Šta je novo?

Stara zgrada - vise provajdera - moguce ili ne?

solomonbg

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2006
Poena
445
Imam pitanje ako neko ima iskustva oko ovoga.
Naima mi sto stara zgrada sa nesto manje od 100 stanova. IKOM je 15tak godina usao u zgradu i onako poluamaterski sproveo kablove. Sada je to nasledio SBB. i vecina koristi SBB.

SAd imam pitanje da li se ikako moze omoguciti da svi zaintresovani provajderi koriste zgradu i da se razvuku kablovi koji bi svi operateri koji zele da pruzaju uslugu to koristili..da li je to uopste moguce?
Ili mora svaki provajder da razvuce svoje kablove kroz zgradu?

Voleo bih da znam da li je sada moguce ili u nekom skorijem buducem trenutku da imamo kablove kroz zgradu zajednicke i da moze da ih koristi i MTS, Orion, SBB. I da ti zajednicki kablovi budu kulturno razvuceni kroz zgradu? ..... u pitanje je zarkovo/cukarica ako je bitna lokacija...

ps. da napomenem da skupljanje potpisa i saglasnost nije problem kod nas. Za razliku od vecine zgrada kod nas to sada nije problem :)

Ne, bez ozbiljne opreme (managed switch, backup napajanje i slično). Ostaje i pitanje ko bi tu opremu održavao (sami stanari?). A i provajderi ne bi to prihvatili (verovatno) jer ne bi imali kompletan pristup terminalnoj opremi.

Nije nemoguće, ali obično to ne rade obične zgrade, već poslovne i sa malo ozbiljnijom opremom i osobama koje to održavaju.

ok. Dakle da bi bilo vise provajdera samo je opcija da svako od njih razvuce svoje kablove? eventualno mogu da iskoriste ono sto je vec probuseno kroz vertikalu zgrade? ali mora suma kablova po spratovima da se vide?
sada SBB ima malo kanalice a malo gole kablove po hodniku :) i to je to?

Otprilike. Kablovi mogu i ne moraju da se vide. To već zavisi od toga kako je urađeno i kuda kablovi mogu da prođu. Imaš zgrada po NBG-u gde ne vidiš niti jedan kabl, osim što se pojavi odjednom iz nekog ugla, a ljudi imaju opciju po 3-4 provajdera. Jer, postoji okno kroz koje možeš od prvog do poslednjeg sprata da provučeš kablove. Primer one stepenaste zgrade oko Nehruove. Ima i ono što je Orion radio, da je ispod gelendera provlačio optiku (da se ne vidi). :) Ko nema tu mogućnost i ne želi da izgleda nagrđeno, jedino da vrši nadzor dok podizvođač radi. :)

Pa idealno bi bilo da su neke uzidane kanalice vec kako se to zove pa posle gletovano,...ali to nema sanse :) onda mora nazalost ovako da ostane i da ostane samo SBB kao opcija u zgradi do nekih boljih vremena ... Ako ih ikada bude :)

A verujem da ne moze ni SBB da se natera da sada retroaktivno sredi malo kablove da ne budu haos ovako lose i ruzno razvuceni po zgradi?

@solomonbg

Evo u našoj zgradi SBB, MTS, Pošta (još uvek), Orion vreba priliku. Svaki ima svoje kablove. Kanalice svuda, čak i po gelenderima. Ne znam kako ti to zamišljaš. Moja misao je davno bila da se u starijim zgradama, kao što je i moja, izvrši zamena antenskih koaksijalaca za optiku. To je samo utopističko razmišljanje jer se zamena kablova u praksi gotovo ne može sprovesti. Morali bi razbušivati po celoj zgradi. Tako da nema ništa od prefinjenosti, ostaje sve divlje.

Zato i pitah. Jer ne videh temu o ovome. A znam da nas dosta zivi u starijim zgradama,. Za nove zgrade znam da je cesce bolja situacija.

