Šta je novo?

stigao GeForce 8800 (GTS i GTX), DX10

Mislim da je AWE bio duzi, cak i od Mandinga, nego kako mi na 8800 temi dodjosmo do uporedjivanja duzine 16/AWE 32 :D

Poslednja izmena:
AWE je bio nenormalno dug, daleko duži od ovih karti.

Prilozi

• Creative_SoundBlaster16Pro.jpg
    Creative_SoundBlaster16Pro.jpg
    104.7 KB · Pregleda: 95
Poslednja izmena:
AWE32 je bio duži sigurno. Ja sam menjao kućište zbog njega, a tada nisu bili diskovi u toj visini, nego je išao skroz do prednjeg panela midi towera :D

Hm... Voodoo 5 je 24.5 cm :)

Stigla 8800GTS - cijena, prava sitnica - 518 €...

NV je izbacila karticu koja je prvenac DX10 i prva kartica za PC sa unishader tehnologijom(ukoliko se ne varam xbox 360 ima nesto slicno i ATI-jevo je ruku delo:d )Zbog svoje tehnologije daje fantasticne rezultate u igrama ali se pravi sjaj nove arhitekture ocekuje tek s prvim DX10 igrama...S druge strane,mislim da ce NV sacekati odgovor ATI ja (koji se prema nekim najavama ocekuje tek na prolece)pa ce lansirati neku jos brutalniju karticu serije 8xxx sa sufiksom Ultra cisto da bi demonstrirali na sta su utrosili 400 milki dolara i naravno da u skladu sa ustaljenom praksom za 6 meseci opet izbace top highend karticu kojom ce ljudi opet da se odusevljavaju,sanjaju je i neko od srecnika s dubokim dzepom i kupi je:p Znaci na prolece mozemo ocekivati opet neku bombu u vidu serije 8xxx ili R6xxx:type:

A ti si pronashao rupu na saksiji ili shta ?

NV je izbacila karticu koja je prvenac DX10 i prva kartica za PC sa unishader tehnologijom(ukoliko se ne varam xbox 360 ima nesto slicno i ATI-jevo je ruku delo:d )Zbog svoje tehnologije daje fantasticne rezultate u igrama ali se pravi sjaj nove arhitekture ocekuje tek s prvim DX10 igrama...S druge strane,mislim da ce NV sacekati odgovor ATI ja (koji se prema nekim najavama ocekuje tek na prolece)pa ce lansirati neku jos brutalniju karticu serije 8xxx sa sufiksom Ultra cisto da bi demonstrirali na sta su utrosili 400 milki dolara i naravno da u skladu sa ustaljenom praksom za 6 meseci opet izbace top highend karticu kojom ce ljudi opet da se odusevljavaju,sanjaju je i neko od srecnika s dubokim dzepom i kupi je:p Znaci na prolece mozemo ocekivati opet neku bombu u vidu serije 8xxx ili R6xxx:type:

prvo: vest matora, razglaba se o ovome vec u 3 topika, od kojih jedan ima 20 i kusur strana
drugo: pravi sjaj ove arhitekture ce se videti verovatno tek na 89xx seriji, prvi nVidijini macici se uvek u vodu bacaju
trece: da ATI ima nesto slicno u bilo kom boxu pa makar i X, vec bi rantovo i reklamirao se na sav glas da su oni to vec napravili i ne bi mogli da zivimo od njihovog spama po IT sajtovima.
peto: sufix ultra je podrazumevanm takt ce biti 50 do 100mhz veci i to je to. Takodje se podrazumeva (ja makar tako mislim) 8x50 serija, kao i GT,GTS,GTX, X2/4/8, LE, LELE, SE GS, GTO, pa onda po brendovima GE TD TDH, TDK ,BASF itd. Prekinite vise sa nagadjanjima koje ce sve oznake biti, bice sve koje su do sada imali , a i neku ce novu smisliti.

mozda je najbolje da cutimo i da cekamo? :D

mudro zborish :d

ali ne brini, za 3 strane ovog topika neko ce napisati "8800GTX je izasao !!! Kazu da je dobar !!!" :d

drugo: pravi sjaj ove arhitekture ce se videti verovatno tek na 89xx seriji, prvi nVidijini macici se uvek u vodu bacaju
Istina! Dobar primjer je NV40.

trece: da ATI ima nesto slicno u bilo kom boxu pa makar i X, vec bi rantovo i reklamirao se na sav glas da su oni to vec napravili i ne bi mogli da zivimo od njihovog spama po IT sajtovima.
Možda i imaju? Ali izgleda da opet imaju i problem:
We also learned the reason why the product was delayed for so long. It seems that ATI encountered yet another weird bug with the A0 silicon, but this one did not lock the chips at 500MHz, but rather disabled the Multi-sampling Anti-aliasing (MSAA). At press time, we were unable find out if the A1 revision still contains the bug or not. Retail boards will probably run A2 silicon.
http://www.theinq.com/default.aspx?article=35707

Poslednja izmena:
ma ne zuri im se, i ne treba. Ja jesam na strani "zelenih" (tj preferiram ih, ali ipak ne uzimam hi-end graficke tako da je moje preferiranje malo drugacija prica od klasicne), ali ako nVidia ne popravi drajvere i optimizacije njihovih 600mil tranzistora, ATI ce ih usiti. A sto se tice problema koje "crveni" imaju sa waferima - pa oni uvek imaju problema sa waferima, imali su i sa x1900 serijom u pocetku, te mnogo skarta, te losi waferi, te visoka cena...

