Šta je novo?

stare fensi skracenice..

PCMCIA
FC-PGA

i nisu bas stare toliko, al' pokusajte ovo da izgovorite 3 puta za redom :D

PCMCIA - pica-mica :D :d
(krenilo iz *******cije sad mi prešlo u naviku, par puta sam se izletio u 'ozbiljnim' situacijama :D )

registered user: A jel se seca neko Trident S3Trio 64V+, bem ti ko joj smisli naziv Inace ono 64 je znacilo citavih 64 kB memorije ,

kakav trident s3 trio 64v+???????? trident je nesto sasvim drugo, s3 je proizvodjac a 64 je 64 bitni video procesor???? dolazile su sa 1mb, prosirivo na dva cini mi se, neznam dali je bilo modela koji su mogli da idu do 4mb,...... o cemu ti covece pricas??????

spea je pravila graficke kartice, za supru sumnjam, inace to je profesionalni ogranak diamond-a, mozda i najboljeg vendora tog vremena, matrox neracunam jer su oni pravili i procesore...

registered user: A jel se seca neko Trident S3Trio 64V+, bem ti ko joj smisli naziv Inace ono 64 je znacilo citavih 64 kB memorije ,

kakav trident s3 trio 64v+???????? trident je nesto sasvim drugo, s3 je proizvodjac a 64 je 64 bitni video procesor???? dolazile su sa 1mb, prosirivo na dva cini mi se, neznam dali je bilo modela koji su mogli da idu do 4mb,...... o cemu ti covece pricas??????

Baš tako. Čak je postojala kasnije i AGP varijanta.
http://en.wikipedia.org/wiki/S3_Trio

...biće da onaj "švabo što sklanja stvari po kući" radi svoje. :d

Hahaha, sad sam se setio, ja sam spojio Trident 9000 karticu koju sam imao na 386ici, i S3Trio koju sam imao na pentiumu posle 386ice :) Sta si me ti napao gorstace kao da sam izrekao neku jeres :D Ionako sam pisao to iz glave, povukla me nostalgija :( Inace S3 jeste imala 1MB memorije, koji je mogao da se prosiri sa jos jednim megabajtom.
E evo jos nekih starih imena: Voodoo Banshee, S3 ViRGE gX2, Savage 3D, Cirrus Logic...
Najsmesniji mi je bio razvoj AGP-a, gde je svaki proizvodjac izmisljao toplu vodu:
AGI - ASRock Graphics Interface
AGX - EpoX Advanced Graphics eXtended
XGP - Biostar Xtreme Graphics Port
AGR - Advanced Graphics Riser

A jel se seca neko Cyrix proizvodjaca procesora? :D

spea je pravila graficke kartice, za supru sumnjam, inace to je profesionalni ogranak diamond-a, mozda i najboljeg vendora tog vremena, matrox neracunam jer su oni pravili i procesore...

Supra je osamdesetih pravila dodatke za Amigu (memorije, kontroleri). Imam jedno njihovo mem proširenje u A500 :)
Početkom devedesetih prebacili su se na PC/mac periferije (uglavnom komunikacioni uređaji - modemi), potom ih je preuzeo Diamond.

ma nisam te napao ali si izrekao postovanja vrednu gomilu gluposti na malom prostoru! : )

AGI - ASRock Graphics Interface
AGX - EpoX Advanced Graphics eXtended
XGP - Biostar Xtreme Graphics Port
AGR - Advanced Graphics Riser

ni ovo mi bas nije jasno, agp je agp i tu nije bilo kompromisa, pa pola tih proizvodjaca nije ni pravilo ploce kad je agp bio u povoju?????

neko je bio na wikipediji..... : )

Nesto nemam vremena da cackam po wiki al mi se cini da su to nabudzeni agp-ovi tipa agp na nf4 ili slican cipset.Negde sam procitao da se tu radilo o "spajanju" 2 pci slota u 1agp.Bilo bi interesantno za nas u retro rubrici da se pokusa nabudziti takav "agp" na 486.Ako ni zbog cega drugog onda bar zbog"Monty Python's Complete Waste of Time"

da li je moguce da nadogradim memoriju koju imam na Matrox kartici nekako
Npr. ako nabavim jos neku takvu karticu?

@dusxan :sa konfekcijskim kartcama toga vremena je bilo moguce nadogradjivati memoriju jer su imale mesto za dodatnu memoriju, ali jedan uslov je morao biti beskompromisno ispostovan: memorije su morale biti iste brzine (ns), neznam kako stoji sa matroxom ali tesko ces skinuti memoriju sa neke postojece kartice jer su kvalitetno fabricki zalemljenje..

