Šta je novo?

Stara zgrada - vise provajdera - moguce ili ne?

ps. Samo mi je zao sto je skoro nemoguce imati pristojnu uredjenu zgradu sa kablovima i mogucnost da se koristi i SBB i MTS i Orion i sl... i da postoji lak i jednostavan izbor
Zasto to mislis?
Tako je zanovetao i nas upravnik, stanar, momak srednjih godina (momak je jer nije zenjen :)), mladji i od mene, pa nije hteo da se pusti sbb i mts optika, Orion se na kvarno uvukao preko Targo instalacije i kad sam konacno ubedio el prezidentea od ulaza (sada upravnik) sve je uredno stavljeno, nije nimalo losije nego pre, pa evo imamo 5 provajdera u ulazu.

Kako sam shvatio imate Supernovu i MTS. Zar oni nisu objedinjeni negde oko 3 meseca? Jedne kablove vam nisu uklonili?
Kod nas zavisi sve od sudbine Pošte. Ako je stvarno preuzme MTS onda koaksijalci idu u istoriju. Uzeće već postavljene kanalice od Pošte s desne strane od lifta i skinuti sadašnje sa gelendera, nadam se. Levo je SBB. Onda bi stvarno moglo optičkim do vrata a posle izbor. Mada ako poželim komplet sportski paket na TV-u, moraću duple kablove kroz stan. Jedan TV Sport Klub, drugi Arenu. Obrni, okreni...
Nemam šta više da dodam, izvinjavam se ako sam davio previše.
Ja Sam imao optiku jos ranije ,pre supernova ,lokalni provajder,koji je kasnije prodao supernovi,a sada su jedno sa mts om,ali ostale su za sada odvojeni,da li ce ih sklanjati neznam ,li ne izgleda to tolko lose,sbb je najgori od svih
,

Prilozi

• IMG_20210831_152925.jpg
    IMG_20210831_152925.jpg
    64.3 KB · Pregleda: 167
  • IMG_20210831_152929.jpg
    IMG_20210831_152929.jpg
    71.3 KB · Pregleda: 102
  • IMG_20210831_160148.jpg
    IMG_20210831_160148.jpg
    88.7 KB · Pregleda: 101
  • IMG_20210831_160154.jpg
    IMG_20210831_160154.jpg
    76.6 KB · Pregleda: 100
Poslednja izmena:
Inače, da sam sklon teorijama zavere pomislio bih da UDBA vršlja po benču.

Maltene kako sam napisao su nam je zgrada i ulica nepokrivena od strane MTS (Telekom), već da imamo samo SBB, došli iz Telekoma da traže saglasnost da provuku i svoju infrastrukturu kroz zgradu (skoro tri godine po useljenju).
Supruga potpisala da mogu to da urade zbog komšija da ne bude da ih kočimo u naprednjaštvu, jer su svi već bili potpisali.

Naravno, uvoditi MTS nećemo jer smo i pod ugovornom obavezom sa SBB, a i neću da mi se cenzuriše šta mogu da gledam.

EDIT: Nadam se da će se malo više potruditi nego na slikama iz prethodnog posta...

Poslednja izmena od urednika:
Iskren da budem dok je bio lokalni provajder ,najbolje je radio instalaciju ,cak je kanalice ubacao I u stan KAko kome odgovara.

Pa provucice ti isto ovako kroz vertikalu, tako je i kod mene u zgradi

Edit: svi ostali vuku kablove nekuda kroz ovaj limeni orman pa onda gore po coskovima

Prilozi

• 20210831_162101.jpg
    20210831_162101.jpg
    51.3 KB · Pregleda: 97
  • 20210831_162113.jpg
    20210831_162113.jpg
    185.1 KB · Pregleda: 144
Zasto to mislis?
Tako je zanovetao i nas upravnik, stanar, momak srednjih godina (momak je jer nije zenjen :)), mladji i od mene, pa nije hteo da se pusti sbb i mts optika, Orion se na kvarno uvukao preko Targo instalacije i kad sam konacno ubedio el prezidentea od ulaza (sada upravnik) sve je uredno stavljeno, nije nimalo losije nego pre, pa evo imamo 5 provajdera u ulazu.
mozes li par slika da slikas kad stignes kako to izgleda kod vas?

Ja bih da u nekom narednom periodu okrecimo hodnike, pa onda kad je okreceno da zovemo druge provajdere ako hoce, plus da trazimo od SBB da lepse sredi postojece kablove...ako je to moguce naravno :) Idealno da se stavi velika kanalica metalna pa da kroz jednu ide vise njih

mozes li par slika da slikas kad stignes kako to izgleda kod vas?
Evo kako to izgleda kod mene u ulazu:

1. Radijus Vektor postavljeno 2003. sada Supernova, koaksialni kabl, metalne kanalice
2. PTT KDS postavljeno 2003. koaksialni kabl, na mom spratu nema korsnika pa nema ni bocnih kanalica vec samo predebela metalna kanalica
3. MTS od 2019. opticki kabl, tanke vertikale, razvodna kutija manja po spratovima i iste male kanalice bočno do stanova
4. SBB od 2020. optika, vertikalna kanalica, nema korisnika na mom spratu, preskakali mts-ovu kanalicu zastitnim crevom, ostalo kanalica
5. Orion, instalacija od Targo telekoma, optika, vertikalna kanalica, nema korisnika na mom spratu

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    92.4 KB · Pregleda: 129
  • 2.jpg
    2.jpg
    120.3 KB · Pregleda: 124
  • 3.jpg
    3.jpg
    102.2 KB · Pregleda: 128
  • 4.jpg
    4.jpg
    83 KB · Pregleda: 125
  • 5.jpg
    5.jpg
    96.4 KB · Pregleda: 154
  • 6.jpg
    6.jpg
    185.3 KB · Pregleda: 150
Evo kako to izgleda kod mene u ulazu:

1. Radijus Vektor postavljeno 2003. sada Supernova, koaksialni kabl, metalne kanalice
2. PTT KDS postavljeno 2003. koaksialni kabl, na mom spratu nema korsnika pa nema ni bocnih kanalica vec samo predebela metalna kanalica
3. MTS od 2019. opticki kabl, tanke vertikale, razvodna kutija manja po spratovima i iste male kanalice bočno do stanova
4. SBB od 2020. optika, vertikalna kanalica, nema korisnika na mom spratu, preskakali mts-ovu kanalicu zastitnim crevom, ostalo kanalica
5. Orion, instalacija od Targo telekoma, optika, vertikalna kanalica, nema korisnika na mom spratu
Ovo je opšti galimatijas...
Stvarno ružno izgleda...

Sad laganica mozete da igrate iks oks 😂

Ovo je opšti galimatijas...
Stvarno ružno izgleda...
Stare jesu ruzno i aljkavo postavljene, ove nove, opticke su tanje i urednije.

A kad se bira izmedju imati jednog ili dva operatera ili imati 3 opticka operatera i jos ponekog koaksialca ja uvek biram vise operatera...
Niko te kanalice vise ne primecuje od stanara, cak ni "pegla" upravnik, bitno je da je on promenio do sada 2 opticka operatera i svaki put dobio po 12m za 1rsd a tv i ne gleda, dok mu net sluzi samo za email... ;)

Posto mts prolazi optikom ispred nase zgrade koja ima 77 stanova dal postoji sansa da im trazimo da na okrece zgradu u nadoknadu sto bi postavili svoje kablove..jer to izvodljivo ili ih smao dzabe moramo pustiti.. Ako neko ima ideju?

Bas planiramo krecenje zgrade a pare mi ovo na pamet..pitacu ih svakako al dal neko zna? :) Ja licno koristim orion sa antene pa je meni svejedno jos dve godine mi nece trebati ni mts ni sbb ali se razmisljam da pomognem zgradi :)

Možeš, ali neće toliko da se otvaraju. Ima osoba koja je zadužena da "pregovara" ali krečenje zgrade zna mnogo da košta i neće im se isplatiti.

a sta mislis da je realno? Cisto da znam kad ih zovem za dan,dva? zgrada ima 10 spratoma sa po 8 stanova u proseku? :)
Mozemo li deo zgrada da im trazimo da krece? a deo sami da platimo? Ili da nam doniraju na racun zgrade za deo krecenja? :) Ja racunam da je za nasu zgradu neka povoljna cena 1000e da se cela okreci.. Da nadjemo nekog majstora za kesh da nam lagano kreci zgradu :)

Ovo pricam jer i tako se razmisljamo o krecenju zgrade. I sad kad videh da su pored zgrade to mi pade na pamet :)

Iz onoga što sam ja čuo iz kontakata sa osobama koje su u tom poslu, 300e je bio neki maksimum. E sad, 300e u radovima, 300e u nečemu drugom...

