Pa ja mislim da je to primarno zbog kampanje, jer pazi, ja sam tacno po izlasku i WoL i HotS dosao u J. Koreju, i video kako ljudi gledaju na to... ako oni nisu bili zainteresovani za HotS, sta se moze reci?
Naravno, ne mogu da garantujem tako nesto, ali eto i meni i nekoliko jos ljudi sa kojima sam pricao na tu temu, je kampanja bila ono sto privlaci da se gleda MP scena, i posto je HotS prosto... smooor za igranje, nije mi privuklo da pratim MP scenu.
Pogledao sam tu i tamo neku igru, zbog novih jedinica, ali mislim da sam ih skoro sve prekinuo na pola.
Kada je krenuo decline Starcraft-a i viewership poceo da stagnira negde tokom 2012. godine bilo je mnogo nepoznatih u jednacini koja je opisivala zasto se to desava, u 2015 su svi clanovi te jednacine postali poznati. Nisam pratio WOL scenu pa samim tim jako je moguce da je nesto od ovoga dole iz WOL ere netacno.
Kada je SC2 izasao, Kespa je i dalje bila entitet za sebe, pa Blizzard nije imao kontrolu nad svojom sopstvenom igrom. Tada si imao Kespa i non Kespa timove, npr. LG IM je npr. bio non Kespa tim, dok je SKT1 bio Kespa tim. Tako da si u 2012. godini imao dve tim lige, GSTL i ProLeague. Blizzardu je ocigledno bilo dosta ovih gluposti, pa je licno Mike Morhaime (CEO) sa Kim Phan (eSports Manager) dosao u Koreju, prisustvovao jednom RO16/32 danu na GSL-u, kupio picu svima u publici i lepo napravio dogovor izmedju GomTV-a i Kespe stvorivsi format kakav smo imali u 2013, 2014, 2015.
Ovde vidis prvi razlog zasto se SC2 igra manje u Koreji, Kespa. Kada je izasao SC2 oni su i dalje bili na BW, pa su se tek posle prebacili na SC2. Sada je Kespa mnogo liberalnija, tako da nema vise HOTS-a, vec se svi buduci turniri u Koreji igraju u LOTV.
Dok se SC2 u ostatku sveta razvijao, u Koreji je on stajao, njegovo mesto su preuzele druge igre, tako da ti je u PcBang-ovima, npr. u Maju 2015. godine LoL bio prvi, Fifa treca, BW peti, a SC2 tek devetnaesti. BW esports je i dalje aktivan u Koreji, ali je to sve opet znatno manje nego sto je u SC2. Primer aktivnosti BW eSports-a se super vidi kod CJ Entus Effort-a koji je ~2013 godine "optuzen" da je uradio matchfixing, iako se ocigledno iz nekog backstory-a videlo da to nije istina, on se sa SC2 prebacio na BW kako vise ne bi morao da se petlja sa ovim glupostima.
Posle 2013 godine i znatno manjeg viewer base-a manje para je ulazilo u GomTV koji se dobrim delom finansirao sa twitch pretplata. U 2015 godini se vec videlo da je novac postao kritican kada je besplatan quality bio low, a za sve ostalo si morao debelo da platis. Sa druge strane si imao ProLeague turnir koji je organizovala Kespa i preonosio SpoTV u Koreji, njima novac nije bio problem tako da si mogao da gledas high besplatno, imao si sve VOD-ove na YouTube 2h po zavrsetli meceva. Od live streaming-a, samo se source placao. Kvalitet produkcije je bio neverovatan, sada je kvalitet malo opao jer im je glavni zenski Translator otisao.
Generalno gledano Starcraft je najverovatnije u svojoj istoriji dotakao dno sa HOTS-om, dok su se svi izdogovarali kako gde sta na trziste je usao drugi igrac i uzeo ceo kolac. U celoj prici su krivi i Kespa (u samom pocetku), i GomTV koji je nudio izuzetno los kvalitet na Twitch-u u prethodnih nekoliko 2 3 godine, i na kraju najverovatnije Blizzard koji nije usao pre u tu pricu i napravio trenutni sistem. U celoj prici imas i Azubu streaming platformu za koju neko kaze da je bila pranje novca, tako da je u jednom trenutku bio odliv ljudi sa Twitch-a na Azubu, a to su tada bili Artosis, MC, i verovatno jos neko.
Sa Lotv je sredjeno 99% problema, ali bice da su se kasno setili, ovakav je trebao da bude WOL kroz par patch-eva ili u najgorem slucaju HOTS.
Sada krece nova epoha, GSL vise ne drzi GomTV nego AfreecaTV (glavna streaming platforma u Koreji koja je pre godinu/dve pokrenula globalni sajt), 1080p je besplatan, i kvalitet produkcije ce verovatno biti znatno bolji. Nadam se da ce Artosis i Tasteless ostati, jer su u poslednje vreme putovali u Busan da castuju Heroes of The Storm, dok su RO16/RO32 castovali Moonglade, Wolf i Valdes. Takodje popunjenost publike u GSL S3 2015, ProLeague 2015 finale, govori o tome da je igra u Koreji i dalje ziva, i da tesko da njena popularnost moze ici na dole, vec samo nagore.
@filipenko
Solidno napisan review, ali ima par spoiler fotki.
I sta ste se navadili na campaign, campaign-e u SC1/BW su imale neki polutaman ton koji nije prisutan u SC2. Prica u LOTV jeste u pojedinim trenucima bezveze, ali kada nisu hteli da promene 1 god/2 god pre HOTS-a spoiler-ovan ending iz HOTS-a onda ***. Ocigledno je da je napravljena cela prica, koja je zatim podeljena na 3 dela.