@dusxan kakav matrox imas, sta je ostatak konfiguracije?

Natrag na akronime:

DRNČ - deterdžentni rastrovor namenjen čišćenju
DOF - dežurni oficir
SDO - suvi dnevni obrok
PGSM - Pasulj gust sa svinjskim mesom
PHS - Pasulj sa hamburškom slaninom (omiljen)
BOV - borbeno oklopno vozilo
PKS - pomoćnik komandira straže
RUP - radio uređaj prenosni

Natrag na akronime:

DOF - dežurni oficir
SDO - suvi dnevni obrok
PGSM - Pasulj gust sa svinjskim mesom
PHS - Pasulj sa hamburškom slaninom (omiljen)
BOV - borbeno oklopno vozilo
PKS - pomoćnik komandira straže
RUP - radio uređaj prenosni
Kakve ovo ima veze sa računarima, leba ti:trust:

Nema veze ali je retro!

Što jes jes!

Nema veze ali je retro!

U pravu si, ko nije iskusio DRNČ i SDO ne zna šta je život. Mlađi naraštaji će zauvek ostati uskraćeni za ovo.
Uh, šta bi dao da opet mogu pa podhebavam PKS preko RUP :d

Poslednja izmena:
Natrag na akronime:

...

DRNČ - Deterdžent za Rastvaranje Naslaga Čađi

KKM - Kupus Kiseli sa Mesom
HAD - Haubički Artiljerijski Divizion
MAD - Mešoviti Artiljerijski Divizion
i moja omiljena jedinica:
MPOAD - Mešoviti Protiv Oklopni Artiljerijski Divizion

Edit: dodata artiljerija

Poslednja izmena:
A i ime Cyrix je bas bilo onako sAjber, sa sve 6x86 procesorima... :)
i VeLikoBre slotovi na matorim plocama...

ljudi odosmo offtopic sa tim vojnim skracenicama, inace meni jedno od mocnijih imena za graficke karte je bilo stb velocity,

mene je cyrix (imao sam doticnog) asociralo na mortal kombat 3... mmmmmmmmm mortal kombat 3.....

Znam, zato sam (a i zbog cene) pazario i ja svog, i nikad ga necu prezaliti :(

off - jel zna neko koji su bili poslednji Cyrix-i i na koliko su peglali?

cini mi se na 333mhz cyrix m2, ma ja uopste nezalim za njim, nesto najgore sto moze da se ima, nije nizasta sem za starcraft i diablo, bilo sta viseg profila a da je 3d je radilo kud i kamo losije nego na intelu...

Da, po netu kazu da je to taj, ali koliko se ja secam bila je neka MIII verzija koja je bila imenovana PR-500, fabricki naklokana, i to bas pred totalno pucanje Cyrix-a...
Inace, ja sam bas voleo moj PR-266+, radio je bolje od drugovog Intela P166 Pro, kojeg je on tada platio skoro duplo vise...
A da je neznatno kasnije ostavljen u prasini od Intela i AMD-a, to stoji svakako...

e te procesore nisu pravili ibm i cyrix nego via koja je preuzela fransizu na sebe, to su potomci via epia procesora ako se nevaram da se tako zovu..

A i ime Cyrix je bas bilo onako sAjber, sa sve 6x86 procesorima... :)
i VeLikoBre slotovi na matorim plocama...

a chemu sluzhi taj VLB? Ja na ovoj plochi imam ili ta dva VLB ili mozda ISA, moze li mi ko razjasniti. Ploca je Intel Bx ili Mx, nisam siguran a na njoj je P3 procesor (Ovo je odgovor i za Highlandera - Ovde je u AGP uboden Matrox G200 Millenium)

vesa local bus e to su slotovi slicni pci-u u njih bodes graficke, kontrolere itd

@dusxan - to su isa slotovi, nema vlb slotova na plocama posle 486 i prvih pentium ploca, pa pre pci-a modemi, mrezne karte, zvucne karte, disk kontroleri, multi i/o kartice, sve je to bilo mahom isa, a jos pre njih i vlba i pci-a i graficke su bile isa ali je standard ipak bio previse spor kada su kompovi poceli intenzivnije da se koriste za grafiku preslo se na vlb pa na pci, inace postojao je i eisa (extended industry standard architecture) standard ali on nikada nije masovno zaziveo..

Vrh Dno