Šta je novo?

Starfield

RT u igrama ne znaci losiji FPS jer ga, koliko znam, u svakoj igri mozes ugasiti.

Sto se tice DLSS-a. Fantazija je DLSS 3. Starije verzije gasim kad bi bez njega imao 50FPS. Jednostavno je mutna slika. TAA je najvece zlo gaminga. Moze valjati samo za 4K 27" ekranima.

Ali mislim da kolega kaze RIP jer developeri DLSS koriste kao izgovor. Kada je igra neoptimizirana, onda se sluze: ma ima DLSS. A pricamo o Bethesda igri tako da.. manjak DLSS-a ce biti cupavo.

nije gimmick, ja ne vidim razliku izmedju dlss off i dlss quality, osim sto imam veci fps (u onome sto igram)
Kako smo dosli do toga da u 2023. igramo igru koja se renderuje u 800*600 pa upscale-uje na 4k...i ti onda imas veci fps umesto da igras native render u 4k bez upscale-a?

ne scaleuje 800*600 u 4k

dlss quality je 1.5x

Kako smo dosli do toga da u 2023. igramo igru koja se renderuje u 800*600 pa upscale-uje na 4k...i ti onda imas veci fps umesto da igras native render u 4k bez upscale-a?
Ne funkcionise tako DLSS. Radi downscale mozda 20%. Ako i tako. I onda AI tehnikom popunjava "rupe". DLSS je zapravo napredni AA.

Na kraju krajeva, igraj ti na 4K ako imas masinu. Ali 4K sa DLSS-o m ne radi downscale ni na 1440p. Kakav 600p. Nije chatGPS + bing.

Tako sto je neko napravio izrazito pametno resenje koje moze tako da renderuje interno, a da rezultat bude takav da ne vidis razliku, a u nekim segmentima moze da bude cak i bolje od native varijante. Nek je i malo gore sve ukupno, a nije, fantasticno resenje je u pitanju, bar DLSS.

Deep learning super sampling (DLSS) is a family of real-time deep learning image enhancement and upscaling technologies developed by Nvidia that are exclusive to its RTX line of graphics cards, and available in a number of video games. The goal of these technologies is to allow the majority of the graphics pipeline to run at a lower resolution for increased performance, and then infer a higher resolution image from this that approximates the same level of detail as if the image had been rendered at this higher resolution. This allows for higher graphical settings and/or frame rates for a given output resolution, depending on user preference.

A ko bas hoce da cita evo:

Tako sto je neko napravio izrazito pametno resenje koje moze tako da renderuje interno, a da rezultat bude takav da ne vidis razliku, a u nekim segmentima moze da bude cak i bolje od native varijante. Nek je i malo gore sve ukupno, a nije, fantasticno resenje je u pitanju, bar DLSS.
To me podeća na sistem kod televizora gde se interpoliraju sličice...pa se dobije soup opera efekat i ovde kada upalim DLSS slika je bar meni nekako neprirodna...ali dobro to može da bude subjektivno...ono što je objektivno je ta da se mnogo povećava latencija...što je opet deal breaker za mnoge. Što se mene tiče za single player igre to je ok ali za online igre je totalno neprihvatljivo. Tako da ima ova tehnologija još mnogo da se razvija d bi bila ok.

Ne mora uz DLSS obavezno da ide frame generation, može i bez toga. A i taj latency koji pominješ nije ni blizu onoga što se dešava kod televizora.

Da li Starfield sadrži mikrotransakcije? Ako sadrži, u kojoj formi?

Nije poenta da li valja ili ne valja nego sto mnogi pridaju nekoj fukciji previse paznje. DLSS je idalje gimik koji vestacki podize fps u igrama kao FSR, nije to nista revulucionarno i nesto bez cega danasnja industrija ne moze. Sutra da ukinu to u igrama svi bi negodovali ali bi nastavili idalje da igraju igre niko ne bi odustao od igranja igara samo zato sto nema dlss i fg ili fsr.

