Šta je novo?

Steve Jobs Resigns As CEO Of Apple

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zato sto Lenovo ima samo ovaj primer, sto se Apple-a tice imas ih previse. Eto zato ne pljujemo Lenovo.

Nije mi cilj da ukopavam bilo koga ali ako ti to nisu jaki arugmenti sta su?

Sta hoces ti u stvari :d

Mislim, znash kao zalepio si primer gde je "nesto" skuplje od Apple proizvoda i ocekujes sta? Evo ja cu kazem - ua Lenovo kako nas derete za te pare moze macbook air da se kupi ili da se ode na more i provede nikad bolje ili jedno pola godine zivi u centru Beograda ili da se uzmu i destkop i laptop i android telefon u isto vreme i tako to.. ili cak iPhone + iPad takodje ;)

Topik glasi o tome da je Steve Jobs prestao da vrsi funkciju CEO i nista vise. Ali ocito da ljudima malo treba da krenu da se loze po ovoj vrucini :d

Ti ThinkPad modeli funkcionisu slicno :) Njih kupuje samo odredjena grupa ljudi, kao sto i rekoh, mahom su to ozbiljni poslovni ljudi, koji su prebacili 40+ godina :)

Naravno da kosta, oni su uvek i bili skupi (imas cak i onaj vrh vrhova w710ds, sa cenom >3000$, za profesionalnu obradu videa i fotografija - koji ima neku svoju malobrojnu publiku)... Na primer x220 je isto vrh, ali je on tu negde, isto mozda i skuplji od AIR-a (ali on je stvarno mozda cak i opravdano skuplji :) )... Ali AIR je vrh i tu nema price

Dalje svedoci smo svi mi ovde, da Apple prodaje Macbook Pro po ceni od oko 1200 evra, za duplo manje pare moze da se uzme HP laptop sa vecom dijagonalom, bolji performansama, kvalitetnom zavrsnom izradom, cek pa jel to realna cena od 1200 evra ? Dalje ta Lenovo daska za meso od 12" koja kosta 200 e manje od Air-a u sebi ima i7 sandy, neku trash grafu, dosta nekog rama i autonomiju baterije od samo 12 - 24h, jedino je dijagonala manja za 1", znaci 12.1 ".

Džabe ti njemu pričaš, on koristi kinesku metodu rasprave, kad mu objasniš zašto nije u pravo, on opet ponovi isto i tako u beskraj. Već sam imao raspravu sa njim kada je isto tako tvrdio da su Mac zapravo vrlo jeftini s obzirom na hardver, ja mu nađem slične konfiguracije upola cene, a on opet sad ponavlja isto i ponavljaće dok se ljudima ne smuči da mu odgovaraju i prosto ga oteraju u tri lepe, što po njemu znači da je dobio raspravu.

Kako je postala smesna rasprava apple vs. ostatak iT indrustrije na ovom forumu. Svaki drugi post koji pljuje apple se kosi sa makar jednim principom logicne i konstruktivne rasprave. Tako da kad na ovom forumu vidis temu koja sadzri reci "apple" i bilo sta drugo u nazivu, jasno ti je gde ce to da dovede i doslovce sta ce sve da se pise. Apple vas je toliko puta negirao do sada, da je postalo smesno. Skupi proizvodi, elitizam, fanbojevi... ? O, jel ima tome kraja?
I bas mi je zanimljiv taj yooyo-ov post koji je pronasao kovac. Yooyo, sto ne odgovoris na to?
@morbius
Aj daj molim te da vidim te slicne konfiguracije iMac-u koje kostaju duplo jeftinije?

@Switch
Isto tako i druga strana dize u nebesa Apple, koji jelte gura IT industriju i izmislio je sve najbolje na svetu. :D
Dakle ima istine i na jednoj i na drugoj strane tj neistine na obe strane.

Sto se poredjenja cena tice, dajte relevantne cene u inostranstvu a ne ove kaubojske u Srbiji. ;)

Poslednja izmena:
@switch:
Radio sam na Macu od '95 - '01. To je bilo davno.... Stvari i ukusi se menjaju. U medjuvremenu Apple je postao zao a ja sam progledao. Izvinjavam se svima ako ih je ta moja poruka navela da koriste Apple proizvode.

Na strani Air-a je operativni sistem

Ovim si sve rekao. Aj sad u podforum gde se istomišljenici okupljaju i jedino mesto gde najviše 30 članova foruma tvrdi da 30000 nema pojma jer koriste Windows :)

Covek koji programira sve i svasta za privatnu Bg firmu (koja je ulozila u njegovo obrazovanje brdo novca) je kupio nesto na foru tog Lenovo x220 12" za 1100 evra u Bg-u uz racun.

Laptop ima i5 sandy, ssd u sebi, rama 4 GB ili 8 GB, grafa je ovaj Intel integrisani krs, a autonomija je fantasticna na oficijelnom sajtu pise 12h - 24h, to je njemu bila glavna smernica pri kupovini tog laptopa. Ja ga na prvu pitam sto ne uze Air, on iz topa da je to za njega igracka koja ne moze da zavrsi posao,...

Dalje OS X je ispred Windows-a mozda u pojedinim stvarima, ali cinjenica je da ogromni programski paketi ne postoje za OS X nego samo za windows.

iMac je lep racunar, ali koliko funkcionalan zbog problema koji ga prate pitanje je ;). Naravno ako bi se svi coporativno udruzili da naprave nesto slicno kao sto se to trenutno radi sa Ultrabook-ovima sigurno bi i Apple tu izgubio primat.

Ja iz moje perspektive na kupovinu Apple racunara gledam kao fenseraj jer meni licno ne moze da zavrsi posao, ali to je moje misljenje.

@morbidus

Ja znam da nece on promeniti moje niti ja njegovo misljenje :).

Za moderatore :

Ja napravih temu Apple vs ostatak sveta ali mi je izbrisaste, ajde ok, ali neka neko od vas napravi temu slicnog tipa pa da mozemo ko ljudi da se "ispricamo" :).

Poslednja izmena:
Lepo se "ispricate" u svakoj temi gde se pomene Jobs/Apple :D. Mislis da ima potrebe za jos jednom :D?

Svako ko kaze da je kod laptopa bitna "konfiguracija" nema pojma o cemu prica.

Preterali ste sa Apple vs Svet i Svet vs Apple, a realno lupetanju nikad kraja (cast izuzetcima)... pokusajte da se drzite teme jer u suprotnom ide pod katanac.

Poslednja izmena:
Svako ko kaze da je kod laptopa bitna "konfiguracija" nema pojma o cemu prica.

Preterali ste sa Apple vs Svet i Svet vs Apple, a realno lupetanju nikad kraja (cast izuzetcima)... pokusajte da se drzite teme jer u suprotnom ide pod katanac.

Ok, a sta je bitno ako nisu bitne komponente i baterija, mozda treba da kupim perverzni Asus sa bambusom od 800e, dok laptop istih performansi sa solidnom plastikom kosta 400 e :) ? Nije laptop uredjaj kao telefon da ga bacas kako stignes, nego nesto cemu se posveti paznja da ne padne, ne udari itd. itd.

Preterali ste sa Apple vs Svet i Svet vs Apple, a realno lupetanju nikad kraja

Tacno ;).

Poslednja izmena:
[off]

Bitno je da je tastatura dobra, kvalitetna i da se neće raspasti posle godinu dana intenzivnog korišćenja. Da je tačpad veliki i precizan. Da su šarke dobre izrade i da neće popustiti posle nekog vremena. Da je ekran jako dobar, da ima dobre uglove, boje itd. Hlađenje je MNOGO bitno. Baterija je nekima bitna, nekima nije.

Konfiguracija ide tek posle toga jer ako nije kvalitetne izrade i dobrog hlađenja džabe ti masan procesor koji će da se pregreje jer ostatak nije na nivou. Igranja igrica na laptopu je nešto što ja ne praktikujem niti razumem.

[/off]

Ne postoji solidna plastika kod laptopa, postoji samo plastika. Ona puca i to u zavisnosti od srece i ljubavi - uvek ili malo kasnije.

Za mene, na prvom mestu je tastatura, dzaba sve komponente sveta kada ne moz da koristis laptop. Odlicno drugo je ekran, ne moze da bude glossy, mussy ili sta vec. Sledeca bitna "komponenta" je kuciste - dzaba sve unutra kada ce plastika da ispuca (cak i na T60), sarke da se rasklimaju,... onda dolazi baterija, pa dimenzije i tezina, pa konfiguracija i mogucnost "upgrade-a", dodatni programi, pa izgled i ostalo...

Verovatno zbog svega nabrojanog Lenovo uspeva da mi izbije koju paru iz dzepa za ove gadne ThinkPade, ali ipak me T60 sluzi vec cetvrtu godinu bez ikakvih problema (malo tandrce ventilator doduse :D)... e sad, kada bih ti napisao koliko je muke bilo sa "istim konfiguracijama" ali plasticnim laptopima - ne bi mi verovao.

