Šta je novo?

Stambeni krediti

Čije ime piše u listu nepokretnosti, koji se može videti i online, tog je i vlasništvo nad nekretninom.

Hipoteka nema veze sa vlasništvom. Nisam pravnik, niti advokat ali neka osnovna terminologija bi trebalo da bude poznata svima koji imaju račun u banci.

Meni nista nije jasno, RingeRaja koliko je kostao stan za kesh a koliko ga ti ukupno placas preko kredita? Onaj slucaj iz Jagodine je horor.

Cena stana za keš 95K EUR, ja sam uzeo kredit na 75K EUR, projektovana isplata je oko 135K EUR.

Čije ime piše u listu nepokretnosti, koji se može videti i online, tog je i vlasništvo nad nekretninom.

Hipoteka nema veze sa vlasništvom. Nisam pravnik, niti advokat ali neka osnovna terminologija bi trebalo da bude poznata svima koji imaju račun u banci.

Da ali ti je nekretnina opterećena hipotekom, i kao vlasnik daješ banci hipotekarnu izjavu kojom sebi ograničavaš mogućnost slobodnog raspolaganja svojim nekretninom bez njihovog amina...

Dakle, formalno si vlasnik odmah, a faktički bez ikakvih ograničenja tek kad otplatiš stan i kad ti banka izda brisovnu dozvolu i obrišeš hipoteku sa nekretnine...

EDIT: Sad sam proverio u katastru, piše vlasnik: taj i taj (tvoje ime i prezime), udeo 1/1, a pod zabeleška: hipoteka ustanovljena u korist banke te i te...

Ja sam pre 10 dana kupio kuću i zemlju na selu, sa tri upisane hipoteke, dobio upozorenje od javnog beležnika i to je to. Već sam upisan.

Znaci u teoriji je stan pod hipotekom/kreditom moguce prodati nekome bez ikakvih prihoda ko ne bi prosao kreditni biro i ko inace nema sanse da bi dobio kredit i taj samo nastavi da placja ratu?

kredit plaća onaj ko je potpisao ugovor o kreditu. ili ja ne razumem pitanje ili si se ti zbunio

Ne treba saglasnost banke za raspolaganje hipotekovanom nepokretnosti. Hipoteka prati nepokretnost, tako da ti mozes da prodas nepokretnost bez saglasnosti banke, ali ta hipoteka ostaje na stanu u korist banke.
Kod mene stoji da sam dužan da ih obavestim pre raspolaganja...

Vi mozete da ugovroite sta god vi zelite sto ne znaci da stan pod hipotekom vlasnik ne moze da proda.

Hipoteka ne znaci da stan nije tvoj niti da istim ne mozes da raspolazes.
Naravno da mogu da se prometuju nepokrenosti sa hipotekom i naravno da je nepokrenost tvoja(svojina) makar imala 420 upisanih hipoteka.

Znaci u teoriji je stan pod hipotekom/kreditom moguce prodati nekome bez ikakvih prihoda ko ne bi prosao kreditni biro i ko inace nema sanse da bi dobio kredit i taj samo nastavi da placja ratu?

To je druga stvar. Ako bi neko nastavio da plaća rate kredita, to bi značilo da mu je ustupljen ugovor o kreditu, a sa time bi banka morala da se saglasi.

Za obavezu po kreditu ti odgovaras i to ne samo sa hipotekom. Nije realan scenario da ti podigneš kredit i kupis stan, a onda ga "prodas" nekome ko bi nastavio da placa ratu

Banka je skup ljudi koji jure target. To sam skontao po drugim delatnostima. Recimo Yettel kakovprodavci rade... bole njih za firmu on juri target i svoju platu.
Ovo je i jest dovelo do pada nekretnina 2008 na trzistu SAD-a i prelilo u realni sektor i onda na celi svet

Ne treba saglasnost banke za raspolaganje hipotekovanom nepokretnosti. Hipoteka prati nepokretnost, tako da ti mozes da prodas nepokretnost bez saglasnosti banke, ali ta hipoteka ostaje na stanu u korist banke.
Hoćeš da kažeš da ja ne moram ništa da pitam banku, prodam stan pod hipotekom, namirim dug banci, a onda tražim da se obriše hipoteka na stan.
Ali ja više nisam vlasnik, kako ja da to tražim, može banka to da traži.
Dok se sve ne zaokruži osoba koja je dala pare ima stan kupljen pod teretom.

