Šta je novo?

Stereo ili a/v risiver?

Majstor

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
620
Nov sam u tematici. Skoro nabavih podne stereo zvucnike, rucno radjene, sa visaton drajverima, odvojeni bas i srednje tonac po 50w i naravno visokotonac, impedansa 8 oma. Sada mi preostaje da nabavim risiver, ali tu ne kapiram neke osnovne stvari. Planiram da zvucnike povezem i sa lcd full hd televizorom. Pretezno ce se na njima slusati muzika, al ponekad i neki HD film. Da li mi posao zavrsava a/v risiver ili je na njima veliki pad kvaliteta stereo zvuka u odnosu na stereo risiver? mozda u buducnosti povecam sistem na 5.1 ali samo ako je moguce da po zelji menjam 5.1 ili stereo zvuk ali bez gubitka kvaliteta. Ukoliko a/v risiveri pruzaju drasticno losiji kvalitet stereo zvuka, onda bi se ipak odlucio za stereo risiver. ima li neko savet, preporuku, budzet je odprilike do 350 ali nemam nista ni protiv polovnih.

Zbog?
Ima li razlike ako se risiver sa tv ili bluray/dvd plejerom vezu preko cinceva u odnosu na hdmi, jer predpostavljam da stereo risiveri nemaju hdmi?

Nema razlike. HDMI konekcija nije uopste neophodna, vec samo olaksava da preko jednog kabla idu i slika i zvuk. Sto se tice pojacalo-risiver generalno nema razlike, bitno je samo da je kvalitetno. Sto se tice stereo-visekanalno to biraj sam na osnovu toga koliko zvucnika zelis da postavis. Neko voli stereo, neko visekanalno, kako ko. Obzirom da kazes da si nov moraces da probas i jedno i drugo da bi video sta ti se vise svidja. Prednost visekanalnog risivera (pojacala) je sto moze da radi i u stereo modu, a stereo risiver (pojacalo) samo na dva kanala.
Da podvucem (posto je jos ljudi brkalo pojmove), pod izrazom risiver se podrazumeva pojacalo sa ugradjenim tunerom (radio prijemnik) i sa njime nema potrebe za nabavku posebne komponente za slusanje radio programa. Da li je sada to pojacalo ili risiver stereo ili visekanalno (5.1 , 7.1 ...) je druga stavka. Obicno se koristi i termin AVR (audio-video risiver) i oni su visekanalni sa tunerom u sebi.

Cujes i jedno i drugo i prelomis. Ako zelis samo stereo uzmi bolje integrisano pojacalo i nabavi zasebni tuner. Ima ih polovnih za male pare a da rade odlican posao. Ako ipak zelis i surround a nemas sada para za ostatak sistema, kupi opet stereo poajcalo za ta dva zvucnika a kasnije kada budes kupovao jos kupis i AVR sa pre-out izlazima za prednje kanale na koje prikljucis stereo pojacalo i povezes oba sistema. Za stereo ti radi samo stereo pojacalo a kada gledas film ukljucis i pojacalo i AVR koji tera ostatak zvucnika.

Cujes i jedno i drugo i prelomis. Ako zelis samo stereo uzmi bolje integrisano pojacalo i nabavi zasebni tuner. Ima ih polovnih za male pare a da rade odlican posao. Ako ipak zelis i surround a nemas sada para za ostatak sistema, kupi opet stereo poajcalo za ta dva zvucnika a kasnije kada budes kupovao jos kupis i AVR sa pre-out izlazima za prednje kanale na koje prikljucis stereo pojacalo i povezes oba sistema. Za stereo ti radi samo stereo pojacalo a kada gledas film ukljucis i pojacalo i AVR koji tera ostatak zvucnika.

Nekada je prakticnije da sve bude u jednoj kutiji i sa manje kablova. :)

Slazem se ali da bi dobio pristojan stereo zvuk iz AVR moras dati mnogo vise novca od 350e i to za polovno.

E to sam hteo da saznam. Koliko sam vas razumeo AV Risiver (ili pojacalo) moze u stereo modu da da kvalitetan stereo zvuk, ali su takvi uredjaji dosta skuplji, sem ako se nadje neki polovan. Tj. u ovom cenovnom rangu ~350E AV Risiveri ne daju tako kvalitetan stereo zvuk kao stereo risiveri, jel sam dobro rekapitulirao?

Nema razlike. HDMI konekcija nije uopste neophodna, vec samo olaksava da preko jednog kabla idu i slika i zvuk.

ovo mi bas nije najjasnije. Sta ce AVR risiveru - slika? Alternativa HDMI jeste da ide cinc audio kabl, to je opet jedan kabl pa mi nije jasno kako je onda HDMI jednostavniji? Mozda ako si mislio generalno - za vezu izmedju plejera i Tv-a, ali ne vidim jednostavnost sa vezom sa AV risiverom osim, osim ako i risiveru treba podatak o slici mada ne vidim zasto.

Naravno nista bez slusanja, ovo je mozda najbolje resenje sto se tice kvaliteta, ali i sa ubedljivo najvise novca (stereo + AV risiver), a i sto se tice prostora. Ipak bi neko jednostavnije resenje.

Preko hdmi saljes i sliku i zvuk i zato je ultimativno resenje jer se jednim kablom postize najbolji moguci kvalitet. HD zvuk recimo ne mozes preneti nikako osim preko hdmi ili ako player ima decodere pa preko analognih izlaza i cinc kablova ali to je onda i mnogo skuplje jer analgoni signal itekako zavisi od kvaliteta kabla. Zgodnije je nekad sve preko AVR pa na tv posaljes samo sliku....

Hvala. To znaci da ako hocu barem HD sliku iz plejera MORA ici HDMI kabl (kapiram da je ta varijanta sa decoderom drastino skuplja)?
Ukoliko nemam HDMI na stereo risiveru, to znaci da bi se plejer onda povezivao sa TV-om preko HDMI, a stereo zvuk iz TV-a cincom u stereo risiver. A moze li se pored te HDMI veze plejera sa tv-om, paralelno vezati plejer cincom sa stereo risiverom za stereo muziku?

Pritom rukovodim se cinjenicom koju si rekao da AV risiveri ne daju bas isti kvalitet zvuka kao stereo risiveri, pa njih iskljucujem iz kombinatorike......

Iskljuci iz kombinatorike i stereo risiver, vec gledaj integrisana stereo pojacala za stereo, a tjuner kupi posebno ako ti treba. Gvlada je lepo sve srocio u petom postu sto se svega tice. Prvo vidi sta ti zapravo treba, surround ili stereo sistem, a onda ako se odlucis na surround, i zelis kvalitet, poslusaj Gvladin predlog, kupi prvo posebno stereo pojacalo i dva zvucnika, a kasnije dodaj bolji AV risiver i ostale zvucnike za surround. Dok to formiras u celini, slusas stereo, a kasnije imas i jedno i drugo. Kompromis koji ce vise kostati, ali ce i biti bolji kvalitativno. I naravno, jeftiniji AV risiveri nemaju ni iole ozbiljan stereo zvuk.

Samo da kazem da moze da se kupi polovan AVR koji valjano svira 140-200 eura, npr Pioneer VSX-906 RDS, Pioneer VSX-D912-S, Harman Kardon AVR 35 RDS, Denon AVR-1804 . Za tipa 300e moze da se pazari Denon AVR-2105. Znaci ne mora se davati 350e za pocetak. E sad to da ce stereo pojacalo da bolje svira stereo od risivera i da to cuje realno, mora da da mnogo para za zvucnike. :) Cujete li da covek kaze da je nov u ovome, a vi bi odmah da ga stavite na nivo coveka koji koristi sisteme 10 godina. Mora da prodje svoj razvojni put i iz tog ugla je bolje da uzme AVR pa da povremeno kaci neke surround zvucnike od drugara, testira i sa drugarima preslusava i stekne neki utisak i predstavu o tome. Onda kada bude stekao iskustvo i bude znao sta zeli lako ce naci sta ga zadovoljava zamenama i prodajom onoga sto je do tada koristio i otici stepenucu iznad. I sami znate da u ovoj tematici covek ne moze da stekne iskustvo na osnovu procitanog tudjeg iskustva. Mislim da tu pravite greske pri savetovanju manje iskusnih ljudi, jer uvek pristupate pitanju sa vase tacke, a ne sa stanovista onoga ko pita.

Ja se slazem da postoje risiveri na polovnom trzistu koji za male pare sviraju posteno. Slazem se i da pocetnik ne treba u startu da spuca velike pare na jedan sistem misleci da je to za vek i vekova. Isto tako se slazem da treba uciti na vlastitom iskustvu, i na svojoj kozi. Znaci, zakljucak: platiti skolu sto jeftinije u startu. A ima puno primera i gde neko kupi iole valjanu stvar i sastavi dobro sistem po necijem savetu, a onda mu to dosadi ili vidi nesto novije, lepse na oko, pa se resi da promeni skroz iz neke obesti.
U pravu si da treba da spustimo loptu sa nekim ozbiljnijim i naravno skupljim predlozima, i tu se slazem. Treba poceti od skromnijih stvari, pa polako, dokle se stigne...

Hvala svima na trudu. Ima logike u ovome sto Gedza prica. Mada opet, nisam ni toliko mlad niti imam vremena za pravi skolski razvojni put. :)
Zvucnike vec imam, neplanirano su uleteli i dao sam neki kraci opis u prvom postu, tako da bih zeleo da sto vise iskoristim njihov potencijal od metar i nesto :). Ok znam znam da nije velicina najbitnija (ima nesto i u tehnici :), zvucnici su stariji od 15 godina ali drajveri izgledaju kao da su juce iz fabrike izasli. Ne znam koje su jacine ali na jednom zvucniku imam 2 drajvera a cini mi se da je jedan od 50W pa sad koliko je to ukupno - ne znam kako se racuna, niti koje pojacalo/risiver da ujurim.
Prvenstveno mi je bitno da imam sto bolji STEREO zvuk. Vec sam rekao da nemam vremena za pravi razvojni put, svestan sam da sta god da uzmem, verovatno ce postojati nesto bolje sto sam mogao, samo bih ovim zeleo da tu verovatnocu smanjim na sto manju meru. Tudja iskustva mogu da budu korisna, jer ste vi vec prosli taj put pa osecate sta je kvalitetno a sta ne. Stvar je i u ukusima sto kaze gedza, ja ne trazim neku perverziju niti planiram da preglasno slusam muziku, vec samo da pustim omiljene dzezerice, funk, soul, regge, instrumentale i klasiku, zavalim se u fotelju - i uzivam. Naravno, ne bih se bunio ni da pogledam koji HD film, ali to mi je drugi prioritet.

Tako da Gedzo (ili bilo ko drugi), ako imas vremena mozes mi napisati koje je tvoje iskustvo u razlici stereo zvuka na AV risiveru, u odnosu na stereo (risiver ili pojacalo)? Verovatno ce mi sto vise iskustava pomoci da steknem neku sliku, a posle je sve na meni. Da li je kvalitet zvuka toliko kvalitetniji uopste na pojacalima u odnosu na risivere? I da, ukoliko imam stereo risiver/pojacalo, da li je moguce HD sliku pustati preko plejera na tv, a sa risivera/pojacala stereo zvuk?

hvala svima

ps. najradije ne bi gnjavio ovoliko, ali nisam uspeo na netu da nadjem neko uputstvo na ovu temu

Realno razlika izmedju pojacala i risivera u istoj klasi nema. Tehnicki to je isti uredjaj, samo je ovome drugome dodat tuner kao integrisana jedinica. Razlika je jedino kada se porede razlicite klase pojacala i risivera.
Po pitanju stereo i visekanalnih pojacala (risivera) slicna je situacija, ali samo kod poredjenja kvalitetnih AVRova, jer ima dosta losih AVRova koji su jednostavno kvalitativno losi da je generalizovano da AVR nema dobar stereo zvuk.
E sad za tebe licno da stavis pojacalo od 100e i ono od 350e neces cuti razliku, jer nemas uporednu moc i verovatno ces biti odusevljen isto i sa jednim i sa drugim. :) Posto ne znam te tvoje zvucnike ne mogu ti dati nikakav savet osim da ako imas mogucnost probas pre kupovine nesto pa vidis kako ti to izgleda.
Naravno da je moguce kacenje kako si pitao. Pa vise od 90% sistema u upotrebi se tako kace: sa izvora slike i zvuka odvojenim putevima saljes signale, sliku na ono sto reprodukuje sliku (TV, projektor, monitor ...), a drugim putem audio signal na ono sto reprodukuje zvuk (pojacalo, risiver ...). Slicno je kao povezivanje PCa na externe uredjaje, tipa plazma i "muzicki stub".

Poslednja izmena:
Ne razumem se ja u ove nove standarde i ta cuda, ono sto znam jeste da za npr. 100 evra nemas polovan risiver koji bilo sta vredi u stereo rezimu ali imas polovno pojacalo koje svira za sve pare. Isto i za 200e... Ali ja ne bih davao previse para s obzirom da ni sam ne znas kakve zvucnike imas...

Mislim da je Gedza u pravu. Sve zavisi od uredjaja, ali nebih ja bežao od risivera, a posebno ne od AVR-a, posebno pošto postoji realna mogućnost da se broj zvučnika proširi na 5.1. Obzirom da je čovek jasno postavio pitanje "Da li mi posao zavrsava a/v risiver ili je na njima veliki pad kvaliteta stereo zvuka u odnosu na stereo risiver", ako se radi o istoj klasi risivera, pada kvaliteta nema. A razlika u ceni može biti (sve zavisi od ponude) i minimalna.

Vrh Dno