Sustina moje besede je da postoje razlicite klase laptopa, i da konfiguracija nije najbitnija u biznis klasi, ili Apple klasi gde sve vise nihovih uredjaja spada. Stiv Dzobs to vrlo dobro zna i zato je Apple preziveo devedesetih a zato ce propasti svi koji se takmice u jeftinoj areni (HP PC recimo). Ako to novi CEO nastavi da potencira - nema bojazni za Apple.

Ipak ono sto nikako ne uspevam da razumem je cemu toliko mesijastvo sa jedne i druge strane kada je Apple u pitanju, ako neko voli Apple - nek uziva u Apple proizvodima (i ja bih da mi i jedan radi posao), ako neko voli Acer - nek uziva u Acer laptopu za 400 eur i smeska se kako je "dobro prosao".

Ljudi nikako da shvate da je uredjaj - samo to uredjaj - bio on Acer ili Samsung ili Apple ili Lenovo - prosto uredjaj koji je napravljen da nama sluzi i da svako ima da bira za svoj ukus, potrebe i ogranicenja.

Tastatura zavisi od laptopa do laptopa i tu ste 100% u pravu, ali da bude glavni razlog kupovine sigurno ne :), touchpad, ko to koristi osim na Apple laptopovima, vecina nakaci nekog misa. Dalje sto se tice hladjenja odavno nisam drzao neki laptop koji se preterano greje, a sto se tice alki stvarno nikada nisam cuo ikoga da se na to zali, a svasta sam dosada video.

Za display ste u pravu, ali opet vecina laptopova odredjene dijagonale ima iste rezolucije, naravno ponekad se pojavi izuzetak, ali dobar deo "pro" user-a taj isti laptop kada dodje kuci nakaci na neki eksterni monitor, jer im je rad na tom malom display-u neodgovarajuci :).

Decko je vrteo neki Fujitsu-Siemens 5 godina, plastici nista nije falilo, a kako se on tada ponasao prema uredjajima bolje da ne znas, tipa N73 je tada kupio i platio 300 evra, godinu dana posle telefon je bio u takvom stanju da je to bilo strasno, ne zna se sta nije radilo na njemu i kakva je bila maskica. E vidis taj Fujitsu i plastika na njemu je prezivela 5 godina raznorazne torture i zamisli plastici nista ali nista nije falilo, laptop je zamenio zato sto je razbio ekran. Drugi slucaj decko kupio Asus laptop pre 2 godine, bio pre par dana kod mene, plastika na laptopu je u super stanju, znaci kao prvog dana. Aluminijum je sigurno bolji od plastike i lepsi na izgled, ali da li ce neko ko se bavi ozbiljno poslom zrtvovati performanse zarad izgleda, jer ce se i ta plastika sasvim solidno ponasati ? Dalje nije to neka kineska plastika koja se guli na dodir nego nesto kvalitetnije,...

Cinjenica je da ce se neko prilagoditi posle kratkog vremena na neku tastaturu iako mu nesto preterano ne lezi, touchpad nzm ko koristi, plastika kao sto rekoh se sasvim solidno ponasa, skoro svi laptopovi u mojoj okolini su plastikaneri i niko se do sada nije zalio na tu plastiku, a jos manje na sarke, display je ok, ako vidim na 15" rezoluciju 1680x1050 verovatno cu dodati kes za tu rezoluciju.

Kakav gaming na laptop-u, ali tu je GPU ubrzanje u renderu,...

Ali naravno svako moze da raspolaze svojim novcem kako on misli da je najbolje ;).

@milanbb malo sam agresivno pisao u prethodnom postu, izvini :(.

Poslednja izmena:
Steve Jobs Full Interview @ 2010 D8 w/Mossberg

Čovek je teško oboleo. Ovo se i očekivalo.

ovde je mnogo priche u prazno, elem poshto je tema Steve Jobs odlazi, da dodam i ja i to kratko.

- Apple - firma bila na 90 dana do bankrota 1997 (ne znam koliko je vredela)
ali sad (2011) vredi 350 milijardi dolara i bore se sa Exxon-om za prvu poziciju najvrednije kompanije na svetu.

- Pixar - placen 10 miliona dolara (Lukas-ovo odeljenje koje je bilo vishak u kompaniji) - prodat Dizniju za 7 milijardi 2006

- potpisan na 313 patenata iz oblasti visoke tehnologije (Kompjuteri, tableti, telefoni, muzichki plejeri..
chak ima i patent za stepenice u Apple Store-ovima (?!?))

