Šta je novo?

Sta se pregreva?

soni

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2003
Poena
619
Pre mesec ili vise sam postavio ovde pitanje vezano za problem sa igranjem svaka igra posle nekog(kratkog) vremena igranja izlece na Desktop. Graficka je HIS 9200 64MB 128bit. Mislio sam da je do nje ali se ispostavilo da nije. Sve sam probao i nije uspelo pa sam na kraju otvorio kuciste i stavio stoni ventilator da ga hladi- i ovo je resilo problem znaci nesto se greje. S njim deca igraju po ceo dan i neizbacuje ali ne mogu tako da im ostavim. Pretpostavljam da je procesor ali sam to bio odbacio zato sto BIOS prijavljuje 51-52 maksimalno mora da laze da napomenem da testove CPUBurn i slicne prolazi bez problema. Na graficku sam postavi kuler i ladna ko led, chipset ~38, harddisk vruc, napajanje NEO(300W) nije vruce.....
Kuler na procesoru neki...... relativno mali nije BOX. Sta mislite sta je. Nemam drugi kuler da ga probam a moj nemam nameru da skidam. Ne mogu da mu kazem da kupi drugi Kuler ustvari rekao bi mu da sam siguran da je on u pitanju. Znate ono uzmi ovo pa nije, uzmi i ovo pa nije ni to......
Komp: 1800+, GA AMD761, HIS9200, 256MB NoName, Hard Maxtor 7200(tanki)...
Pozdrav

Poslednja izmena:
Mozda ti je ukljucena zastita za temp u BIOS-u

Skoro identicna konfiguracija, i max temperatura je 48c posle ultra maltretiranja. Sumnjam na CPU kuler, u zatvorenom kucistu nema dovoljno svezeg vazduha i on vrti vruc.

1. Zameniti CPU kuler
2. Dodati 2 ventilatora, jedan ispred hardiska, jedan da izvlaci vazduh napolje.

Ipak ti prvo proveri koja temperatura je pod "shutdown" u biosu, a sledeca stvar je CPU cooler, mada me cudi da nece da ohladi.

U BIOS-u je iskljucenao opcija za SHUTDOWN nije to a mozda i jeste ako BIOS nevalja sto cisto sumnjam. Pre sam bio stavio na 80 pa sam posle iskljucio. Kuciste sam ostavio otvoreno ali to nije pomoglo dok, kao sto sam rekao, nisam stavio stoni ventilator. Temp za severni most nije velika 38 a nekad ide i na 40?
Za <milanbb> Zamenio bih ja i CPU kuler i mozda stavio ventilatore iako mislim da ventilatori nisu potrebni ostavicu otvoreno kuciste eventualno za harddisk ali procitaj bolje sta sam napisao-masina nije moja.
Dajte predlog za CPU kuler WR4 je oko 10 eura, al ajd neki jeftiniji da mu za 10 uzmem i 1 ventilator. On ima neki GlacialTech duplo je manji od FalconRock II koj ja imam.

Pa onda batali celu rabotu... :( najgore pomagati nekom pa onda ispadnes jos i kriv na kraju, neka 'drugar' to lepo odnese kod onog sto mu je prodao...

Od kulera imas ThermalTake i Cooler mastera po nekih 7-8 eur... pa teorijski mozes i jedan 80mm da kupis. Mada glacial ima solidne kulere, samo pitanje koji su mu udenuli.

Pogledaj i kako je setovana memorija, i poteraj WCPUID da vidis da li je Throughbread jezgro ili Palomino jezgro... Palomino se nesto malo vise greje...

Palomino je procesor, kuler je ustvari dr.thermal. Danas sam nasao i stavio mu za probu Speeze Vulturespin (kao Spire WR IV)zatvorio kustiste i temperatura je manja za ~10 stepeni. Posle dva sata igranja igara sve radi dobro nema izbacivanja nadam se da je problem resen. Eto valjda je do procesora a bio sam ubedjen da nije jer je sve testove prolazio bez problema.

Necete verovati nisam odmah primetio nego kada sam kuler doneo kuci. Neko ko je cistio ili vec ne znam sta, ventilator na kuleru je okrenuo naopako, neverujem, tako da i nisam mogao da procitam njegov naziv, a naravno lose je i hladio. Na kraju, mozda i nije trebalo menjati kuler ali nema veze ovako njegov ide meni za dzabe i stavicu ga kod brata.

Hvala momci.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Eto, ipak se zavrsilo hepiendom :) inace taj dr thermal je cudan kuler - nekada ladi odlicno nekada malo zeza....

Ako je to onaj veeeliki ciglasto kockasti... video sam ih par koji su lose lezali na ploci inace blok aluminijuma 8x8 sa 8cm ventilatorom od gore i ne moze lose da hladi...

