Šta je novo?

SteamOS

^^ Bas htedoh da okacim vest :) Lepo, lepo...

Ne verujem da ce direktno vezivati Steam usera za OS usera... Ali bih u svakom slucaju voleo da vidim neku laku promenu Steam Usera, s obzirom da se radi o "porodicnoj" masini... Nesto tipa lista onih koji su se do sada logovali, i unos sifre preko kontrolera... Verujem da ce tako nesto i uraditi.

Još jedna lepa vest:

cars_banner1.png

Total War: ROME II Is Coming to SteamOS

Total War: ROME II Is Coming to SteamOS
7 NOVEMBER - GREGORI
Those of us working on Steam hardware and SteamOS are pleased to announce another game coming soon to the platform. Here's the message straight from Rob Bartholomew at Creative Assembly:

At Creative Assembly we want our customers to be able to play on as many platforms and in as many locations as possible, so today we are announcing future support for both SteamOS and the Steam Controller.

We’ve always wanted the Total War franchise to be enjoyed by living room gamers, but the limitations of traditional hardware made our style of game play impossible. Last month, when Valve invited us to test out the new Steam Controller and unveiled their plans for SteamOS - we were impressed. We believe it will provide us with the control fidelity and platform we need to make a living room experience for ROME II that could be a more compelling experience than playing with keyboard and mouse.

ROME II will be launching on Linux early next year, with full Steam Controller and Big Picture support to be added as soon as Valve gets us a controller dev kit. Pick up a copy of the game this weekend while it’s 25% off and you’ll be able to play the Linux version as soon as it launches!

Krenulo je punom parom

...to make a living room experience for ROME II that could be a more compelling experience than playing with keyboard and mouse.

facepalm.gif

Iz dana u dan sve više AAA naslova dolazi na linux, mora da ih je Valve terao da kleče na kukuruzu :D

Ko je ono rekao da veliki razvojni timovi neće krenuti ovim putem? ,)

Poslednja izmena:
ovde je sega izdavac? zar vec ne rekoste da su podrzali steamos pricu
cekamo jos nekog :)

ali kako god, lepa vest

ti pucaš po šavovima od hejta čoveče. ne znam zašto ti toliko smeta igranje na linuxu, ne vidim šta gubiš u životu time?
cars je vrhunski projekat, ogromni plus je što dolazi na linux.

gde sam bre ja rekao da mi smeta igranje na linuxu?
komentarisao sam da je je sega (total war izdavac) vec ranije, i u ovom topiku, najavljena kao neko ko je podrzao ovu steamos/steam na linuxu pricu, tako da ovo za total war i nije neka novost realno
i kazem, cekamo jos nekog aaa izdavaca
sta je tu hejt?
ili opet ti ides onu tvoju pricu, pa ko god uputi neku kritiku, ili sto rece neko u nekom ranije postu, ne veruje bas svemu sto kaze parni deda mraz, automatki znaci da je protiv i da radi za ms/sony/dodati po zelji...

Nije iznenađenje ali vest definitivno jeste jer to što je SEGA podržala linux ne znači da sad njima neko portuje igre za džabe i da će sve svoje igre portovati.
Za svaku igru mora da se donese odluka pa tako i za one koje SEGA izdaje.

nisi uputio ama baš ni jedan pozitivan komentar na ovu priču. čim se pomene igranje na linuxu ti skočiš kako se ništa ne dobija, sve to ima i na windowsu. e pa dobija se- besplatan os. neću doveka da robujem tom ms-u da mu plaćam windowse samo da bih se igrao, ako mi linux zadovoljava sve potrebe

i eto, sada smo od svega dosli da je jedina razlika ta sto se windows placa :)
a koliko kostaju aaa igre (kada se pojave), cena za win, tih 80tak evrica, za 5+ godina koliko ces ga koristiti i nije nesto

a ovo za robovanje je stvarno lol, na kraju krajeva, nebitno koji os koristis, zajednicka stvar im je steam, robujes valvu sta god koristio :)

a naravno da se javim, kada se ovde sve ovo sto donose na linux prikazuje kao da je ponovni dolazak isusa
dosta me podseca na apple pr, ono, nista vise nece biti isto, ovo menja sve...

