Šta je novo?

Star Wars Jedi: Survivor

Isto što i AMD korisnici kažu kada neka igra ima samo DLSS. nVidia korisnici makar mogu FSR da koriste (iako je lošiji od DLSS-a), dok AMD sa DLSS-om mućak (ima onaj CyberFSR ali zna da tripuje, plus je mod, itd).

Koliko znam u mnogim Nvidia sponzorisanim igrama FSR je itekako prisutan sto se ne moze reci za AMD (Far Cry 6, Valhalla, Dead Island 2, The Callisto Protocol, RE4, Village i mnogo drugih naslova). Dok CP 2077, DL2, Atomic Heart, COD MW2, Hitman 3 itd, imaju razne alternative sto se tice upscale tehnologija (FSR, XeSS). A inace FSR je uzasan u poredjenju sa DLSS tako da i nije neka opcija iako se moze ukljuciti na non AMD grafama.

Nije FSR užasan, FSR je samo inferiorniji u odnosu na DLSS i ta razlika se smanjuje svakom novom verzijom FSR-a. Ali je još uvek DLSS generalno bolji, posebno u pokretu gde ima manje artefaktovanja (i na nižim rezolucijama, zna bolje aa da odradi). One fore DLSS je neviđeno mnogo bolji od FSR ne prolaze kod mene, jer nije.

Navodiš vodu na svoju vodenicu i verovatno si jelly sada jer je AMD napravio dil koji ti ne ide na ruku (što je razumljivo). Ali to je ista stvar koju neretko nVidia radi. Daleko od toga da je AMD cvećka i nećemo se zavaravati sa time. Ni meni se ne sviđa to zaključavanje sa jednom upscale metodom i realno kada svi imaju sada svoj upscale, uvek treba imati sve ubačeno - jedini ispravan način.
AMD jeste bio underdog do skoro, sada se i oni ubezobrazuju isto, ali reći nešto pozitivno za nVidiju (posebno posle majning kombinacija i ovim glupiranjima oko cena) to može samo neko ko ne vidi šumu od drveta.

A deo oko "ako ima DLSS ima i FSR" ću samo kratko da komentarišem sa sledećim linkom gde imaš isto brdo DLSS only igara: https://www.pcgamingwiki.com/wiki/List_of_games_that_support_high-fidelity_upscaling

Deo oko frame generacije ne bih da komentarišem... To developeri samo zloupetrebljavaju i ništa drugo (za sada). Kad dođe FSR3 (sa verovatno frejm generacijom) kod AMD-a opet će sigurno da zloupotrebe kao Atomic Heart likovi koji su priča za sebe (ubacili FSR1 od pre 100 godina, i najnoviji DLSS3 sa frejm generacijom i rekli ako frejmovi nisu dobri da upalimo dlss i frejm generaciju...). To treba sprečiti, takva glupiranja.

June 22, 2021 je izlazak FSR-a. February 2019 je izlazak prvog DLSS-a Brojanje igara nema logike. Sto se rudarenja tice, bilo je godinama samo na AMD kartama. A Nvidia karte su skupe jer AMD nista ne radi. Meni je svejedno da li je karta Gorenje, samo da mi radi posao. I nemam zamjenu za Nvidia-u (Nvidia denoiser). Evo upravo sam u procesu kupovine nove, i nemam nista drugo do 4070TI.

Nvidia ima u cilju da proda sto vise hardvera i s tim ulaze puno u razvojne timove i game developere, pomognu financijski i zajedno razvijaju nove tehonolgije. Prvi su pokrenuli pricu oko vjestackog upscalea. Dvije i pol godine su ispred AMD-a i onda pljuvanje po developerima koji koriste DLSS. Ko je AMDu kriv sto zaostaje. Isto vazi i za developere. Bice primjena opcije koji tim podupre projekat i to je to. Nvidia tura pare CDPR-u da na 2077 proovise nove tehnologije. Sto to AMD ne radi ?

A sto se overall AMD karti tice, challenge "gaming on AMD cards" govori sve.

Kazu da su popravili, sad radi bolje, ja nisam probao al vidim ljudi igraju i vele ok sad radi
2080 epic 4k radi smooth

Izasao je neki "small update" kako su ga nazvali od 3.3GB. Koliki li ce tek biti veci. U patch notes su stavili samo da je to performance update za "non-raytraced rendering" i to je to. Sto se tice samih performansi nisam primetio da se nesto znatno promenilo jer ja igram sa RT-om ali primetio sam da mi je igra crash-ovala jedno 5 puta nakon patch-a. E sada ne znam da li je povezano sa tim ali patch je izasao nakon sto sam dosao na trecu planetu i tek krenuo da je igram. Ako sam drugu planetu nazvao pustinjom onda je treca pustinja na kvadrat. :) FPS se na trecoj vrti izmedju 90-110 i sto se toga tice i dalje lepo radi. Da napomenem da ne koristim FSR opciju. GPU utilization je oko 97-98% a CPU je tu oko 20-25% koliko sam mogao da primetim.

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    193.6 KB · Pregleda: 51
Nakon update-a drajvera ( 531.68 ) se nije desio ni jedan crash. Istovremeno sam iskljucio i RT tako da je nesto od ta dva jer je neko na Steam forumu napisao da je imao problem sa RT-om na trecoj planeti. Ukljucio sam sada RT pa cu testirati sutra da ustanovim do cega je bilo. Oko 20 sati sam proveo u igri do sada i na nekih 22% sam a istrazivao sam sve sto se istraziti moze sa trenutnim sposobnostima. Igra je ogromna i ako zelite 100% mislim da tu ima lagano izmedju 80 i 100 sati gameplay-a.

Kazu da su popravili, sad radi bolje, ja nisam probao al vidim ljudi igraju i vele ok sad radi
2080 epic 4k radi smooth
Ma nisu ništa popravili, osim ako smooth nije 27 fps kao na 3080 u 4K Epic...

Smooth kad velim mislim na 58, 60 fps vsync on, bez rtx

Igra meni mnooooogo bolje radi posle patcha. Konacno je zauzce graficke na 90+ procenata u vecini slucajeva i framerate je prilicno dobar i stabilan, tj.oko 55 drzi u native 4K Epic, sa FSR-om 80-90.
Ovo je sada vec igrivo na mojoj masini.

Poslednja izmena:
Ima logike da masina sa 6 core dobije vidljiv napredak, ostali "privilegovani" sa 13900k ne treba nista vidljivo da ocekuju.

Mislim da nije broj core-a u pitanju. I pre patcha iskoriscenje ni CPU-a ni GPU-a nije bilo veliko (nije bila klasicna situacija gde su sva jezgra preopterecena pa zato je GPU usage bio mali).

Naravno da nije do broja jezgara, nego mi je bilo lakse da "razdvojim" jedan 5600x i 13900k :)
Evo jedan mali video koji pokazuje lepu razliku.

Ljudi, jel vreme da se ovo nabavlja? Kontam proslo je dosta vremena, da li se ispeglalo?

Posle ovoliko cekanja bolje sacekaj jos malo popust :)

Ja igram preko EA, mašina iz potpisa i na 3440x1440 max podešavanja prosek FPS je oko 90. Nemam nikakvih problema oko seckanja, da igra puca….

Ja igram preko EA, mašina iz potpisa i na 3440x1440 max podešavanja prosek FPS je oko 90. Nemam nikakvih problema oko seckanja, da igra puca….
Uz duzno postovanje, ti se ne racunas :cool: Neko ko ima 20GB manje video memorije - bio bi od pomoci ;)

^ kolegi na 3060ti sa 8gb u full HD isto radi odlično.

Na mojoj konfiguraciji iz profila je igrivo.

Na 2070S i Ryzen 5 3600 je igra stutter fest. Bude tu i tamo fluidnog gejmpleja, ali čim se ode u otvoreni svet i neka učitavanja, škripi ko zarđalo.

Prešao igru, i to mi je nekako izgubila šarm posle 15ak sati (od sveukupno 30), Borba bolja od prethodnika ali i dalje mi ne prija, priča je presmešno loša, ima zanimljivih interakcija sa sporednim likovima, muzika je super, vizuelno izgleda ok (ali definitivno ne toliko da opravda loše performanse).

Prvi deo sam triput pokušavao da pređem i uvek sam odustajao u nekim deonicama, ovaj sam prešao pa makar govori da je igriviji od prethodnika.

Igra lose radi i na PS5, a pogotovo na PC.
Mogu da zamislim na sta ce da lici na PS4 i Xbox One.

Nisu jos popravili low GPU usage u nekim delovima? Ja sam odustao na pola, mozda je kasnije uzmem da zavrsim.

Mislim da je problem sto igra slabo koristi vise CPU threadova, pa zbog toga stuca kakvu god graficku imas. Sramota stvarno, proslo je i mnogo vremena tako da sam vec skeptican da ce ikada ispraviti.

Mislim da je problem sto igra slabo koristi vise CPU threadova, pa zbog toga stuca kakvu god graficku imas. Sramota stvarno, proslo je i mnogo vremena tako da sam vec skeptican da ce ikada ispraviti.
Da, znam da je do toga. Znaci, jos uvek mrka kapa po tom pitanju.

Neverovatno mi da takva igra - nema ljude da srede stvari...Ja bukvalno cekam to i da pazarim, ko zna koliko nas ima jos...

Ima ljude da srede stvari ali verovatno je postojao deadline koji su odredile glavonje kako se ne bi poklopilo sa jacim naslovima koji izlaze krajem godine kako ne bi uticalo na prodaju...
Ne bi me uopste cudilo da je igra izbacena minimum 6 meseci ranije, ako ne i vise...

Мислим да баш претерујете. На мојој 12 година старој конфи са 1060 6гб сам лагано обрнуто игрицу. Па шта је страшно ако негде мало сецне.

Vrh Dno