Šta je novo?

Sta se desava sa Wireless internetom

mig.bc

Slavan
Učlanjen(a)
31.12.2008
Poena
304
Vec danima pratim sta se ovde na forumu desava i prica.
Od Wireless interneta nema vise ni traga ni glasa ni pomena.
( osim problema kojih je oduvek bilo na WIFI )

znaci li to da se on gasi i stavlja u drugi plan
polako, dolaskom i brzim sirenjem ADSL-a

Ne zelim da kazem da svi velicaju i hvale i pisu samo o ADSL-u.
Nije ni on zasluzio toliko pohvala ali u razumnom vremenu se
eto na radost manjeg broja korisnika ubrzao u realnim
granicama, mada daleko je to jos od onoga sto nude drzave u
okruzenju.

Sta sada sa Wirelessom ? jel on ostao zakopan
ili ce biti od koristi samo po selima i periferijama
gde ne postoji mogucnost osposobljavanja centrale za ADSL.

Iskreno ja sam se letos i otkacio od Wirelessa jer je bio jako
nestabilan u odnosu na ADSL a cene su mu ostale kriminalno
skupe a brzine jako spore. ( cast firmama koji nude kvalitetan Wireless )

Sretna Nova 2009 svima.

Samo da potvrdim. U Indjiji wireless internet provajder eWireless do sada nije ispratio tempo povecanja brzine. Zadnje povecanje je bilo 1 decembra 2007. i to samo u periodu od 20-08 casova :trust:

kad se provajderi uozbilje,imace posla i musterije.dok to ne shvate jok.

Moj wireless je za divno cudo neverovatno stabilan za razliku od drugih koji stalno kukaju na nestabilnost bezicnog. Cak kapiram da je na ivici poredjenja sa kablom ali sve to dzabe kad je jezivo skup (256k = 1.500 din) i to ce biti jedan od razloga za moj prelazak na adsl (jednog dana kad osposobe centralu) ili kabl (od skoro imam mogucnosti).
Drugi razlog bi bile pare koje mi stoje zarobljene u opremi. Sa njima bi npr. mogao da finansiram 3 meseca neta.
Mada, kljucni razlog je ipak cena, da su provajderi pametni da uskladjuju blagovremeno cene sa kablom i adsl-om verovatno ne bih ni prelazio na nesto drugo nego oni cute i deru sve dok se ne pojavi konkurencija a kad se pojavi obicno im bude vec kasno jer su korisnici tada uveliko ozlojedjeni i malo toga ih moze zadrzati na wireless-u.

WIreless dobija ulogu koja mu je namenjena: za ruralne predele gde nema druge opcije nego bezicno umrzavanje i za hotspotove po lokalima.

U Uzicu vec odavno vise ne postoji wireless internet provajding. Sa dolaskom ADSL-a, provajder koji je davao wireless usluge se prekinuo sa davanjem wireless usluga.

Wireless ima svoja ogranicenja. Pogotovo kada je rec o 2.4GHz. Tu je limit oko 2mbps, a sve preko toga je vec scfi...osim ako nisu usmerene antene u pitanju. Na 5 giga je malo bolja situacija ali i takav tip konekcije ima svoje limite. Doduse bio sam skoro u jednoj firmi koja ima 8/8 mbps...wifi...i radi odlicno. E sad, moj provajder za sada prati povecanja brzine i to vrlo uspesno. Pod tim mislim da su zadrzali kvalitet (sto je prava retkost na ovim prostorima)...mali ping i brzine koje odgovaraju uplacenom paketu. Naravno tu je i drasticno veci upload nego na ADSL-u (1:1 i 1:2). Ja konkretno koristim 1024/512 a za koji dan to se menja u 1536/768...mozda...nagadjam :).

kad se provajderi uozbilje,imace posla i musterije.dok to ne shvate jok.

Ljudi , dajte podstrek svim Wireless provajderima da ulazu u svoju infrastrukturu
jer da bi opstali neka zadrze sebi makar korisnike iz provincija i sela.

Nije ni njima lako jer zavise od Ratela i drzave...

