Šta je novo?

Stav benchmarka o softverskim patentima?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Neko bi rekao da je u pitanju politika i da su takve teme zabranjene na benchu, ali ovo se direktno tice racunara i softvera, a mozda jos nije kasno da se nesto uradi. Ako nista drugo, a ono da se siri svest o tome sta je dobro, a sta lose.

Ovo pitanje je upuceno vlasniku i adminima, molim ostale ljude da se uzdrze od komentara:

Interesuje me kakav je vas stav kao kolektiva po pitanju inicijative da se spreci uvodjenje softverskih patenata u Evropi? Da li ste informisani, i da li bi zeleli nesto da preduzmete da pomognete u borbi protiv istih? Jedan od najjednostavnijih nacina je da stavite baner na naslovnu stranu bencha i benchmarketa, na primer nesto ovako:

patent_overload.gif

Za detaljnije informacije pogledajte ovde:
http://noepatents.eu.org/

A ako niste zainteresovani... pa verovatno ce biti obrisan thread zar ne?

Poslednja izmena:
Zvanican stav kolektiva ne postoji kao takav, jer nismo o tome raspravljali.
Kao programer i admin sam, naravno, protiv uvodjenja sw patenata u Evropi. Tema je prilicno vruca malo zapadnije i verujem da ljudi kod nas treba malo vise da se obrazuju po tom pitanju. Domaca programerska scena ima, na zalost, tako tanani glasic za "opismenjavanje" javnosti, da bi ta javnost pre obratila paznju na strajk taksista, nego ovakve stvari koje mogu firme i ekonomiju ukupno da skupo kostaju na duge rokove.

Sto se banera tice, mislim da smo skroz popunjeni, ali treba videti sa nekim u redakciji (Peca, Delimir...) da li su raspolozeni da se uradi tekst na tu temu (ili eventualno intervju sa nekim autoritetom iz te oblasti) i to okaci kao editorijal.

Pa nista, eto ja sam dao predlog, nadam se da ce naici na razumevanje i da se nece postupiti po kod nas ustaljenom principu "mi smo mali/slabi/malo nas je pa ne mozemo nista da promenimo".

[Licno Misljenje]
Ovakve akcije i "opismenjavanja" imaju obicno lose rezultate ne zato sto smo "mali/slabi/malobrojni", nego zato sto okruzenje (pa i sama ciljna grupa) imaju malo ili nimalo interesovanja za ovakve stvari. Obicno vlada stav "takve stvari se odlucuju negde drugde, a mi imamo precih problema". Ne mozes "na silu" da naucis nesto nekoga, ako tog coveka to ne interesuje - pogotovo u nasoj sredini ovakve tehnoloske stvari koje se pride vezuju za visoku svest (to nam je inace jaca strana :d). Mozda bi se ljudi zainteresovali za to da od toga moze (na brzaka) da se zaradi, ali, na zalost, jos uvek se nije odomacio axiom da je svaka ushparana kinta zaradjena kinta.
[/Licno Misljenje]

Meni je ta ideja o patentima za sve i svašta totalno sumanuta... To znači da pre nego što hoću da nešto isprogramiram moram da proverim da li je neko slučajno već patentirao način na koji sam ja to zamislio da uradim.
Potpuno podržavam bilo kakvu inicijativu za sprečavanje ovoga!

Zar već nije bila neka peticija na netu protiv ovoga (koju sam potpisao)? A i čuo sam da su na nekom EU zasedanju glatko odbili predlog...

Pa sve dok se potencieraju softverski patenti to je i realna opasnost veca da se oni zaista uvedu.
Ja sam protiv toga, a i potpisivao sam peticije... Prosto ne mogu da verujem da zele i ot da naplate, sta li ce biti sledece? Disanje vazduha dok surfujemo po Webu?

odmah da kazem da se ja ne razumem u programiranje.
ali imam pitanje, sta se deshava ako neko (nevazno totalno, mozda bech clan) reshi neku stvar koju do sada niko nije reshio, zar on nema pravo da zashtiti to svoje reshenje ? ili da jednostavno sutradan svi profitiraju na njegovom reshenju ? a njemu kazu hvala, odlican si ...

(opet ponavljam da ne znam kako to funkcionishe i da se nerazumem u programiranje, zato cisto pitam jer mi nije jasno)
nemojte mi zameriti, samo me je zaintrigiralo to pitanje.

Ajde za laike, o cemu se radi.
AF, predlazem da ti to uradis ali se potrudi da sto manje subjektivizma bude.
Hvala unapred :)

Dobices sticky, prvi korak ;)

nemanja_scg je napisao(la):
odmah da kazem da se ja ne razumem u programiranje.
ali imam pitanje, sta se deshava ako neko (nevazno totalno, mozda bech clan) reshi neku stvar koju do sada niko nije reshio, zar on nema pravo da zashtiti to svoje reshenje ? ili da jednostavno sutradan svi profitiraju na njegovom reshenju ? a njemu kazu hvala, odlican si ...

(opet ponavljam da ne znam kako to funkcionishe i da se nerazumem u programiranje, zato cisto pitam jer mi nije jasno)
nemojte mi zameriti, samo me je zaintrigiralo to pitanje.

Za pocetak treba da razlikujes ideju odnosno algoritam sa jedne strane i pisani kod sa druge. Ako resis nesto na neki nov nacin, ti imas sva moralna prava da svoj kod odnosno program u kojem si tu ideju implementirao zastitis odgovarajucim kopirajtom (koji ce ti doneti kintu od prodaje). Ali ne i samu ideju.

Zamisli da je Pitagora patentirao svoju teoremu, pa da ne mozes nigde da je naucis u skoli ili upotrebis u poslu, a da ne platis za koriscenje patenta? Ti mozes da zastitis i prodajes delo koje si napravio koristeci Pitagorinu teoremu, ali zasto da blokiras ceo ostatak sveta za koriscenje teoreme? Get it? To koci kompletan napredak na odredjenom polju, a potencijalnom vlasniku nije neophodno, jer se najvise para ionako zaradi na kopirajtovanom delu.

Na primer, Microsoft zaradjuje ogromne pare od prodaje windowsa, officea itd, ali zamisli da jos svako ko koristi pojedine patentirane delove (npr. DirectX, Access, itd) mora da placa za patente? Em bi se smanjio broj programa, em bi im se digla cena.

Poslednja izmena:
tako sam i ja to kapirao. al' cini mi se da onda treba uvesti neki red u celu situaciju, a ne u fazonu: pitagora, care, super ti je ovo, al bas zato sto ce cela planeta to da koristi dobices penis. :d

da se napravi neki licence gde ce npr. to resenje upotrebljeno u freeware-u da bude besplatno, a u komercijalnim tipa 10 centi il tako nesto sitno. i ako si stvarno faca i izmislio nesto novo sto ce svi da koriste imaces tonu kinte, a krajnja cena proizvoda se nece primetno povecati.

ps. ni ja nemam pojma o ovoj temi, al ako je onaj primer iz banera tacan, tj. da lik koji se prvi setio da koristi tabove mozda trenutno stoji na ulici sa znakom "will program for food" - nije fer. :)

Bahati [SiD] je napisao(la):
ps. ni ja nemam pojma o ovoj temi, al ako je onaj primer iz banera tacan, tj. da lik koji se prvi setio da koristi tabove mozda trenutno stoji na ulici sa znakom "will program for food" - nije fer. :)
Vrlo interesantno. Da li bi onda neko mogao da patentira i točak i onda naplaćuje automobilskoj industriji po svakom prodatom komadu automobila, zato što koriste njegov patent?

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Vrlo interesantno. Da li bi onda neko mogao da patentira i točak i onda naplaćuje automobilskoj industriji po svakom prodatom komadu automobila, zato što koriste njegov patent?
zasto izmisljati rupu na saksiji? btw, jel taj lik imao nesto od toga? :d

patenti, kol'ko ja znam, nisu vecni. odredi se neki rok u kome izumitelj moze fino materijalno da se obezbedi i nakon njegovog isteka izum postaje slobodan za upotrebu - niciji i svaciji.

sve je to odavno smisljeno i uredjeno tako da se izbalansiraju potrebe covecanstva, kome izumitelj jeste duzan jer je obezbedilo civilizacijski napredak i omogucilo mu da stvori nesto novo, ali i izumitelja koji je zapravo uradio nesto, za razliku od ostalih.

ne moze se insistirati da izumitelj svoje delo podeli sa svetom besplatno, ali bilo bi kontraproduktivno i da izumitelj moze da "ucenjuje" covecanstvo u nedogled.

kao sto rekoh, mehanizmi su odavno smisljeni, a ovo mi deluje kao ekstenzija celog tog hipi open source komunjarskog fazona gde bi neko jednostrano da odluci da li ce neko drugi da naplati svoju ideju, rad i rezultat.

i ponavljam, stvarno sam neupucen u temu, ali ako neko ocekuje da koristi tabove u svojoj aplikaciji koju naplacuje i ne oseca obavezu da za to plati onome koji ih je smislio ne cini mi se pravedno.

Dok ti softverski patenti isteknu, računari će biti bazirani na onim bionanomambodžambovima i koristiće 3D holograme umesto ekrana.
Ne može se pričati o "izmišljanju" tabova i sličnih gui džidžabidža, jednostavno to su stvari koje su nastale pre hrista ko zna gde i ko zna kad, i sad se odjednom javi Microsoft koji tvrdi kako je to njegovo delo, iako svako zna da su ceo grafički koncept Windowsa pokrali od drugih. Čak i ako to nije "njihovo", njima nije ni problem da plate sad kad su se nakupili para za ceo život, ali šta će da rade autori besplatnog softvera? Ionako i sad rade na svoju štetu, onako bi tek bio čabar...
Znači jedno je platiti autoru neke biblioteke koju koristiš u svom programu, i koju bi možda i mogao da napišeš ali ti je lakše/isplativije da koristiš tuđe rešenje (recimo ne znaš da napraviš FTP komunikaciju svog programa sa nekim serverom - nema frke, uzećeš recimo Internet Direct biblioteke, ubaciti ih u svoj program, platiti autorima i svi zadovoljni), ali plaćati zato što koristiš standardne kontrole operativnog sistema (koje se btw sastoje od šest j*benih linija na ekranu, kao dotična tab kontrola) je van svake pameti i zdravog razuma. Voleo bih da vidim kakva bi se dževa digla da se nešto slično desi u gorenavedenoj automobilskoj industriji, pa da neko krene da naplaćuje patente za vrata i retrovizore. Bio bi sahranjen u roku od odma. Ovako je lako prcati softveraše jer svako može da piše programe...
Vladu koja izglasa ovako nešto treba oboriti kukama i motikama, a skupštinu u kojoj je to doneseno treba zapaliti.

Poslednja izmena:
Bahati [SiD] je napisao(la):
...
ne moze se insistirati da izumitelj svoje delo podeli sa svetom besplatno, ali bilo bi kontraproduktivno i da izumitelj moze da "ucenjuje" covecanstvo u nedogled.
...

1. ne pricamo o izumiteljima stvari, nego o programerima. Programer ne deli svoje delo besplatno, nego ga naplacuje. Ako od tog njegovog novog resenja upotrebljenom u izradi dela ima ikakve vajde (u smislu prednosti nad konkurencijom), naplatice on to kroz proizvod, ne brini.

2. poredjenje sa Pitagorom je bila samo ilustracija laicima za odvajanje ideje i dela. Mogao sam upotrebiti i primer iz neke druge oblasti koja malo kriticnije gleda na napredak; recimo nadjen je nov metod za transplantaciju srca koji je pet puta sigurniji, drasticno veci procenat uspeha, itd. Taj doktor licno moze da operise samo u toj bolnici i bolnica dobija na ugledu, povisenju cena usluga, plata, itd. Da li bi interesovanje ostatka medicinskog sveta za opis tog metoda ocenio kao fazon hipi komunjarskog medicinskog lobija? Sve i da sedis u nekoj desetoj bolnici i cekas na tu istu intervenciju i mrmljas sebi u bradu "neka ga, sta on ima od toga ako taj metod primene i na meni; sacekacu dok ne istekne patent"?!?
Podvlacim razliku izmedju ideje i dela; kada bi se nasao lek za sidu ili rak, to je formula, proizvod i kao takav moze bez problema da se licencira i zgrnu pare na proizvodnji i prodaji kako leka, tako i licence. To je jedna stvar - druga bi bila npr. ovaj metod operacije, koju bi lekar ionako podelio na nekom simpozijumu i objavio kao rad (a ne zastitio patentom), koji ce najverovatnije poneti njegovo ime. I samim tim doneti coveku ugled, kintu, itd. To je odgovor na "sta on ima od toga sto je podelio sa svetom". Takav covek moze da bira i posao i platu (time "covecanstvo" uzvraca taj gest podele ideje). Evo da pomenem poznat primer u oblasti softvera - Mandelbrot; za njega bi trebalo da su culi ljudi. Covek je nakon objave svojih radova ostao tako gladan u IBM-u (gde je do penzije imao potpuno odresene ruke da radi sta hoce), da je po penzionisanju sirotan morao da prihvati poziciju profesora na Jejlu. Ugled i status donose i te kako pare.

3. poseban problem kod softverskih patenata je to sto ljudi u toj oblasti dolaze sasvim nezavisno do slicnih resenja. Recimo da sam kroz matematicku analizu dosao do novog algoritma za pretrazivanje sasvim sam, bez ikakve pomoci. Ako ima neki isti ili slican algoritam vec patentiran, ispada da ne mogu da koristim u svom proizvodu ono sta sam sam licno smislio, bez uvida u taj patentirani algoritam. I sad taj patent sprecava mene da udarim kopirajt na svoje sopstveno delo i prodajem ga? Podrazumevam da nisam uopste planirao da patentiram taj novi algoritam za pretrazivanje, nego samo da ga upotrebim u svom delu.

4. "ali ako neko ocekuje da koristi tabove u svojoj aplikaciji koju naplacuje i ne oseca obavezu da za to plati onome koji ih je smislio ne cini mi se pravedno"
Pazi, fakticki *sve* sta koristis u zivotu je neko drugi vec smislio. Mnoge stvari prakticno ne mozes da odradis na drugi nacin i resenja bi se i sam setio. Pogledaj recimo ovaj ilustrativni primer:

http://webshop.ffii.org/

i izvadi zakljucke koliko su neke ideje, principi i koncepti uopsteno definisani i patentirani; npr. "selling over a mobile phone network", "paying using credit card via the internet" itd. Ima li tu opravdanje "sta tip koji je to prvi smislio ima od toga" uopste smisla? Da nije on to "smislio", vec sledeci dan bi neko drugi - te stvari nisu ne-znam-kakvi izumi, nego neminovnost.

Patent daje 20-godisnje ekskluzivno pravo na pronalazak
opisan u patentu. Posle tog vremena, pronalazak pripada
drustvu. Postoje dokazi da je siroka primena patentnog
prava, izuzev u farmaceutiki, nanelo vise stete nego sto
je donelo koristi. Mit je da patenti sluze za zastitu usam
ljenog pronalazaca. Naprotiv, patenti favorizuju velike i
birokratske organizacije sa dubokim dzepovima.

1. Za razliku od copyright-a, koji ne kosta nista, patente
ne mogu da priuste svi. Prosecan trosak koji trenutno u
Evropi treba da napravite da biste dobili patent iznosi oko
30000 evra (da, dobro ste procitali - 30 hiljada evra). To
su ogromne pare ne samo za pojedince vec i za vecinu
malih kompanija.

2. Ako neko cak i uspe da priusti sebi patent, tesko da
moze sebi da priusti zakonsku borbu oko patenta protiv
neke velike kompanije sa dubokim dzepom.

Citiram sta je rekao Bill Gates (1991):
"A future start-up with no patents of its own will be forced
to pay whatever price the giants choose to impose. That
price might be high: Established companies have an interest
in excluding future competitors."

3. Za patentno pravo nije vazno da li mozete da dokazete
da ste do neke ideje dosli pre ili nezavisno od nekog drugog.
Jedino je vazan datum podnosenja patentne prijave.
Drugim recima, M$ bi mogao da uzme delove koda Linux-ovog
kernela, patentira ga, i na osnovu toga dobije pravo da
zakonski goni svakog ko pravi bilo koji Linux distro koji
sadrzi taj kod.
Sta bi to znacilo za OpenSource zajednicu nije potrebno
ni komentarisati.

ljudi, jasni su argumenti protiv patentiranja, mada mislim da je ubacivanje medicine, pa jos kao pravljenje razlike u odnosu na farmaciju bio cheap shot. ;)

da ne duzim puno, stavite se samo u kozu "malog" preduzimaca. upravo onog koga izgleda pokusavate da zastitite. kako ce on da zaradi, ako ne nekom genijalnom idejom. nema para za radnju, pa je resio da prodaje svoj proizvod preko neta. genijalno! al dodje "veliki" i kaze super, od sad cemo i mi ovako+reklama na tv-u+masa zaposlenih+nize su nam cene jer prodajemo tolko da mozemo da racunamo da je bulk.

i sta sa "malim"? bilo je lepo dok je trajalo? sta si zaradio zaradio si. ako si kojim slucajem umro u medjuvremenu ko sljivi tvoje naslednike.

a da nije njega bilo jos uvek bi morali da dizemo bulju iz stolice i zapravo idemo do radnje. :d makar jos jedan dan, dok nekom drugom ne bi palo napamet.

naravno, ako vazi "malog", vazi i za "velikog". sto bi se on odrekao zarade samo zato sto vec ima para.

i pricamo o smesnom procentu. nek je 100 hiljaditi deo transakcije. zanemarljivo za prodavca, zanemarljivo za krajnjeg kupca, a bila bi vrlo lepa parica za onog ko se prvi setio. narednih x godina.

poenta je, naravno, da sve treba urediti i to tako da odgovara ovoj oblasti - da patent ne bude 30k € i da ne moze da ga uzme onaj koji nisto nije smislio ili nije prvi. a ne odma: fak ju, kakvi tabovi, to je 6 linija. pa ako je 6 linija nemoj da ih koristis, otvaraj nove prozore, pa nek ljudi klikcu po taskbar-u... ili smisli nesto svoje, niko ti ne brani.

Mislim da ce na kraji da se prenese analogija iz drugih oblasti kako je to reseno u drugim inzinjerskim disciplinama, recimo gradjevinarstvu.

Zna li neko?

Ono mu doje kao nekakva disciplina sa mnogo gotovih recepata gde birash shta ti treba, a arhitektura mu dodje kao neka umetnost gde se inventivnost = ideja placa skupo.

[QUOTE='Bahati [SiD]
da ne duzim puno, stavite se samo u kozu "malog" preduzimaca. upravo onog koga izgleda pokusavate da zastitite. kako ce on da zaradi, ako ne nekom genijalnom idejom. nema para za radnju, pa je resio da prodaje svoj proizvod preko neta. genijalno! al dodje "veliki" i kaze super, od sad cemo i mi ovako+reklama na tv-u+masa zaposlenih+nize su nam cene jer prodajemo tolko da mozemo da racunamo da je bulk.

i sta sa "malim"? bilo je lepo dok je trajalo? sta si zaradio zaradio si. ako si kojim slucajem umro u medjuvremenu ko sljivi tvoje naslednike.
[/QUOTE]

Kako sta je sa "malim"? Napisao si ovo kao da je "mali" automatski prekinuo prodaju ili finansijski propao zbog toga i stavio taj njegov prodavani proizvod u deseti plan. On i dalje prodaje svoj proizvod preko neta ili koji god drugi nacin pozeli. Ukoliko je dobar taj proizvod koji prodaje, "mali" ce imati svoje kupce. Je l' i ti kupujes stvari (preko neta ili u radnji) prema kvalitetu i ceni proizvoda ili prema tome ko se prvi setio?

Koji bi bio argument da ostali (bez obzira mali ili veliki) ne smeju da prodaju preko tog neta koji je javna mreza (cisto da ne ispadne da na pijaci sme da postavi tezgu samo onaj ko ju je prvi tamo izneo)?

Poslednja izmena:
VGagi je napisao(la):
3. Za patentno pravo nije vazno da li mozete da dokazete
da ste do neke ideje dosli pre ili nezavisno od nekog drugog.
Jedino je vazan datum podnosenja patentne prijave.
Drugim recima, M$ bi mogao da uzme delove koda Linux-ovog
kernela, patentira ga, i na osnovu toga dobije pravo da
zakonski goni svakog ko pravi bilo koji Linux distro koji
sadrzi taj kod.
Sta bi to znacilo za OpenSource zajednicu nije potrebno
ni komentarisati.

Ovo je samo djelimicno tacno. Postoji zalba i OS zajednica bi je glat dobila... Na kraju krajeva sda MS to moze vec bi odavno uradio :d

Sto se tice prava na patentiranje softvera (algoritma) i ja sam protiv. Sta sad ako je izmislio tabove treba da nas :smackbum: 30 godina (koliko traje patentno pravo u vecini zemalja za 'veliki' patent) tj. 15 godina za mali patent.

Na kraju krajeva, eto npr. algoritam/kod za rasterizaciju fontova by Adobe (koji se koristi u PS) nikad nije patentiran upravo da ne bi presao u javno dobro, isto i formula za Coca Cola-u (nije softver al ajde ;) ) pa im nista ne fali.. Naprotiv :p

ne znam... svakako je najveci problem napraviti razliku izmedju banalnog i banalizovanog. hocu reci, sve moze da se svede na "6 linija", a ponesto stvarno i jeste 6 linija... :)

za cene, procente i rokove je lako i jasno je da bi to sve moralo da se prilagodi ovoj oblasti.

koji je argument da onaj koji se prvi setio ne bude nagradjen? i to konkretno! ne "bice faca", "imace vremensku prednost", "zaradice i on nesto, nece crci ako ga neko iskopira"... nije li to uopste poenta patentiranja? neko se necega prvi setio i napravio. nije to nista sto samo vanzemaljac moze da razume, ima masa onih koji mogu to isto da naprave, ali civilizacija prepoznaje pravo onog prvog da pokusa da zaradi bez konkurencije koja bi mu maznula ideju ili to pravo proda.

pa nek je i 'shopping cart'. nece crci svi oni koji u biznisu koriste tu ideju od 0.1 centa nameta na svaku transakciju. nekoliko godina...

mada, sam sebi uskacem u usta time sto ogranicavam koliko bi neko trebalo da dobije za svoj patent...

kao sto rekoh na pocetku: ne znam... :)

znam samo da ako se setim necega sto svi koriste u komercijalne svrhe 'ocu da zivim ko bubreg u loju! :D

ovaj je mozda i interesantniji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Software_patent_debate

ima dobrih argumenata za "hipi" stranu, a ne vi woone sto ne znate da mi objasnite. srebrni... :d

ako je plan da se postojece patentno pravo primeni na software, onda je to definitivno gay.

al najjace je OVO
kazem ja lepo komunjare, sve se slazemo bili i ja, sto me ne usvoji?! :D

Hajde ja da kazem koju:

1. Imate dve vrste patenata -- granted i pending. Sta to zapravo znaci? Granted patent je patent koji je odobren, stavljen svima na javni uvid i moze se licencirati. Kada procitate negde "Patent Pending" to znaci da je podneta prijava i da je izum zasticen patentnim pravom ali vi njegove detalje ne mozete saznati niti ga licencirati, a ne smete napraviti nista slicno jer ce vas tuziti. Ta vrsta patenata je narocito opasna i zapravo ona sprecava napredak.

2. Ako se malo raspitate cucete da postoji nesto sto se zove patentna mafija. Desava se da vi podnesete zahtev za patentiranje i ako je nesto stvarno dobro u pitanju neko iz patentnog zavoda ce to prodati onome ko ponudi najvisu cifru, a vi cete moci da ga klatite i to za dzabe.

3. Pored svega toga, treba razgraniciti sta je izum. Tabovi na primer ne mogu biti sad odjednom neciji izum jer su vec odavno u upotrebi u vidu telefonskog imenika, kataloga, rolodeksa, kartoteka (jel neko pomenuo foldere?) itd.

4. Kriterijumi za priznavanje pronalazaka su losi. Kakve se sve gluposti patentiraju u Americi (na primer nedavno je covek patentirao antigravitacioni pogon!) to bre nije normalno. Zamislite da krenu tako sa softverom... na primer:

This patent describes a method for conserving bandwidth by providing edit box for user input on the same page rather than on a separate page. Said edit box is labeled "Quick Reply"... mislim no comment, a moguce je da se to po sadasnjim zakonima prihvati kao patent i to samo zato sto je method for conserving bandwidth pa se to smatra "tehnickim" izumom.

5. Jasno je da patenti stite prava onih koji imaju para da bi imali jos vise para. Oni koji nemaju para ne mogu ni da podnesu patentnu prijavu.

Meni licno je vec muka od ljudi koji zive od stare slave i sopstvene "intelektualne" svojine po principu zasto prodati istu pamet jednom kad moze bezbroj puta. Dok ima ovaca bice i sisanja.

Kao da ja ne bih voleo da patentiram jedan moj radni dan pa da se on dalje bez mene sam ponavlja, a meni da kaplje lova....

Pitanje patenata je veoma komplikovano i uvek sam se trudio da ga što više obradim u vreme dok sam pisao vesti na Bench-u. Mislim da bi vredelo da napišem i neki malo duži članak o tome, imalo bi puno toga da se kaže.
Nedavno je Research In Motion morao da isplati jednom parazitu od firme koja ne proizvodi ništa osim tužbi preko pola milijarde dolara zbog toga što je ova imala patent na ideju bežičnog prenosa elektronske pošte. Slični paraziti trenutno guše i preko 90 % drugih IT kompanija. Sećom, većina njih ima velike pravne timove koji sa manje-više uspeha uklanjaju veliki deo krvopija, ali to iziskuje velika sredstva koja bi umesto za trškove povlačenja po sudovima mogla da se daleko bolje ulože u istraživanje i razvoj, vodeći ka ukopnom napretku industrije i društva.

Stvari su posebno zeznute kada su softverski patenti u pitanju, baš zbog toga što je dozvoljeno patentirati ideje, a ne sam kod, kao što je Silver već rekao. Tako ti možeš da napišeš bilo kakav skript, a da ti onda dođe neka firma i kaže: "Vidiš dečko, iako si ti sam napisao ovaj program, od 10 do 20 linije pripadaju nama jer eksploatišu našu ideju, prema tome plati milion dolara ako hoćeš da svoj rad komercijalno nudiš."
Tu se i ponovo kroz celu priču provlači i Microsoft, stereotip prljave korporacije koja je spremna na svakakve niske udarce. Microsoft patentira preko 250 patenata DNEVNO! Kad tako nešto čuješ, sasvim ti je jasno da to Microsoft ne radi zbog toga da bi pokazao koliko je od dobra učinio za računarsku industriju (kao što tvrdi), već da bi jednog lepog dana kada se ukaže prilika za to pokušao da uništi čitavu softversku industriju. Čak su pokušali i da patentiraju jedinicu i nulu.
Zbog toga je od vitalnog značaja da zakoni o softverskim patentima ne budu usvojeni u evropskom parlamentu. Zakon je u prvi mah prošao proceduru pošto ni sami poslanici nisu bili u potpunosti svesni kakve sve posledice on može izazvati. Ričard Stolman i ekipa su tada brzo reagovali i požurili da javnosti objasne rizike, zbog čega je parlament glatko odbio da nastavi proceduru za usvajanje softverskih patenata. Po zakonu EU, možeš zaštititi softverski patent, ali nemaš ni jedno pravno sredstvo da sprečiš da ga drugi koriste kako požele.
Jako interesantna tema, može se o njoj puno pričati.

@Silverglider i get it ... tnx na objashnjenju ...

pazite, imam ja prijatelje koji sigurno imaju patent u rukama, samo shto je to bilo pre jedno 7-8god, a nisu mogli to da zashtite u nashoj zemlji, a nisu mogli da odu preko, a plus znam da je bilo neshto astronomsko puno para da se to zashtiti ... a posle je pitanje da li ce to da prodje na trzistu, tj da li ce neko da uzme da proizvodi to.
U principu svuda je ista prica, cak i u IT-u , lik koji sedi u svojoj sobi da napishe neshto nikada nece imati para da to patentira! tako da dolazimo do toga da samo velike kompanije profitiraju od toga, jer ce taj isti morati da se pojavi kod njih na vratima ne bi li uspeo da plasira to.

poz

offtopic:
I onaj lik iz Prokuplja sto izvozi burek u Nemacku "patentirao" recept za burek, tako da u buducnosti ako hocete da otvorite pekaru - morate racunati da ce burek da vas kosta jednog "patent pending" razvlacenja po sudovima :d

Inace da se vratim na temu topika - sama ideja o patentiranju u globalu naglasava sumornu buducnost i veeelika ogranicenja ne samo u IT sferi nego uopste.
Neverovatni svakodnevni rast novih patenata zaista tera ljude da stave prst na celo.
Razvojnim timovima ce zaista biti tesko da projektuju nova softverska resenja jer glavnu ulogu nece imati "pamet" nekog tima - nego samo finansijska sredstva koja su mu dostupna da plati najkvalitetnija (najskuplja) resenja.
Tek kad sam procitao temu pokusao sam malo ozbiljnije da zamislim kako ce sve da izgleda za 30-tak godina. Brrrrrr .... pomisao nikako nije prijatna.

P.S.
Samo napred Zarko, jos nije kasno da patentiras onu tvoju tastaturu :d

zato mene i nerviraju te hipi akcije... stavljeno je u prvi plan da neko nesto hoce da patentira, zamislite nece da nam pokloni svoju ideju.

a problem je sustinski drugaciji jer lezi u samom mehanizmu patentiranja koji favorizuje imucne. da je to malo bolje objasnjeno verovatno bi otpor bio veci, ovako stvarno deluje kao neokomunizam...

Nazad
Vrh Dno