Veliki pozdrav svima. Imam jednu mnogo veliku dilemu i već danima razmišljam o tome pa rekoh možda da poslušam neki savet od ljudi koji nemaju nikakvog interesa da ne budu iskreni
Imam stan od 85m2 u Beogradu. Realna vrednost stana je nekih 160.000e s tim da imam ponudu da ga prodam za 185.000e (toliko sam stavio na prodaju i kupcu se svideo i hoće da kupi). Stan je kupljen preko subvencije 2016g,gde je cena stana bila 70.000e od čega sam ja dao učešće 10.000e, banka 48.600e i država 11.400e. Kredit je na 30g što znači da je do sada otplaćeno 8g i stanje duga na današnji dan je ukupno 49.000e (državi 11.400e i banci 37.600e). Tih 11.400e vraćam državi poslednjih 5g bez kamate gde će mi rata biti 190e. Sa ovom uredbom za zamrzavanje kamata na 4,08% rata banci je 255e a po proračunima da će Euribor narednih godina biti izmedju 2 i 3% realno je da rata bude nekih 290-300e. Po uredbama u firmi u kojoj radim (Ministarstvo odbrane) kako sam se odlučio na ovaj način rešavanja stambenog pitanja, mesečno dobijam dodatak od 200e što je u početku bilo za ratu ali sada već je nedovoljno tj doplaćujem od plate razliku od nekih 100e. Taj dodatak primam 20g što znači da me sleduje još 12g.
Poslednjih godina sam radio privatni posao i uspeo da podignem na Zlatiboru kuću od 225m2 koja se sastoji od 2 stana po 36m2 u jednoj etaži i 153m2 na dve etaže (prizemlje i potkrovlje). Po projektu i po ugrađenim materijalima kuća će zaista biti jedinstvena jer nisam je zidao radi prodaje nego zbog sebe. Kako je kriza uticala i na moj posao, nemam mogućnosti da je završim u skorijem roku. Po predmeru, da bi sve izgledalo kao sa slike mi je potrebno nekih 60.000e, a spreman sam da bude i 70.000e.
U periodu zidanja i kada je kuća dobila svoj izgled, svako ko je video kako izgleda mi je rekao da sam lud što je ne završavam i što ne počnem da je izdajem jer svako ko ima novac će da plati tu lepotu. Kao što rekoh, posao koji privatno radim je stao i tu nemam prihoda na koje mogu da se oslonim, a deca rastu i troškovi se naravno povećavaju. Sve to me je navelo da promenim moje ciljeve i da pokušam da završim radove u sledećih par meseci.
Išao po bankama da probam da podignem stambeni kredit za adaptaciju, ali nemam nekretninu koju mogu da dam za hipoteku (nema niko moj da mi učini, tako da ta opcija otpada). Takođe, ne mogu na stan da stavim hipoteku 2.reda jer iako je vrednost stana sada 3 puta veća od kredita koji dugujem banci, postoji klauzula u ugovoru da stan koji je kupljen subvencionisanim kreditom ne može dodatno da se zaduži. Kuća mora da je 80% završena (to bukvalno znači da je urađeno sve osim npr pločica i sobnih vrata - da je tako ne bih ni razmišljao o kreditu 😂).
Bilo je tu još svakakvih pokušaja (da uzmem keš kredit od 18.000e na 6g i da završim sve spolja i dobijem upotrebnu dozvolu i uknjižim objekat, ali onda ne mogu da podignem kredit za adaptaciju jer ću biti zadužen do max zbog keš kredita itd.). Dakle, sve opcije što se tiče banaka su potrošene.
Ono što je porodično razmišljanje je sledeće : Danas imam stan od 85m2 koji je po hipotekom sledeće 22g. i građevinu koji stoji i koja ne postoji (po papirima jer nije završena i uknjižena) i pitanje je kada i kako ću uspeti da je završim.
Prodam stan za 185.000e, vratim kredit 49.000e i ostaje mi 136.000e. Neka potrošim 70.000e da završim sve na kući, ostaje mi 66.000e. U trenutku kada prodam stan ostajem bez tih 200e koje sam trebao da primam sledećih 12g. i ostajem na plati od 90.000 din. (na današnji dan), što bi značilo da mogu da se zadužim opet za stambeni kredit (sada imaju i fixne kamate na 20g) u iznosu od nekih 50.000e i kupim stan od 60-65m2 (naravno ne očekujem da ću naći bolju lokaciju od ove na kojoj sam sada, ali spreman sam na taj gubitak). To bi značilo da izgubim 200e sledećih 12g, smanjim kvadraturu stana za 20-25m2 i opet imam stambeni kredit (i hipoteku na tom novom stanu), doduše na smanjeni rok od 20g (danas je to 22g). Ono što dobijam je kuća od 225m2 čiji sam vlasnik (bez hipoteke i kredita), koja vredi najmanje 300.000e i koja će (Bože zdravlja) donositi dodatni prihod i keš od 66.000e koji mogu da dam kao učešće za kupovinu drugog stana.
U ovom trenutku ne vidim bolju opciju i rešenje, ali kao što rekoh na početku, voleo bih da saslušam i drugačije mišljenje. Ko je imao živaca da pročita ovoliki tekst, verujem da će imati i vremena da mi napiše da li sam lud ili ludo hrabar 🤣. Hvala unapred.
PS. Šaljem slike kuće i kako to treba da izgleda kada bude završeno.