Netačno! Pročitaj lepo šta piše na linku ispod.
Što volim ove internet stručnjake...

Evo kako je u praksi (kopirano iz moje hipotekarne izjave (Banka Intesa), a verujem da je tako i kod drugih banaka:
1660209678069.png 1660209710286.png

Šta misliš da znači "obavezujem se da ću sarađivati sa Poveriocem (bankom) u postupku prodaje nepokretnosti", da ne moram ništa da ih pitam kad rešim da prodam nepokretnos koja je pod hipotekom ustanovljenom u njihovu korist?
Vidiš da sam se obavezao da mogu da mi nenajavljeni banu na gajbu radi vanredne procene očuvanja vrednosti nepokretnosti, a kamoli šta ozbiljnije da može da prođe bez njih da pitam.

Prilozi

• 1660210185351.png
    1660210185351.png
    1.5 MB · Pregleda: 18
@RingeRaja
Prodas nepokretnost, namiris kredit, trazis brisovnicu od banke, predas brisovnicu katastru, oni obrisu hipoteku. Banka se tu nista ne pita, ako je kredit isplaćen.
@Čika_Kure
Ova odredba se odnosi na postupak vansudske prodaje, gde se hipotekarni duznik obavezuje da saradjuje u tom postupku, da omoguci ulaz u stan procenitelju, zainteresovanim kupcima i slično.

Član 13 stav 3 Zakona o hipoteci izričito propisuje da je ništava odredba na osnovu koje vlasnik ne može da otudji predmet hipoteke.

Zakon o hipoteci je vrlo formalan zakon i ta odredba o sarađivanju sa poveriocem se ugovara na osnovu člana 15. Zakona prema kojem vlasnik nepokretnosti izjavljuje da je dužan da sarađuje sa poveriocem u postupku prodaje.

Испаде ово атомска физика на крају, за обичну рају мислим.

Nije, ali treba pitati onog ko je stručan, isto kao što mi ovde pitamo za monitore, slušalice, softver, hard diskove i ostalo što nam nije struka. 😀

Zakon o hipoteci je vrlo formalan zakon i ta odredba o sarađivanju sa poveriocem se ugovara na osnovu člana 15. Zakona prema kojem vlasnik nepokretnosti izjavljuje da je dužan da sarađuje sa poveriocem u postupku prodaje.
Dakle, ako sam te razumeo, sa poveriocem (bankom) moram da sarađujem samo u postupku PRINUDNE prodaje nepokretnosti, a ne moram ukoliko npr. ja naprasno i samoinicijativno rešim da prodam stan?

Koliko je komplikovano u Srbiji prodati stan iz kredita i kupiti opet stan, to je neverovatno..a katastar je prica za sebe....

Možeš li malo da uputiš nas neuke koji se pripremaju za takav zahvat, na šta da se obrati pažnja i kako ide postupak?
I koliko objektivno traje sve?
Hvala unapred.

trazis brisovnicu od banke, predas brisovnicu katastru
Zar brisovnicu ne izdaje notar koji za naplacenu uslugu, koju placa vlasnik kredita, je u obavezi da obavesti Katastar?

@Bogdan
Zasto onda banke traze da se uplati za brisovnicu odredjeni iznos notaru direktno na notarov racun? Mozda se nesto promenilo ali ovo sa uplatom notaru je bilo pre ili to banka za trosak overe potpisa prebacuje na vlasnika kredita. odgovor na kasniju poruku.

Poslednja izmena:
Što je i logično, jer time onaj koji je poverilac sam potvrđuje da dug više ne postoji.

Koliko treba da računam da traje procedura nakon isplate kredita za celu tu zezanciju: banka, brisovnica, notar, katastar ...?
Da li za sve navedeno mogu da ovlastim i platim advokata? Pošto verujem da mogu, koliko bi to trebalo da traje i košta?
Naravno, interesuje me gruba procena da li da planiram trošak od par stotina evra ili par hiljada evra?

Nazad
Vrh Dno