Zato i pitah. Jer ne videh temu o ovome. A znam da nas dosta zivi u starijim zgradama,. Za nove zgrade znam da je cesce bolja situacija.
Malo sutra. Ima foruma gde se žale da imaju uvedenu opremu od samo jednog provajdera. I to u izgradnji - unutrašnje instalacije. Ako neki drugi provajder stupi na scenu, isto kao i kod nas - kanalice. Čak zna biti i gore - ako treba kabl da se zameni u zidu ne može jer su bužiri izuzetno uski ili ih i nema. Bar njih imam u ovom fušeraju od zgrade. Veruj nije ni u novogradnji baš sjajno.

Imam pitanje ako neko ima iskustva oko ovoga.
Naima mi sto stara zgrada sa nesto manje od 100 stanova. IKOM je 15tak godina usao u zgradu i onako poluamaterski sproveo kablove. Sada je to nasledio SBB. i vecina koristi SBB.

SAd imam pitanje da li se ikako moze omoguciti da svi zaintresovani provajderi koriste zgradu i da se razvuku kablovi koji bi svi operateri koji zele da pruzaju uslugu to koristili..da li je to uopste moguce?
Ili mora svaki provajder da razvuce svoje kablove kroz zgradu?

Voleo bih da znam da li je sada moguce ili u nekom skorijem buducem trenutku da imamo kablove kroz zgradu zajednicke i da moze da ih koristi i MTS, Orion, SBB. I da ti zajednicki kablovi budu kulturno razvuceni kroz zgradu? ..... u pitanje je zarkovo/cukarica ako je bitna lokacija...

ps. da napomenem da skupljanje potpisa i saglasnost nije problem kod nas. Za razliku od vecine zgrada kod nas to sada nije problem :)
Mora ta odluka na skupštinu stanara, s tim da ti nijedan dodatni provajder neće provući infrastrukturu kroz zgradu dok ne vidi koliko stanara je zainteresovano da pređe kod njih (naravno ako ih taj broj zadovolji).
Dakle, nijedan od provajdera koji nisu prisutni u zgradi neće provlačiti infrastrukturu da bi stanari danas-sutra imali veći izbor, morate im garantovati "određeni" broj korisnika, a u startu ti je problem što je većina ljudi pod ugovornom obavezom i neće se tako lako odlučivati da raskinu ugovore na svoju štetu.
Ovo sa zajedničkim kablovima mislim da ne može da funkcioniše, jer ne mogu kroz jedan kabl da puštaju različit signal (a nisu svi provajderi na istoj tehnologiji prenosa signala, jedni su optika drugi koaksijalac).
Ali razumeo sam šta si hteo napisati, i da, vi možete napraviti neke zajedničke vođice i predipozicije da se kroz njih provlače kablovi svih provajdera, a ne da svaki od njih vuče gde mu se hoće.
Malo sutra. Ima foruma gde se žale da imaju uvedenu opremu od samo jednog provajdera. I to u izgradnji - unutrašnje instalacije. Ako neki drugi provajder stupi na scenu, isto kao i kod nas - kanalice. Čak zna biti i gore - ako treba kabl da se zameni u zidu ne može jer su bužiri izuzetno uski ili ih i nema. Bar njih imam u ovom fušeraju od zgrade. Veruj nije ni u novogradnji baš sjajno.
Da tako je u mojoj zgradi. Jedan provajder, unutrašnje instalacije u dogovoru sa investitorom... Što ti kažeš da se nešto desi sa kablom pola zgrade bi morao rušiti da popravi. :ROFLMAO:

