Šta je novo?

SteamOS

a sta fali ovako mozes da igras na winu, macosu, linuxu? pa je na developeru izbor da pravi igre za koju hoce platformu, a na tebi opet da biras sta ces i za sta da kupujes
i najbolje jos da cu da imam linux za steam igre, nesto drugo za origin, trece za uplay...

I povrh svega da kupuješ mašinu sa Titanom da bi na njoj držao Linuxoliki OS koji pokreće 1 aplikaciju (Steam klijent) a "sigurno će razviti još par" (verovatno one što imaju smisla samo u USA).

I dalje ne vidim kako je ovo za mene kao korisnika bolje da držim pod televizorom nego da samo kupim Steam kontroler, i dodam ga postojećoj mašini koju već imam pod televizorom, na kojoj bi bio instaliran Steam klijent i pičim igre koje mogu da se piče uz zilion aplikacija koje Win nudi. Na Windowsu. Ili bilo kom drugom OSu koji bilo ko koristi na svom računaru koji je i do sada držao pod televizorom. Šta je to što će mi SteamOS specijalno doneti da trebam da Windows (ili bilo koji drugi OS) zamenim njime, u kome mogu da radim još milion stvari na kompu pod televizorom, i samim tim ima mnogo bolju vrednost, izuzev da leči moje frustracije Microsoftovim politikama...Ljudi se stalno lože na "može da uradi", dajte da prvo vidimo šta će dobro da radi.

P.S. vezano za gornje komentare...naravno da HL3 neće zaključati na ovu platformu, pa nisu oni toliko ludi da pucaju sebi u nogu. A oko developera i razvoja igara za Linux, mislim da užasno precenjujete Valve-ove sposobnosti, ne samo na planu novca, već na organizaciono-infrastrukturnom planu. Sve će da poleti razvoj za Linux, kako da ne...Meni sve ovo deluje kao još jedna komplikacija formule gde svi ionako teže da svedu priču na najmanji zajednički sadržalac, i gde će zapravo da najviše izgube adopteri. Voleo bih da se varam. OUYA priča na malo višem i ozbiljnijem nivou.

Panici nema mesta s obzirom da je konkurencija nikakva. Ne sećam se kada je bio bezvezniji launch konzola kao što je to ove godine. Valve treba da debelo zabrlja, u svim ostalim scenarijima baciće konzole u zapećak.

Tek što je komedija ona dole tema (samo čitam, nicht komentarišem više), ehej igre na popustu za 15 evra uz preplatu juhu :D

Ti ne bi voleo da postoji redovna mesečna pretplata na Steam od 4 evra, koja bi ti donosila 5 dž igara mesečno (Free, bez doplate nakon tih 4 evra), i povrh toga da igre koje inače koštaju 25-30 dolara plaćaš 15, igre koje koštaju 10 da plaćaš 6, najnovije naslove 35 umesto 45 i tako dalje, nevezano za Steam akcije? Da Steam to ponudi, smesta bih se pretplatio.

Poslednja izmena:
Ja jedinu šansu za SteamOS vidim u tome da eventualno nekim zlim optimizacijama donese opipljivo bolje performanse u igrama od punokrvnog Linux-a i Windows-a, pa da se isplati držati ga kao dual boot OS.
Takođe, možda bude isplativ za multimedijalnu mašinu ispod TV-a, koja nije previše jaka i skupa i može da se koristi za igranje nezahtevnih igara.
Ne zaboravite i da su obećali mogućnost stream-ovanja sa drugog računara, pa tako možete da se igrate na TV-u preko StramOS multimedijalne mašine, a da koristite snagu desktop računara iz druge sobe (ako to bude radilo kako treba).

zar ne rekose da se za stream koristi ova tehnologija koju je nvidia predstavila skoro, a to ce opet biti i na winu izmedju ostalog

zar ne rekose da se za stream koristi ova tehnologija koju je nvidia predstavila skoro, a to ce opet biti i na winu izmedju ostalog

Shadowplay nije to sto ce se koristiti na SteamOS. U pitanju je streaming koji se koristi sa Nvidia Shield.