Intel ovo AMD ono...a mi?

Možda i imaju? Ali izgleda da opet imaju i problem:

http://www.theinq.com/default.aspx?article=35707
Nisu pale cene DDR2(mozda 3%)nego su cene DDR skocile NPM kingston 512pc3200 sa 47e na 70e:mad: a -
sve preko nase grbe:mad: I pun mi je k....,svih tih a sada je ovo najnaj..A mozete se spremiti da (oni koji bas hoce) na kasno prolece ponovo prodajete mashine,jer AMD-izbacuje CPU-sa
mem control za DDR3 prc...:crash: A onda na jesen INTEL CPU na 44 nmm teh..i tako u nedogled.
Bas su se odlucili da izmuzu svaku paru od "manijaka":bottle: A da nepricam,o nasim milim uvo-
znicima,i distributerima,koji umesto da se trude da,kada je vec eki pao(jer oni placaju ili u EU ili u $)spuste cene ,narocito pred novu godinu i sve praznike,ne, oni ih podizu do takvih,pa to se vec moze nazvati cist bezobrazluk,i kradja.Ajde neka kaze,neko od vas iskusnih hardwear-
asa,koliko moze da kosta Nv7950gtx,na izlaznoj traci(sve upakovana) u fabrici MSI,koja se nalazi u kineskoj,provinciji "shang-ce-sheng",Ajde tipujte:smoke:

resenje>ne posecivati bench jer se samo navlacis na nov HW!!!!!!!!

me2, sećam se davne 2000 i neke kada sam pošeo da dolazim na bench imao sam, dobro se sećam Cyrix MX200, 64MB, S3 Trio64v+, 6,4GB, Teac 524e, i posle par meseci provedenih ovde, prešao sam na K6 450MHz, i obrzo posle toga na Durona kog sam furao dosta dugo (tada nisam imao neta, pošto sam ostao bez telefon skoro godinu dana) i onda kad sam opet došao morao sam da radim upgrade. Sada se nadam da neću u skorije ništa raditi (možda samo pređem na AM2, ali kad DFI izda neku do yaya NF5/6 ploču, ovako mislim da se još ne isplati)

Sorry za mali offtopic, ali mislim da neku ovakvu kartu neću imati u računaru bar još godinu dana, tj dok nepadne cena na nekih 150-200e.

Quote:
Originally Posted by gx-x

Quote:
Originally Posted by starac

Lupili ste obojica! NVIDIA je omašila jedino sa FX5xxx serijom, donke izvadivši stvar sa 5900, kasnije. Starac, NV40 je bio extra karta kad se pojavio - GeForce 6800 Ultra, prvi SM3.0 čip (SM3.0 je ATI predstavio tek godinu i po dana kasnije!), je bio brži i moderniji od svega što je do tada moglo da se kupi, a za znatno manje para si imao gotovo isto brz 6800GT. Ne stoje vam tvrdnje, obojici. Ne da nije istina, nego je glupost:) Pogotovo ovo za "8800 gtx ne valja, nego će valjati tek 8900 gtx". Ma nije valjda !

Lupili ste obojica! NVIDIA je omašila jedino sa FX5xxx serijom, donke izvadivši stvar sa 5900, kasnije. Starac, NV40 je bio extra karta kad se pojavio - GeForce 6800 Ultra, prvi SM3.0 čip (SM3.0 je ATI predstavio tek godinu i po dana kasnije!), je bio brži i moderniji od svega što je do tada moglo da se kupi, a za znatno manje para si imao gotovo isto brz 6800GT. Ne stoje vam tvrdnje, obojici. Ne da nije istina, nego je glupost:) Pogotovo ovo za "8800 gtx ne valja, nego će valjati tek 8900 gtx". Ma nije valjda !