Poslednja izmena od urednika:
ok. Dakle da bi bilo vise provajdera samo je opcija da svako od njih razvuce svoje kablove? eventualno mogu da iskoriste ono sto je vec probuseno kroz vertikalu zgrade? ali mora suma kablova po spratovima da se vide?
sada SBB ima malo kanalice a malo gole kablove po hodniku :) i to je to?
Prvo mozete i treba da udje jos neki provajder ALI PUSTAJTE SAMO ONE KOJI IMAJU OPTIKU.
Zovnite MTS, neka ZAINTERESOVANOST izrazi njih 15-20-30 od vas 100 i doci ce sigurno tim pre ako naglasite da je jedini provajder trenutno u zgradi SBB.
Ne moraju da potpisu nikakvu obavezu da ce uzeti vec da se izjasne da su samo zainteresovani. Sto je vise zainteresovanih (bez ikakve obaveze i da uzmu uslugu) pre ce doci mts a i druge provajdere.
Supernova isto ima optiku.
Orion ima optiku.
MTS je najpovoljniji sa 12 meseci po dinar za nove korisnike koji uvode 2 i vise novih usluga (fiksni ide fiksno s mts uslugom i opricki net i iptv)
Supernova ima preko optike DVB-c podrsku za CA modul (sto se meni svidja)
Samo trazite i dozvolite ulazak novih operatera sa OPTIKOM.
Opticki kablovi su tanji od koaksialnih i šume koju imate uz sbb.
Sve da se vodi korz kanalice.
U mojoj zgradi (ulazu) je Supernova (koaksialni kablovi samo), MTS optika, PTT ksd (tv samo na koaksialu), Orion (optika), SBB (optika).
Sve uredno, nema da vise i strce kablovi, svako ima svoje kablove, svoje razvodne kutije, svoje ormare u podrumu.

Sta cekate vise ako imate jos opticara u okolni, zovite ih, da vidite kako se dobijaju popusti, meseci za 1rsd, vise usluge za manje para... ;)

Poslednja izmena:
@dzonihsv ja sam u Nehruovoj i Orion je na primer vukao kablove kroz otvor iza ormana sa strujomerima i osiguracima tako da se nista ne vidi. Komad lima blize plafonu se skine i odatle vuku optiku ka stanovima. MTS ima dodatnu malu "kutiju" na spratovima, ali koliko vidim nista ne ide iz nje (barem na mom spratu) dok je veliko cvoriste u podrumu

edit: Mislim i da SBB/Supernova vuce isto kuda i Orion

^ @Zeha ne verujem da bi iko od provajdera došao bez izvesne "garancije" da će u zgradi imati sigurnih xy korisnika, tj. dovoljan broj korisnika da se investicija isplati (osim MTS koji se igraju našim parama, tj. upumpavaju ih u privatne džepove i briga ih za likvidnost i isplativost investicije).

U mojoj zgradi npr. čak ni oni nemaju nikakav interes da dođu jer ima samo četiri stana, a infrastrukturu moraju provlačiti kroz celu ulicu u kojoj su sve manje zgradice (dakle nema nas svih zajedno u celoj ulici 50tak stanova)...

Mora ta odluka na skupštinu stanara, s tim da ti nijedan dodatni provajder neće provući infrastrukturu kroz zgradu dok ne vidi koliko stanara je zainteresovano da pređe kod njih (naravno ako ih taj broj zadovolji).
Dakle, nijedan od provajdera koji nisu prisutni u zgradi neće provlačiti infrastrukturu da bi stanari danas-sutra imali veći izbor, morate im garantovati "određeni" broj korisnika, a u startu ti je problem što je većina ljudi pod ugovornom obavezom i neće se tako lako odlučivati da raskinu ugovore na svoju štetu.
Ovo nije tačno. Kod mene SBB od 2000. (ranije Pogled) pre 3 godine došli iz Telekoma, pitali da li mogu da dobiju dozvolu od Skupštine stanara da dovedu optiku, niko nije ništa zahtevao minimalan broj priključenja. Završili kablove spolja kroz hodnik preko kanalica iz jednu stranu stepeništa, SBB je provlačio po sredini stepeništa. Evo posle 3 godine samo jedan korisnik koristi Telekom, svi ostali su na SBB-u, i taj je neki "napredan". Zgrada od 30 stanova.

Dobro pitanje je čije je vlasništvo prvobitna infrastruktura kroz koju je išao fiksni telefon. Mi imamo provučen i koksijalni posebno ali je na većini mesta u prekidu jer se to ne koristi od 2000.

