Šta je novo?

SteamOS

a ovaj gamepad emulira miša, gore je lik igrao nemodifikovane igre. uglavnom, ja ruku dajem da će sve igre koje budu izlazile za steam os biti optimizovane baš za ovaj kontroler tako da će nestati element "igra je pravljena za gamepad i bolje je igrati je na konzoli"

Nije u tome problem, nego što kad se prave igre za konzole one su predvidjene za gamepad, jer svi imaju gamepad, nema razlike u opremi kod igrača, dok ovde(pc) ima 100 različitih miševa,gamepad-a, a sa druge strane te igre pate od standardnih konzolih "bolesti" baš iz razgloga tog gamepada

pa naravno. tako je sada. misliš da će izaći igra za steam os koja neće biti optimizovana specijalno za steam controller?

pa moraće da odvajaju servere za one koji igraju sa gamepadom i za one koji igraju mišem.

a ovaj shadowgun, koliko je to bezveze da ti igraš sa ljudima koji igraju na mobilnom, pa to je smešno, šta on može da ti uradi?

ma to naravno, problem je za multiplayer. singleplayer igre mozes da igras, mada ja iskreno ne bih igrao fps na gamepadu. voznje i ta ludila da.

Za sada od igara koje su izašle za Windows PC, sledeće bitnije igre izlaze i za SteamOS tj. Linux:
  • Total War: Rome II
  • Civilization V
  • Football Manager 2014 (već ima za Linux)
  • Metro: Last Light
  • Saint's Row IV
  • Two Worlds II
Ostale najave/glasine će stizati kako se budemo približavali launch-u. Kao što sam i prognozirao, glavni partneri Valvea u celoj priču su Sega, Deep Silver, Paradox i 2K. Čekaju se vesti od Take2 (tj. Rockstar dela firme) i Activisiona. Ubisoft i EA će verovatno da duvaju u svoju tikvu, barem u početku. Zenimaxu se ne nadam, ali bilo bi lepo čuti da Skyrim izlazi za SteamOS. Japanci se ne oglašavaju.

Oni šarlatani što stoji iza fantomske Migen GameBox konzole se i dalje povremeno oglašavaju na fejsbuku mada ja to više ne uzimam za ozbiljno. Kao kontaktirali su Valve, imali sastanak i nešto se sa njima dogovarali. Najavljuju veće kućište od prvobitno planiranog i lagan apgrejd sa standardnim karticama kao i dve verzije konzole, od 500 i 600 dolara. U ovoj jačoj kao ide jači GPU od GTX760, a to može biti samo GTX770... mada im ja ništa ne verujem dok ne vidim zvanični sajt i tu fantomsku konzolu u radu. Mada bi bilo lepo kada bi se to ostvarilo tj. da dobijemo PC hardver u obliku konzole za manje para nego inače a da nije zatvoren ko PS4 i Xbone.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje..pretpostavljam da ce ove Steam Machines moci da se koriste i kao najobicniji PC, dakle sa misem i tastaturom?

U tom slucaju ako neka takva masina sa i5 ili i7 procesorom bude kostala oko 500-600$ zar nije to maltene za dzabe, jer taj hardver pojedinacno kosta mnogo vise?

U tome i jeste poenta. Sa jedne strane je nerealno a sa druge ipak moguće. Ko se seća prvog Xboxa, ljudi su kupovali konzolu da bi je koristili kao PC jer je dolazila sa P3 i GeForce 3 koji su zajedno u ono vreme koštali duplo više nego Xbox.

ako te steamos masine sa i5/u7 bude bile tih 500-600usd, to bi znacilo da ce sav hw da pojeftiniji, posto je to ipak pc, a tako nesto ne verujem da ce da se desi :)

Moja logika je da ako Valve želi da od SteamOS priče bude nešto, moraće da budu konkurentni sa klasičnim konzolama. To znači i jeftin hardver i dobre performanse a to ne može drugačije nego da se dobar hardver prodaje za manje para nego što je sada slučaj. Ili eventualno da neki Mantle popravi optimizaciju što je na dalekom štapu u ovom momentu za veliku većinu Steam igara.

Mogu komponente da koštaju manje nego kada ih mi kupujemo u retailu, jer se uzimaju na veliko. Samo je pitanje kako će se postaviti prodavci tih SteamMachina, da li će kao onaj Piston da idu na velike marže uz mizernu prodaju ili obrnuto.

Pazi, tako su ljudi pričali i za igre. Pa je Valve napravio novi sistem, izbacio nekoliko karika u lancu iz priče i smanjio cene. Proizvođači su očigledno zadovoljni i sa cenom od 7.5$ za AAA igru staru šest meseci, inače je ne bi nudili na popustu. Ako su tu mogli da ušparaju i postignu cenu kakva je nezamisliva na konzolnim izdanjima što se daju u kutiji (platinumi su pandan tih akcija ali koštaju bar 50% više i nude se tek posle godinu dana od izlaska), onda će pronaći i formulu za hardver.