Ti ne bi voleo da postoji redovna mesečna pretplata na Steam od 4 evra, koja bi ti donosila 5 dž igara mesečno (Free, bez doplate nakon tih 4 evra), i povrh toga da igre koje inače koštaju 25-30 dolara plaćaš 15, igre koje koštaju 10 da plaćaš 6, najnovije naslove 35 umesto 45 i tako dalje, nevezano za Steam akcije? Da Steam to ponudi, smesta bih se pretplatio.

Ovo PC platforma vec ima bez ikakvih mesecnih pretplata, u vidu Humble Bundle ("besplatne igre" za manje od 4 evra i to vise puta mesecno) i akcija na pregrst sajtova (sa daleko vecim popustima od tih 20-50%).

Poslednja izmena:
shadowplay je valjda ono snimanje igara?
a gamestream je streaming, zar ne rekose da je bazirano na tome, samo je bio dogovor da to omoguce i za ati karte?

svakako ne bih kupovao steambox sa titanom pored jake desktop masine, ali u buducnosti ko zna to nakon isprobavanja steamosa sve sve bi bilo moguce, i jeste poenta valjda

i ne ne bih placao 5 evra za steam za te besplatne igre i popuste jer kao sto neko rece to sada vec imamo i bez placanja pretplate

I povrh svega da kupuješ mašinu sa Titanom da bi na njoj držao Linuxoliki OS koji pokreće 1 aplikaciju (Steam klijent) a "sigurno će razviti još par" (verovatno one što imaju smisla samo u USA).

Pa u tome je i poenta, niko te ne tera ne njihov hw da bi terao steamos, nisu to sony ili m$ konzole da si prisiljen da koristiš njihov hw, da bi igrao njihove igre. :)

I dalje ne vidim kako je ovo za mene kao korisnika bolje da držim pod televizorom nego da samo kupim Steam kontroler, i dodam ga postojećoj mašini koju već imam pod televizorom, na kojoj bi bio instaliran Steam klijent i pičim igre koje mogu da se piče uz zilion aplikacija koje Win nudi. Na Windowsu. Ili bilo kom drugom OSu koji bilo ko koristi na svom računaru koji je i do sada držao pod televizorom. Šta je to što će mi SteamOS specijalno doneti da trebam da Windows (ili bilo koji drugi OS) zamenim njime, u kome mogu da radim još milion stvari na kompu pod televizorom, i samim tim ima mnogo bolju vrednost, izuzev da leči moje frustracije Microsoftovim politikama...Ljudi se stalno lože na "može da uradi", dajte da prvo vidimo šta će dobro da radi.

Najpre zato što windows nije prilagođen za korišćenje u dnevnoj sobi na TV-u sa udaljenosti 4m od ekrana, niti se taj operativni sistem uopšte može koristiti samo sa gamepad-om na umu, već moraš tegliti miša po fotelji ili trosedu, to je sve osim nečega što olakšava upotrebu u toj situaciji, a oni ciljeju da udobnnost i komfor u dnevnoj sobi bude na nivou konzolnog. A naravno da u svojoj radnoj sobi na PC-u možeš imati klasičan operativan sistem, Ubuntu, Windows ili šta god ti želiš, pa čak i da ti ta mašina bude jača i da sa nje streamuješ na mašinu u dnevnoj sobi preko steam-a, a streamovanje će biti dobra stvar za prelazni period dok svi izdavači ne prisvoje linux. A cilj steamos-a nije da zameni desktop mašinu, već da uvede PC u dnevnu sobu.

P.S. vezano za gornje komentare...naravno da HL3 neće zaključati na ovu platformu, pa nisu oni toliko ludi da pucaju sebi u nogu. A oko developera i razvoja igara za Linux, mislim da užasno precenjujete Valve-ove sposobnosti, ne samo na planu novca, već na organizaciono-infrastrukturnom planu. Sve će da poleti razvoj za Linux, kako da ne...Meni sve ovo deluje kao još jedna komplikacija formule gde svi ionako teže da svedu priču na najmanji zajednički sadržalac, i gde će zapravo da najviše izgube adopteri. Voleo bih da se varam. OUYA priča na malo višem i ozbiljnijem nivou.

