Šta je novo?

Star Wars Jedi: Survivor

@dzigi12 Ti imas jaci procesor od onog na review sajtu izgleda da je igra jako lose optimizovana i pre svega zahteva jak single core perft, mozda cak i na AMD steka... definitvno losa optimizacija, cim rezolucija nema efekta znaci cpu ili optimizacija za isti

Valjda očekuju da svi imaju minimum 4070ti i 13700k, zato refund pare i dok ne ispeglaju ignorisati. Kad osete da nema love brzo bi reagovali a ne svaki patch treba testirati, pa sta su testirali zadnjih 1god pre izlaska igre.

60% GPU usage na onom klipu, sram ih bilo...

^ sreća što je i 12900k 😁, ma ubagovana igra do maksimuma.

Poslednja izmena:

Nisam dao pare za HL, a vidim da necu ni za ovo. Kad njih boli uvo da uloze trud, boli i mene uvce da im dam pare.

Last of Us, Gotham Knights, Hogwarts, Callisto, Jedi Survivor, da ne nabrajam dalje.
Apsolutno su srozali PC gaming toliko da se ljudi koji rade pre-order osecaju kao magarci.

Svaku novi igru sad treba cekati par meseci da je ispeglaju

realno ne treba ni onda kupovati, tako ce jedino nauciti da ne izbacuju poluproizvode na trziste

Ne verujem ni da ce tada nauciti, verovatno su utvrdili da gubitak prodatih kopija zbog backlasha nije dovoljno velik da se oko toga previse brinu.
Podseca me na ono staru izjavu Bioware-a oko ME dlca: "Broj ljudi koji su se zalili zbog dlc-a bio je mali u poredjenju sa brojem ljudi koji su ga kupili".

Evo sad pogledas Steam page, 50.000 igraca, rating se popeo na mixed, uz review bisere tipa "ne razumem zasto ljudi kukaju, normalno je da igra ima probleme prvog dana, popravice se to"...
Briga EA i druge izdavace kad je to mentalitet prosecnog kupca...

Ja sve nesto mislim da to namerno rade... Mozda je to neka vrsta marketinga :D haha
Cek da li stvarno njima zapinju PC igraci?

Untitled.jpg

Evo jos utisaka iz same igre. Da zanemarimo performanse. Druga planeta ( Koboh ) je mnogo zanimljivija od prve i mnogo je vise open-world ali u fazonu Dark Souls-a a ne tipa Skyrim-a sto je po meni mnogo bolje. Sve je nekako povezano kada se otkljucaju shortcut-ovi, gomila opcionih tajnih mesta i takvih stvari. Dosta vise ginem u odnosu na prvu planetu. Pocinje da se oseca nivo tezine na kojoj igram. Ubio sam i jednog legendarnog boss-a, Rancor-a, koji me je one hit-ovao u 90% slucajeva. Tu sam bas izgoreo i peglao sam se sa njim oko 30min ali vredelo je jer sam tu dobio i prvi perk. Perk-ovi mu dodju nesto kao charms iz Hollow Knight-a recimo. Iskreno ne secam se da li je toga bilo u prvom delu. Od obicnih mobova najvise me nerviraju range klase a pogotovo nesrecni B2 battle droid koji me je ubio xx puta, pogotovo ako je u drustvu melee klasa koji me peglaju iz blizine a on roka iz daljine. Dosta se lako gine i moram bas da budem pazljiv. Necu menjati nivo tezine jer volim izazov ali zna da bude poprilicno *******o, pogotvo kada izgubim skupljeni exp negde u pm, pa tek onda moram da budem pazljiv dok dodjem do njega. Sve u svemu zabavna igra ali vec vidim da cu se nervirati samo tako kada dodju teze boss borbe.

Kriminalno je koliko su se ulenjili veliki zapadni studiji po pitanju optimizacije. Sve zivo je outsourceovano izgleda i kompromisi gde god se okrene, jedino japanci koliko-toliko, kada izadju igre (sto nije toliko cesto) za PC, posvete se, barem dovoljno da se ne obrukaju ako nista drugo.

Mislim bilo je slucajeva npr Square Enix i Chrono Cross remaster.. Bamco (rumuni doduse) i tales of symphonia, da su zeznuli stvar, al kao patchuju posle, a i generalno je u pitanju 'ruzno je, moglo je bolje, al nije uzas', dok je kod ovih zapadnih bas tuga.

Ja sve nesto mislim da to namerno rade... Mozda je to neka vrsta marketinga :D haha
Cek da li stvarno njima zapinju PC igraci?

Nije marketing vec ljudi kupuju. Sve dok ljudi preorderuju zasluzuju i gore. Placaju igre koje nisu ni napravljene. EA je tro davno skontao pa prije 12 godina otpustio kompletan sektor ljudi koji su testirali igre. Nema potrebe kada ljudi placaju da testiraju.

Meni uopste nije jasno kako je preorder a thing u 2023. Kontam za velike naslove poput COD-a, FIFA-e ili BF. Nema alternative. Neko to voli i kava god je igra, igrat ce se sa ekipom. Ali za sve ostalo, pogotovo za singleplayer, zaista ne kontam. Kao da su preorder AAA igre 10$ pa se grabi da se ustedi.

Prva igra je bila sjajana i ako je nisam zavrsio, nadam se da je i ova. Ali sto se mene tice mogu da je obrnem u 2024.

Generalno je problem do Unreal engina, u svim igrama koje ga koriste je vidljivo ali ej kompleksnost grafike i detalja daleko niza i samim tim je FPX 50-150% veci, takodje ni puno bolje nije na PS5 i xbog ali oni imaju limitiran FPS i dosta slabiju grafiku gde je OK cpu dobar da se izvuce 30fps-a
Jednostavno engin igre nije u mogucnosti da izvrsi potrbne kalkuclacije i uposli jace GPU cak i na slabijim ima poteskoca

Generalno je problem do Unreal engina, u svim igrama koje ga koriste je vidljivo ali ej kompleksnost grafike i detalja daleko niza i samim tim je FPX 50-150% veci, takodje ni puno bolje nije na PS5 i xbog ali oni imaju limitiran FPS i dosta slabiju grafiku gde je OK cpu dobar da se izvuce 30fps-a
Jednostavno engin igre nije u mogucnosti da izvrsi potrbne kalkuclacije i uposli jace GPU cak i na slabijim ima poteskoca
Nadajmo se da ovo ne važi za UE5...

Evo zašto igra u perf. modu izgleda groznu na 4k tv-u:
Screenshot_2023-04-30-21-12-48-922-edit_com.google.android.youtube.jpg
Ide i ispod 720p 🤪

Znači u...li su je na svim platformama

Nije bas za cudjenje ta rezolucija kad se odavno igra na slicnim, 1440p i manje (1080p) se sa na DLSS/FSR performance i slicnim modovima rekonstruise iz tako niskih rezolucija. Ono sto je najbitnije je kako output izgleda a FSR2 i dalje ima nekih boljki, pogotovo u pokretu. Bilo bi zanimljivo poredjenje koliko bi napretka doneo UE5 I njegov TSR.

Pao je refund nakon 60 min testiranja. Optimizacija je tezi krs, zapravo je i nema. Iako je fps 50-60fps sve na max vidim da mi je GPU tek na 50% a CPU usage 15-20% u nekim momentima sto je neprihvatljivo. Ono sto me jos nervira u ovim AMD sponzorisanim igrama jeste sto namjerno ne dopustaju implementaciju DLSS-a. Da bar ima frame gen pa da se na taj nacin zaobidju neki problem...ali ne. Rezultat debilske suradnje sa AMD-om.

Vrh Dno