Ovo nije tačno. Kod mene SBB od 2000. (ranije Pogled) pre 3 godine došli iz Telekoma, pitali da li mogu da dobiju dozvolu od Skupštine stanara da dovedu optiku, niko nije ništa zahtevao minimalan broj priključenja. Završili kablove spolja kroz hodnik preko kanalica iz jednu stranu stepeništa, SBB je problačio po sredini stepeništa. Evo posle 3 godine samo jedan korisnik koristi Telekom, svi ostali su na SBB-u, i taj je neki "napredan".
Pogledaj moj naredni post gde sam se ipak ogradio u smislu da sam ostavio mogućnost da Telekom ulazi u zgradu pa makar nemali nijednog korisnika nikada jer ih isplativost investicije uopšte ne zanima. Bitno je da podele državne pare bratiji.
^ @Zeha ne verujem da bi iko od provajdera došao bez izvesne "garancije" da će u zgradi imati sigurnih xy korisnika, tj. dovoljan broj korisnika da se investicija isplati (osim MTS koji se igraju našim parama, tj. upumpavaju ih u privatne džepove i briga ih za likvidnost i isplativost investicije).

U mojoj zgradi npr. čak ni oni nemaju nikakav interes da dođu jer ima samo četiri stana, a infrastrukturu moraju provlačiti kroz celu ulicu u kojoj su sve manje zgradice (dakle nema nas svih zajedno u celoj ulici 50tak stanova)...
Ovaj...

U vezi tog grebanja za dinar... Može li da se bude kod jednog provajdera tih X meseci za dinar, raskine pa pređe kod drugog, trećeg, četvrtog i tako ukrug?
Naravno da moze.
Odradis 24m kod jednog, u zadnjem mesecu zatrazis da ti uvede drugi sulugu, odjavis na dan isteka uslugu kod starog, pokvareni ti naplate jos jedan celi mesec, korektni ti naplate sa danom prestanka usluge i tako u krug dok ima popusta i pogodnosti za novog korisnika.
Isto tako odjave uslugu ljudi na svoje ime i posle 2-3 dana ili 10-15 dana i sl. pa sklope novi ugovor sa istim operaterom ali na ime nekog drugog ukucanina...

Dolazak Telekoma po svaku cenu gde god je SBB je jasan.
Evo kod mene je SBB i u zgradi i u ulici, ali, kao što sam napisao sve su male zgradice od po četiri stana maksimalno, pa im se ne isplati.
Komšije su zvale, proveravale tražili da dođu, ja nisam pa samo prenosim šta su meni rekli da su im odgovorili iz Telekoma.

Naravno da moze.
Odradis 24m kod jednog, u zadnjem mesecu zatrazis da ti uvede drugi sulugu, odjavis na dan isteka uslugu kod starog, pokvareni ti naplate jos jedan celi mesec, korektni ti naplate sa danom prestanka usluge i tako u krug dok ima popusta i pogodnosti za novog korisnika.
Isto tako odjave uslugu ljudi na svoje ime i posle 2-3 dana ili 10-15 dana i sl. pa sklope novi ugovor sa istim operaterom ali na ime nekog drugog ukucanina...
@Zeha za ostale ne znam, kod SBB ne može uvek, jer tu pogodnost daju samo novim korisnicima, a prilikom provere da li si novi korisnik proveravaju i fizičko lice po imenu i prezimenu i adresu.
Teorijski ako je neko na adresi na kojoj ti sad živiš već iskoristio pogodnost "xy meseci za dinar" tebi ne bi trebala da bude omogućena ta opcija, bar ne kod SBB.
U praksi prihvataju kao novog korisnika svakog sa te adrese koji nema isto prezime kao prethodni korisnik, a čak kao novog korisnika prihvataju i starog korisnika koji je sa jedne prešao na drugu adresu (moj slučaj kad sam se uselio u novi stan, dobio sam pogodnosti, iako sam pre toga bio njihovog korisnik 7-8 godina uzastopno na drugoj adresi).