Hej, pa ja sam uvijek govorio da je NV40 arhitektura ok, i da je pravljena s namjerom da traje! ;) Tako je i bilo! No, tek kasnije se vidjelo koliko je dobra jer smo imali još 2 revizije te arhitekture, a zadnje je donijela čak i manji broj tranzistora, malo zagrijavanje, te niske cijene.
A 8800GTX je odličan proizvod koji će kasnije biti i još bolji s novim revizijama. I sam znaš da Nvidia polako izvlači maksimum iz svoje arhitekture. 6800 sigurno nije bio mačić koji se baca u vodu, a 8800GTX pogotovo! gx-x jeste malo lupio :) a ja sam ga podržao. Izgleda da sam bio pijan!? Ali i on i ja samo imali te 6800 GT karte.

@splintcell
S razlogom si razočaran, ali konkretno u ovom slučaju ja ne bih krivio Nvidiu ili Ati. Ja krivim Micro$oft!

@gx-x
Dobro, driveri mogu popraviti situaciju, ali ne vjerujem da bi u ovom slučaju donijeli veliki benefit. Ima tu skoro pa 700mil. tranzistora, no veliki broj je utrošen na USA. Znači treba napraviti softver koji će iskoristit USA. Zamisli kakve bi bile performanse da je tih 700mil. utrošeno na fixni pipeline?
Mene recimo zanima koliko dobro će programeri pisati unificirani kod?

Poslednja izmena:
Nema veze sa temom ali kad smo se vec dotakli FX serije...FX serija je donekle bila promasaj zbog sukoba M$ vs NVIDIA... Ako me secanje ne vara prilikom predstavljanja "Mikromekanog" - DX9 NVidia nije cak ni poslala predstavnike svoje kompanije cisto da pokaze kako je mocna i bahata i kako je ona lider na polju grafike (sto zapravo i jeste bila a i jos uvek je...) sto joj se kasnije obilo o glavu...Losa DX9 optimizacija nije mogla da seanulira superiornom arhitekturom... Inace mi malo stariji secamo se jos vremena voodoomanije (a bogami i nasi ispraznjeni dzepovi) kada je 3DFX harao u prvim 3D igrama, preseljenje arhitekture iz voodoo 5ice u prvi GF256 kada je NVIDIA pazarila ovu legendarnu marku koja je u ono vreme radila experimente sa 2 VGA(SLI)...

Najbolji model FX serije je po meni bio 5700xx 4x1 za razliku od 5900xx gde 4x2 nije mogao da se nosi sa 8x1-R300(radeon 9800xx) tamo gde nije bio podrzan u duploj obradi kroz jedan pajp...Tamo gde je bila podrzana od strane developera (recimo Quake,Doom) mogla je bez problema...Tamo gde nije ponasla se kao 5700 i bila u klasi 9600...Zato je 5700ultra bila lepa kartica...Dokaz za ovo je cinjenica da je jedino 5700 pravljen za PEG a cini mi se i ugradjivan u LapTopove...

NV40 je bio i ostao fantastican GPU...To sto je kako kazete optimiziran kasnije nema veze sa NVidiom...6800GS je radjen u sitnijoj tehnologiji zahvaljujuci velikom IBM-u...IBM je i bio proizvodjac svih chipova NV40...

Inace ja pravim razliku izmedju pametno osmisljene arhitekture i nemoci proizvodjaca da putem steroida-vestacki podigne performanse GPU-a (dodavanjem rama, ubrzavanjem do besvesti, sto opet uzrokuje veliko zagrevanje i glomazne sisteme hladjenja...setimo se samo 5900ultre:mad: ,TI4600 ili 9800xt-a na zalasku karijere) Inace ovo opet ima veze sa politikom ali mislim da je ATI bio USA-Factory tesko da bi otisao u ruke AMD-a...

PS.8800 je ekser jenkija u mrtvacki sanduk naprednog mikro dizajna...

Poslednja izmena:
Hej, pa ja sam uvijek govorio da je NV40 arhitektura ok, i da je pravljena s namjerom da traje! ;) Tako je i bilo! No, tek kasnije se vidjelo koliko je dobra jer smo imali još 2 revizije te arhitekture, a zadnje je donijela čak i manji broj tranzistora, malo zagrijavanje, te niske cijene.

Nisu to bas bile revizije iz nekog strogog razloga ispravljanja greski.Samo unapredjenje...i sitniji proces proizvodnje.Cisto da se oznoji konkurencija dok se ne izbaci nesto sasvim novo-G80.

@Dree: ima tu i sukob izmedju nevidije i M$-a oko prekida saradnje na Xboxu....tj, poskupljivanje NV chipova za isti...
Ah, kakav je 5800 bio fijasko.....:d
Btw, zar Gf 256 nije kartica iz voodoo perioda?A kupovina 3dfx-a dosla nesto kasnije?

Mislis na napredne mikro device?:D ili napredna mini sokocala?:D :D

Poslednja izmena:
Meni i "miriše" kao da će AMD da se povuče iz ove jurnjave za što bržim desktop akceleratorom. Ispratiće R600 još i njegove derivate i to je to. Mada, s obzirom na sve trendove koje uočavamo u IT-u, to neće značiti smanjenje njihovih profita, već više vremena da se fokusiraju na "unosnije" stvari. Sa druge strane, NVIDIA će ostati praktično jedini igrač, pa ma koliko se tržište high end destkop graphics smanjilo, imaće ceo kolač samo za sebe...