Zato mi je smesno kako pojedinci kukaju kao da imaju racunare od 500 evra pa nece moci da igraju nego imaju racunare od po 3-4 hiljade eura i kukaju kako nema dlss.
Ja ne pamtim da su ikada top, hi end, graficke kartice kuburile ili nisu bile u stanju da izguraju sve igre u najvecoj rezoluciji i na max detaljima, mislim na igre koje su u njihovo dato vrijeme bile mjerila kvaliteta grafickog prikaza. Jedino sto se mogu sjetiti da je to bio Crysis. To je igra koju ni jedna kartica iz te generacije, a bogami i par sledecih generacija, nije mogla da izgura u full hd rezoluciji i na max detaljima, konstantno u 60fps. Pa opet ta graficka bi u danasnjoj vrijednosti kostala oko 1000e, tada su takve kartice kostale oko 800e.
Danas imamo situaciju da takve hi-end graficke kostaju oko 3000e i nijedna od njih nije u stanju ni priblizno da izgura 60fps u nativnoj 4k rez,i na maks detaljima, naravno bez DLSS ****** i gluposti, u vecini igrada koje koriste RT. Cyberpunk 4090 gura na nekih 30ak fps maks bez DLSSa. Totalno bizarna i suluda situacija, plus sto te igre ne izgledaju sad nesto spektakularno ludacki ili next gen kao sto je Crysis onda izgledao.
I onda u 2023. godini vidim ove nesretne karaktere u Starfieldu, sa keramickim/staklenim ocima, sramno za art direkciju i character artiste - kao da su zaposlili one mucenike iz Biowarea sto su radili na Andromedi.
Gledam i ovo napucavanje, imam osecaj da sve laguje odziv kontrola od kad pritisnes taster pa dok ispali metak iz puske treba da prodje "sto godina", ono mora ta neka nepotrebna animacija da se prikaze pa to je, da se animator ne bi naljutio kako mu izbacuju animacije. :D Nikakve zustrine i ostrine u pokretima nema, i dalje su to one njihove dosadno spore animacije, sta ces navikli ljudi da animiraju maceve i sekire. Da im nije bilo iD softwarea napucavanje bi bilo jos veci krs, ovako je OK, moze da prodje. :)

Al sam se iskenjao. :)

Zaboravlja se da je problem Crysisa bio CPU a ne toliko GPU prirode, cak do pre par godina su postojale situacije da ni najjaci CPUs nisu mogli da zadrze 60fps u odredjenim sekcijama.
A taj wow efekat izmedju nekada Crysisa i danasnjih RT budzevina je taj sto su igre dizajniraje sa ogromnom kolicinom detalja, interakcije sa svetom (fizika) i sve je gurano napred u paketu, dok je sada samo RT osvetljenje gurnuto u prvi plan i nista vise. U gomili naslova da nema onih off vs on poredjenja vecina igraca ne bi znala ni u sta gleda, mora da im se kaze sta je bolje.

Witcher 3?
Čini mi se da su ga tek 2 generacije posle vozile kako treba na ultra settings

@Gdin_M E da, u pravu si, bila je ta neka fora sa procesorima. Ali dobro, sustina je da su danas i procesori napredovali, da su milion puta jaci u odnosu na one iz 2007/08, isto tako graficke - jebeno preko 20GB vrama je sad normalno. Sve to na papiru djeluje totalno ludilo, kao spejs satl da je, jedva staje u kuciste, nova generacija napajanja se pravi samo za te nove generacije kartica... A igre ne izgledaju nista spektakularno bolje od Krize, sto kazes guraju ove refleksije i poneko naprednije sencenje i to je to. FIzike bez i drugih inovacija. Gledam samo Red Dead 2, bez RT ******, izgleda vrhunski, sa sve onim vrhunskim animacijama i fizikom, Ai koji briljira kada su u pitanju NPC i crowd sistem i to sve u ogromnom open worldu.
Witcher 3?
Čini mi se da su ga tek 2 generacije posle vozile kako treba na ultra settings
Nije, on je bio "laganica" za hi-end graficke. Moja 970gtx je gurala full hd na high detaljima skoro konstantno na 60fps. OK, ne znam bas za 4k, ali 4k nije bio toliko rasprostranjen i maltene standard kao danas.

edit:
Imam osecaj da smo tek sa 3000 generacijom grafickih dosli do situacije kada mozemo da igramo konstantno u 60fps, maks detalji i 4k rez, ali onda su sve to ukenjali RT i Lumen gluposti (mislim nisu gluposti ali njihova implementacija jeste).

Poslednja izmena:
Kupljeno, deluje da ce biti ok, videcemo...

Opet pisete nebuloze.
Gomila starijih igara se nije mogla tjerati na maks, a o 60 fps da ne govorimo. Morrowind, Far Cry, Oblivion, Gothic 3, Stalker, naravno Crysis, plus razni lose optimizirani portovi, itd. I to jos na jako niskim rezolucijama.
Danas igre rade daleko najbolje, prije svega zbog toga jer su primarno prilagodjene za konzola hardver, dok PC hardver ide naravno naprijed.
Btw, Crysis nije prilagodjen visejezgrenim procesorima jer ih u to vrijeme nije bilo.
Kako vi brzo zaboravljate.

