Šta je novo?

SteamOS

Ma čekaj, majstori papirnog hardvera izbacuju najmrtviju od svih hardverskih igračkih platformi, ručnu konzolu? :d

meni uopšte nije jasno čemu toliki hejt ručnih konzola. ja bih prosto obožavao jedan ovakav uređaj. hoće li ovo sigurno izaći?

Zato sto je mobilni pojeo rucne konzole i usput gomilu drugih uredjaja... a realno, i dobro je sto je tako.

zašto je to realno dobro? zato što imaš gomilu igara na telefonu koje ne možeš da igraš kako treba ako ne uložiš 8000 evra u igru? damn right its good.

Zato sto te lisava potrebe da nosis jos jedan bespotreban gedzet sa sobom, isto kao sto te lisava digatalnog fotoaparata itd... Meni je kvalitet ponudjenih igara, zadovoljavajuci.

Ne postoje kvalitetne igre na mobilnim uredjajima. Kraj svake diskusije koliko je to dobro. Onda se developeri zale kako na mobilnim uredjajima nema "core" gamera i zato ne rade dobre naslove, a onda gameri postave pitanje: koje to igre postoje za njih na mobitelima ? Tipicna prica: the chicken or the egg. Nema kvalitetnih naslova jer nema core igraca, dok core igraci ne igraju na mobilnim uredjajima jer nema kvalitetnih igara. Vita nije propala zato sto niko nece handheld game konzole vec sto je podrška za igre jako losa.

Sve te mobilne igre su freemium igre dizajnirane za ljude koji imaju problem sa "kockanjem" i koji utapaju novac u mikro ransakcije. Mozda se omakne neki solidan naslov ali i to je neki 5min "toalett" naslov.

Glavni problem igara na mobilnim uredjajima su komande i trenutno je nemoguce napraviti kvalitetne igre bazirane samo oko touch screena.

Ja sam se fino izigrao na xperiji pay. Posebno PS1 i SNES naslova kroz emulatore i jedva sam cekao play 2.. koja se nikada nije pojavila. Poslije toga na narednim telefonima nisam ima niti jedne jedine igre.

Ko misli da su mobilne igre danas kvalitetne i kako je touch screen prihvatljiv, ima ozbiljne probleme po pitanju standarda. Isto sto su im prihvatljive kamere koje imaju manju optiku nego telefoni stari skoro deceniju. Meanstream korisnici koji nisu ciljana publika experije play, vite ili ovog gore prototipa. Takvi korisnici nisu referenca ni za PC gejming ni za ovakve projekte.

Poslednja izmena:
Ima kvalitetnih igara, problem je ako ne zelite casual igre, vec pune igre...
Rucna konzola sama svojim svojstvima je namenjena casual igracima. (i mobilni)

Pa ne nuzno. Recimo, sportske igre sa normalnim komandama mogu biti u potpunosti portovane na prenosne konzole. RPG naslovi sa dobrom pricom takodjer mogu biti na handheld konzolama. Competetive FPS ili racing naslovi mozda nisu za handheld platforme, ali jeste sve ostalo. Ne vidim razloga da ne postoje ni MMO naslovi gedje su danas svi na netu. A opet nije problem sto su neki naslovi arkadni vec sto tu nema kvalitete arkadnih naslova kao na ostalim platformama.

A handheld konzole su gaming on the way sto nije nužno = arkadne 5min-gameplay igre. Stanje jeste sada takvo ali ne mora da bude i zato na mobilnim platformama nema core igraca niti gamerski portali i youtuberi ne daju paznju mobilnoj platformi.

Dok sam radio u drugom gradu, vikendom sam putovao po 2 sata "tamo-vamo" i u tih 4 sata putovanja svake sedmice bi mi slicna konzola bila spas. Ovako, sa trenutnom ponudom igara na telefonu, kako sam rekao, nisam na telefonu niti jedne igre imao. Slusao sam muziku i dosadjivao se.

I da, ova gore kritika, kako su prenosne konzole mrtve. Nintendo 3DS je krajem prošle godine biljezio prodaju od nekih 60 miliona prodatih konzola. Kak oje to mrtva platforma. Vita dosta manje, nekih 12-13mil ali je u japanu vita koliko znam bila uspjesna i tamo i dalje izlaze pojedini naslovi.

Handheld ima mjesta na trzistu samo treba adekvatna podrška.

Ovaj gore projekat, handheld koji moze gurati steam naslove koji su odgovarajuci za specifikaciju, kupujem. Postoji more kvalitetnih indie naslova koji nisu zahtjevni.

Poslednja izmena:
Vrh Dno