Pa vidiš kakav je Valve boom u startu već bio napravio sa izbacivanjem steam linux klijenta i portovanjem svojih igara na linux? Developeri su već krenuli da razvijaju za linux, a pre toga nisi mogao nabrojati na prste jedne ruke igre koje izlaze za tu platformu, svi su jedva dočekali da neko pokrene inicijaticu, već u ovom trenutku na steam-u ima 370 igara, što je nešto više od 10% ukupnog broja igara, a steamos priča nije ni krenula :)

Doduše EA, Ubisoft i japanski izdavači se za sada nisu oglašavali, prvo dvoje ne miriše valve zbog konkurencije, a japanci se nikada nisu udubljivali ni u kvalitetno portovanje na windows, a kamoli nešto treće, ali svi ostali su se uglavnom već pozitivno oglasili povodom ove priče, a neki izdavači kao što su Sega, 2k, Deep Silver već su aktivno krenuli sa tom pričom.

A zašto linux, pa zato što za linux nisu potrebne kerefeke kao što je recimo Mantle da bi se maksimalno iskoristio hw. Daleko direktniji pristup samom hw-u je moguć, samim tim i bolje performanse i manje latencije. Pa same valveove igre imaju 20% bolje performanse na linux-u (doduše za sada samo na nvidia karticama pošto AMD još nije ispekao dobre drivere). Drugi razlog je taj što m$ ne vodi brigu o gaming-u na PC-u, čak ga i gazi u svojoj priči sa konzolama, a ovako nešto itekako može naterati i m$ da uozbilji priču u vezi gaming-a na PC-u. Koliko je m$ briga za PC gaming najviše pokazuje to što na leto gase GFWL servis, nehajući na to što će milioni igrača ostati bez servisa za svoje mp naslove. Osim naravno ako izdavači sa gfwl-a ne počnu da prebacuju svoje starije na slove na steamworks, kao što su već neki počeli da rade.

A da ne krenem u priču da je linux u poptunosti otvorena platforma i da čitava platforma ne zavisi od samovolje samo jedne strane.

Inače Valve ne bi pucao sebi u noge ako bi HL3 izdao ekskluzivno za steamos, valve odavno ne zavisi od prodaje svojih igara, on daleko, daleko veće pare valja preko steam-a, nego što bi ikada mogao da zamisli od prodaje igara.

Daleko veći pucanj sebi u noge bi dobili kada priča oko steamos-a ne bi zaživela, jer su tu uložili dobrane pare, a to svakako nisu radili napamet i iz svog nekog ličnog hira.

Uostalom sam GabeN je odlično obrazložio razloge i ciljeve:

[YOUTUBE]Gzn6E2m3otg[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Sve je to lepo, ali kao što rekoh treba mnogo vremena i para da se to pretvori iz sna u realnost. Sa druge strane daleko je jednostavnije (po mom mišljenju i bolje) uzeti konzolu pored kompa (jer kao što i sami znate pruža ono što nema pc). I dalje tvrdim da M$ može da pomrsi sve konce Valve-u samo ako hoće (i ako imaju mozga)
Par puta ste spominjali puštanje filmova, surfovanje i slične potrebe, to već radi sam TV, bez ikakve potrebe za dodatnom opremom u vidu konzola, kopa, steam os-a.....

Poslednja izmena:
Sve je to lepo, ali kao što rekoh treba mnogo vremena i para da se to pretvori iz sna u realnost. Sa druge strane daleko je jednostavnije (po mom mišljenju i bolje) uzeti konzolu pored kompa (jer kao što i sami znate pruža ono što nema pc). I dalje tvrdim da M$ može da pomrsi sve konce Valve-u samo ako hoće (i ako imaju mozga)

Pa neka M$ uradi nešto, osim da nastavi da koči gaming na PC-u i ro će biti odlično i pozitivan efekat ovoga. Sada je situacija takva da M$ gasi online servise koji koristi ogroman broj igara, pošto gase čak i sam GFWL. Da se dx pretvorio u jako spor api koji nije koristan ni za šta, što je komplikovano ostvariti direktnu kontrolu nad samim hw-om.
Par puta ste spominjali puštanje filmova, surfovanje i slične potrebe, to već radi sam TV, bez ikakve potrebe za dodatnom opremom u vidu konzola, kopa, steam os-a.....

Kada pričamo o streamovanju, pre svega mislimo o streamovanju igara sa glavne mašine na mašinu ispod TV-a preko lokalne mreže, bez obzira na snagu htpc-a koji čuči ispod TV-a. Što omogućava da lepo uzmeš kontoler, zavališ se u trosed i odigraš čak i najzahtevniju igru ispred TV-a, naravno za igre koje je prijetnije igrati na taj način. Za tu svrhu je dovoljan i neki najosnovniji htpc :)

Poslednja izmena:
@rama
ali sam os kao otvorena platforma je nebitan realno, ok, mozes recimo da kompajliras kernel
sam steam deo, sto je najvaznije u celoj prici, ce kao i do sada da bude zatvoren, tu se nista ne menja, sad da li cu to da vozim na ovom ili onom osu i nije toliko bitno
za performanse, osim valve igara, da li ima jos neki primer? za slucaj da valve namerno optimizuje svoje igre za linux, ali ne i win verzije, cisto da bi bolje progurali ovu pricu
da ne pricamo da developeri ni sada ne optimizuju igre, sumnjam da ce to poceti da rade na nekom drugom osu :)

gfwl gase posto ionako nije bio prihvacen od igraca
a kako gaze pc gaming? imas os, mozes da korists dx, opengl... bilo ciji klijent, steam, origin, uplay... dalje je na developeru da pravi igre

a cela steam prica, nevezano za os, ne zavisi od samovolje samo jedne kompanije? :) ko je vlasnik steama, pretpostaljam da ce dati kod zajednici da i ona moze da ga unapredjuje? :) samo je os otvoren, steam, drajveri... je i dalje zatvoreno, tu se nista nece promeniti
eto sva ta otvorenost, sta sve ne, pa ispada da je win otvoreniji od tog steamosa, za neko vreme... :) mozes da instaliras i ne valve programe, tj sta god hoces, ne to kad bude, sigurno ce razviti jos, sto rece filipenko gore :)

vezano za taj dnevna soba deo, i na tom steamosu ti treba tastatura da bi ukucao nesto, log in, search, internet... ako budes naravno mogao da surfujes uopste :p a imas one tastaturice sa trackpadom, resen problem i na winu
a opet, imas i 3rd party resenja da mozes da koristis i dzoypad kao misa u winu, neko je vec kacio ranije, da li u ovoj ili nekoj drugoj temi
sam win8 sa metroom ima taj neki konzolaski gui vec
a mozes i da koristis neki od htpc linuxa, stavis im steam klijent i po ovome sto se do sada zna, imaces bolju stvar nego steamos, univerzalniju

ne znam, meni cela ova prica deluje kao samo previse hajpa, oko stvari koje vec imamo

Aman, steamos je za sada namenjen za isključivo dnevnu sobu, za glavni PC možeš staviti bilo koju linux distribuciju koja je u potpunosti otvorena, naravno ako ova priča pogura sve najveće izdavače da izdaju linux portove, a recimo Sega, 2K, Deep Silver su već krenuli sa linux portovima, ti ćeš imati gaming i na ostalim linux distribucijama, ne samo na steamos-u. A to je nešto što faktički nije postojalo pre prvog steam linux klijenta i prvog talasa koji je pokrenuo Valve portovanjem svojih igara, a od onda jedva da je prošlo pola godine.

Sa druge strane sam steam jeste zatvoren, to je njegova situacija na svim platforama, ali sam steam kao servis ne prestavlja ništa loše, osim kod par dežurnih trolova. Steam je najbolja stvar koja se desila PC gaming-u, iako ga je 99% ljudi 2004, dočekalo sa pljuvanjem. Zahvaljujući njemu opet se vrte pare na PC gamingu, zahvaljujući njemu manji razvojni timovi koji ranije ne bi imali bilo kakvu šansu kod klasičnih izdavača su ugrabili svoje parče sunca, zahvaljujući njemu nestala je bilo kakva prednost koju su konzole ostvarile tokom prve decenije ovog milenijuma, kada je AAA PC gaming gotovo bio na izdisaju.

A to što se tiče toga da valve koči optimizaciju svojih igara za windows, pa source je tu odavno, a linux priča traje manje nešto malo više od pola godine. Hoćeš da kažeš da su godinama i godinama kočili optimizaciju source engine-a na windowsu, sa ciljem da 2014 izbace steam-os? Ta priča je više nego smešna.

Mada meni se čini da pojedinci ovde imaju strah od linux-a pre svega zbog svog konzumerizma, jer se boje da uče nešto novo, jer se boje da će optimizacija zaista biti bolja na linuxu i da će postati primarna PC platforma, i da će tako ostati bez par igara iz svog steam library-a, ili da će morati da drže dual bot zbog tih par igara... Iako ne vide da već gašenjem gfwl-a ostaju bez mp dela svojih igara, i to u potpunosti bez mogučnosti za dual bot. Jeste gfwl sr.anje, ali objasni to onima koji igraju Dark Souls ili neke druge slične bitnije igre koje su naterane na gfwl, a razvojni tim se ne odluči za neki drugi online servis za njihov mp. Reci to tim ljudima.

Poslednja izmena:
Ja jedinu šansu za SteamOS vidim u tome da eventualno nekim zlim optimizacijama donese opipljivo bolje performanse u igrama od punokrvnog Linux-a i Windows-a, pa da se isplati držati ga kao dual boot OS.
Takođe, možda bude isplativ za multimedijalnu mašinu ispod TV-a, koja nije previše jaka i skupa i može da se koristi za igranje nezahtevnih igara.
Ne zaboravite i da su obećali mogućnost stream-ovanja sa drugog računara, pa tako možete da se igrate na TV-u preko StramOS multimedijalne mašine, a da koristite snagu desktop računara iz druge sobe (ako to bude radilo kako treba).

Sve optimizacije koje Valve doda će biti portovane u druge Linux distribucije, tu neće imati prednost. U odnosu na Win će imati dobru prednost, ako se pogleda povelika razlika koju Valve igre imaju u Linux-u.

Generalno, pogrešno gledate na celu stvar. Valve-u je svejedno hoćete li vi kupiti SteamBox ili napraviti svoj, neće vam prodati hardver ispod cene kao ostali, pa onda izvaditi novac na igrama. Oni samo migriraju svoju platformu na Linux, konzola je tu prvenstveno za one koji žele samo igre, ne punokrvni računar.

@rama
ne kazem godinama, nego od kada su krenuli u ovu linux pricu aktivno, da bi je malo pogurali. a pitam, ne konstatujem, ali opet treba valjda i jos neki primer, ne samo valve, ono ako nista, sukob interesa :)

a ne kazem da je steam kao klijent losa stvar, to sad ti malo izvrces ono sto pricam
ono sto pricam, od pocetka, je da ovaj deo sa linuxom i nije bas drugi dolazak isusa kako ga predstavljaju. i onda kod nekih svaka kritika, negativan post, deluje da sam protiv steama, sta li, i da podrzavam ms/sony/koga god... :)
a isto u dnevnu sobu na primer, mozes da stavis i win/drugi linux sa steam klijentom u big modu, i imaces to steam pc u dnevnoj sobi iskustvo

nego, malo je povezano sa ovim, pitanje za one upoznatije, ili koji su procitali steam eula/tos... preko neko kliknuli accept :)
hipoteticki scenario, recimo da valve resi, nekada, da prestane da podrzava steam za win, ugasi ga, kako god. sta u tom slucaju? ok, nalog je za sve steam klijente isti, ali sta sa igrama?

Poslednja izmena:

Nema sta da menjas, nema razloga i nije ni poenta da to radis. Ako ti se svidja Steam kontroler onda ga kupi i koristi na tome sto vec imas.

Ljudi se trzaju kao da im Valve trazi da bace svoj racunar ili zamene OS, a od toga nema ni traga.

Trzaju? Trzaju samo fanovi jer su izgleda previse poverovali u parnog deda mraza. :p

Ne, nego trzaju neupuceni i pored toga sto je milion puta ponovljeno.

meni nikako nije jasno kako prećutkujete činjenicu da se windows debelo plaća? zašto je bolje igrati se na linuxu? zato što se windows plaća. zašto su valve, steam i steamos bitni u celoj priči? zato što pre njih gaming na linuxu nije ni postojao. gotovo, tačka, kraj. FINITO

Poslednja izmena:
Misliš da lokalni dušebrižnici plaćaju windows? Teško, kradu kao i sve ostalo :D

250 evra koliko košta windows, imaš 500 igara da kupiš na popustima, bolju grafičku, ma bre pola kompa imaš da uzmeš. a njima windows i dalje bolji...

imaš win i za 80tak
a koliko koštaju aaa igre kada izadju, trosak za win i nije toliki problem

na winu mogu da radim stvari koje mi trebaju i za posao, ne samo da igram igre
a i recimo, kupio sam win, sta sada?

na winu mogu da radim stvari koje mi trebaju i za posao, ne samo da igram igre
a i recimo, kupio sam win, sta sada?

Ako ga koristiš i za posao, nadam se da se kupio i odgovarajuću licencu za takvu upotrebu, to važi i za sve programe, office paket, pa čak i za free programe koji se plaćaju ako se koriste u komercijalne svrhe, naravno ako te programe koristiš za posao :)

hah, a zasto sad vi brinete na sta ja trosim svoje pare?
i sta sad, od svega smo dosli da je jedina razlika sto je linux free a win nije? i naravno sada licni napadi na mene da li sam i na sta dao svoje pare, ccc...

a i da je samo za igranje, 80tak evra za win , podeljeno na nekoliko godina kolika ga budem koristio je nista koliko se daje na aaa igre kada izadju

ubuntu linux i maemo, a kad igram igre naravno neizbežno windows.

nadam se da dam šut kartu windowsu uskoro, ako ova priča oko steama i linuxa zaživi.

edit:
ah da, vidim bacio si pogled na "moju mašinu", aj mogao bi da ispravim, i naziv ploče je pogrešan

Poslednja izmena:
Dokle više sa tim prepucavanjem, znamo šta nude obe platforme i koje su im mane i prednosti, Linux-u treba još mnogo vremena da sazri kao OS, mada je ovde tema Steam OS i stvari koje ga okružuju.

Najviše očekujem od Steam kontrolera, jer za razliku od svega on je već sad realnost, sve ostalo ima da potraje dok ne dodje na svoje mesto, i pitanje je tad da li će meni trebati( ne računam posledice koje može napraviti)

Poslednja izmena:
btw, nisam nasao nigde, mozda je bilo, promaklo mi
steam user je ujedno i korisnik na steamos masini? tj svako ko recimo sedne za neciju steamos masinu moze da se uloguje svojim userom? naravno imao bi pristup svojim igrama, tj morao da ih skine...
koja onda korisnici imaju ovlascenja po defaultu, root ili user?

ili se ipak prave posebni useri za samu masinu/os, a poseban user je za steam klijent?

Sigurno će moći da se deli između usera, ali sad sa kojim ovlašćenjima, to nisu rekli.

Novo obavestenje

Beta participants will receive the game Metro: Last Light
6 NOVEMBER - GREGORI
Those of us working on the Steam Machines project are excited about this launch: Deep Silver and 4A Games yesterday released the Linux version of Metro: Last Light on Steam, and confirmed support for SteamOS and the Steam Controller.

Metro already supports Steam Play, meaning that owners of any Steam version will automatically find the game added to their Windows PC, Mac and Linux Steam libraries.

Metro: Last Light will also ship for free to the 300 recipients of Valve’s prototype Steam Machine. We will be announcing a few more games that will be part of the beta in the coming days. We will also be selecting final beta participants soon from the pool of eligible applicants, so stay tuned for that, along with more info about how the new in-home streaming feature of Steam.

Vrh Dno