@byMax & starac:

nisam ja rekao da je 8800GTX LOS proizvod, vec da je proizvod kao sto je 7800GT bio. Dobar je, ali ce sledeca revizija biti upotpunjena, bolja i jeftinija ! Bas kao sto je sa 7800 bilo, danas si je kupio i platio 400e, kad ne lezi vraze za 3 nedelje izadje 7900 za 350e. I onda se sutas u dupe. Zato kazem da se "prvi macici u vodu bacaju" tj u prevodu treba ih zaobici i sacekati 8900, drajvere (posto je 8xxx serija SKROZ drugacija od dosadasnjih karti, a radi na drajverima od prosle generacije sto ce se naravno izmenuti), i naravno treba sacekati igre. Kada vidim rezultat u DX9 igri, recimo splinter cell CT i da karta ima u proseku taman pristojan fps u 1080p, pitam se kako ce raditi sa igrama koje ce biti namunjene i tek treba da izadju...

Nisu to bas bile revizije iz nekog strogog razloga ispravljanja greski.Samo unapredjenje...i sitniji proces proizvodnje.Cisto da se oznoji konkurencija dok se ne izbaci nesto sasvim novo-G80.

@Dree: ima tu i sukob izmedju nevidije i M$-a oko prekida saradnje na Xboxu....tj, poskupljivanje NV chipova za isti...
Ah, kakav je 5800 bio fijasko.....:d
Btw, zar Gf 256 nije kartica iz voodoo perioda?A kupovina 3dfx-a dosla nesto kasnije?

Mislis na napredne mikro device?:D ili napredna mini sokocala?:D :D

Ma 100% si u pravu nisam hteo da otvaram staru ranu nekima ovde...:d reko da malo zavijem u oblande...:eyebrows:

@byMAX Daj boze da nisi u pravu ali mislim da jedino trka u najjacem segmentu moze da natera NVidiu da novac trosi na dinamican tehnoloski razvoj a ne u punjenju svojih dzepova i unistavanju konkurencije...Tako da je za izlazak GF8800 u Nov-2006 takodje zasluzan i odlican X1900XTX isto koliko i NVidia sa mog stanovista obicnog malog potrosaca...
Ali sve mi se cini na zalost da si u pravu...

Poslednja izmena:
Pa NV macice baca uvek u neparnoj seriji FX 5800->FX5900, pa 7800 ->7900. Dok je 6800 ostao pa moguce da ce i 8800, ali ako ih ATi tj AMD ne natera ovaj put da to urade i u parnoj seriji jer je i sam bacao machice...x1800->x1900 i sl.

Mada ATi machici samo menjaju imena u zadnje vreme(chipsetovi,evo sad x1300->x1550)...:D, shto je donekle i normalno kad se gazda promeni...:D

Kad AMD izbaci R600 u svakom pogledu ce morati da ushije 8800 kako se pricha inache im dzaba posao. Pricha se o full 512-bit mem kontroleru (Ring BUS) a ne ovako kao NV na 256+128(gtx) or+64(gts) isl. da bi do kraja izbacila 8900 full 512-bit ili to chuvaju za 9800.

@byMax & starac:

nisam ja rekao da je 8800GTX LOS proizvod, vec da je proizvod kao sto je 7800GT bio. Dobar je, ali ce sledeca revizija biti upotpunjena, bolja i jeftinija ! Bas kao sto je sa 7800 bilo, danas si je kupio i platio 400e, kad ne lezi vraze za 3 nedelje izadje 7900 za 350e. I onda se sutas u dupe. Zato kazem da se "prvi macici u vodu bacaju" tj u prevodu treba ih zaobici i sacekati 8900, drajvere (posto je 8xxx serija SKROZ drugacija od dosadasnjih karti, a radi na drajverima od prosle generacije sto ce se naravno izmenuti), i naravno treba sacekati igre. Kada vidim rezultat u DX9 igri, recimo splinter cell CT i da karta ima u proseku taman pristojan fps u 1080p, pitam se kako ce raditi sa igrama koje ce biti namunjene i tek treba da izadju...

Daaj... pominjao si NV40 i 7800... 7800GT jeste bio dosta osakaćen, kao što je i sada 8800GTS, ali nekada se desi da su GT verzije sporije od Ultre samo malo kao u slučaju NV40, a nekada su dosta sporije, kao u slučaju 7800 i 8800. I opet si pogrešio, 7900 je izašao 7 meseci nakon 7800-tke, a ne 3 nedelje :)

Nazad
Vrh Dno