kao prvo windows ne košta 80 evra nego 200, a kao drugo, za tih 200 evra ljudi ovde kupe celu mašinu, ili grafičku, ili 2000 igara. šta ti je?

windows kosta 80tak evra, oem, ne moras da kupis taj za 200
a kako ces da kupis 2000 igara kada jedna igra kosta 50tak evra?
ili sad racunas windows full cenu, a igre kada su na nekim suludim popustima? ccc ede ede...
i tom masinom za 200 ces da igras sta? cak i na linuxu

edit, win je oko 11K dinara (oko 100eur), sad proverio kod gigatrona, 8 64bit oem
nije 200

Poslednja izmena:
a šta ćeš da radiš sa oem licencom, da se slikaš kad promeniš komp?

elem, nisam napisao da je poređenje 1 on 1, samo sam hteo da ti dočaram šta sve može da se uradi sa 200 evra, zato sam i napisao: "za tih 200 evra ljudi ovde mogu da kupe to ili to"

instaliras ga na novi komp, u svakoj normalnoj zemlji, a cak i u srbiji, to mozes da uradis

a za tih 200, ili koliko god, evra mozes da nahranis xy ljudi, a ti sedis i igras igrice, jesam li ja sada dobro rekao?

jesi, dobro si rekao, ali nije to sad u ovom kontekstu, ovde se diskutuje o drugim stvarima. recimo čovek hoće da igra lupam diablo3. samo to mu se igra i ništa drugo. ne treba mu specijalno jak komp, jedan od 200 evra će mu završiti posao. ima 250 evra budžet. za 50 evra kupi igru, za 200 evra kupi komp, za 0 evra kupi sistem i igra se. situacija sa windows-om: za 50 evra kupi igru, za 200 evra kupi sistem, i za 0 evra kupi komp, instalira windows i d3 na toster i igra se.

Poslednja izmena:
zato i ja kazem, sama cena wina, koristices ga nekih 5 godina najmanje otprilike, kada se pogleda, je cak i neprimetna koliko ces dati za igre, kupices sigurno neke i kada izadju, neces uvek da cekas par meseci,godinu dana da bi uhvatio neku rasprodaju
plus ako hoces da igras i ne steam igre...
i naravno, sve to sto moze linux, moze i win, samo je pitanje, da li ce valve hteti to da ubaci u steam win klijent (tipa taj streaming u steamu)
za te navodne optimzicije, kako developeri, velika vecina, ni sada ne optimizuje igre, nista se znacajno nece promeniti ni na linuxu

zbog svega toga sam i rekao da je prevelik hajp, oko stvari koje vec imamo

edit: editovao si post, pa dodao recenice posle prve na koju sam napisao odgovor
jesi, dobro si rekao, ali nije to sad u ovom kontekstu, ovde se diskutuje o drugim stvarima. recimo čovek hoće da igra lupam diablo3. samo to mu se igra i ništa drugo. ne treba mu specijalno jak komp, jedan od 200 evra će mu završiti posao. ima 250 evra budžet. za 50 evra kupi igru, za 200 evra kupi komp, za 0 evra kupi sistem i igra se. situacija sa windows-om: za 50 evra kupi igru, za 200 evra kupi sistem, i za 0 evra kupi komp, instalira windows i d3 na toster i igra se.

diablo 3 ima za linux? i battlenet generalno
blizz ne banuje vise linux igraca, bilo nesto za one koji igraju pod wine, nisam kasnije pratio sta je bilo

Poslednja izmena:
ja opet kažem plaćanje samog operativnog sistema je trošak koji mnogi ne žele da im se nameće, samo to što ćeš imati sistem na kome možeš da se igraš a ne moraš da ga platiš je veliki bonus.

da, ako igras samo steam igre :)
ako igras i ne steam? taj diablo3 recimo, ili ubisoft, ea... ?

a i to gde sistem nije trosak vec imamo inace, konzole, prave, xbox ili ps na primer :)

konzola nije pc. drugo, steam i valve su krenuli, neko mora da krene. zato njima svaka čast. ako priča uspe, doći će i ostali, u tome je stvar.

