Šta je novo?

Steve Jobs Resigns As CEO Of Apple

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@marko_n:
Te druge kompanije ne proizvode iste proizvode kao Apple. Npr. Microsoft je u periodu od 2006 pa do 2010 ulozio 4-5x vise novca u R&D od Applea i guraju neke druge proizvode koji tebi nisu interesantni (XBOX, Kinect, programe i operativne sisteme). To sto je tebi Air dobar laptop ne znaci da je svima dobar. Bitna je cinjenica da je precenjen, kao i svaki drugi Apple proizvod. Apple marketing je napravio "platformu" po kojoj kupci Apple proizvoda automatski postaju elita i postaju hodocasnici koji sire jevandjelje.
Svako ima neki svoj ugao iz koga posmatra Apple, njegove proizvode i njihov nastup. Taj Air sto si naveo, mozda je tebi lep i funkcionalan, ali meni ne zavrsava posao. Meni licno, prva asocijacija na Apple je "ograniceni uredjaji po paprenim cenama".

Ako moze u kratkim crtama, zasto Air i sta to on moze, a drugi ne mogu?

^ pa lagan je ko vazduh? ;)

Mozda je mislio na cinjenicu da Apple trosi vise za marketing nego za razvoj.

Ne, zapravo Apple troši više na R&D nego na marketing, iznenađujuće s obzirom da su im recimo svi mobilni proizvodi praktično jedno te isto.

Kada sam rekao da Apple troši više na marketing nego na proizvodnju to je bila hiperbola, preterivanje u cilju postizanja komičnog i/ili retoričkog efekta, mislio sam da je to prilično jasno i bez smajlija, ipak Apple ne proizvodi parfem da bi stvarno mogao da daje više na marketing nego proizvodnju. Ipak, i stvarni Apple-ov odnos od 1 dolara datog za marketing prema približno 3 dolara data za proizvodnju je neverovatan za jednu IT kompaniju i pre priliči proizvođaču nakita, što Apple na mnogo načina i jeste.

Poslednja izmena:
Ipak, i stvarni Apple-ov odnos od 1 dolara datog za marketing prema približno 3 dolara data za proizvodnju je neverovatan za jednu IT kompaniju i pre priliči proizvođaču nakita, što Apple na mnogo načina i jeste.

Ma da, pogotovo sa ovim silnim kineskim fabrikama. Pravi "elitni"proizvod.

Voleli Apple ili ne, taj covek je uradio dosta za IT industriju i ovo je tuzan dan za sve nas.

+1

Za neke druge komentare lol. Siguran sam da kada bi vi bili na mestu jedne od najvecih kompanija, kao CEO, vama bi naravno bilo na prvom mestu obezbedjivanje hrane za decu u africi i podizanje kuca beskucnicima. Get real. MONEY!
A stvarno ako nije on(+Wozniak) dosta doprineo IT industriji (ne govorim o novijoj od iPhonea itd) onda ne znam ko jeste...

@marko_n:
Te druge kompanije ne proizvode iste proizvode kao Apple. Npr. Microsoft je u periodu od 2006 pa do 2010 ulozio 4-5x vise novca u R&D od Applea i guraju neke druge proizvode koji tebi nisu interesantni (XBOX, Kinect, programe i operativne sisteme). To sto je tebi Air dobar laptop ne znaci da je svima dobar. Bitna je cinjenica da je precenjen, kao i svaki drugi Apple proizvod. Apple marketing je napravio "platformu" po kojoj kupci Apple proizvoda automatski postaju elita i postaju hodocasnici koji sire jevandjelje.
Svako ima neki svoj ugao iz koga posmatra Apple, njegove proizvode i njihov nastup. Taj Air sto si naveo, mozda je tebi lep i funkcionalan, ali meni ne zavrsava posao. Meni licno, prva asocijacija na Apple je "ograniceni uredjaji po paprenim cenama".

Ako moze u kratkim crtama, zasto Air i sta to on moze, a drugi ne mogu?

