Šta je novo?

stare fensi skracenice..

dusxan

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poena
330
Mnogo pre ferrari laptopa :p marketinshki strucnjaci su se dovijali na razne nachine
kako da potencijalnim kupcima uvale kompjutersku robu . Pa je bilo lepse reci da je disketa high-density ili double-density nego koliko joj je kapacitet heh

Sad me bash zanima chega tu sve ima , nazivi i akronimi sta znace, koji su trebali da
docharaju moc uredjaja koji su za 5 godina postajali zastareli.

Meni smeshno zvuchi danas ovo sto pomenuh u drugom threadu XT , AT (extended advanced technolgy) , a setih se jos MMX (valjda Multi media extension?)
i zvucni naziv revolucinarne zvucne kartice Sound Blaster 16 Pro ! Kako je samo smeshno to "pro"

Pa ajd pokusajte se malo setiti chega je tu sve bilo, bas me zanima.
Razocarao sam se kad sam video da skracenice SX i DX nisu bile u tom fazonu

ZX su Sinkleru upravo preporučili marketinški stručnjaci kao dva najmanje zastupljena slova u engleskom jeziku, koja odmah skreću pažnju.

Izgleda da nisu znali sta ce XXX da predstavlja na netu u buducnosti :)

Ati je imao bas siroku paletu bombasticnih imena, kao sto su razne kombinacije Ultra, Pro, Rage, Fury, Turbo, Max, XPert, pa smo na kraju dobijali:

ATI Rage, ATI Rage Pro, ATI Rage Pro Ultra, ATI Rage Pro Turbo, ATI Rage Fury Maxx, ATI XPert 2000 Pro :D i vrlo verovatno jos ko zna koje modele...

Poslednja izmena:
Amstrad CPC 464, na primer. CPC znači "color personal computer".

I naravno, po meni ubedljivo najbolji naziv za grafičku: Voodoo. Za neupućene, to su kartice od 3dfx, koja je isto odlična skraćnica, zvuči moćno, 55 puta bolje od nevidija :p:-devil-::d

Poslednja izmena:
zaboravio si ED diskete od 2.88MB (nemam pojma sta je znacilo ED, valjda Extended :D :D)

Amstrad CPC 464, na primer. CPC znači "color personal computer".

I naravno, po meni ubedljivo najbolji naziv za grafičku: Voodoo. Za neupućene, to su kartice od 3dfx, koja je isto odlična skraćnica, zvuči moćno, 55 puta bolje od nevidija :p:-devil-::d

i po meni Voodoo/3dfx ubedljivo najbolje ime/skracenica, kao i logo, ali onaj stari zeleni, koji se pojavljivao kada se igra ucitava.
a onda se pojavila i grupa trick-fx :vomit::vomit::vomit: .

Poslednja izmena:
Atari ST, gde ST znaci Sixteen/Thirtytwo (16bit-na komunikacija sa uredjajima, a 32bit-na obrada podataka). Da li je to bila fensi skracenica tad, ne bih znao. :p

P.S.
Neki kazu da to nije zvanicno znacenje, al' moze da prodje. ,)

Edit:
Voodoo/3dfx je definitivno jedno od nazvucnijih imena/skracenica koja su se pojavila u "kompujterskom" svetu.

Poslednja izmena:
@dulenator ili mozda ST stand for Sam Tramiel (sin Jacka Tramiela :p)

jeste zvanicno Sixteen/Thirtytwo (16bitna externa data magistrala, 32bitni interni registry), kasnije je TT znacilo Thirtytwo/Thirtytwo...

i meni se cini da je Voodoo/3dfx bilo najjace ime za proizvod/firmu...

Poslednja izmena:
geforce je dobro fancy ime, 3d rage takodjer,
a sto se skracenica tice: ocs, ecs, aga, istorija amiga cipseta u tri skracenice.... : )

blizzard je isto dobar mocan fancy naziv.

Racimo u GeForce 2 eri gde je GeForce 2 GTS značilo Giga Texel Shader.

Voodoo je najbolja po meni skracenica za 3dfx :)

:wall::wall::wall::wall: kako bre:wall:Da li si svestan šta si napisao? Voodoo je komercijalni naziv za grafičke kartice od 3dfx, kao što su GeForce kartice koje pogone čipovi od nVidia;)

Amiga - prijateljica sa gomilom drugarica: Paula, Agnus, Denis... ;) :d

ja sam uvek mislio da je Agnus mushko...
Agnes je valjda zensko..

prevashndno sam inache mislio u startu na akronime, al dobro i ovo kod Amige je fensi.
To je valjda bila prva upotreba vlastitith imena za chipove, il je mozda pre toga ekipa oko Minera
isto to radila u nekom Atariju - ne secam se.

Poslednja izmena:
Ati je imao bas siroku paletu bombasticnih imena, kao sto su razne kombinacije Ultra, Pro, Rage, Fury, Turbo, Max, XPert, pa smo na kraju dobijali:

ATI Rage, ATI Rage Pro, ATI Rage Pro Ultra, ATI Rage Pro Turbo, ATI Rage Fury Maxx, ATI XPert 2000 Pro :D i vrlo verovatno jos ko zna koje modele...

E mojne mi diras miljenu seriju:smackbum::smackbum::smackbum:,dan danas cuvam jedan fury:Klanjanje posto ima i in i out i hardware mpeg2 encoding(maxxx mi izgoreo:exploder::exploder::exploder:),i radi mi ma jednoj machini samo za to.
P.S. Zaboravio si ATI rage fury pro(jos je kod mene).

Nije flejm,nemoj ljutis,al sam malo sentimentalno vezan,na toj fury kartici meni je radio BF pa ti vidi.

Sto se skracenica tice...glhf :D

Poslednja izmena:
Zaboraviste Rivu TNT. Graficku koja je sahranila Voodoo. :) TNT je Twin Texel.

i TNT je dobra skracenica,

ali od voodooa jos jedno ime koje mi se svidja
banshee.

Zaboraviste Rivu TNT. Graficku koja je sahranila Voodoo. :) TNT je Twin Texel.

E mora čovek da ide u offtopic pa to ti je:S:
Sve ako Riva TNT nije saranila Voodoo, tj celu 3dfx:wall::wall:
Kolko me sećanje služi, to je bio GeForce neki, aj recimo 256, ili GTS, ne mogu da se setim. A Riva TNT je bila veliko njesra u svoje vreme, ma šta vi mislili. Jednostavno, igre su u to vreme bolje radile na Voodoo 3 na primer.:smoke:

TNT je bio brzi u Direct3D igrama! Voodoo je bio nedostizam za nvidiu sve dok se koristio Glide (deo OpenGL-a). Kad je DirectX zavladao, 3dfx je izgubio korak... :(

TNT je bio brzi u Direct3D igrama! Voodoo je bio nedostizam za nvidiu sve dok se koristio Glide (deo OpenGL-a). Kad je DirectX zavladao, 3dfx je izgubio korak... :(

Naravno, i nažalost :( Samo sam hteo da kažem da buđava Riva TNT nije saranila 3dfx :wall:

Voodoo je bio nedostizam za nvidiu sve dok se koristio Glide (deo OpenGL-a)
Erm... Glajd nije bio deo OpenGL-a, jedina sličnost je što je bio "jezik" prilično niskog nivoa i donekle sličan OpenGL-u sa te strane što programiranje nije bilo objektno orijentisano i nije trebalo 100 linija koda da se nacrta jedan poligon, ko u ranom Direct3D-u... ali Glide =/= OpenGL. OGL je "opšti" API, Glide je bio koncetrisan samo na ono što Voodoo može.

Najdrastičnija razlika između Voodooa i TNT-a je bila u Unreal igrama (UT, Deus Ex itd)... posle su se TNT2 i Voodoo 3 u tadašnjim D3D igrama ponašale jako slično, a onda je došao GeForce i sve se promenilo.

Poslednja izmena:
Erm... Glajd nije bio deo OpenGL-a, jedina sličnost je što je bio "jezik" prilično niskog nivoa i donekle sličan OpenGL-u sa te strane što programiranje nije bilo objektno orijentisano i nije trebalo 100 linija koda da se nacrta jedan poligon, ko u ranom Direct3D-u... ali Glide =/= OpenGL. OGL je "opšti" API, Glide je bio koncetrisan samo na ono što Voodoo može.

Mozda nisam najtacnije napisao u dve reci ali:

"Glide is based on the basic geometry and "world view" of OpenGL. OpenGL is a very large library with about 250 calls in the API, many of which are of limited use. Glide was an effort to select those features that were truly useful for gaming, leaving the rest out. The result was an API that was small enough to be implemented entirely in hardware." text sa Wikipedije...

@R_U_S:

Nazalost, nisi u pravu. To znam zato sam bas u to vreme kupovao najjacu 3D karticu koja postoji. Mogao sam da biram izmedju Voodoo-a koji ima 12MB i Rive TNT koja se tek pojavila i imala 16. I dalje cuvam taj svet kompjutera u kome postoji test te Rive a i imao sam par drugara koji su imali Voodoo. To je bilo davne '98. Pre deset godina. :) Secam se da sam isprobavao i OpenGL i DirectX igre, iako tada nisam ni znao razliku izmedju ta dva, ali sam bio jako zadovoljan sto sam u svakom segmentu bolji od svih drugara. :)

Nazad
Vrh Dno