Šta je novo?

Steam Machine

• Začetnik teme Začetnik teme igor2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

igor2

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2001
Poena
660
Ne znam da li je pravo mesto (forum), pa molim admine da premeste ako postoji bolji podforum, ali bas sam uzbudjen 😀

Raytracing, dobre performanse, SteamOS (najvaznije po meni), konzola kao i steam deck, ali ako zelite i sposoban (stavise) desktop PC.

Jos ako valve bude postavio cenu kao sa steamdeckom, bice perfektno

ok, vec su ga krstili ljudi u GabeCube 😀 😀 😀

Ovo je super ako bude 400-600$ ,taman neka gejming masinica. Jos ako budu optimizacije ko SD ,bice super. Ne treba nam 4k gejming, ja ionako igram Archolos i ko zna sta. Treba samo da radi i vozi.

mislim da nece biti ispod 999 dolara/eura, nije to realno ocekivati cak ni od valvea

ETA prime kanal na yt orocenjuje od 800-1300$... Ako bude ka gornjoj proceni onda je stvarno preskupo. Mada od Valve-a ocekujem da subvencionise cenu uređaja jer ipak najveci profit ostvaruju na steam store. Kazu da je 6x jaci od steam decka. Sve u svemu fantastična vest i ujedno jos jedan ekser u Majkrosoftovom kovcegu njihove hibridne buduce konzole
ETA prime kanal na yt orocenjuje od 800-1300$... Ako bude ka gornjoj proceni onda je stvarno preskupo. Mada od Valve-a ocekujem da subvencionise cenu uređaja jer ipak najveci profit ostvaruju na steam store. Kazu da je 6x jaci od steam decka. Sve u svemu fantastična vest i ujedno jos jedan ekser u Majkrosoftovom kovcegu njihove hibridne buduce konzole
Kako steam deck koristim vecinom za emulaciju, mislim da ce ovo biti all-in-one uređaj spojen na tv 😊

mozda i subvencionisu.
Sad bas gledam intervju sa lead HW/SW inzenjerima valvea, i jasno su rekli sta je cilj - da steamOS postane de fakto OS za gaming PC.
A posto u desktop modu moze da radi sve skoro sto radi home PC (ja tako koristim steam deck - desktop mode za home PC i gaming mode kad zelim konzolu), mislim da ide zanimljiv period.
Bukvalno rade na tome poslednjih 15 + godina.

Ni ja, ali treba imati na umu da niko na forumu nije ciljano trziste za ovo. Ako nam treba, svi bismo znali da napravimo/kupimo prakticno isto to.

Postoje ljudi koji nemaju kompjuter, uopste. Sve "ozbiljno" zavrsavaju preko telefona, ako oce da se igraju kupe konzolu. Steam masina mozda moze da opravda cenu sa nenadmasnim katalogom igara.

Nemamo tacnu cenu,tako da se i dalje nista ne zna. Sa SD je dosta trziste razdrmano, mozda i sa ovim bude. Videcemo koliko je Steam spreman da rizikuje.

ja i dalje mislim ako SM bude kostao (primetno) vise od ps5/xbox x nema sanse da uspe. Iako koristim iskljucivo steam deck i switch povremeno, da zelim da se igram ko nekad (kad sam imao desktop pc) uzeo bih prvo najjeftinije sa ok performansama. Cena igara i nije tolko bitna, svaka platforma ima slicne cene igara

trenutne cene nekih konzola na amazonu nemacke, francuske, belgije :

sw2 + igra = 450 eura
sw2 + god dana online = 438 eura
sw2 = 419 eura

Ps5 digital = 320 eura
xbox x digital = 499 eura.

tesko da ce SM da se prodaje iskreno ako bude 600+. Cak i da je 600, dobro bih razmislio da li vredi skoro duplo vise od ps5 ili 100 eura vise od xbox x

ja i dalje mislim ako SM bude kostao (primetno) vise od ps5/xbox x nema sanse da uspe. Iako koristim iskljucivo steam deck i switch povremeno, da zelim da se igram ko nekad (kad sam imao desktop pc) uzeo bih prvo najjeftinije sa ok performansama. Cena igara i nije tolko bitna, svaka platforma ima slicne cene igara
Mislim da je cena igara jako bitna. Cena novih igara je slična na svim platformama, ali posle godinu-dve kreću razni popusti, ubacuju se u preplate i sl. Tu je trenutno najgori Nintendo, sa nenormalnim cenama igara za Switch 2. Dok se MS i Sony kolju sa cenama i ponudom. E sad, Steam ima da ponudi najkompletniju (najbrojniju) kolekciju. Ako ponudi i dobru cenu igara to bi bilo top.

Valve je nekim reviewerima otvoreno spominjao kako će mašinu pre ceniti kao PC (jer to i jeste) nego kao konzolu, pa je većina to pročitala kao da ne nameravaju da subvencionišu uređaj igrama... a i kako su krenule cene komponenti naviše, nešto nisam optimističan da će GabeCube ispasti jeftin.

pa je većina to pročitala kao da ne nameravaju da subvencionišu uređaj igrama
Nije samo pomisao. Likovi iz Valve-a su potvrdili da neće biti subvencije. Razlog se krije u tome što Steam Machine neće biti zaključana mašina što će reći može da se instalira Windows na njega. Ako bi imali nisku subvencionisanu cenu, mašinu bi kompanije kupovale za kancelarijske potrebe a ne za igre pa bi Valve bio na gubitku.

S druge strane, iako bude skupa mašina, igre su džabdžabe u odnosu na konzole.

ali nisu. Ja imam i switch 2 i a kupujem i preko steama

1st party nintendo igre su uvek skupe. Ostalo je na istim popustima kao na steamu.

sw2 : witcher 3 free, sa svim exp 13 eura. Bioshock collection 9 eura. Isto ko na steamu. a cak su i neke 1st party pale - zelda echoes je 35. Ja sam kupio metroid prime 4 za 50 eura fizicku kopiju.

Ako uzmemo da nema divljih cena memorije, i recimo - steam machine je 600 a ps3 350 eura. Oba digital edition - sta uzeti? sve indie ima na svim platformama u sustini. Ekskluzive su ekskluzive i to ce na kraju lomiti.

Sve ovo sa pretpostavkom da nema neko vec debeo library igara na nekoj platformi naravno.

. Razlog se krije u tome što Steam Machine neće biti zaključana mašina što će reći može da se instalira Windows na njega. Ako bi imali nisku subvencionisanu cenu, mašinu bi kompanije kupovale za kancelarijske potrebe a ne za igre pa bi Valve bio na gubitku.
Ja radim u korporaciji. Da li ste uopste svesni koliko je daleko od istine da neki korpo uzme steam machine i da instalira na nju win i da je deli kao standardni office racunar 😀 😀
znaci 0 posto sanse

Da,ne postoji ni teoretska sansa. Jedino mogu ovi iz OpenAI da pokupe zbog rama.

ne bi zato sto mogu da kupe lenovo/HP/dell ofice masine za manje para i sa tech supportom.
Evo recimo https://www.dell.com/fr-be/shop/ord...ll-slim-desktop/spd/dell-ecs1250-slim-desktop - nema sta ovde neki steam machine sta da trazi. I mali biznis, treba im 10 office masina, nema nikakve logike da uzmu steam machine umesto standardizovanih preinstaliranih brendiranih sranjca 😀

No da se vratimo na temu, mozda ovo i otkazu. Sa ovom cenom memorije, da mi cistimo i pazimo nase stare kompove i igramo undertale 😀

ne bi zato sto mogu da kupe lenovo/HP/dell ofice masine za manje para i sa tech supportom.
Evo recimo https://www.dell.com/fr-be/shop/ord...ll-slim-desktop/spd/dell-ecs1250-slim-desktop - nema sta ovde neki steam machine sta da trazi. I mali biznis, treba im 10 office masina, nema nikakve logike da uzmu steam machine umesto standardizovanih preinstaliranih brendiranih sranjca 😀

No da se vratimo na temu, mozda ovo i otkazu. Sa ovom cenom memorije, da mi cistimo i pazimo nase stare kompove i igramo undertale 😀
Vrlo verovatno su ugovorili odgovarajuće količine memorije odavno po fiksnim cenama, a šta će biti kad se kapaciteti isprazne pitanje je.

Valve ionako ne pravi zaradu na prodaji hardvera, već na % koji uzima od prodaje igara. Samim tim, prodaja Steam Machine uz blagi gubitak zbog promene cene memorija ne bi preterano uticala na njihov biznis model.

Ne znam šta im treba sve ovo oko Steam machine. Oni prave pare na prodaji igara i najboljem katalogu na planeti zemlji. Bolje da razviju SteamOS kao pandan Windowsu i da forsiraju da što više ljudi instalira Steam OS makar kao drugi sistem na dual boot-u. Cela ova frka oko hardwarea im nije potrebna. Što bi gubili i jedan jedini dolar na hardwareu kad mogu da urade isto što je i Microsoft 80tih. Ili kao Google sa pretraživačem i androidom. Bolje ga biti na što više mašina, makar i free, ali zarađuju kroz reklame.

Simpatična stvar. Još ako bi uz nju izašla i dugo očekivana igra sa brojem 3. 😛

Ne znam šta im treba sve ovo oko Steam machine. Oni prave pare na prodaji igara i najboljem katalogu na planeti zemlji. Bolje da razviju SteamOS kao pandan Windowsu i da forsiraju da što više ljudi instalira Steam OS makar kao drugi sistem na dual boot-u. Cela ova frka oko hardwarea im nije potrebna. Što bi gubili i jedan jedini dolar na hardwareu kad mogu da urade isto što je i Microsoft 80tih. Ili kao Google sa pretraživačem i androidom. Bolje ga biti na što više mašina, makar i free, ali zarađuju kroz reklame.
A možda je ovo nova vrsta konzole pošto Sony drži skoro pa 90% tržišta konzola

Pošto taj Microsoft koga spominješ nije uspeo da se probije sa svojim

O čemu pričaš. Microsoft je apsolutni pobednik u ratu konzola. Samo ne onako kako je nameravao.
MS je dve decenije pokušavao da razbije monopol Sony/Nintendo i nije uspeo. Na kraju su potukli Sony tako što su priznali poraz u hardwareu i sad samo simbolički egzistiraju na tržištu konzola.
Prava pobeda je došla akvizicijom Activision/Blizzarda. Ko je ispratio celu sagu zna o čemu je reč. MS je kupio pomenutu kompaniju za fantastičnih 75.4 milijardi dolara. Time je došla u posed najprofitabilnijeg kataloga igara - Call Of Duty franšiza, Blizzard katalog i Candy Crush. Sony je u panici podneo prigovor antimonomoplskim regulatorima u USA i UK kao odgovor na to (kako ne bi ostao bez COD serijala i Blizzard igara za svoje konzole). Sve se rešilo van suda tako što su MS i Sony potpisali desetogodišnji ugovor gde se MS obavezao da će sve igre koje budu izašle za MS konzole izaći i za Sony konzole.
I tu je naizgled Sony pobedio. Obezbedio je, za svoje konzole, čak i igara koje nisu Activison/Blizzard. Tipa Forza franšiza, Starfield, Sea of Thieves itd. Ali je suštiniski pobednik MS. Sa tržišta od 20% (koliko je xbox držao) dobili su tržište od 60-70%. Kako - pa lepo. MS više ne bi morao ni da prodaje konzole. Bukvalno ima Sonijevo tržište za sebe. Potpisanim sporazumom MS se obavezuej da izdaje igre za Sony konzole ali i Sony se obavezuje da omogući MS-u izdavanje igara za njihove konzole. Od svake prodate kopije igre na konzolama, Sony ima 20%. Znači ako igra košta 100 dolara, Sony dobija 20 dolara. Ali izdavaču ostaje 80 dolara. U ovom slučaju MS-u. Shvatate u čemu je zez i zašto je Sony pucao sebi u nogu. Sony dobija 20 dolara po igri a MS 80. Naravno, MS ima i trošak, ali generalno, te bi igre pravio i za XBox i za PC (i eventalno Nintendo). Sigurno mu ostaje 60 dolara po kopiji (ako je cena 100).
E sad, ovo je moralo da se desi. MS je izgubio bitku za hardware. Posle 4 generacija konzola i neuspeha svih, morali su da prihvate činjenično stanje - da u hardweru ne mogu da pariraju Sony/Nintendo dvojcu. Sa druge strane, Sony je morao da prihvati sporazum jer bi ostao bez jakih naslova, i verovatno je svestan bio šta će MS da dobije sporazumom, ali jednostavno su prihvatili činjenicu da će izbaciti glavnog rivala sa tržišta konzola.
Sporazum je u suištini win-win situacija. Sony postaje lider na tržištu konzola, jer uz MS naslove, postaje mnogo konkurentniji. Plus ima siguran prihod od 20% po igri. MS ne mora više da se mlati razvojem konzola jer će to za njih raditi Sony i razni mali operatori poput Lenovo, Asus i sl. koji će praviti xbox klon konzole. A imaće i najveće tržište igara - Sonijevo na raspolaganju.
U celoj priči nije gubitnik ni Nintendo, jer se tržište odavno podelilo. Dečije konzole drži Nintendo a za ozbiljniji gejming tu su bili MS/Sony. Najprodavanije igre za Nintendo su upravo njihovi naslovi tako da ne zavise od naslova MS-a, Activisiona i sl.

Steam machine im treba iz prostog razloga da proguraju svoju prodavnicu i da ne zavise od Windowsa koji moze da ih *****ava i ucenjuje. Toliko.

Ne treba im. Sve je to samo dodatno komplikovanje stvari. Mogu jednostavno da ponude free os za sve pc računare a ne da se dovijamo kako da instaliramo steam os na naš računar. A steam prodavnicu ima svako na svom pc-u. Koristio je ili ne. Bukvalno ne znam korisnika PC računara a da nema steam. Gejmera mislim.

Ne treba im. Sve je to samo dodatno komplikovanje stvari. Mogu jednostavno da ponude free os za sve pc računare a ne da se dovijamo kako da instaliramo steam os na naš računar. A steam prodavnicu ima svako na svom pc-u. Koristio je ili ne. Bukvalno ne znam korisnika PC računara a da nema steam. Gejmera mislim.
Jeste i tako neki klinac čiji tata neda pare svaki put za novi PC hardware instalira SteamOS na svoj PC gde je grafička stara 5-6 godina i može da zaboravi na sve popularne današnje naslove.

Ovako tata kupi Steam Mashine koja hardverski i softverski zadovoljava sve potrebe za igranjem i svi zadovoljni.

Klinci imaju uređaj na kojem mogu igrati popularne današnje naslove, a matorci imaju stari PC za sebe gde mogu završiti još neki posao.

p.s Da ne govorim što je sada ram memorija skuplja od grafičke karte

Zar i taj Steam Machine nije PC? I on će da zastari za godinu dve?

Pa šta je onda razlika da li kupio njega ili običan PC na koji instaliraš SteamOS?

Nazad
Vrh Dno