U najkraćim mogućim crtama zato što, po mom mišljenju, savremeni prenosivi računar treba upravo tako da izgleda, iznutra i spolja, kao što izgleda Air, a ne kao daska za meso (ThinkPad), a da je pri tom dovoljno hardverski jak za većinu poslova koje danas ljudi obavljaju na laptop računarima. Nekome Air neće odgovarati, ali realno reci koliko ljudi bi ga drage volje kupilo, samo da je malo jeftiniji!? :)

Da li je precenjen, pitanje je. Bilo je pre par meseci najava ultrathin laptopova iz ASUSa, MSIa, ... cene najavljene blizu $800-900, dakle neznatno jeftinije, a pri tom mogu da se kladim da će na njihovim laptopovima biti lošiji ekran, baterija, tastatura, touchpad itd.

Hajde konkretno, daj link na mašinu 13.3", SSD 128GB (ili veći), Sandy Bridge CPU (a ne neki slabašni Atom ili AMD APU) i da je sve to upakovano u aluminijumsko kućište i da je jeftinije od Air-a? Ko tako nešto proizvodi i prodaje?

tacno tako, ja sam pre neki dan racunao koliko bi para trebalo da se sastavi novi iMac i sa maloprodajnim cenama, model koji sam gledao bi izasao oko 55.000-70.000 (samo maticna, proc, grafa, hard i memorija). To je 550-700 evra, bez 27 incnog IPS monitora, koji ne znam ni na koliko da procenim, jer nema da se kupi takav (retko ima monitora sa rezolucijom iznad 1920x1080 da se kod nas nadju). Taj iMac platis u USA oko 1400evra sa sve tim monitorom, u izuzetnom kucistu i sa thunderbolt portom i perfierijama koje kostaju jos $$ i operativnim sistemom. Ja stvarno ne vidim kako je to skupo. Mozete reci da je neprakticno nekima zbog upgrade-a, da se ne svidja dizajn itd.. ali meni to izgleda kao vrlo povoljna cena za takav paket

Mnogi se zabune zato sto uporedjuju konfiguracije bez OS-a sa onim sto nudi Apple, ali dodajte cenu Windows OS na tu konfiguraciju i slika je malo drugacija. Pa nije OSX za dzabe.

Poz

bez lika kome je Bill Gates ukrao DOS Microsoft ne postoji i isti taj Bill Gates (kao i Steve Jobs) je jos jedan college dropout bez ikakvog umeca sem da ukrade. isto tako niko od njih se nije setio da napravi GUI, setio se Xerox R&D tim a "ovi" napravili imperiju na pokradenoj ideji... clap, clap...
nije samo S. Jobs ukrao ideju od Xeroxa za WIMP. Vec 1985. si imao 3 jeftina i dostupna racunara sa GUI-em.

prava vrednost S. Jobsa je sto je delegirao posao pravim ljudima, usmerio ih i ogranizovao iz njih a to se vidi danas jasno vidi u svakom segmentu poslovanja Apple-a: pocevsi od dizajna proizvoda, preko proizvodnje i distribucije pa do marketinga.

btw evo sta kaze gospodja iz Xeroxa vezano za Apple i njihov Xerox Alto (5:30):

jednostavno su ga dali jer nisu videli sledeci nivo.

ljudi cesto ne vide sledeci nivo: Xerox nije prepoznao znacaj GUI-a, Microsoft je podcenio internet... kao sto danas mnogi odbijaju da prepoznaju sledecu stepenicu u racunarskom svetu: tablete (kako ih CEO Acera vidi: prolazna moda; ili kako ih M$ vidi: produzetak PCja)

@marko_n:
Ja ga ne bih kupio pa da je i duplo jeftiniji, jer mi ne zavrsava posao. Premali je i preslab za moje potrebe. Za druge ne mogu da komentrisem.

Hajde konkretno, daj link na mašinu 13.3", SSD 128GB (ili veći), Sandy Bridge CPU (a ne neki slabašni Atom ili AMD APU) i da je sve to upakovano u aluminijumsko kućište i da je jeftinije od Air-a? Ko tako nešto proizvodi i prodaje?

Opet.. pitanje je kome to treba. Da postoji bas velika potreba za tim verovatno bi se napravili takvi uredjaji.

