj graficke kartice i dobio kakav-takav pokazatelj uticaja CPU-a...

U 1920 AA/AF i vise svejedno koji CPU stavis u masinu, ako npr. sve to vozis na 7800GT... Grafika ce biti usko grlo.

delimir je napisao(la):
U 1920 AA/AF i vise svejedno koji CPU stavis u masinu, ako npr. sve to vozis na 7800GT... Grafika ce biti usko grlo.

Pa da, zato top modele generacije kao sto su 1900, 7900 i 7950 treba testirati u 1900x1200 jer je vecina danasnjih igara moze da se igra u toj rezoluciji

Edit:
Falcon je napisao(la):
a ko bude hteo i imao na cemu da tera igre u 1900+ rezolucijama, nema sta da trazi citajuci takve testove. To su lozane i paljevine, oni kupuju samo najnovije i najskuplje, koga briga kako njima radi :d

Pa nije bas uvek tako :)

Poslednja izmena:
promocija X1950pro je u oktobru, a za X1650XT ne znam.

Ако стварно буде она цена можда је и ја сачекам :eyebrows: прво ми се свидела најава за 7900GS, ал' X1950PRO би требало да нуди доста више за исто пара.

Poslednja izmena:
Pošto je isteka NDA, evo malo podataka za Club-3D model X1950XTX:

• 650MHz ATI™ R580+ GPU
• 2000MHz memory
• 512MB GDDR4 memory
• 256BIT memory interface
• 400MHz RAMDAC
• 48 Pixelshader Processors
• x16 lane PCI Express™
• CrossFire™ Ready
• 450Watt (12V/ 27A) or greater Power Supply
• 650Watt(4x 12V/15A) or greater for CrossFire™

U prodaji se očekuje sredinom septembra, kod nas krajem septembra...
Zanimljivo da će se nuditi uz doplatu oko 60e i vodeni blok za nju.
U prilogu slike sa vazdušnim i vodenim hlađenjem...

Prilozi

• Aero.jpg
    Aero.jpg
    288.7 KB · Pregleda: 51
  • Liquid.jpg
    Liquid.jpg
    30.3 KB · Pregleda: 58
Atila K je napisao(la):
Ако стварно буде она цена можда је и ја сачекам :eyebrows: прво ми се свидела најава за 7900GS, ал' X1950PRO би требало да нуди доста више за исто пара.
I meni se mnogo svidja cela ova prica oko x1950pro ukoliko navedena cena bude u +-10% tacna onda cu uskoro prodavati moj 7600GS :D

Nisu napisali sta je sa TMU, je'l i dalje odnos 1:3 sa pixel shaderima ili su to konacno ispravili?

Poslednja izmena:
"ispravili" nije pravi izraz, jer nije imalo sta da se ispravlja! X1600 chip je derivat R580 i koncipiran je sa asimetricnom arhitekturom na umu ;)

Znam, ono sto sam mislio jeste to da li su ukapirali gresku sa proslim modelom, a ne da li su tandrljali po chipu :D
Video sam da je promenjen proces izrade, a promaklo mi je to da se i dalje radi o R530 baziranom chipu, tako da mi je sad sve jasno....
A sto se asimetricne arhitekture tice, vise nego ocigledno je da se katastrofalno odrazava na performanse kartica srednje klase, sto objasnjava i spustanje x1600 kartica, cak i po oznaci...

Poslednja izmena:
Pa i to "greska" je diskutabilno. To jejednostavno procena, koja ima i dobrih i losih strana.

Pa ako za dosta losije performanse nije kriva asim. arhitektura, onda jedino ostaje losa optimizacija chip-a...

Performanse su losije u onim naslovima koji se intenzivno oslanjaju na TMU-ove, a manji akcent stavljaju na PixelShader procesiranje. U Shader intenzivnim testovima ta asimetricnost nije problem, naprotiv.

Znam, ali kao sto smo zakljucili jos ranije, x1600pro je sporiji od 6600GT u dva od tri aktuelna FPS-a, a trebao je da bude konkurencija 7600GS-u.
A praksa je bitna, barem koliko ja znam iako je shader i vertex operations daleko veci kod rv530pro :)

Nedjo je napisao(la):

I have asked Powercolor for a price and for some more information on the price and availability. They have said that the card will be generally available and be priced around 66EUR :eyebrows:

Svaki dalji komentar je suvisan... ;)

"Overclocking

I was unable to overclock the card due to a driver limitation. I tried ATI tools and Rivatuner but neither of these worked.

I have spoken to Powercolor and they have said that the problem with Overdrive should be fixed in the next driver release. ATI Tool is currently being worked on to support the X1650 as well.
"

Oblivion

http://www.overclock3d.net/reviews...._oc3d_exclusive___powercolor_x1650_pro_review

Loodilo! :D

Nedjo hvala za link. ;)

Poslednja izmena:
66e?
Da li je to stvarno moguce?

+porez +sto ce kod nas biti nesto skuplja = 90-100e sto je opet cini dobrom kupovinom ako konkurencija ne odreaguje

Poslednja izmena:
Pa i ako bude 90e to je korektna cena...

bojsa je napisao(la):
66e?
Da li je to stvarno moguce?
Кол'ко ће онда да кошта X1300XT :d
Ser_Zile je napisao(la):
+porez +sto ce kod nas biti nesto skuplja = 90-100e sto je opet cini dobrom kupovinom ako konkurencija ne odreaguje
С обзиром да је најављено снижење цене 7600GT логично је да ће снизити и цену 7600GS, а с обзиром да се она већ сад може наћи за 115е, мислим да ће 7600GS остати исплативија, ал не онол'ко кол'ко је сад.

Poslednja izmena:
Грешка, модератори молим вас обришите.

Poslednja izmena:
Nije loš taj X1650 Pro. Ima i finu cijenu, ako ostane takva? Ali opet niko ne gleda test setup! Sve su vrtili na Conroe-u E6600 i to na 3379Mhz!

pa sta? verovatno bi isti odnos bio i na AM2 platformi.
@AtilaK:
X1300XT bi trebalo da bude 10$ jeftiniji od X1650pro. tako je barem najavljeno.

Pa šta? Pa ovu grafičku će najviše kupovati oni koji imaju CPU od 100€ i niže. I normalno neće imati ovakve performanse, pogotovo ne u Oblivionu koji je gladan procesorske snage.

Oblivion na 1600x1200 sve na maksimumu, sa 2x7900GT SLI:
Opteron 165 @ 3ghz: 15 fps Min / Avg 83.
E6600 @ 3ghz: 29 fps Min / Avg 132.

*** razlika skoro pa duplo, Starac definitivno si u pravu...
:wave:

@starac:
o.k. nisam razumeo sta si hteo reci.

Hteo je reci da je skoro duplo brze na Conroe-u *** :D
i da onaj ko kupi X1650pro sigurno nema E6600 nego neki Sempron ili A64

Vrh Dno