Ako mislis na Dr.Thermal nije, relativno je mali otprilike duplo nizi od Speeze Vulturespina, iako ima ubacen dodatak od bakra u vidu sipke kruznog profila- sipka ide po visini od dna do vrha tela hladnjaka. Ventilator je precnika 6 ili mozda 7cm mrzi me da merim.

ja sam moj dr. thermal dobio sa naopako okrenutom šnalom!!!!!!!
tako da procesor nije uopšte lepo nalegao, pola njega je bilo na ivici kulera, pola na rešetkama!

posle nameštanja radi cool... xp1700+ (palomino) radi na 36 stepeni kad je u sobi 27 stepeni. na defaultu naravno i u leru

POLUDECU problem nije resen. Jes da sam spustio temperaturu procesora za 10 stepeni, ali ocigledno nije do pregrevanja procesora. Sinoc kada sam testirao masinu bilo je hladno u sobi pa nije zbog toga izbacivao danas preko dana je toplije i odmah izbacuje.
Dajte neko resenje. Jedino je HardDisk vruc a ostale komponente nisu ili se varam. Kada drzim otvoreno kuciste takodje izbaci ali posle duzeg vremena(nekih 10-15minuta sto i nije neko duze vrane morate priznati).
Pomagajte.

soni je napisao(la):
POLUDECU problem nije resen. Jes da sam spustio temperaturu procesora za 10 stepeni, ali ocigledno nije do pregrevanja procesora. Sinoc kada sam testirao masinu bilo je hladno u sobi pa nije zbog toga izbacivao danas preko dana je toplije i odmah izbacuje.
Dajte neko resenje. Jedino je HardDisk vruc a ostale komponente nisu ili se varam. Kada drzim otvoreno kuciste takodje izbaci ali posle duzeg vremena(nekih 10-15minuta sto i nije neko duze vrane morate priznati).
Pomagajte.

Pokreni ti Gold Memory i istestiraj jedan prelaz tu memoriju.. Za svaki slucaj..

Ako procesor nije overclockovan? Ako je o/c, onda mu mozda fali voltaze..

Probaj sa tvojim napajanjem, i stavi jednu 8 iza da izvlaci toplotu iz kucista ( imas ih na buvljaku za 200 din, jeftinija varijanta ). Meni tu lici da napajanje u jednom trenutku da nedovoljno struje i tu je kraj price. Varijacija nije fatalna, jer bi se restartovala masina, ali je dovoljna da mozda VPU Recover graficke vrati sigurno Win nazad na desktop. Ima li nekog upozorenja posle pucanja od strane Win-a? Memorija nije jer bi ona brze pukla, a ne posle 15 minuta rada.

meni i dalje lici na memoriju... jesi terao nekad po celu noc ili 24h memtest?

Ovako procesor nije klokovan. Koristio sam MemTest par puta a najvise sto je radio je ~ 5sati i ni jedne greske ali ajd probacu kada nabavim drugu stavljao sam moju ali ploca pisti ne podrzava je. Nije do graficke sigurno jer sam danas stavljo moju i takodje je izleteo na desktop i nikad mi ATI nije prijavio gresku a ni Win iako su te opcije ukljucene. Nosio sam i moje napajanje CHIEFTEC 360W ali nepomaze.
Pazite ovako 100% je do pregrevanja jer masina radi bez problema ceo dan kada stavim ventilator da duva u kuciste. Da je nesto neispravno ona bi izletela i da je drzim u frizderu.

posle svega sto sam procitao i u ovom i u prethodnom topiku koji si postavio, ostaju dve stvari:

1)napajanje
2) pregreva se naponska jedinica na ploci, tj. mosfeti i elektroliti, pa za trenutak padne napon kad je ceo sistem opterecen i oni vreli (mosfeti) Ja imam slican problem.

soni je napisao(la):
Ovako procesor nije klokovan. Koristio sam MemTest par puta a najvise sto je radio je ~ 5sati i ni jedne greske ali ajd probacu kada nabavim drugu stavljao sam moju ali ploca pisti ne podrzava je. Nije do graficke sigurno jer sam danas stavljo moju i takodje je izleteo na desktop i nikad mi ATI nije prijavio gresku a ni Win iako su te opcije ukljucene. Nosio sam i moje napajanje CHIEFTEC 360W ali nepomaze.
Pazite ovako 100% je do pregrevanja jer masina radi bez problema ceo dan kada stavim ventilator da duva u kuciste. Da je nesto neispravno ona bi izletela i da je drzim u frizderu.

Nije do memorije sigurno, memtest bi pokazao gresku odmah, odustajem od memorije kao uzroka :)

Ajde, ako te ne mrzi, posalji kakvi su ti naponi..

Za <gx-x> Napajanje sam nosio svoje i isto se desava. Velika je verovatnoca da je do ploce i njenog pregrevanja jer je to jedino ostalo sto nisam menjao ili testirao. Ali to mi je najteze da proverim jer nemam plocu moracu negde da nabavim pa da probam.

Za <Doom2forever> Provericu pa cu javiti koliki su naponi.

Napni sa njegovim napajanjem

3,3v-> 3,36

5v-> 5,17

12v-> 12,72

Vcore-> 1,55 (Trebala bi da bude 1,5(Thoroughbred 1800+)

soni je napisao(la):
Napni sa njegovim napajanjem

3,3v-> 3,36

5v-> 5,17

12v-> 12,72

Vcore-> 1,55 (Trebala bi da bude 1,5(Thoroughbred 1800+)

Ok su ti naponi, mada mi se ne svidja ovo 12.72, ali tesko da je to uzrok... tih 1.55 je cool, malo fluktuacije nikoga nije ubilo.

Definitivno gx-x-ova ideja sa naponskom jedinicom ploce je jedino sto je preostalo.

Nazad
Vrh Dno