Neki od primera hrane koja će biti u igri, sok od narandže opasniji od buba :) slike sa zvaničnog Starfield twittera.

F0Ht634WcAEg0wf.jpeg
F0Ht9PYXgAEZwRV.jpeg
F0Ht-q4WcAUpNT0.jpeg
F0HuAFFWAAET5eA.jpeg

Razmišljam se da je kupim, najviše zbog nenormalne nostalgije za 2006.godinom i uživanjem u oblivionu i es univerzumu, na kanti od kompjutera i bez interneta, bez opterećivanja glupostima poput ovih danas, koliko frejmova, koja rezolucija, kakve performanse, već samo čisto igranje dok u pozadini na winampu piči plejlista. Ne znam kako bi mi danas legla single player igra, jer mi jedno 10ak godina nijedna nije držala pažnju duže od dan, dva, ubiše mi ljubav prema igrama glupe multiplayer igre : )

Biće na GamePass-u svejedno pa možeš lako probati.

^^
Jedan od najvećih Series S hejtera koji smatra da će ta konzola zapravo ograničiti izvedbu next gen igara. Koliko mu je samo očajna recenzija. Mislim da čak i nije dobio primerak kada je recenzirao (to je sam potvrdio) već je sve temeljio na rekla - kazala.
Jedva čekam da vidim koliko će se Starfield razlikovati na X i S. Ja mislim minimalno, ponovo kažem osim rezolucije.

Ja sam se sinoć apgrejdovao sa S na X, možda zadržim i S dok ne izadje Starfield pa uradim direktno poredjenje.

Btw sve kutije iz poslednje ture od Madjara imaju Starfield dizajn na zadnjoj strani : )

Screenshot 2023-07-23 at 2.35.08 PM.png

Screenshot 2023-07-23 at 2.34.35 PM.png

^^
Jedan od najvećih Series S hejtera koji smatra da će ta konzola zapravo ograničiti izvedbu next gen igara. Koliko mu je samo očajna recenzija. Mislim da čak i nije dobio primerak kada je recenzirao (to je sam potvrdio) već je sve temeljio na rekla - kazala.
Jedva čekam da vidim koliko će se Starfield razlikovati na X i S. Ja mislim minimalno, ponovo kažem osim rezolucije.
I ta radnja koju promoviše, više se isplati da kupiš gpu posebno na drugom mestu i da kupiš igru na steamu nego kod njih taj kombo. Ali svakako se najviše isplati game pass 1$ probni mesec :D

I ta radnja koju promoviše, više se isplati da kupiš gpu posebno na drugom mestu i da kupiš igru na steamu nego kod njih taj kombo. Ali svakako se najviše isplati game pass 1$ probni mesec :D
Ako misliš na DS computers to i nije klasična radnja. Oni su prevenstveno uvoznik i bave se veleprodajom i istu tu opremu možeš da kupiš u drugim prodavnicama po dosta nižoj ceni od te na njihovom sajtu, a da i dalje bude njihov uvoz (tako sam ja pre koji dan pazario Sapphire RX 6600 u sasvim drugoj prodavnici i dobio sam kod i prošao sam identičnu proceduru kao i on na ovom videu i isto mi sad na AMD rewards piše da će me obavestiti kad bude dostupan ključ).

Ako misliš na DS computers to i nije klasična radnja. Oni su prevenstveno uvoznik i bave se veleprodajom i istu tu opremu možeš da kupiš u drugim prodavnicama po dosta nižoj ceni od te na njihovom sajtu, a da i dalje bude njihov uvoz (tako sam ja pre koji dan pazario Sapphire RX 6600 u sasvim drugoj prodavnici i dobio sam kod i prošao sam identičnu proceduru kao i on na ovom videu i isto mi sad na AMD rewards piše da će me obavestiti kad bude dostupan ključ).
U kojoj, tj nije bitno kojoj, samo da je asrock ili sapphire?

Pa to je najbolje da pitaš pre nego kupiš (stvarno ne znam da li još neko uvozi Sapphire i Asrock osim DS-a). Većina manjih prodavnica će ti odmah odgovoriti, a u većim prodavci ne verujem da znaju odakle dobijaju robu, mada može da se pročita deklaracija uvoznika na kutiji ako imaju na stanju. A AMD rewards kod dobija maloprodaja posle par dana i prosledi ti na mail, pa pitanje da li bi to funkcionisalo u velikim sistemima/prodavnicama.

Vrh Dno