Ako sami ne vide da treba da ulazu u svoju infrastrukturu sta mi tu njima da pomognemo? I onako su najskuplji , najlosiji kvalitet a usput ogranicavaju p2p rapid i ostale servise za download, cast izuzetcima. Wi fi je nuzno zlo ako nemas nista drugo onda wi fi. Moze to mnogo bolje da funkcionise samo sto su oni alavi zakace ap jednu omnicu i odma hoce da su provajderi zbog takvih nam je takav kakav je.

Najmanji problem je ulagati u wifi strukturu, da li si ti kao klijent spreman da kupis 5GHz opremu npr. i opet ulozis 100+ eur za uvodjenje interneta?

ima wifi da spadne na kafice i firme koje se nudjenjem besplatnog wifi-ja reklamiraju.

Wireless je uvek bio alternativa onima koji nemaju mogucnosti za ADSL i kablovski. Moj drug ga koristi na selu (nema drugih mogucnosti, naravno) i placa 1200 din - 256/64, a to je prilicno visoka cena, koju provajder nece da spusti, jer navodno cene u veleprodaji nisu snizene.

Poslednja izmena:
steta sto ce ova tema da se svodi na bljuvanje i blacenje
Wifi malim provajderima !
( evo i ja se pridruzujem bljuvanju losim uslugama Provajdera "Donet",
"Speed Net", "Pc Klub Arena", "3D Net" )

Hteo sam iako malim predznanjem da saznam i podstreknem
ovde korisnike koje koriste Wireless i dalje, a pogotovo njihove
davaoce tih usluga da pojasne gde su sada za ovom navalom ADSL-a

Zar i dalje mogu da muzu naivne,
a mnogo bi im bilo bolje da spuste cene i pocnu pametno da rade
i zadrze svoje klijente na periferijama gradova i selima.

Najmanji problem je ulagati u wifi strukturu, da li si ti kao klijent spreman da kupis 5GHz opremu npr. i opet ulozis 100+ eur za uvodjenje interneta?

To je najveci problem...mislim na ulaganje u opremu na 5GHz. Cene kvalitetne opreme iznosi od 150 - 200 eur. 100+ uer za uvodjenje je malo preterana cifra. Ja sam platio 20 eur montazu i to je to. Cena interneta je ekvivalentna ceni adsl-a s tim sto kao sto sam naveo imam veci upload i brzinu koju sam platio + lokal koji se dodatno ne naplacuje i sto je najbitnije nemam nikakvih ogranicenja tipa zatvoreni portovi itd.
Naravno ocigledno se nalazim kod korektnog provajdera. Sve i svasta covek moze da procita po forumima o wifi provajderima. Na zalost i sam sam imao prilike da se uverim u ne kvalitet pojedinih provajdera. Ali sva sreca pa postoje izuzeci.

Evo ja ne bacam blato po svim wifi provajderima...samo po vecini :)
Nego vidim da vecina vas spominje periferije gradova i sela. Da li znate kakva je situacija sa adsl portovima u Zemunu, na Bezaniji, Vozdovcu...itd. Mi smo jos uvek zemlja PCM-ova i dvojnika...pogledajte samo krovove po navedenim delovima grada i videcete gomilu antena za bezicni net.
Tesko da je wifi alternativa za te ljude...to im je verovatno jedina mogucnost. Iskreno ja imam mogucnost za uvodjenje adsl-a ali realno nemam potrebe...i nema lokala :D

Nisam mislio da platis 100+ eur da ti neko montira antenu i uredjaj (mada svega ima), vec na cenu same opreme,...

@overkill: lokala nikad nece ni biti, ADSL je tako i zamisljen da imas ocajan upload, mozes samo da "primas" ;)

Poslednja izmena:

Niko ovde ne pljuje i ne blati wi fi pilicare nego samo govori istinu

Sada kada je kupovina interneta dostupna iz vise izvora, zasto se mi kao korisnici njihovih usluga i dalje smatramo kao trecerazredni ? Ne trazim ja neke astronomske brzine, i bilo bi mi sasvim dovoljno 256 kb/s za 1.000 dinara. Medjutim moj internet provajder ne smatra to za shodno. Mislim da me sada vise boli sto sam dao 80 evra za opremu, ali sta da radim, u vreme kada sam se prikljucivao nije bilo digitalne centrale.

Evo moj bezicni provajder me je prijatno iznenadio prekjuce... dao je povecanje paketa 768k na 1536k za 2100din... upload je smanjen na 256k... posto igram cod2 ping se krece oko 60-70 na bosanskim, srpskim i rumunskim serverima dok je na madjarskim od 90-100...

Svaka cast ako je tako u tvom slucaju.
Evo ohrabrenja za ostale provajdere neka krenu razumnim putem ubrzanja ili
padom cena ako vec ne mogu da daju vece brzine.

Vojvodina , tj juzni Banat je idealan za Wireless Internet zbog konfiguracije terena.

1.5MB/256 = 2100din je blizu konkurenciji.
Ali jako sumnjam da taj upload nije stabilan i da ne vredi poredjenja
sa uploadom ADSL-a 128kb/s

Pa ako imas kantenu i 15metara TV kabla na MSI wireless kartici, onda sigurno da je ADSL bolji ;)

Pa ako imas kantenu i 15metara TV kabla na MSI wireless kartici, onda sigurno da je ADSL bolji ;)

jok brate, posedovao sam Acess point Ovis Link i usmerenu top Antenu 18db.
Vidljiva tacka mi je bila obliznjem brdu i opet je internet lose radio.

u opremu sam ulozio 100eur jer tada nije bilo Adsl-a i bolje solucije,
ali istu opremu sam sa zadovoljstvom prodao za 70Eur kao polovnu.
i ostavio muke nekom drugom korisniku koji nema mogucnosti za boljim.

Pricam o uploadu koji si spomenuo. 'Internet' o kom ti pricas zavisi od linka koji tvoj wireless 'provajder' (najcesce obican preprodavac) zakupljuje od nadprovajdera. Uglavnom je to 1024/nesto paket koji se kroz mrezu deli po sistemu 'ko pre devojci', a naplacuje kao suvo zlato.

Da wireless moze da radi odlicno, u to se uveravam svaki dan ;) Potrebno je >samo< mnogo truda i zalaganja sa strane provajdera.

Pricam o uploadu koji si spomenuo. 'Internet' o kom ti pricas zavisi od linka koji tvoj wireless 'provajder' (najcesce obican preprodavac) zakupljuje od nadprovajdera. Uglavnom je to 1024/nesto paket koji se kroz mrezu deli po sistemu 'ko pre devojci', a naplacuje kao suvo zlato.

Da wireless moze da radi odlicno, u to se uveravam svaki dan ;) Potrebno je >samo< mnogo truda i zalaganja sa strane provajdera.

"iz tvojih usta u bozije usi"
kada bi svi vlasnici mreza i preprodavci protoka od nadrovajdera procitali ovo !
Da li bi se i tada urazumili i prestali da obmanjuju naivce koji i dalje koriste
takav internet okarakterisan kao "nuzno zlo"

sve sam to osetio ma vlastitoj kozi i bilo mi je vise muka od svega.
Kad ti za svoje pare npr.1250din mesecno 256/128k ne smes da skidas
puno jer znas da te prate, i blokiraju download preko Rapida...

Ja sam recimo za to da se svakoj opstini omoguci
ADSL ( ukidanje dvojnika svima i PCM-a osposobljavanje malih centrala po selima)
KABLOVSKI Net ( da SBB prokopa strukturu kolika mu je dovoljna )
WIRELESS da ima mogucnost ravnopravnog uvoza protoka od koga hoce.

pa onda kom opanci , kom obojci
zdrava konkurencija...

"iz tvojih usta u bozije usi"
kada bi svi vlasnici mreza i preprodavci protoka od nadrovajdera procitali ovo !
Da li bi se i tada urazumili i prestali da obmanjuju naivce koji i dalje koriste
takav internet okarakterisan kao "nuzno zlo"

sve sam to osetio ma vlastitoj kozi i bilo mi je vise muka od svega.
Kad ti za svoje pare npr.1250din mesecno 256/128k ne smes da skidas
puno jer znas da te prate, i blokiraju download preko Rapida...