PS: Info nije toliko svež, već je tipa od pre 2 godine.

Hvala na informaciji. Moze biti korisno za zgradu.
Ma ponudiće pregovaraču svoju uslugu za 1 dinar narednih xyz meseci i to je to...
Neko je gore napisao da njihov predsednik skupštine stanara nije gadljiv na takve ponude, a TV ni ne gleda... :ROFLMAO:

pa i da ponude za tipa jedan stan jako dugo a da taj jedan stan daje pare zgrade jer dobija besplatan net..i to ima smisla..tad bi ja to uzeo za sebe iako imam sugavi orion. i davao pare zgrade :)

Posto krecenje od mts nismo mogli da dobijemo a nasli smo i sami povoljno krecenje - da li je realno imoguce da kao zgrada dobijemo jedan prikljucak trajno besplatno? Tj dokle god mts ima svoje prikljucke u zgradi?
Posto smo zgrada sa 77 valjda je moguce taj jedan trajni besplatan prikljucak za zgradu?

Posto krecenje od mts nismo mogli da dobijemo a nasli smo i sami povoljno krecenje - da li je realno imoguce da kao zgrada dobijemo jedan prikljucak trajno besplatno? Tj dokle god mts ima svoje prikljucke u zgradi?
Posto smo zgrada sa 77 valjda je moguce taj jedan trajni besplatan prikljucak za zgradu?
Pa pitaj to MTS...

Ma jasno. Nego da se unapred pripremim sta je realno a sta ne. Ako neko zna, ili ima iskustva... Svakako to cu ispred zgrade traziti bas jer nema nesto ljudi da zele mts i da im je bas bitno.. vecina koristi SBB ni ne znaju da je MTS jeftiniji sada i sl...Mnogo prosto koriste ono sto imaju i ne gledaju nista drugo :)

Kad im MTS podeli 12 meseci po dinar mnogi ce hteti.. Ali da zgrada ima neku korist to gledam :) Ophodim se kao da je cela zgrada moja i gledam da nesto zgrada dobije :)

Takodje da dodam pitanje, dakle MTS moze u podrum da stavi tu centralnu svoju opremu i da se to nakaci na zajednicku struju zgrade? I to nam je osnov za trajno trazenje jednog besplatno prikljucka... Po meni bi se taj prikljucak ustupao nekom od komsija a on bi za to davao pare zgrade (isko koliko i MTS ili i manje nesto)..i na taj nacin zgrada ima neki prihod dodatni :)

KAd bi hteo i Orion tako bilo bi idealno..SBB nece nista dati jer su vec monopolisti u zgradi 15 godina :)

Poslednja izmena:
Sad kad su nam Poštu pojeli niko ne zna šta će biti sa instalacijama u našoj zgradi. SBB će ostati na istom mestu, a šta sa MTS-om? Naime, pisao sam da MTS već ima instalaciju u zgradi. Zapravo je u pitanju Supernova a ja sam pisao MTS jer su objedinjeni mesecima. Međutim, neki pišu da imaju odvojene instalacije za Supernovu i MTS. Znači li to da će MTS kod nas postaviti posebne kablove od Supernove ili će koristiti instalaciju Supernove. Navodno će nas MTS obavestiti o svemu pisanim putem, ali ubi me neizvesnost.

Ophodim se kao da je cela zgrada moja i gledam da nesto zgrada dobije :)
Jesi li to ti Stevane Lisičiću?

Haha. Ne kapiram foru? Ko je taj? :)))Al verujem neki ludak kao i ja?:))

Imam pitanje ako neko ima iskustva oko ovoga.
Naima mi sto stara zgrada sa nesto manje od 100 stanova. IKOM je 15tak godina usao u zgradu i onako poluamaterski sproveo kablove. Sada je to nasledio SBB. i vecina koristi SBB.

SAd imam pitanje da li se ikako moze omoguciti da svi zaintresovani provajderi koriste zgradu i da se razvuku kablovi koji bi svi operateri koji zele da pruzaju uslugu to koristili..da li je to uopste moguce?
Ili mora svaki provajder da razvuce svoje kablove kroz zgradu?

Voleo bih da znam da li je sada moguce ili u nekom skorijem buducem trenutku da imamo kablove kroz zgradu zajednicke i da moze da ih koristi i MTS, Orion, SBB. I da ti zajednicki kablovi budu kulturno razvuceni kroz zgradu? ..... u pitanje je zarkovo/cukarica ako je bitna lokacija...

ps. da napomenem da skupljanje potpisa i saglasnost nije problem kod nas. Za razliku od vecine zgrada kod nas to sada nije problem :)

Ista situacija kod mene na Dorcolu.

Ikom godinama bio, SBB nasledio, doslo vreme da se uvodi optika.
Uspeli smo da dovucemo Orion prvo, gde su razvukli optiku do par stanova.
Nije proslo 3 meseca, uleteo je i Telekom sa njihovom optikom, ali oni su postavili kutije po svakom spratu, bez obzira sto niko nece da uzme.

Potpisi stanara nisu bitni, samo upravnika.
Optika moze da udje makar i jedan korisnik da bude zainteresovan.
Nema deljenja optickih instalacija, cak i kanalice nisu podeljene, nego svako za sebe.
Kod optike je to kulturiska, ako neko obrati paznju maltene da se ne moze videti, za razliku od coax.

Nas novi prof upravnik nece nista potpisati bez dogovora sa nama.
Ovo za optiku i jednog korisnika samo nisam siguran...orion je bas meni zbog toga preko krova razvukao jer sam prvi u zgradi bio prosle godine a nismo tada bili organizovani kao zgrada.. Nije bila opcije da dobiju dozvolu... To govorim za zgradu od 77 stanova kao sto je nasa.

Sada smo skroz sredili sve.. zgrada se vizuelno sredjuje i ideja mi je da od MTS dobijemo taj jedan prikljucak besplatno. JEr oni koriste svakako zajednicku struju cele zgrade. To svi stanari po malo placaju.

Sada niko ni ne trazi ni mts ni orion.. ali je meni ideja bila da sami ponudimo uz taj jedan besplatni prikljucak za zgradu
ps. jako me cudi da dakle operateri dodju kako hoce, sami koriste nasu zajednicku struju i za to nista da ne daju zgradu. jos da naprave ruglo od 5 kablova po zidovima?

Na koga bi se vodio taj jedan besplatni priključak? Na skupštinu zgrade, na nekog stanara,...?
Na prvi pogled to deluje jednostavno, ali taj priključak u MTS sistemima mora da se vodi na nekoga, a i to optičko vlakno treba da se uvede u neki prostor. Pitanje je gde? Danas u stan broj x, a sutra?
Pozdrav

Na skupstinu stanara ili vec kako god?
Meni ideja da to jedan stanar koristi i da mesecno daje pare zgradi za to. I naravo da imamo opciju da to posle prebacimo na drugog komsija u nekoj buducnosti ako prvi vise ne bude hteo i sl.... A od tih para da se kreci i sl sitnice za zgradu da se rade....

Koliko uopste ta neka oprema sto stave okvirno bi trebala da trosi zajednicke struje zgrade (orion, sbb, mts...kapiram da to sve slicno trosi ko god od njih postavio?)? Cisto da znam za pregovore u ime zgrade...

Nekada su takve kombinacije predsednici skupštine stanara "ćapali". ;)

Pa kod nas ne ide tako :) Imamo prof upravnika. A ja sam neformani prestavnik zgrade. A stanare sam organizovao i svi smo tu. Ali nece niko da "capa" nego da ide za zgradu :) Ni ja ni neko drugi

Znam, vidim šta hoćeš da uradiš za zgradu, tako da razumem komplet. Ovo gore je više napisano kako u globalu ide.

Nama na primer supernova placa jednom u x meseci (ili mozda cak svaki mesec, ne znam tacno) neki pausalan iznos koji kao pokriva troskove zajednicke struje..

Nazad
Vrh Dno