Šta je novo?

Steam Machine

• Začetnik teme Začetnik teme igor2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa nisu obecane performanse.
Cak je i na sajtu promenjeno "up to 4k 60fps gaming with FSR" od originalnog "4k 60 fps gaming with FSR"
Ovakve marketing cake ocekujem od random banke, proizvodjaca cipiripija, microsofta, nisam ocekivao od valve.

Cena nikad nije obecana, ok tu smo gde smo. ja sam razocaran jer mi je stam deck best gadget koji sam ikad kupio.
Još je i grdje, sada samo kaže up to 4K,FPS se ne pominje više 🙂
bilo je ovako
1782642236422.webp
sada je ovako
1782642245252.webp

sada još čekamo da u nekom narednom osvežavanju izmene on play your whole library 🙂

Mislim da sve gledate iz perspektive Srbije gde ljudi štede za svaku stvar, ovo će kupi neki Amer u Wallmart-u koji je došao da kupi pun kamionet hrane, usput, na kreditnu koju otplaćuje po par % mesečno. Ne kupuje se svuda kao u Srbiji, većina USA živi na dug nesvesno, ti sve finansiraš kreditnom, ne trošiš uopšte svoj keš, samo plaćaš koliko imaš mesečnu obavezu dug na kartici, za ostalo ide kamata. Auto je na lizing, kuća je na hipoteku. Mislite da čovek koji je dužan 800.000 $ razmišlja da li da kupi nešto od 1000$ dodatno? Njima je impuls ako želiš nešto kupi i to bez mnogo istraživanja i razmišljanja, uđeš u radnju, nešto vidiš, kupuješ... nema čitanaj reveiw-a, nema istraživanja mesecima, jurenja akcija, popusta, vaučera. Sasvim je drugi mentalitet od našeg.

Ma da sva ona kukanja oko cene na internetima su na srpskom samo ih veštačka inteligencija prevede na engleski. Pa mi mislimo to ameri
Jel ti misliš da prosečak kupac u USA čita review ili gleda Youtube. Pa Linus je X puta rekao da su mu u lice rekli da to da li će on i slični mega influenseri dobiti neki uređaj na test i objatviti pozitivan ili negativan review utiče manje od 1% kumulativno na prodaju.

To mi živimo u iluziji da ljudi čitaju. 99% kupovina je impulsivno, udjes u radnju, vidiš kupiš.

Normalne cene ne treba očekivati pre 2030.
Sve je upitno. Cene će rasti sve dok se novac pumpa u AI, te procene mislim da se nadaju ili pucanju mehura ili povećanjem proizvodnih kapaciteta, a npr. Micron je već najavio da je kupljeno sve do 2030. Kako potražnja bude rasla, i drugi će pokupovati ono što je preostalo od Hynix-a i sličnih.

U principu treba više od par godina da se podigne novo postrojenje i da krene da izbacuje stvarno pouzdane komponente. S obzirom na to kako je išlo Intelu sa tim, ne nadam se da će pre 2030 uopšte moći da prorade te fabrike. Trudim se da budem optimista, ali...

Mislim da sve gledate iz perspektive Srbije gde ljudi štede za svaku stvar, ovo će kupi neki Amer u Wallmart-u koji je došao da kupi pun kamionet hrane, usput, na kreditnu koju otplaćuje po par % mesečno. Ne kupuje se svuda kao u Srbiji, većina USA živi na dug nesvesno, ti sve finansiraš kreditnom, ne trošiš uopšte svoj keš, samo plaćaš koliko imaš mesečnu obavezu dug na kartici, za ostalo ide kamata. Auto je na lizing, kuća je na hipoteku. Mislite da čovek koji je dužan 800.000 $ razmišlja da li da kupi nešto od 1000$ dodatno? Njima je impuls ako želiš nešto kupi i to bez mnogo istraživanja i razmišljanja, uđeš u radnju, nešto vidiš, kupuješ... nema čitanaj reveiw-a, nema istraživanja mesecima, jurenja akcija, popusta, vaučera. Sasvim je drugi mentalitet od našeg.
A koliko casual kupaca istinski želi ovakav niša uređaj?

Neko ko će kupiti nešto što ima Steam u nazivu je verovatno više informisan o hardware-u nego neko ko kupuje konzolu "sa police".
A i prodaja duplo jeftinijih konzola je drastično opala nakon poslednjeg poskupljenja tako da teško da je cena toliko nebitna.

mogao je gaben umesto ovog flopa da nam da steam deck 2
Pa samo ako bi za taj skok u performansama bio voljan da platiš $1500. A to, verujem, verovatno nisi spreman. 😂 Evo ga MSI Claw sa Panther Lake, €1600 u Nemačkoj, ako zaista želiš next gen skok u performansama i efikasnosti.

Poslednja izmena:
Ocigledno da Gaben izlazi iz price... u poslednje vreme popusta Valve po savovima, losa odluka za losom odlukom.
@Mare
Sta pises ti, kakvi Walmarti i kamioni hrane, ovo se kupuje na mail invite i samo die hard Valve fanboji su preorderovali. Nece ovo videti fizicke radnje nikad.

Pa samo ako bi za taj skok u performansama bio voljan da platiš $1500. A to, verujem, verovatno nisi spreman. 😂 Evo ga MSI Claw sa Panther Lake, €1600 u Nemačkoj, ako zaista želiš next gen skok u performansama i efikasnosti.
Kad meni dignu platu za 70% kao sto su cene proizvoda zadnjih par godina, sto ne bi platio u tom hipotetickom slucaju 🙂 Nije ovo srpska sirotinja ne moze da priusti, kiselo grodje prica. Moja plata je prosecna EU plata, ni oni nisu stali u redove da kupe. Eno u USA propada i Marvel i DC uzivo, ne daju ljudi vise pare na svaku glupost, mnogi su nezasposleni zadnjih godina, mnoge stvari se urusavaju... proizvod mora biti dobar da se proda, Steam Machine to nije a nije ni taj Claw jer je cena jedan od parametara kako percipiramo kvalitet proizvoda.

Dotakli su se toga, cekaju da AMD ponudi minimum Panther Lake nivo efikasnosti, a realno i vise, odnosno cekaju AMD Zen7 Grimlock Point, koji je na TSMC A14, koji izlazi najranije za nekih ~3 godine

jer najverovatnije nisu zadovoljni sa Zen 6 Medusa Point Small jer je izgleda nazalost na N3P/N3X + RDNA 3.5/4

Steam Machine 2 doduse ce najverovatnije koristiti AMD Zen 6 Medusa Point Big koji je na N2P izgleda, sto je bolje/korisnije, i njega mogu da izbace vec za ~1 godinu dana najranije.

Leak-ovi za AMD release-ove se poklapaju sa vremenskim okvirima kad izlaze sledece konzole koje su spominjali Valve zaposleni

Sad ranije izlazak svih AMD platformi zavisi da li ih Intel pritisne, inace sve moze da klizne 1/2 godine ili i malo vise laganica

Cak je i na sajtu promenjeno "up to 4k 60fps gaming with FSR" od originalnog "4k 60 fps gaming with FSR"
Jedino što je Valve najavljivao neki upscaling,
da, zato sto su se kao i AMD pravili ludi i cutali oko FSR 4/4.1 Machine Learning podrske [verovatno radi straha od pravnih ogranicenja sa strane Sony Playstation-a (+ sto AMD nije mogao da im obeca kako ce ispeglani i finalno istrenirani FSR4 da radi na 7000 serije grafickih tacno dok ne bude gotovo, i onda sad kad je obzananjeno, posto FSR4/4.1 daje ~10% manje FPS od FSR3/3.1, promenili su marketing tvrdnje uskladjeno tome

Posto je Sony originalni saradnik za razvoj ML AI-Upscal-ing-a i ko zna kakva ogranicenja za razgovor i razvoj je stajalo u ugovoru, i posto je trebalo skoro od nule neuralnu mrezu trenirati za svaku drasticno razlicitu generaciju grafickih, nije ni cudo da je ovako konfuzno ispalo sve vezano za to, ali evo Valve je dovrsio posao sto je Sony zapoceo i dobili smo FSR AI-upscaling na svim 7000 kartama, ukjucujuci onu u Steam Machine-u, sto ce pomoci dosta xD

pomoci svim konzolama takodje

Poslednja izmena:
Kome se ne sviđa SM, ima 10% veći FPS za 25% veću cenu
MetaPCs launches Steamroller, a $1,299 prebuilt gaming PC with SteamOS installed.
Ali ima 1TB SSD, i veće kućište

I da se ispravim za očekivanje da će od 2030. biti bolje, izgleda da će trajati malo duže

A i PS6 neće biti ispod 1000€, toliko je sad samo cena materijala

"China will grow larger" 🇨🇳

The Chinese Have Already Cloned Steam Machine and Selling It for $688

The machine is advertised with an AMD Radeon RX 6750 GRE 10GB GPU, Ryzen 5 5500 processor, 16GB RAM, and multiple storage options. The listed price shown in the screenshot is ¥4,680, roughly $688.

Translated from Chinese, it calls the device a “Steam mini game console” and claims it can come “loaded with games” and be playable immediately after arrival. So may be some kind of piracy situation is going on here.

Nazad
Vrh Dno