I ja bih to voleo ali da ti za 600$ daju GTX770, pa to je san snova :)

Pazi, tako su ljudi pričali i za igre. Pa je Valve napravio novi sistem, izbacio nekoliko karika u lancu iz priče i smanjio cene. Proizvođači su očigledno zadovoljni i sa cenom od 7.5$ za AAA igru staru šest meseci, inače je ne bi nudili na popustu. Ako su tu mogli da ušparaju i postignu cenu kakva je nezamisliva na konzolnim izdanjima što se daju u kutiji (platinumi su pandan tih akcija ali koštaju bar 50% više i nude se tek posle godinu dana od izlaska), onda će pronaći i formulu za hardver.

jedino da proizvodjacima hw daju procenat od prodaje igara?
kako mislis da cene smanje i intel, amd, nvidia, asus, msi... (dodaj po zelji) kada je to pc, cak ne moras ni da imas taj steampc nego mozes i da sastavis svoj i instaliras taj gejbov linux i istu funkcionalnost ces imati
svi bi naravno voleli da hw bude jeftiniji, ali ovo sto pricas je diznilend ipak
:)

pricamo o cenama za krajnje kupce, valve ce za te steampc dobijati verovatno slicne cene za koje dobija alienware ili bilo koji drugi sklapac. A te gotove konfiguracije, sto ove steampc masine i jesu, nesto nisu jeftinije, ne toliko koliko se ovde prica, nego kada bi te iste komponente kupio u radnji pa sam sklopio masinu

a poredjenje sa AAA igrama je van mesta realno, jer danasnje tzv AAA igre traju par sati i stancaju se do iznemoglosti i nije ni cudo sto smanjuju cene za 6 meseci kada treba vec nastavak da izadje :)

igra bi i startu trebala da manje kosta na digitalnoj platformi a ne da cekamo 6 meseci (mada doci ce i do toga jednog dana)

da, ova digitalna distribucija je i u prevara u neku ruku, nista igre sada nisu jeftinije iako bi realno trebale da bude, ako nista, toliko manje troskova imaju da je donesu nama
na stranu sto sada cak vise ni ne kupujes igru, nego samo imas pravo da se igras, dok oni recimo ne rese da ugase servis ili tako nesto :)

trebalo bi da se menjaju zakoni, da postoji i neka digitalna svojina, pa da je onda ono sto sam kupio, bilo to i digitalno, bude moje, da mogu da raspolazem sa tim kao i sa nekom fizickom stvari koju sam kupio, recimo prodam kada mi ne treba vise :)

U tom slucaju ako neka takva masina sa i5 ili i7 procesorom bude kostala oko 500-600$ zar nije to maltene za dzabe, jer taj hardver pojedinacno kosta mnogo vise?

Najbolje sto ces videti je kad podvuces crtu da te htpc kuciste nije kostalo 200+ nego <100 evra zbog veceg obima proizvodnje sto je ipak dobra usteda.

a poredjenje sa AAA igrama je van mesta realno, jer danasnje tzv AAA igre traju par sati i stancaju se do iznemoglosti i nije ni cudo sto smanjuju cene za 6 meseci kada treba vec nastavak da izadje :)

igra bi i startu trebala da manje kosta na digitalnoj platformi a ne da cekamo 6 meseci (mada doci ce i do toga jednog dana)

Paradoksalno, te AAA igre koje si opisao iz nekog razloga najduže čuvaju cenu. Valjda zato što su popularne.

To možda važi za Activision-Blizzard, od ostalih izdavača AAA igre brzo dođu akcije od 75% :)

pricamo o cenama za krajnje kupce, valve ce za te steampc dobijati verovatno slicne cene za koje dobija alienware ili bilo koji drugi sklapac. A te gotove konfiguracije, sto ove steampc masine i jesu, nesto nisu jeftinije, ne toliko koliko se ovde prica, nego kada bi te iste komponente kupio u radnji pa sam sklopio masinu
dobro jel ti shvataš da alienware i ostali vendori zarađuju na hardveru, a da steam ima za cilj da raširi svoju platformu i da zaradi na prodaji softvera. zašto pišeš nešto što nema nikakvog smisla.

steam je loš servis i pilićari jer je kod njih 1eur = 1usd

posle ovoga mislim da nikad više neću uzeti za ozbiljno ono što ti napišeš, čudi me da sam se uopšte i skrasio da ti odgovorim na ovo.

Nazad
Vrh Dno