Šta je novo?

SteamOS

ABET

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.03.2007
Poena
720
Thousands of games, millions of users. Everything you love about Steam.
Available soon as a free operating system designed for the TV and the living room.

Steam is coming to a new operating system
As we’ve been working on bringing Steam to the living room, we’ve come to the conclusion that the
environment best suited to delivering value to customers is an operating system built around Steam itself.
SteamOS combines the rock-solid architecture of Linux with a gaming experience built for the big screen.
It will be available soon as a free stand-alone operating system for living room machines.

Living room & Steam
Finally, you don’t have to give up your favorite games, your online friends, and all the Steam features you love just to play on the big screen. SteamOS, running on any living room machine, will provide access to the best games and user-generated content available.

Fast forward
In SteamOS, we have achieved significant performance increases in graphics processing, and we’re now targeting audio performance and reductions in input latency at the operating system level. Game developers are already taking advantage of these gains as they target SteamOS for their new releases.

Cooperating system
Steam is not a one-way content broadcast channel, it’s a collaborative many-to-many entertainment platform, in which each participant is a multiplier of the experience for everyone else. With SteamOS, “openness” means that the hardware industry can iterate in the living room at a much faster pace than they’ve been able to. Content creators can connect directly to their customers. Users can alter or replace any part of the software or hardware they want. Gamers are empowered to join in the creation of the games they love. SteamOS will continue to evolve, but will remain an environment designed to foster these kinds of innovation.

Four new Steam features focused on the living room.

Available soon in both SteamOS and the Steam client.

In-home Streaming
You can play all your Windows and Mac games on your SteamOS machine, too. Just turn on your existing computer and run Steam as you always have - then your SteamOS machine can stream those games over your home network straight to your TV!

Music, TV, Movies
We’re working with many of the media services you know and love. Soon we will begin bringing them online, allowing you to access your favorite music and video with Steam and SteamOS.

Family Sharing
In the past, sharing Steam games with your family members was hard. Now you can share the games you love with the people you love. Family Sharing allows you to take turns playing one another’s games while earning your own Steam achievements and saving your individual game progress to the Steam cloud.

Family Options
The living-room is family territory. That’s great, but you don’t want to see your parents’ games in your library. Soon, families will have more control over what titles get seen by whom, and more features to allow everyone in the house to get the most out of their Steam libraries.

http://store.steampowered.com/livingroom/SteamOS/

Poslednja izmena:
Brzi refleksi, tako je to kada sediš za desktopom umesto da kuckaš preko TapaTalka :p

Sad su mi neke stvari jasnije i rekao bih da neće biti najave igara. Moja prognoza je da prvi krug predstavlja OS (što smo sada saznali), drugi OS je kontroler (kao što reče Jovyland) a kada se spoje dobiješ konzolu što je verovatno treći krug.

Sviđa mi se što su ovako pompezno najavili tu svoju distribuciju, očekujem da to radi odlično kad se ovako smelo najavi.
Za dva dana očekujem neki HW(OS u kutiji na slici), a na kraju treće predstavljanje neke igre OS+software.

Pogledajte dobro prvu sliku. Igre koje se nalaze na ekranima su ovim redom:
  1. Total War: Rome II
  2. Football Manager 2014
  3. Europa Universalis IV (čini mi se)
  4. Trine 2
  5. ?
Tri od pet su već dostupne na Linuxu. Ovo bi mogla biti indirektna najava porta Rome II na Linux o čemu sam već pisao u Linux podforumu (Segine namere da portuju igre na Linux). Peta igra bi mogla biti Half Life 3.

Naravno, možda slika nema nikakve dublje značenje ali ako ima, ovo je neka moja analiza.

Zašto Linux? Evo zašto:

Biće ovog još. Razlika u performansama će se povećavati.

Meni se posebno sviđa opcija za stream sa win PC-a na steam os pc. To praktično znači da u prelaznim periodu steambox (living room) mašina ne mora ni da bude preterano jaka i da se na nju mogu streamovati zahtevnije ili win only igre sa glavnog PC-a :)

Zato što je GabeN to obećao na konferenciji :D

In SteamOS, we have achieved significant performance increases in graphics processing, and we’re now targeting audio performance and reductions in input latency at the operating system level. Game developers are already taking advantage of these gains as they target SteamOS for their new releases.

Zato što je GabeN to obećao na konferenciju

Nije samo GabeN. Chris Roberts je takođe na skorašnjoj konferenciji izvaio da je njegova želja da gejming na PC prestane da zavisi od DirectX-a. Star Citizen za sada ne izlazi za Linux ili OSX iz tehničkih razloga. Ali je CR rekao da ima dobre vesti za Linux gejmere samo ništa još nije otkrio. Takođe je izjavio da razmišlja da izda SC na nekoj od konzola ukoliko mu ponude adekvatne uslove, što hardverske što sa komercijalne strane. SteamOS će sigurno nuditi bolje uslove nego li Sony ili MS. Otvorena platforma, podrška za upgrade hardvera, podrška za modove.

Ne vidim razlog zašto bi najavljivali igre na ovom delu, jer igre nemaju nikakve veze sa dnevnom sobom, bar ne u promociji

Ja mislim da i ona beba na slici ima neko skriveno značenje a kamoli igre.

@smith_bre

Kako misliš da igre nemaju veze sa dnevnom sobom? Oni su ovim upravo objavili rat i konzolama i m$-u, a postoji veliki broj igara koje je komfornije igrati u dnevnoj sobi sa kontrolerom i naravno da će igre biti u glavnom fokusu steam os-a :)

Sad im treba samo još veliki naslov, HL3, TF3 ili nešto slično da bi promovisali svoj novi ekosistem :)

ipak samo to sto je gejb rekao

Nije samo GabeN. Chris Roberts je takođe na skorašnjoj konferenciji izvaio da je njegova želja da gejming na PC prestane da zavisi od DirectX-a. Star Citizen za sada ne izlazi za Linux ili OSX iz tehničkih razloga. Ali je CR rekao da ima dobre vesti za Linux gejmere samo ništa još nije otkrio. Takođe je izjavio da razmišlja da izda SC na nekoj od konzola ukoliko mu ponude adekvatne uslove, što hardverske što sa komercijalne strane. SteamOS će sigurno nuditi bolje uslove nego li Sony ili MS. Otvorena platforma, podrška za upgrade hardvera, podrška za modove.

ovo MS mislis na xbox? posto ovo na kraju, osim potpuno otvorena platforma (kolikom broju igraca, pogotovu tih u dnevoj sobi je ovo i bitno?), sve imas i na winu

Poslednja izmena:
ovo all the games you love je laz? :) koliko od sada steam igara ce raditi na tom steamosu? :)

i da, verovanto mi je promaklo, gde su naveli koji ce sve studiji podrzati ovo, praviti nove igre, portovani stare?

i u cemu je tacno razlika steamos u odnosu na linux na kome je instaliram steam klijent? :)

Poslednja izmena:
Meni se posebno sviđa opcija za stream sa win PC-a na steam os pc. To praktično znači da u prelaznim periodu steambox (living room) mašina ne mora ni da bude preterano jaka i da se na nju mogu streamovati zahtevnije ili win only igre sa glavnog PC-a :)

Streaming i jeste glavna opcija i odlično prelazno rešenje. Sad onaj PC u špajzu, na tavanu ili terasi može da dobije i jaku grafičku pa da i to radi na njemu :)

Pre neki dan skontam da će tv da se prebaci iz moje sobe u drugu i baš počnem da razmišljam kako igre strimovati ali sve što sam video je nepraktično.

Ovo je super i još samo fali dobar kontroler.

ovo all the games you love je laz? :) koliko od sada steam igara ce raditi na tom steamosu? :)

i da, verovanto mi je promaklo, gde su naveli koji ce sve studiji podrzati ovo, praviti nove igre, portovani stare?

i u cemu je tacno razlika steamos u odnosu na linux na kome je instaliram steam klijent? :)

Ja mislim da će svi osim EA i Ubisofta vrlo brzo krenuti ovom putanjom. ;)

I pre ovoga smo imali priliku da vidimo sve više većih igara portovanih i na linuks od kada je krenuo steam linuks client, što pokazuje da razvojni timovi razmišljaju i o tome. Sega i 2k već ozbiljno gledaju na linuks, o inide razvojnim timovima da ne pričam, a uskoro će i ostali.

A što se tiče razlike između steamosa i ostalih linuks distribucija, glavna razlika će biti u tome što će steamos biti u potpunosti prilagođen korišćenju i u dnevnoj sobi pomoću kontrolera iz udobnosti fotelje. A neke igre i žanrove je daleko prijatnije igrati tako. Do sada ne postoji ni jedan operativni sitem koji ima dobru integraciju sa dnevnom sobom, ako se izuzmu konzole.

A biće zanimljivo i onima koje ne zanima sav taj living room "doživljaj", čisto zbog što će steamos sigurno biti pre svega okrenut i optimizovan za igranje, tako da ja zaista očekujem bolje performanse neko na win sistemima. Kao što je valve već ranije uz pomoć nvidie uspeo izvući iz svojih igara. Za čega je i onaj klip sa l4d2 gore dobar dokaz.

Poslednja izmena:
Vratiće se i EA i Ubisoft na Steam(OS) ako cela stvar zaživi.

A što se tiče razlike između steamosa i ostalih linuks distribucija, glavna razlika će biti u tome što će steamos biti u potpunosti prilagođen korišćenju i u dnevnoj sobi pomoću kontrolera iz udobnosti fotelje. A neke igre i žanrove je daleko prijatnije igrati tako. Do sada ne postoji ni jedan operativni sitem koji ima dobru integraciju sa dnevnom sobom, ako se izuzmu konzole.

pitam steamos vs linux+steam klijent, u cemu ce biti razlika?
kada smo vec kod otvorenosti, linux deo je otvoren, da li je sam steam otvoren ili proprietary?

Steam je zatvoren, kao što se zna. Neće se to menjati pod Linuksom. Voleo bih da ovore platformu ali nisam siguran da je izvodljivo u ovom momentu.

Verovatno je osnova Ubuntu 12.04. Bar nemaju problem oko velike dileme u Linuks svetu (Wayland vs Mir) pošto Valve razvija SDL. Kod korišćenja SDLa pri portovanju igara linux grafički server ne igra nikakvu ulogu tako da mogu da menjaju distribuciju koja je osnova, igre će i dalje biti podržane.

pa onda prica o otvorenosti nije ni bitna realno, apsolutno sve, vezano za steam bar, ce biti isto kao i na winu
sto se tice igraca, generalno im je sve jedno koji os vrti steam onda?

a sve ovo sto su najavili za steamos ce raditi i u win steam klijentu? ili nece da ubace? :)

Igračima je uglavnom svejedno, Gejbu nije svejedno. Zato i rade sve ovo. Zbog toga sam i rekao da napuštaju Windows. Ne žele da zavise od Microsofta i njihovih hirova.

a sve ovo sto su najavili za steamos ce raditi i u win steam klijentu? ili nece da ubace?

Jel bi ti to uradio na njihovom mestu?

mislim da mene, a i vecinu, briga sta se gejbu radi :)

sada da bih igrao igre, tj u nekoj buducnosti, treba da imam ovaj steamos
win posto mi treba i za posao, + win steam klijent da bih igrao igre koje vec imam :) haha, hvala ti gejbe

a sve ovo sto su najavili za steamos ce raditi i u win steam klijentu? ili nece da ubace? :)

Kako ne shvataš da ovim mogu da ponude celokupan proizvod za dnevnu sobu? Možeš ti naravno steambox (htcp)pc sa windowsom nakačiti na TV u dnevnoj sobi i na njega staviti steam klijent. Ali zbog ograničenja operativnog sistema ti moraš vugliti i miša i tastaturu i sve ostale periferije da bi taj htcp uopšte mogao koristiti, pri tome ni jedan operativni sistem nije optimizovan za korišćenje iz "troseda" sa par metara od TV-a i kontrolerom u ruci. Da bi imao tako nešto sa windowsom, moraće m$ da izbaci os koji je prilagođen takvom korišćenju.

Ovako preskaču posrednika (windows, mac, ostale linuks distribudije) i mogu da grade operativni sistem oko steam klijenta, po svojim idejama i potrebama, ne samo u vezi ovog primera sa "living room expirience", već i sa svime ostalim.

cek, zar onaj big screen steam klijent nije predvidjen za dzojped?

tastaturu i misa, uzmes neku onu wireless za trackpadom, realno, ona ti i onako treba ako ides na net, malo je nezgodno kucati recimo nesto u search dzojpedom :)

ne znam, koliko vidim, nismo dobili nista sto vec nemamo
ali dobro, ja im nisam ciljna grupa
:)

Big screen jeste predviđen za dzojped, ali sa dzojpedom možeš raditi samo u klijentu. Ne možeš ga koristiti za navigaciju kroz operativni sistem. Isto tako ni jedan postojeći os nije prilagođen ni za korišćenje na 3-5 metara od "big sceen" TV-a, to je drugi problem koji je postojao do sada. Pri tom ako integrišu servise za iznajmljivanje i streamovanje filmova i serija, eto prave living room sprave.

Ovo gore već par puta nabrojano, uz mogućnost streamovanja igara sa drugih pc u kućnoj mreži. Jesu stvari koje do sada nismo imali. Ali nisu najbitnije.

Najbitnije u ovoj priče je to da ako ova stvar uopšte uspe to što će gaming konačno naći alternativu i izlaz za windows, a to je daleko bitnije i od dnevne sobe i od svega. A ako pored altenrative ponudi i bolje performanse i operativni sistem po ukusu gamera, oni su pobedili.

Poslednja izmena:
Ala vi nemate pojma šta pišete to je strašno.

Razlika između linux+steam i steamos je što se steamos pokreće direktni u big picture mod(koji radi odlično i na win i koji je deo svakog steam klijenta), a na linuxu klasičnom moraš ručno da pokreneš klijent i big picture. Nema šta drugo da bude razlika.

Ko koristi windows taj će na svojoj koži osetiti nešto samo ako MS banuje steam, a to i ako se desi neće biti skoro.

Trebace steam box za steam OS ili ce raditi i na PC-u klasicnom? U ovom prvom slucaju ne vidim kako se razlikuje od konzole, opet ti trebaju dva uredjaja umesto jednog.. I u drugom slucaju, moram da se izlogujem iz svega sto radim, da bi se prebacio na novi OS, ne mogu da skidam nesto u pozadini dok igram itd.. Nisam toliki gejmer a verujem ni vecina igraca na PC-u nije spremna da se odrekne "PC-a" zarad samo gejminga?

Poslednja izmena:
moze jedan, kada se izigras steamos only igara, restartujes nazad u win :)

Nazad
Vrh Dno