sad pricamo o igranju ili opet malo menjamo temu, za ovo konzola nije pc?
ja kad pomenuo da na winu osim sto se igram, mogu i da zavrsavam stvari za posao, koje na linuxu ne mogu, skocili ste oci da mi iskopate :)

i kad dodju ostali, imace kao i na winu svoje klijente, pa ti je opet svejedno koji os imas :)

ništa nisam rekao ako su tebi ms proizvodi primarna platforma. ja samo ne želim da se meni nameće nešto što mi ne treba. meni linux završava sve, i za posao, i zato ne želim da džim ms proizvode samo zbog igara.

ok, naravno ako igra koju hoces i uopste i postoji za ne win os i ako developer/izdavac i odluci da je portuje
nego opet, koji god sistem koristio, steam (ili vec neki drugi klijent) ti je nametnut :)

nego, ajde sad malo pozitivne kritike :) vise kao nesto sta bi ovo sto su poceli bilo dobro da donese u buducnosti, bar po mom nekom misljenju
recimo, prilicno je dobro, sto se kupi jedna igra za steam za sve platforme na kojima je. ne mora da se kupuje posebno win, posebno mac, posebno linux verzija iste igre. onda ovo daje neku veru da ako su uspeli to da se dogovore sa izdavacima, mozda bude nesto i za onaj cuveni 1usd=1eur kurs :) bez da se pravdaju nekim eu porezima, koji su izgleda 30tak % trenutno :)
i ovo deljenje sa prijateljima, jes da trenutno ovo sto ja najavljeno i nije bas nesto, ono ne mozes ti ga igras nesto drugo dok prijatelj igra ono sto si mu dozvolio, ali mozda bude islo i tim putem. pa onda mozda budemo dosli do necega kao sto je na konzolama, da mozes da prodajes igre, ili kupujes polovne. drm imaju, mogu da urade da se jednom korisniku obrise igra sa naloga, drugom doda. da korisnici postanu bas i vlasnici onoga sto su kupili, tj "kupili" trenutno. mozda uz neki % koji bi valve uzeo, kao trosak za prebacivanje. verovatno bi za ovo morali i zakoni da se revidiraju, da obuhvate i digitalne proizvode
ili, ako je ea mogao da uvede opciju refund na originu, da ce i valve na steamu, naravno samo za igre kupljene preko steama

i ovo deljenje sa prijateljima, jes da trenutno ovo sto ja najavljeno i nije bas nesto, ono ne mozes ti ga igras nesto drugo dok prijatelj igra ono sto si mu dozvolio, ali mozda bude islo i tim putem. pa onda mozda budemo dosli do necega kao sto je na konzolama, da mozes da prodajes igre, ili kupujes polovne. drm imaju, mogu da urade da se jednom korisniku obrise igra sa naloga, drugom doda. da korisnici postanu bas i vlasnici onoga sto su kupili, tj "kupili" trenutno. mozda uz neki % koji bi valve uzeo, kao trosak za prebacivanje. verovatno bi za ovo morali i zakoni da se revidiraju, da obuhvate i digitalne proizvode
ili, ako je ea mogao da uvede opciju refund na originu, da ce i valve na steamu, naravno samo za igre kupljene preko steama

Kada bi dozvolili razmenu kupljenih igara više ne bi bilo akcija od 70-80%, više ne bi bilo ovakvih bundle-ova, jer ne bi bilo nikakve zarade za izdavače. To je i vrlina digitalnih distribucija, jeftini ključevi, velike akcije i rasprodaje. Da nije tako bilo bi kao na konzolama da svaka igra ima punu cenu, a tek posle godinu dve da padne na 20-25e, a ovde neretko i za nove igre zahvaljujući digitalnim distribucijama možeš naći ključeve po toj ceni, a ne po konzplnoj ceni od 45-50e. I što je najbolje možeš da biraš gde ćeš kupiti igru, jer se u ovom trenutku igre gotovo svih izdavača aktiviraju na steam-u, utlavnom sve osim ea, ubi i blizz naslova, koji se aktiviraju na njihovim klijentima.

Misliš da bi ja imao 400+ igara na steam-u da su cene kakve su bile dok je vladao retail? A sa druge strane hvala bogu što je retail izumreo, ne moraš više da brineš da li će ti se disk ogrebati, gde si disk ostavio, koji ti je serial code, koje patcheve sve treba da poskidaš, da moraš redovno da pratiš kada se neki patch pojavljuje, samo mogu reći hvala bogu što je takav sistem izumreo.

Poslednja izmena:
iskreno i ja više volim da kupim igre za 1 evro nego da iste pozajmljujem i posle vraćam, i ne mogu da igram kad ja hoću ako mi se igra.

iskreno i ja više volim da kupim igre za 1 evro nego da iste pozajmljujem i posle vraćam, i ne mogu da igram kad ja hoću ako mi se igra.

Upravo tako, ja igram neku igru kada mi se ona igra, a uzmem je kada naleti na akciju. Ja nikada nisam mogao da igram neku igru na silu samo zato što je recimo sada izašla ili zato što sam je ja kupio. Desi se možda 2-3 igre godišnje da kupim odmah iz prve, tako ću uzeti Dark Souls 2, tako sam uzeo ARMA 3 još dok je bila u alpha fazi.

A evo recimo sada kada bi mi se igrao neki fps, na steamu imam neodigrane Borderlands 2, Bioshock Infinite, Metro Last Light, ništa od te tri igre nisam odigrao, nabavio sam ih po cenama od jedne crvene ili manje, iako su AAA naslovi, kada mi sine da mi se igra nešto od toga, onda ću i odigrati, isto važi i za sve žanrove. Jednostavno igranje na silu mi nikada nije imalo smisla, niti imam vremena za tako nešto. Eto recimo već godinu dana mi stoji ne otvoren Uncharted 3 za PS3, jednostavno još se nisam zaželeo da odigram igru tog tipa, a sigurno neću na silu igrati, ali isto tako će se desiti dan kada napolju bude kiša, sneg, a meni se bude igrao neki TPS i ubaciću to u PS3. A to prelaženje na brzinu, samo da bi odigrao i odmah prodao igru, po meni to nije ni igranje, niti uživanje u igri. A pri tome na akcijama i bundleovima nalete igre po smešnim cenama od po 1-5$, koje nikada ne bi ranije ni pogledao po punoj ceni, a ovako se desilo da jedan deo tih indie igara ponudi više nego što mogu da ponude "najmoderniji" AAA naslovi...

Poslednja izmena:
sa svime se slažem. evo ja nisam odigrao fear2 i 3, onog betmena nikad nisam probao, nikad mi se nije kupovalo to da probam, a evo sad za 100 dinara dobio sam te igre, pa ću probati tog betmena, i odigrati fear-ove. da nije bilo ove hb akcije ne bih ih uzeo, igrao bih nešto drugo. uglavnom, želim da za 60 evra imam punu biblioteku igara i kad hoću da se igram, otvorim biblioteku i gledam šta sve ima, pa koji žanr mi se igra, i izaberem jednu igru pa je odigram. na konzoli za 60 evra možeš da kupiš celu jednu igru, i šta ako ti se ona ne igra? od drugara možeš da pozajmiš neke igre, ali šta ako se njemu igra baš to što se tebi igra?

Nije baš sve tako ružičasto kako se čini. Trenutno su drajveri VELIKI problem. Na primer, Metro LL koji je portovan je odrađen kao i OSX verzija a to znači jedan slajder za kvalitet grafike. To takođe znači da mnogi efekti prisutni u Windows verziji jednostavno ne postoje u OSX/Linux verzijama. Ovo je kompromis koji su u ovom momentu morali napraviti. Nadam se da će napretkom drajvera sledeće godine doraditi port za SteamOS.

Mada verujem da će na kraju sve biti okej jer bez OpenGL 4.4 podrške cela ova priča nema nikakvog smisla a OGL 4.4 je ekvivalent Direct3D 11.2 tako da je tu sve kako treba. S obzirom da se ide na licenciranje hardvera sposobnog da se nazove Steam mašina, čisto sumnjam da će biti konfiguracija koje ne zadovoljavaju poslednju verziju OGL. Ali je trenutno tako kako je.

Vrh Dno