Poslednja izmena od urednika:
Naravno da moze.
Pokvari mi maštariju. Nadao sam se full-time grebanju.:(

Nisam ja upravnik.ali smo se organizvali sa profesionalnom upravnikom i viber grupom stanara. Pa pola od zaintresovanih stanara odlucuje o ovim sitnim stvarima. Nezaintreaovani stanari se ne pitaju i to.je to..pa smo prvi put resili problem u zgradi :)
Pokvari mi maštariju. Nadao sam se full-time grebanju.:(
Pa ne moze to naravno. I to bi bilo previse :) niko ne radi dzabe :))

Dobro... Da stvarno napravim tu ludoriju i uzmem jednog provajdera i nakon 1-2 godine drugog, trećeg, četvrtog i tako ukrug, morao bih da ostavim kablove po stanu od svakog provajdera. Na šta bi to ličilo?! S druge strane možda stan dobije na vrednosti, šta znam.
Nas za kablove niko nije pitao ništa, upravnik je sam to sređivao. Sad imamo profesionalca sa drugog kraja grada, situacija se nije popravila značajnije.

Dobro... Da stvarno napravim tu ludoriju i uzmem jednog provajdera i nakon 1-2 godine drugog, trećeg, četvrtog i tako ukrug, morao bih da ostavim kablove po stanu od svakog provajdera. Na šta bi to ličilo?! S druge strane možda stan dobije na vrednosti, šta znam.
Pa i ne moraš. Idi na optiku i njihovu završnu opremu stavi blizu ulaza u posebnu kutiju, pa razvuci utp kroz celu kuću na mesta koja hoćeš. Kad dođe drugi provajder, samo zameniš opremu, dok postojeće kabliranje kroz kuću ostaje nepromenjeno.

Šteta je samo što u starim zgradama korisnici kao ja ne mogu da uvuku kablove u stan kroz postojeće bužire jer su preuski. Probao sam uvući UTP, imam oko 50-ak metara što je ostavio SBB za sobom. Imam i sajlu, ali ne ide. Ili štemovanje zidova ili kanalice.

Ja Sam oko 4 godine na privatnoj optici ,sbb je imao vec svoje kanalice.Kasnije su optiku prodali supernova,a prosle godine je I Sam mts uveo svoju optiku ,zanimljivo bez potpisa stanara.Kao menjaju stare kablove novim.

Ja Sam oko 4 godine na privatnoj optici ,sbb je imao vec svoje kanalice.Kasnije su optiku prodali supernova,a prosle godine je I Sam mts uveo svoju optiku ,zanimljivo bez potpisa stanara.Kao menjaju stare kablove novim.
Kako sam shvatio imate Supernovu i MTS. Zar oni nisu objedinjeni negde oko 3 meseca? Jedne kablove vam nisu uklonili?
Kod nas zavisi sve od sudbine Pošte. Ako je stvarno preuzme MTS onda koaksijalci idu u istoriju. Uzeće već postavljene kanalice od Pošte s desne strane od lifta i skinuti sadašnje sa gelendera, nadam se. Levo je SBB. Onda bi stvarno moglo optičkim do vrata a posle izbor. Mada ako poželim komplet sportski paket na TV-u, moraću duple kablove kroz stan. Jedan TV Sport Klub, drugi Arenu. Obrni, okreni...
Nemam šta više da dodam, izvinjavam se ako sam davio previše.

Supernova i Telekom u do skoro imali potpuno odvojenu infrastrukturu (i jedni i drugi su vukli svoje kablove odvojeno), a mozda je i dalje imaju. Mislim da ima nekakve veze sa monopolom na trzistu i to

Supernova i Telekom u do skoro imali potpuno odvojenu infrastrukturu (i jedni i drugi su vukli svoje kablove odvojeno), a mozda je i dalje imaju. Mislim da ima nekakve veze sa monopolom na trzistu i to
Ja mislim da to ipak ima veze sa idejom da se za isti posao duplo plaća, dupli kadar, dupli materijal, dupli izlazak na teren i tako...

Vrlo moguce da je ono moje legalno opravdanje za ovo tvoje :D

Ja mislim da to ipak ima veze sa idejom da se za isti posao duplo plaća, dupli kadar, dupli materijal, dupli izlazak na teren i tako...

Cak pre i nebriga jer su pare "Drzavne"

Opet da se ogradim da ja isto "ne volim" ni SBB, ako ne i vise od MTS :)
ps. Samo mi je zao sto je skoro nemoguce imati pristojnu uredjenu zgradu sa kablovima i mogucnost da se koristi i SBB i MTS i Orion i sl... i da postoji lak i jednostavan izbor

Nazad
Vrh Dno