Šta je novo?

Steam Machine

• Začetnik teme Začetnik teme igor2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
na kojim su drogama 😀

edit:

Da li su oni normalni? Pored PS5 koji ima bolje specifikacije i kosta skoro 50% manje, da neko uopste razmatra kupovinu ovoga? Sta reci na ovo, osim lol

Više od 15 godina nisam u tematici hardvera, da li se može PC uzeti za ovaj novac (1000€) koji bi sa fokusom na gaming po performansama bio bolji od ovoga?

Ovo nije konzola za decu, nego entuzijaste. Totalno nekomercijalno u odnosu na PS i XBOX,

Vala preterano što se cene tiče. Samo se plašim da Helix/PS6 ne odu na 1.5K € kada ova kockica ode na minimum hiljadu 😴

Može li danas za sličan novac da se sastavi sličan SFF PC?

Prije otprilike pola godine sastavio sam lijep desktop za 900eur, sve novo:

CPU: AMD Ryzen 7 5700X3D 3.4GHz AM4 BOX
Cooler: ID-COOLING SE-214-XT
MOBO: MAXSUN Terminator B550M
RAM: G.SKILL 32GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT
SSD: ADATA 1TB Legend 860 M.2
GPU: SAPPHIRE Radeon RX 9060 XT 16GB GDDR6 NITRO+
PSU: MSI MAG A650BNL 650W
CASE: RAMPAGE SHiva 4x vent

Vjerujem da je sada skuplje ali isto tako mislim da se moze itekako sklopiti PC za 1100eur koji ce biti bolji od ovih steam masina.

Isto kao i za konzole, oni koje plase mis i tastatura 🙂
Sustina je da imas dosta vise igara na raspolaganju od konzola i to je to.
Generalno, lako se kupi bolji PC, ali i to treba sklopiti i znati, dok ovo znas da je "za igre" i ready to go.

Jel skontao neko, ko je uopšte u ciljnoj grupi za ovo?
Sad niko u suštini. Prvobitno je ciljna grupa ekipa koja želi "dedicated" HTPC u dnevnoj sobi (ili gde već), koja se uključuje sa kontrolerom i daje solidne performanse. Da je koštalo $500/600 prodavalo bi se super. Ovako kako je sada, ne zadovoljava nikakvu svrhu, osim ako neko nije Valve/Steam superfan pa želi najnoviju spravu.

Steva sklopio, čak je i malo jači
Pogledajte prilog 543900
kapiram da bi i kod nas moglo nešto slično.
To napajanje je krs, i cena memorija oscilira, to je samo jefitno u momentu kad je gledao cene, inace sigurno ide blize Steam Deck-u, ...

Vala preterano što se cene tiče. Samo se plašim da Helix/PS6 ne odu na 1.5K € kada ova kockica ode na minimum hiljadu 😴
Cena je van Valve-ove kontrole, evo koliko je samo PS5 PS5 PRO skocila zvanicna cena, cene konzola ce da idu jos, jer se formiraju ranije u proslosti, i jos uvek malkice subvencionisu (direktno i indirektno)

dovoljno je prodatih ove generacije konzola da su uspeli cena da rasporede na kolicinu/economy of scale, nove serije nemaju garanciju ko nekad za brojke koliko ce se prodati, i onda je kompletno druga racunica za rasporedjivanje odredjenih troskova na kolicinu, i svaku prodatu (sto vise pretpostavljeno prodatih to svaka jeftinije, sto manje, to skuplje, jer se onda ide na premijum kola/sat format, ...

kako ponestaju delova koje su uzeli po slabijim cenama, tako ce jos rasti

Poslednja izmena:
switch 2 je na amazonu 399 eura.
ps5 pro je 850 eura.

Ovo ne vredi ni priblizno tih 1050 eura. A nisu ni neke performanse sudeci po malo detaljnijim analizama. 4K gaming sa fsr, da, ali na low settings.

Za te pare koje Valve traži za konzolu i kontroler se uzima kombinacija PS5 + Xbox lagano, možda čak može da se uglavi PS5 Pro

Argument - imam puno igara na Steamu pa je zato Steam Machine super...
Taj već ima solidnu mašinu

Ako neko hoće jeftinu malu konzolu, tu je Xbox S

switch 2 je na amazonu 399 eura.
ps5 pro je 850 eura.

Ovo ne vredi ni priblizno tih 1050 eura. A nisu ni neke performanse sudeci po malo detaljnijim analizama. 4K gaming sa fsr, da, ali na low settings.
Ne moze direktno da se poredi (sa aspekta firme koja pravi), sve ima "lag", nijedna cena nijednog proizvoda nije trenutna cena komponenti, nego iz proslosti (uz subvencionisanje, uz snalazljivost firme da dobije bolje cene, itd, ...

Sa aspekta kupca, da moze, al to bezi od originalne poente diskusije bila xD

Ovo ne vredi ni priblizno tih 1050 eura.
Sad, trenutno, naspram stvar koje su ranije izasle, da, sve novije konzole i steam machine klonovi sto dolaze, ce sve manje i manje da vrede, inflacija Miki!

Valve se isto slaze, na zvanicnom blogpost-u, bukvalno kazu, e, ako nece da uzmete ovo (a kompletno razumemo zasto), instalirajte SteamOS 3.8 na bilo koji kompjuter, dodali smo siru podrsku za Intel i AMD delove koje mi ne koristimo!

+ sad na RDNA 7000 seriji sa FSR 4

+ (ovo nisu rekli), FSR 4 za RDNA 7000 mesec dana ranije nego sto je AMD obecao (uz pomoc Valve-a i Microsoft-a 100%)

Poslednja izmena:
Kupovovace ovo mame i tate deci, ne bave se svi sklapanjem, koliko roditelja kupuje i ove nase smece overpriced prebuilt racunare, pa se deca igraju. Ovo malo vise ima ime, deluje kompaktno, zanimljivo, novo. Da je losa kupovina, jeste, ali ne gledaju to svi tako.

Opet ne razumem zasto bi im to kupili umesto Xbox ili PS5

Mislim, naravno da neko hoce, ali o kojim brojkama pricamo?
150.000 konzola ?

Slazem se, konzola je po meni daleko bolja kupovina, em koliko jeftinija, ali mislim na decu koja zele PC, Steam itd.
Pa da, mislim da ovim potezom Valve nije bas nesto uspeo, kao sa Steam Deck-om, ali dobro, ne moraju bas sve sto dotaknu, da im bude win win..

Mozda im je cena ram-a i ssd-ova poremetila racunicu, da je 699$ koliko bi mi vredeo ovaj PC sa kontrolerom, bila bi bolja prica.

ima tu i prednosti i mana

npr, kapiram da će igre da budu dobro optimizovane za SM konfiguraciju. Kakva je - takva je, daleko od high end gejming pc-a, ali recimo mid range (da mu progledamo kroz prste)

dalje, tu je spektar igara koje su dizajnirane za m&k i koje ne mogu da se igraju na kontroleru i na konzolama uopšte (ako ne računamo one adaptere, tipa XIM itd). Ne znam kolikom broju ljudi će to biti presudna stvar, to je već za posebnu diskusiju

što se cene tiče, vidim na reditu da su krenula poređenja sa cenama flagship mobilnih telefona i frekventnost kupovine istih itd, i to ima smisla (donekle)

sve kapiram da će ovo mahom da gađa mlađu gejmersku publiku koja dobija gotov proizvod spreman za upotrebu odmah, bez opterećenja mozga oko sklapanja konfiguracija, kompatibilnosti komponenata i ostalim stvarima koje idu u paketu s tim (cene memorije itd), lično ne verujem da takvi čine neku posebnu brojku

Slazem se, konzola je po meni daleko bolja kupovina, em koliko jeftinija, ali mislim na decu koja zele PC, Steam itd.
Pa da, mislim da ovim potezom Valve nije bas nesto uspeo, kao sa Steam Deck-om, ali dobro, ne moraju bas sve sto dotaknu, da im bude win win..

Mozda im je cena ram-a i ssd-ova poremetila racunicu, da je 699$ koliko bi mi vredeo ovaj PC sa kontrolerom, bila bi bolja prica.
Ne žele klinci danas PC, žele PlayStation primarno, eventualno Switch 2 ili tablet. Igra se primarno Roblox, Minecraft i slično. 🙂 Ovo je za nas dinosauruse koji ne mogu da odole novotarijama.

Btw, performanse su užas, na stranu što je simpatična mala sprava:
1782203550267.webp

Šta god mi mislili, a da su SM na primer izbacili sledeće godine ili početkom 2028. kada dolazi next-gen, ovo nikako ne bi imalo prođu.

I za onih 1039 ne ide ni kontroler u kutiji? 🙂 Mogu da zamislim kakva bi galama bila da sutra Sony odluči da ne isporučuje kontroler uz PS6 🙂

Šta god mi mislili, a da su SM na primer izbacili sledeće godine ili početkom 2028. kada dolazi next-gen, ovo nikako ne bi imalo prođu.
Pa ako next-gen XBOX Helix i PS6 budu imali slične cene biće totalni debakl. Oni ne mogu da traže mnogo para jer postojeći korisnici PS5 i Xbox Series X i dalje nisu izvukli maksimum. Tek ovih godina i naredne dolaze veći naslovi koje su ljudi čekali.

Mislim da smo došli do momenta gde više nikom što se konzola tiče ne treba bolja grafika, teksture, ili šta god. Treba igara. Ako Sony i MS nalepe $1000 nalepnicu ili jače, neće to kupiti dovoljan broj ljudi da se opravda R&D u stotinama miliona, a kamoli neki dugoročni profit.

Zašto se poredi SM sa Sony?

Uz SM dobiješ stotine, ako ne hiljade EUR u igricama, koje si već kupio. Kako se tu tačno uklapa Sony kao opcija, pa da ti ga daju besplatno?

Za pristupacnu mesecnu ili godisnju pretplatu imas ogroman katalog novih i starih igara na PS+ pretplatu, takodje i Game Pass za Xbox.

Argument da neko kupuje Steam Machine da bi imao na cemu da igra svoju ogromnu Steam kolekciju mi je u najmanju ruku cudan.
Zar taj nema vec neki PC ili je samo kupovao i cekao godinama da izbace steam machine ?

Steam hoce da nam kaze da bacamo pare na jak PC, jer njihova grafika u rangu rtx 3060 je sve sto nam treba, plus samo 1100e.

Nazad
Vrh Dno