Priznali ili ne, to ne moze svako da uradi... samo par ljudi na planeti

ajd i ja da dodam, isto tako kratko :)

- stiv dzobs je najuren iz epla sredinom osamdesetih
- stiv dzobs je dozvolio da inferiorni operativni sistem zavlada racunarskim svetom, i to mehanizmom tuzakanja konkurencije
- stiv dzobs i njegov next projekat doziveli su totalni fijasko
- pod vodstvom stiv dzobsa epl je itekako znao da se poklizne - epl 3, lisa, xserve su sve propale eplove inicijative dok je na celu kompanije stiv dzobs
- i dan-danas impakt koji epl ima na racunarsko trziste je zanemarljivo mali i na globalnom nivou iznosi tek par procenata
- stiv dzobs je firmu pretvorio u manje-vise prodavca mp3 plejera, mobilnih telefona i onlajn muzike

Zao mi je coveka kao coveka, ali bre preterujete u njegovoj kanonizaciji u sveca. Kao i svi radio je i gresio, a u amanet nam je ostavio viziju od koje se ja licno najezim svaki put - elektronska epl distopija gde sve pocinje i zavrsava se eplovim hardverom i softverom. Za obozavaoce svetla, za mene buducnost crna da crnja ne moze da bude.

Maksimalno si kontradiktoran u nekoliko recenica.

Ako je Apple i Steve Jobs toliko malog uticaja na globalnom nivou - zasto je tebi problem njihova vizija Apple buducnosti?

mali je uticaj na globalnom racunarskom trzistu, kao sto rekoh; mp3 plejeri i mobilni telefoni koji su hermeticki zatarabljeni bas i ne spadaju u klasicne racunare, iako poseduju elemente istih. Moja licna percepcija je da treba saseci u korenu svaki pokusaj da se takav model prosiri na sve i svja.... to i nije nista drugo nego obican biznis model koji tek tu i tamo ima dodira sa tehnologijom.

Eto, nadam se da sam bio jasan.

ajd i ja da dodam, isto tako kratko :)

- stiv dzobs je najuren iz epla sredinom osamdesetih
- stiv dzobs je dozvolio da inferiorni operativni sistem zavlada racunarskim svetom, i to mehanizmom tuzakanja konkurencije

evo predivnog teksta, ni ja ga bolje ne bih napisao, a na temu cene Apple, najurivanje S. Jobsa... :

"Microsoft was given access to the Macintosh early on and made its own copy of Apple's operating system. In addition to user interface concepts, Microsoft incorporated actual code from Apple into their software. When Microsoft sold their product, they in turn created a business model for countless PC manufacturers to build upon which would in turn create greater purchasing strength by the sheer number of company's buying the PC's standardized components.

It's true, the result of that action did populate the world with personal computers, made jobs in countless industries and helped perpetuate the growth of other fantastic technologies all of which certainly explains the vehement defense of "open" architectures. What you don't hear in that story is that Apple's platform might have otherwise achieved all these goals and noteworthy achievements and in turn also allowed the company to see massive returns on their investments… if it were allowed to have its intended business trajectory run its course without Microsoft playing the role of Robin Hood.

The immediate response to that argument is that Apple would have kept prices high thus stifling potential growth. The "proof" presented to support that argument is that Apple had higher prices during the 90s when the transition away from Macs was taking place.

The retort that that argument is the diminished scale Apple had from the theft made it impossible to offer equal pricing without exclusively selling to high-end markets.

One need only point to Apple's ability to out-scale the PC manufacturers competition for products like the iPod, Macbook air and the iPad as examples where Apple larger scale drive down prices and demonstrated that high prices aren't a part of Apple's internal culture as is often perpetuated in PC-centric forums."

http://www.osnews.com/story/25104/Apple_Shouldn_t_Allow_Itself_To_Be_A_Victim_Of_Robin_Hood

stvarno predivan tekst. vredi ga procitati ako ste "open" za drugaciji pogled na PC ;)

btw na Ars Technica-i imate pool da li ljudi dozivljavaju iPad kao PC :) link

Thunderbolt mozes da okacis macku o rep, nema 10 uredjaja koji to podrzavaju.

...impresivno.

pribelezi sebi negde ovu recenicu da se ugrizes za jezik kad eventualno budes poceo da pises kako Apple nije inovator :D

Drugačije će svi pričati Milane kada proizvođači periferija krenu da prave uređaje sa TB interfejzom.
A možda i neće, s obzirom kakav hejt prema sve što ima jabuku na sebi vlada na ovom forumu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno