Šta je novo?

Stari računar - zakucava mikrotik

Chupo

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2007
Poruke
2,872
Poena
380
Već sam pominjao ovde da imam neki stari komp na kome ne radi port za tastaturu. E sad, za divno čudo mašina butuje i bez tastature, pa sam na nju ubo flash disk od 1GB na kome je mikrotik. Ima dva PCI slota na koje sam doveo 3.3V od naponske za CPU za dve PCI kartice za WiFi, takođe ima i LAN kartu u ISA slotu. Reč je o brend mašini koju je pravio AT&T(?), i koja je baš mala i tanka, tako da mi se odlično uklapa tamo gde treba da stoji.

E sad da opišem problem, mašina je originalno došla sa CPU-om na 66MHz što nije bilo dovoljno kada se pokrene neki jači download, i protok bi padao. Vidim da podržava do 133MHz, i nađem takav CPU, promenim džampere, mašina upali bez problema, podigne mikrotik i download ide super bez štucanja. E tu je nastao problem, posle nekih sat vremena (nekad 45min, nekad sat i 15 min, nema pravila) mašina "zakuca". Pokušao sam da menjam RAM, da stavim običan hard umesto fleš diska, da čak downclockujem CPU na 100MHz, ali opet ništa. Šta može da izazvia zakucavanje? Čudno je što se mašina može "ping"-ovati ali nemože joj se pristupiti, niti se može ići na interent.

HW je:
133MHz Socket 7 pentium P54C
32MB DRAM (ona memorija od pre SD-RAM-a)
1GB Flash disk
Triton I čipset
Integrisana S3 grafika na ploči (odvojen čip)

Svaka pomoć je dobrodošla, hvala unapred. :)
 
možda su se isušili elektroliti, a procesor je duplo brži, pa je moguće da vuče više struje, nego što je ploča u stanju da isporuči...?

nije mi jasno ovo "može se pingovati, ali ne može se pristupiti", jel to kad "zakuca" ili je to standardna boljka?
 
1. Koje wireless kartice koristis?
2. Sva je vjerovatnoca da PCI slotovi imaju problema sa voltazom! Nije mi jasno zasto si dovodio voltazu kad je na toj ploci koliko znam PCi 2.0 ?
3. Sve zavisi kolika ti je mreza jer mikrotik na ovoj konfiguraciji ne moze da radi dobro ako imas preko 20 tak korisnika.
4. Da nisi pojacavao snagu zracenja wireless kartica?
U principu najbolje da mi na pp posaljes pristupne podatke pa da pogledam, naravno dok masina radi, ovako samo mogu nagadjati.
 
Poslednja izmena:
Nastavak situacije, stavio sam pentium MMX na 233MHz i uspeo da ga nateram da radi na 150 (to je max za ploču) i za sada to radi bez problema, protok je dobar, mašina radi stabilno. Izgleda da je samuraj ipak bio u pravu, čim sam stavio CPU koji manje troši, mašina je proradila. Čudno je što sam dok je stari procesor bio tu stavio poveći hladnjak na mosfet od naponske za CPU i nije pomoglo. Sad me muči druga stvar, koliko je zdravo da 2.8V CPU šljaka na 3.3V? Ima li neki problem sa degradacijom kao za 45nm recimo?

@majsta

Obe kartice su AR5212 TP-Link. Jedna je AP, jedna je Client i kači se na ostatak mreže. Mašini se spolja nemože pristupiti nikako, jedino unutar mreže.

Napon sam morao da dovodim od naponske za procesor, jer napajanje ne daje 3.3V (AT, ne ATX), pa ploča nema odakle da povuče taj napon. Snagu AP kartice sam stavio na 30db jer joj je oslabio radio, pa je ostali uređaji slabije havtaju. Takođe na toj mašini je sad 5 korisnika, uskoro će biti 7.
 
Karticu si vjerovatno spalio, a ako nisi ubrzo ces. TP link ce se u Mikrotiku pojavljivati i mislices da radi, a u stvari si ga spalio. Pogledaj na kartici na izlazu ima mali otpornik i kondenzator u smd tehnologiji pa ga promijeni, takodje u mkt pogledaj sta ti dalje bolje rezultate Antena A ili Antena B. Nije pametno pojacavati signal kartice, a i ne dobija se nista. Ako su ti korisnici dalje povecanjem snage kartice dobijes da oni vide tvoj signal, a nemaju cim da ga vrate tako da dodjes na isto. Poradi na antenama. Ako linkas 2 Mkt-a bolje ti je da koristis medjuvrekvencije. Sto se tice AT/ATX napajanja uglavnom sve ploce koje imaju PCI 2.0 rade sa TP linkom dakle skoro sve poslije 486 racunara. Ono sto je problematicno da TP link sa Mkt nikad nije dobro radio sa firmiranim racunarima, jer oni imaju drugacija i napajanja i razne adaptere za PCI slot koji su ili na ploci ili se dodaju naknadno tako da je pametnije da se to izbjegava.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno