Šta je novo?

Stambeni krediti

Au brate, sad si me vec bacio u opasan bedak, vidim ja da cu morati napismeno da trazim da meni ostaje ova moja "ugovorena" kamatna stopa. Ja sam i predpostavljao da ce ta fiksna, za tri godine biti po njihovom izboru...ali ova savetnica je svih ovih dana u fazonu : Ma ne gospodine, vi potpisujete ugovor s bankom na 4.95, ostaje vam tih 4.95 do kraja otplate (30 god). Elem, moracu ja da zovem Bg ili nekom iz vrha banke da pisem da mi rascivijaju oni ovu pricu.... Hvala na savetu u svakom slucaju.

U ugovoru mora jasno i precizno da ti piše da li je ili nije fiksna kamatna stopa kroz ceo otplatni period.
Traži savetnici na mail da ti pošalje draft ugovora, pa ćeš da vidiš šta piše. Ako nema nikakve ograde u bilo kom podčlanu ugovora, već samo piše 4,95% (bez navođenja broja meseci), onda je to to.

Kolega iz bivše firme je umalo uzeo takav kredit, ali je na kraju odustao i uzeo klasičnu varijabilnu. Da, oni ti ponude dve varijante, varijabilnu koja je unapred određena (njemu mislim da je 2.8 + 6m Euribor) ili neka fiksna. To sutra može da bude 50% ako oni tako kažu. Mislim da je to baš užasna prevara.

Pa nije prevara, uvek možeš da uzmeš klasičnu varijabilnu.

Pa nije prevara, uvek možeš da uzmeš klasičnu varijabilnu.
Pa jeste prevara ako se reklamira kao fiksna, a onda sitnim slovima piše fiksna je tri godine a onda ti po trenutnim tržišnim uslovima dajemo novu "fiksnu" za naredne tri godine.

Upravo, evo i čovek ovde je shvatio da će uvek moći da bira između fiksne koja mu je sada ponuđena i varijabilne, a to zapravo nije tako. Mislio je da mu se situacija ne može pogoršati, a može i te kako.

U mom slučaju nije bilo tako. Ja sam znao da će fiksna biti određena po isteku tri godine i da mogu da biram.

pa da, teško da će se ijedna banka danas, a u ovoj situaciji koja poprima obrise haosa, obavezati na 3, ili 4, ili 5 posto, i to na izuzetno dugačke periode od nekoliko desetina godina...

...a niko ne zna šta će sutra biti

pa da, teško da će se ijedna banka danas, a u ovoj situaciji koja poprima obrise haosa, obavezati na 3, ili 4, ili 5 posto, i to na izuzetno dugačke periode od nekoliko desetina godina...

...a niko ne zna šta će sutra biti
I to je skroz u redu, ali onda nek ne zovu takve kredite "sa fiksnom kamatnom stopom".

Može li neko ko je uzeo kredit sa fiksnom stopim pre par godina da napiše da li su mu menjali ratu.
I to je skroz u redu, ali onda nek ne zovu takve kredite "sa fiksnom kamatnom stopom".
Uvek banka može da promeni ugovor, to piše u svakom ugovoru za kredit.
Ne moraš da pristaneš, ali moraš da isplatiš dug u roku od 7 dana.

Odakle da platis ako nemas? Sta onda?

Onda moraš da potpišeš aneks ili ode stan na doboš.

Može li neko ko je uzeo kredit sa fiksnom stopim pre par godina da napiše da li su mu menjali ratu.

Ja sam pre 4 godine uzeo i rata mi je nepromenjena sve vreme. Ali sam uzeo baš fiksnu na ceo period otplate, ne ovu kombinovanu.

Za ovo menjanje ugovora prvi put cujem? Odakle ova informacija... jel se ovo odnosi generalno za sve ugovore, nezavisno od ugovorene vrste kamate?

Ovo mi je neshvatljivo i nezamislivo ako se odnosi uopsteno na ugovore.

Ili možeš da tužiš banku. Mislim da Efektiva obezbeđuje besplatno pravno zastupanje u tim slučajevima.
Povećavanje marže je bilo aktuelno kad je bila kriza sa kreditima u CHF, i kad su banke povećavale marže po ovakvim kaluzulama.

Banke su tada gubile takve sporove.

Npr. padne vrednost kvadrata, hipoteka je u onda problemu iz vizure banke, tj. ne obezbeđuje sigurnost banci. Tada se traži dodatno obezbeđenje ili se raskida ugovor i traži da se ostatak isplati odmah.

Raskid ugovora možda i može da traži banka (mada nisam siguran da je to uopšte zakonski moguće) ali to ne znači isplatu preostalog dugovanja. To znači da se ugovor o kreditu poništava, vama banka vraća pare koje ste njoj dali, vi njima pare koje su oni vama dali, i ovakve situacije su uglavnom povoljne za klijenta. Na primer za 15 godina ste isplatili 30.000e glavnice i 15.000e kamate, preostali dug je 30.000e (lupam cifre). Banka vam sve to vraća, a vi njima morate da date 60.000e koliko je bio kredit. Dakle od situacije da imate još 15 godina kredita da vratite 35-40 hiljada evra, dolazite u situaciju da imate relativno kratko vreme da obezbedite 15.000e. Meni to ne deluje kao loša varijanta.

Sve ove stvari koje pominjete sam detaljno pitao u Raiffeisen banci i odgovori su bili sledeci, sto cu i videti u ugovoru koji ce mi prvo agent poslati na mejl.
Dakle:
1. Fixna jeste 4.75 % na 30 godina i ne postoji sansa da je dozvoljeno da je banka koriguje, nije kombinovana (3 fod fixna pa varijabilna). Onako kakvu ugovorimo, takva ce biti.
2. Ugovor je takav kakav je i ne postoji mogucnost da se menja jer se kao takav potpisuje, tako mi je receno.

I mene čeka ugovor sa fiksnom u Erste, pa ćemo da vidimo šta su sve stavili od članova, jer su mi isto rekli kao i tebi, rata je zakucana i toliko je koliko bude pisalo u ugovoru kroz ceo rok otplate.

Gde može banka da raskine ugovor ili da menja fiksnu kamatu ako plaćaš sve na vreme?
To je bitan elemenat ugovora, mogu da raskinu ali ti je nepokretnost čista.

Pošto sam završio ugovor o refinansiranju, samo kratko cifre.
Dakle, 30.000 EUR cifra, kredit na 120 meseci sa fiksnom ratom 321,17 EUR, kamatna stopa 5,2% fiksno.
Ovo je potpisano pre oko 3 nedelje, ne znam kako je sada.

edit: sad pogledah na sajtu Erste banke...kalkulator kaže 336,84 EUR....za 3 nedelje ukupno davanje na 120 meseci poraslo 1.880,40 EUR...mašala.

Poslednja izmena:
To niko ne zna trenutno, ali trend porasta referentne stope ECB ne uliva optimizam nikako.
Koliko vidim na linku, cifre su od 26.10.2022., dakle, nije uračunat najnoviji rast referentne kamatne stope.

Ja bih rekao da oni ne smeju da dizu euribor preko 5, pola EU ce u bankrot u tom slucaju.
Cak i ta cifra mi deluje neverovatno.

Ja bih rekao da oni ne smeju da dizu euribor preko 5, pola EU ce u bankrot u tom slucaju.
Cak i ta cifra mi deluje neverovatno.
Bio je Euribor 2000. i 2008. već preko 5, ali je ubrzo pošto je probio 5 počeo da pada.

Nazad
Vrh Dno