Ja sam recimo za to da se svakoj opstini omoguci
ADSL ( ukidanje dvojnika svima i PCM-a osposobljavanje malih centrala po selima)
KABLOVSKI Net ( da SBB prokopa strukturu kolika mu je dovoljna )
WIRELESS da ima mogucnost ravnopravnog uvoza protoka od koga hoce.

pa onda kom opanci , kom obojci
zdrava konkurencija...
Tesko da ce to biti kod nas, mozda za desetak godina a dotle ce da rade sta im volja, gori su monopolisti od telekoma. Znaju da nemamo drugi macin da sde povezemo na internet i to koriste. Provereno znam kako radi vecina, zakupe legalno 1 mbit ili mozda 2 a resto kupe adsl i sbb po redovnim cenama prebece do naselja i onda usi zavrcu jadnim korisnicima. Znaci kupi od sbb-a na crno 1 mbit za 1400 a meni stavi cenovnik 9500 ako hoces uzmi cista pljacka i otimacina. Sta li Ratel radi po ovom pitanju da mi je znati

Mi smo jedva uspeli da dovucemo nekog wireless provider-a, iako se nalazimo na 20km od centra grada.
Oni koji su pristajali da nastave pricu kad smo im ponudili da prosire mrezu kod nas, postavljali su neke abnormalne uslove, tipa ugovorna obaveza 2 godine, ili oprema 200e(?), naravno na 2.4GHz.
Kad smo ispucali sve beogradkse provajdere, posto smo njih samo i kontaktirali jer smo "kao" Beograd, preporucili su nam Kingsnet iz Rume koji ima AP-ove po nekim okolnim mestima.
Trazili su 80e za opremu i cenovnik je bio:
128 - 800din
256 - 1300 din
512 - 2100 din
S tim sto su obecali dupliranje brzina od 1. januara.

S obzirom da su bili i jedini normalni pristali smo (mada smo na netu nasli samo pljuvacinu po njima), ubrzo su ugradili opremu kod 8-9 ljudi, momci koji su ugradjivali su stvarno bili OK i sve je radilo savrseno. Ja sam se stvarno iznenadio kad sam video kako fradi, 256 Kb/s je realno bilo 29-31 KB/s, pogotovo sto je oprema antena-kabl-kartica.

*I otprilike se sa tim i zavrsava moje odusevljenje njima :)*

Nastala je takva euforija za net-om, bukvalno su se ljudi lepili kao muva na go*no, jer godinama cekaju neki normalan net.
Naravno to je zestoko uticalo na brzinu od 16h do 23h kad se protok smanji za 30-40%.
Neodgovorni su, ne javlaju se na telefon, ne salju obavestenja kad net prestaje sa radom, i objasnjenje/izvinjenje posle toga, mislim da smo jedini korisnici koji koriscenje interneta placaju unapred. Da ne pricam o njihovom sajtu koji je update-ovan pre godinu i nesto dana i stvarno je da se posteno nasmejes.
24. Decemra su ubrzali net, u sta sam stvarno sumnjao s obzirom na njihovo dotadasnje ponasanje, i dobio 1024, upload je ostao isti 256 Kb/s, realna brzina ~100KB/s. Sad da li je taj gubitak zbog opreme ili oni zakidaju ne znam. Uglavnom sam shvatio da ogranicavaju torente na 30KB/s.

Sve u svemu pomesani utisci. S jedne strane zahvalan sam do neba sto konacno imam koliko toliko normalan net (mislio sam da sam do preseljenja osudjen na 56k/3G), ali sa druge ima dosta kritika na rad.
Trudim se da imam razumevanja, ali ne znam da li su njihovi propusti rezultat njihovog nemara i nezainteresovanosti ili jednostavno rezultat objektivnih okolnosti.

Poslednja izmena:
Niste jedini sto placate unapred i kod nas je ista situacija plati pa se klati

zbog svega ovog navedenog i izjasnjenog iz dosadasnjih postova
mislim da ima uslova za novom "INTERNET REVOLUCIJOM"
koja bi se bavila Wireless monopolistima i lokalnim
provajderima ( tzv preprodavcima protoka )

Mozemo da krenemo redom opstina po opstina, region po region...

videcete imace velike svrhe kao sto je i bila mini revolucija
prema nasem lelekomu koji se donekle pomaknuo i dao
brzine za kojima mozemo biti "koliko toliko" zadovoljniji.

Hvala i samo napred.

Evo ja stavljam mog provajdera Plcomputers opstina Vrbas i Srbobran

Vrh Dno