Šta je novo?

stare fensi skracenice..

ma najjaca si imena chipova u C64
SID - Sound Interface Device
VIC II - Video Interface Controller II (Prvi je bo u VIC20)
jednostavno i direktno

3dfx je najvise prso iz 3 razloga

1. uspavali su se, imali su apsolutni monopol i nisu bili spremni na konkurenciju
2. kupili su STB i hteli da budu jos veci monopolisti, nvidia je stekla gomilu partnera koji su se okrenuli njoj kada kada je 3dfx krenuo sam da pravi kartice, velika greska cela armija proizvodjaca je pumpala marketing oko TNT2 i GeForce kartica...
3. zakasnili su sa sledece 3 kljucne tehnologije, podrska za texture vece od 256x256, za 32 bit paletu i za T&L (nikad je nisu ni napravili)

Ni jedna kartica koju sam imao do sad me nije obradovala kao voodoo I. Jednostavno osecaj je bio kao da si skocio u buducnost.. Nema vise kockica na teksturama , sve ide glatko i lepo i uzivas. Znam samo koliko puta smo se odusevljavali dok smo gledalu uvodnu animaciju za unreal I i unreal tournament.... to vise nece da se ponovi.. sad je sve isto samo brze i sa vise detalja i to je to...
jel se seca neko himem i emm386 i dos4gw

a Hercules , za monohromatski graficki adapter

Sega Mega Drive je po meni ime koje ce se pamtiti, prve dve reci se odlicno rimuju, a treca i ne bas, ali u svakom slucaju deluje mocno.

EEee a jel se seća neko Matrox-a :D moja prva grafička je bila Matrox Mystique 220 4mb ! ! ! :D Nije imao punu 3d akceleraciju pa je neka stara StarWars igra brljavila...tek kad sam prešao na Rivu TNT proradila je u punom sjaju... Ali je Matrox bio kick-ass za kvalitet 2d slike!
Tad beše i vreme Intela 740 16mb :D eeee...

Poslednja izmena:
Matrox Mystique - tzv. Matrox mistejk :D

Jesu Matroxi imali neprevazidjenu sliku u 2D, ali ih je i u tome prešišala Vudu trojka.

inteli i740 nikada nisu imali 16mb, nekoliko prvih modela sa 4mb i svi ostali sa 8mb, voodoo 3 nije imao lepsu sliku od matroxa (niko nikada nije imao lepsu sliku od matroxa), voodoo je proizvodjen u pogonima stb-a, slika jeste bila kvalitetna ali kada se ode na 1280 i 1600 tu voodoo nema vise sta da trazi (stb fabrike su bile u meksiku) bilo je kartica sa mga cipovima koje su proizvodili drugi proizvodjaci i te kartice su imale slabiji kvalitet komponenti od originala ali jedno je sigurno i u tome se slagao citav kompjuterski svet kada je matrox original i kada je iz matroxovih pogona iz toronta nepostoji kvalitetniji generator analogne pc slike!

Dve malo nezgodno izabrane skracenice - PMS i STD. Prva je za 3M podlogu za misa a druga je trebalo da bude Atari ST sa ugradjenim modulatorom za TV ali su na vreme odustali i uzeli oznaku STM.

Naravno, i nažalost :( Samo sam hteo da kažem da buđava Riva TNT nije saranila 3dfx :wall:

nije saranila al je pochela da ga glocka :) mic po mic i cao :)

evo jednog oldskul iman Trident Microsystems :) i na ravno S3 trio 3d i Virge :d a kao kul ime je bio Savage, steta sto mu perfomanse nisu ni blizu tako kul

Poslednja izmena:
nije saranila al je pochela da ga glocka :) mic po mic i cao :)

evo jednog oldskul iman Trident Microsystems :) i na ravno S3 trio 3d i Virge :d a kao kul ime je bio Savage, steta sto mu perfomanse nisu ni blizu tako kul

Eno jos mi stoji u kutiji... Ni da je poklanjam ne bi je niko uzeo...
Nego, ta kartica je AGP, ali ona prva serija AGP-a, posle koje su napravili neke izmene slota... O cemu se tu radilo?

Number Nine - nekad pojam za grafičke karte, pa su onda za njim išli ATI i Matrox.

He he. Setio sam se Vodoo Rush. To je bio prvi promasaj 3Dfx-a. Bas su mu dali pravo ime. Kada se nesto radi na brzinu onda to ispadne kao Vodoo Rush :D

Pomenuo bih i amd stare oznake procesora:
AM5x86, AM486DX, AM486DX2. Inace ja sam imao (davno bese pa nisam siguran) Am5x86-P75 koji je crkao 1999.

Poslednja izmena:
pazi sta sam ja imao intel overdrive pentium 66 mhz na opti 486 ploci, programi ga vide kao 486 dx2/66 ali on razbija 486 dx4/100, bas retko parce hardvera...

Savage :d bio u rangu v2 kojeg sam ranije posedovao ali upgrade je usledio v2 pci a savage agp kartica... voodoo vrati se :(

Imao sam,a mozda i dalje imam [email protected]o @200mhz al je brljavio zvuk(pci@50mhz).U dxdiag pisalo :authentic amd pentium2 processor".Uradio sam screenshot al ga ne mogu naci.
TOS=Tramiel operating system (Atari ST/TT operating system)
Jack Tramiel =Atari Chairman

@joc

TOS=Tramiel operating system (Atari ST/TT operating system)

ovo je urbana legenda ;)

TOS=The Operating System

imas blog jednog od Atari software inzinjera koji su radili na portovanju Digital Research CP/M na Atari: http://www.dadhacker.com/blog/?p=995

...za blog? :d

Za blog ne, ali zato znam da sladoled nema kosti.

ma TOS = Tape Operating System :p
stara *******cija amigista

Sto se tice grafickih sedam se kada je Trident 7900 bio bargain bin, Tseng ET4000 bio zlatna sredina a S3 V64+ bio veliki bata.
I kako se niko ne seca Renditiona i Verite grafickih. steta sto njihov RRendition engine nije zaziveo jer su graficke bile majka kvaliteta 3D prikaza iako su bile relativno spore :(

Poslednja izmena:
A jel se seca neko Trident S3Trio 64V+, bem ti ko joj smisli naziv :D Inace ono 64 je znacilo citavih 64 kB memorije :d USRobotics mi je bio najjace ime za proizvodjaca modema, steta sto firma nije izdrzala, pravili su vrh modeme. Imao sam modem na 33.6kbs koji sam platio 240 maraka, ako se dobro secam, i to je bilo 94. godine i tada je to bio najbrzi modem na trzistu :D U to vreme je bio i Supra Diamond Max modem na 33.6, koji je bio nesto jeftiniji ali nije imao hardversku kontrolu MNP5 protokola, sta god znacila ta oznaka (u praksi je znacilo hardverski flow control). Ako se ne varam Supra je pravila cak i graficke kartice.

Vrh Dno