@marko_n:

ne znam sta ti se desilo yooyo, ali 2006. si imao definitivno drugacije misljenje o Apple-u (naleteh na ovaj tvoj post slucajno dok sam trazio nesto po benchu):
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?104641-OS-X-vs.-Windoze&p=871678&viewfull=1#post871678

te price kako Apple naplacuje vise su hm... netacne. sto je bar danas lako proverljivo:

Samsungov 10" tablet kosta isto koliko i iPad
pre par godina Dell je prodavao XPS One iMac klon SKUPLJE od iMac-a
danas Asus ima problema da napravi Air-like laptop po ceni po kojoj Apple prodaje Air: http://www.netbooknews.com/31353/asus-ux31-13-3-ultrabook-might-cost-up-to-1600/
...
na stranu sto niko od konkurenata u sustini ni ne nudi ono sto Apple nudi: Mac OS X i iOS.

btw Asus UX31 (iz gornjeg linka) ti je marko odgovor na pitanje: "Hajde konkretno, daj link na mašinu 13.3", SSD 128GB (ili veći), Sandy Bridge CPU (a ne neki slabašni Atom ili AMD APU) i da je sve to upakovano u aluminijumsko kućište i da je jeftinije od Air-a? Ko tako nešto proizvodi i prodaje?"

Apple je u skorije vreme potrosio 5 milijardi $ na avans za komponente za svoje proizvode i time osigurao najbolje moguce cene, i napravio konkurenciji problem zbog eventualnih nestasica pojedinih komponenti ili materijala.
A za optimizaciju lanca proizvodnje i distribucije i maksimiziranje profita zasluge se pripisuju bas Tim Cook-u, novom CEO-u.

@cjokanov imas Dell-ov 30" IPS monitor sa nesto vecom rezolucijom od 27" iMac-a za 1000e.

Poslednja izmena:
U najkraćim mogućim crtama zato što, po mom mišljenju, savremeni prenosivi računar treba upravo tako da izgleda, iznutra i spolja, kao što izgleda Air, a ne kao daska za meso (ThinkPad), a da je pri tom dovoljno hardverski jak za većinu poslova koje danas ljudi obavljaju na laptop računarima. Nekome Air neće odgovarati, ali realno reci koliko ljudi bi ga drage volje kupilo, samo da je malo jeftiniji!? :)

Da li je precenjen, pitanje je. Bilo je pre par meseci najava ultrathin laptopova iz ASUSa, MSIa, ... cene najavljene blizu $800-900, dakle neznatno jeftinije, a pri tom mogu da se kladim da će na njihovim laptopovima biti lošiji ekran, baterija, tastatura, touchpad itd.

Svaki VAIO Z series je za klasu bolji od tog Air-a. Jeste skuplji ali je i toliko bolji.
http://store.sony.com/webapp/wcs/st...&productId=8198552921666350153#specifications
Ko daje tolike pare za lap top (air) onda svakako treba pre da uzme Sony-a koji je premija za AIR-a.

Mnogo se frljate, a niko nista tacno da izbaci.

Ultrabook laptopovi se pojavljuju do kraja godine, Asus bi trebalo da izbaci model u septembru. Problem koji prati ultrabook-ove je da ce imati jako slicnu cenu kao Macbook Air pre svega jer se prvi put konstruisu, Intel je lupio neke nenormalne cene, performanse ce biti slicne. Ultrabook-ovi ce sigurno ponuditi neku opciju vise od gorepomenutog Air-a. Razlika u ceni izmedju Asus Ultrabook-a ce i Air-a ce biti max 100$ u korist Asus-a, ali vec druga generacija ce sigurno biti osetno jeftinija :).

Dalje svedoci smo svi mi ovde, da Apple prodaje Macbook Pro po ceni od oko 1200 evra, za duplo manje pare moze da se uzme HP laptop sa vecom dijagonalom, bolji performansama, kvalitetnom zavrsnom izradom, cek pa jel to realna cena od 1200 evra ? Dalje ta Lenovo daska za meso od 12" koja kosta 200 e manje od Air-a u sebi ima i7 sandy, neku trash grafu, dosta nekog rama i autonomiju baterije od samo 12 - 24h, jedino je dijagonala manja za 1", znaci 12.1 ". Neko kome treba da laptop zavrsi posao uzece ovaj Lenovo na prvu, Air nece ni pomisliti da uzme.

Sta imamo dalje, iMac bre vrti se par godina isti problem sa pregrevanjem, jel ga Apple resio, nije ???

iPod segment je ok, ali kada se vidi cena Shuffle-a i Nano-a padnes u nesvest, nano ako kosta 30 e da se napravi, a ima cenu od samo 150 e ???

Proizvod koji im je stvarno na mestu je iPod Touch.

Steve-u svaka cast sto je uspeo da proda Apple proizvode po nekoliko puta vecoj ceni od realne i sto je uzdigao kompaniju ovde gde je sada. Ali da li ce Apple opstati bez njega pitanje je, to pokazuje i pad akcija za nekoliko procenata za par sati :). On nije nista radikalno novo smislio nego je samo nesto sto je vec neko smislio spustio u mase, iPad, uveo revoluciju u trziste smartphone-ova itd.

@cjokanov ok, iMac ima mobilnu graficku, lose odradjeno hladjenje, mogucnost upgrade-a se svodi prakticno na nulu itd. Kod PC-a mozes da zamenis komponentu kada god hoces, hladjenje je mnogo bolje odradjeno, ceo PC je sveobuhvatno gledano brzi itd. Na trzistu ima Thunderbolt uredjaja na prste da ih nabrojis.

Steve je dosta uradio za Apple, video je kako je lako prodati dobro izreklamiran proizvod po vecoj ceni. Apple je uvek krasila ogranicenost u skoro svakom smislu, druge kompanije su to iskoristile pa su skoro u svakom biznisu presisale Apple,...

A kada ste navalili na te IPS monitore, za jedan Cinema Display 27" mozes da kupis mnogo Dell-ovih 23" IPS monitora :).

Poslednja izmena:
Ne znam kako, ja sam prodao AIR pre mesec-dva i definitivno je odlican :) jedini od tih "malih" dimenzija, a koje sam ja isprobao, a da je ostavio nekako jaci utisak od AIR-a jeste Lenovo x220 (ali siguran sam da se njegov izgled nece mnogima dopasti, ali je meni bas elegantan - sav ozbiljan, nekako dobijes samopouzdanje kada radis sa njim :) )

Voleli Apple ili ne, taj covek je uradio dosta za IT industriju i ovo je tuzan dan za sve nas.

A gde ste bili kad je Commmodore prso 94'. Onda niko nije zalio, samo su slavili hejteri sa 386 i 486 masinama.

@marko_n:
Ja ga ne bih kupio pa da je i duplo jeftiniji, jer mi ne zavrsava posao. Premali je i preslab za moje potrebe. Za druge ne mogu da komentrisem.

Opet.. pitanje je kome to treba. Da postoji bas velika potreba za tim verovatno bi se napravili takvi uredjaji.

Ne radi se tu samo o trenutnoj potrebi, nego o postavljanju trendova i standarda. Meni Air 2010 nije bio interesantan, Air 2011 već jeste, a možda će Air 2012 biti interesantan i tebi?

Osmislili su koncept, postavili neke standarde i ugrađivali najbolju dostupnu tehnologiju kako je sazrevala. Da li to nekome treba, možemo da nagađamo, ali mislim da je princip jasan "uzeti najbolje od trenutne tehnologije i napraviti zaokružen proizvod za običnog čoveka" (poslednju generaciju cpu, thunderbolt, SSD, IPS, itd). Da imaju adekvatnu konkurenciju i cena bi bila niža.

Čemu služi sva ta tehnologija ako mi i dalje koristimo mehaničke hardove i gledamo u odvrate TN-film panele, i gledaćemo ih još koliko godina (???) jer se proizvođači međusobno utrkuju da ponude što nižu cenu, umesto da je akcenat na novoj tehnologiji.

Tržište postoji, samo nekima su potrebne godine da se sete:
http://blogs.wsj.com/digits/2011/08/10/intel-sets-300-million-fund-to-spur-ultrabooks/
:)

Poslednja izmena:
A za optimizaciju lanca proizvodnje i distribucije i maksimiziranje profita zasluge se pripisuju bas Tim Cook-u, novom CEO-u.

Mnogi će reći za Balmera nešto slično pa se MS nije pomerio s mesta za deset godina.

Otišla su dva glavna čoveka u IT industriji, Jobs i ranije Gates. Odlazak Gatesa u penziju se poprilično negativno odrazio na MS. Isto će se desiti sa Eplom.

Može novi CEO da bude ne znam kakav stručnjak ali on nema magiju koju ima Jobs. Priznao ti to ili ne, Apple proizvode upravo prodaje ta magija pa tek onda kvalitet ;)

Ne radi se tu samo o trenutnoj potrebi, nego o postavljanju trendova i standarda. Meni Air 2010 nije bio interesantan, Air 2011 već jeste, a možda će Air 2012 biti interesantan i tebi?

Osmislili su koncept, postavili neke standarde i ugrađivali najbolju dostupnu tehnologiju kako je sazrevala. Da li to nekome treba, možemo da nagađamo, ali mislim da je princip jasan "uzeti najbolje od trenutne tehnologije i napraviti zaokružen proizvod za običnog čoveka" (poslednju generaciju cpu, thunderbolt, SSD, IPS, itd). Da imaju adekvatnu konkurenciju i cena bi bila niža.

Čemu služi sva ta tehnologija ako mi i dalje koristimo mehaničke hardove i gledamo u odvrate TN-film panele, i gledaćemo ih još koliko godina (???) jer se proizvođači međusobno utrkuju da ponude što nižu cenu, umesto da je akcenat na novoj tehnologiji.

http://blogs.wsj.com/digits/2011/08/10/intel-sets-300-million-fund-to-spur-ultrabooks/
heh lepo receno :).

Bilo je mnoooooogo apple proizvoda na koji su se korisnici(oni koji nikada nisu koristili Apple proizvode) smejali a i suparnicke kompanije. Pa posle pola godine/godinu svi su poceli da izbacuju isto ili slicno.
Najnovije je bilo sa iPadom. Kao ko ce to koristiti, propasce Apple kad je to izbacio, veliki iPhone, bla bla truc truc. I sta se sad dogadja ?:) Svako izbacuje tablet.

Suština je jasna, osmislili su koncept, postavili neke standarde i ugrađivali najbolju dostupnu tehnologiju kako je sazrevala. Da li to nekome treba, možemo da nagađamo, ali mislim da je princip jasan "uzeti najbolje od trenutne tehnologije i napraviti zaokružen proizvod za običnog čoveka" (poslednju generaciju cpu, thunderbolt, SSD, IPS, itd). Da imaju adekvatnu konkurenciju i cena bi bila niža.

Objasni mi cenu Macbook Pro-a od 1000e - 1200e kako gde, HP od 600 e ima iste performanse. Thunderbolt mozes da okacis macku o rep, nema 10 uredjaja koji to podrzavaju. Mehanicki hardovi, super pa ti kupi SSD od 512 GB koji kosta kao ceo laptop. TN paneli, ja sam cuo da dell prodaje IPS 23" panel za 200 e ? Mislim pre nego sto nesto napises, aj malo razmisli gde gresis ;). I Apple treba da se utrkuje da ponudi nizu cenu, imace profit kada bi sada uradili price cut na vecini proizvoda za 10% - 20%.

iPad je igracka, vecina usera ne moze da mu nadje pravu upotrebnu vrednost, vecini ce komforniji rad ponuditi laptop u istom cenovnom rangu.

Acer je izbacio 10.1" tablet, ali ruku na srce losiji je, ali je i dalje ok za oko 100$ manje :).

Mogu da potpisem da barem 50% Apple proizvoda prodaje reklama i hype i nista vise. Gde ima da neko ceka ispred prodavnice mesec dana da bi uzeo novi iPhone, iako trenutno na trzistu postoje bolji uredjaji od tog novog iPhone-a,...

Poslednja izmena:
Po kojoj glupoj logici Apple treba da nudi nize cene kada im je sada margina zarade 150%?! Zato sto Dell i HP ne umeju da prodaju svoje uredjaje kao sto to radi Apple?
Pa nije dobar prodavac onaj ko uspe da proda 10 000 komada necega po 1$/komad, dobar prodavac je onaj koji proda 500 komada istog tog neceg i zaradi 20 000 dolara.

@marko_n:
Opet ne shvatas da nemaju svi para da kupe precenjene iUredjaje i nemaju svi potrebe za poslednjom tehnologijom. Kupi ti lepo Air pa posle gledaj u thunderbolt port i sanjaj u sta ces da ga ukljucis.
Cak i da postoji konkurencija Apple ne bi isao sa nizom cenom jer ne zele da imaju jeftine proizvode. To se direktno kosi sa njihovim elitistickim stavom. Nista ne bi prodali da su u istom cenovnom rangu sa Samsungom ili ASUS-om. Vise ce para potrositi na marketing koji ce te ubediti da se faca ako imas Air ili bedni plagijator ako kupis slican Samsungov ili ASUS-ov uredjaj ili pak sirotinja ako kupis ThinkPad "dasku za meso" ili neznalica ako kupis VAIO.

Meni se ta daska za meso recimo svidja (Lenovo X220), al dobro to je stvar ukusa.
S druge strane ne vidim problem u tome kako da se napravi takva konfiguracija, a i pitanje je kome to treba, po toj ceni, zato je i tom segmentu verovatno i mala konkurencija.

@gile23
Dell U2311H je korak u pravom smeru, ali jedini (ili skoro jedini) pristupačan IPS monitor. Doduše, zna se da se u kupovinu U2311H nose jorgani i ćebad kako bi se zaobišle sve anomalije koje su kod ovog monitora veoma česte jer je kontrola kvaliteta dno. ;)

Okreni obrni, dok ugradiš komponente određenog kvaliteta i tehnologije, držiš kontrolu kvaliteta na visokom nivou, softver, servis, podršku, cloude servise... ... to na kraju košta slično (ako ne i više) kao ovo što Apple prodaje. Nema svako para za to, jasno, ali bezveze je pljuvati određeni proizvod samo zato što nemamo para da ga priuštimo ili nam jednostavno nije potreban trenutno.

@gile23
Dell U2311H je korak u pravom smeru, ali jedini (ili skoro jedini) pristupačan IPS monitor. Doduše, zna se da se u kupovinu U2311H nose jorgani i ćebad kako bi se zaobišle sve anomalije koje su kod ovog monitora veoma česte jer je kontrola kvaliteta dno. ;)
Cebad i jorgani se nose zbog loseg iskustva sa HP 24" i cak Dell 24" (oba IPS), a na kraju se ispostavilo da je broj losih primeraka kod Dell U2311H cak i prilicno mali.

Meni se ta daska za meso recimo svidja (Lenovo X220), al dobro to je stvar ukusa.
S druge strane ne vidim problem u tome kako da se napravi takva konfiguracija, a i pitanje je kome to treba, po toj ceni, zato je i tom segmentu verovatno i mala konkurencija.

pa u tome i jeste stvar, Apple napravi sebi ceo segment i u njemu vlada, cudo koliko se mnogo ljudi nadje bas u tom segmentu koji do malopre nije ni postojao. Dok ostali ukace prikljucak, Apple vec ima 2-3 generacije proizvoda i prelazi na novi segment.

Izvinite gospodo, ali tako se vodi posao. Mozete vi da pricate sta hocete, ali ako oni ostvaruju toliki profit, zasto bi menjali postupanje Sta? da cekaju kao ostali pa da kaskaju i kopiraju da ne bi nekom stali na zulj.

Ja nisam nikakav zaludjenik, imam svoje ukuse i one koji mi se svidjaju. Google jako postujem, kao i Samsung, ali isto tako postujem i Apple proizvode. Znaci nisam neki fanboy - ako mi se svidja proizvod bilo koje od ovih kompanija i ako ispunjava moje potrebe kupicu ga. Zato me vredja kada ljudi opisuju kupce Apple proizvoda kao najgluplje i zaslepljene i sektu... Moje razmisljanje je oblikovano jasnim faktorima: performanse, prakticnost, podrska i cene... i bas zbog toga cu uzeti ili iMac ili MBP, pod uslovom da se do tada ne pojavi nesto bolje ( od bilo kog proizvodjaca).

Ali ozbiljno, mit je ostao da se Apple ugradjuje ne znam koliko, samo uzmite i saberite cene komponenti u njemu i videcete koliko preostaje. a onda od toga oduzmite cenu OS (ne 29.99 nego realnu cenu, npr Windows-a).

poz

Poz

@cjokanov:
Ajde uporedi koliko kosta upgrade bilo kog dela Maca na Apple sajtu i nadji adekvatan hw u prodavnici pa uporedi cene. Npr RAM memorija.

Kad neko drugi spakuje kvalitetnu mašinu, evo koliko to košta otprilike:

lenovo-vs-apple.png

Na strani Air-a je dizajn, manja masa, veći SSD, rezolucija, operativni sistem, ThinkPad ima jači CPU što je meni lično nebitno, ali navodim čisto da sve razlike ustanovimo. Uzeo bih Air bez razmišljanja čak i da koštaju isto, a kamoli ovako... :)

Mada nije mi namera i želja da kažem da je Air bolji, nekome će više odgovarati ThinkPad iz nekog razloga, nego čisto da dokumentujem tvrdnju da kvalitet košta i kad nije iz Apple kuhinje. Zašto ne pljujemo Lenovo da deru?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno