Ja imam opremu na 5.4 i za sve ovo vreme, sem velikog pinga (300+), nisam primetio razliku izmedju wirellesa i kabla kojeg sam imao na lokaciji gde sam prethodno ziveo.
300ms do čega?
Ja sam na 5Ghz i do Googla mi je max 70ms (UTP kabal do krova, gore switch, pa Mikrotik, 5Ghz na udaljenost od 100m, pa onda još 5Ghz za nekih 3-4km do čvorišta mog provajdera...dalje ne znam).
Da ti nije uključen neki DL u pozadini?
Problem sa malim provajderima je što na kraju meseca u apsolutnom iznosu imaju jako malu zaradu i onda nemaju mogućnost da spuštaju cenu.
Opet, zbog malog broja korisnika, zakupljuju i male linkove.
Pomenuti KingsNet je prilično razgranao svoju mrežu, ali kad sam poslednji put gledao, oni uopšte nisu imali dozvolu za obavljanje ISP delatnosti.
Ja na dve loakcije koristim Maksnet i KBC. Kod ovih drugih koristim paket na protok, pa mi nije mnogo bitno povećanje brzina i potrošim jako malo na mesečnom nivou da bih govorio više o kvalitetu, ali vidim da su napisali da će biti neko povećanje brzina.
S druge strane, kada bi svi wireless provajderi imali tehničku podršku i kvalitet usluge kao Maksnet, čini mi se da bi ovaj topic bio u sasvim drugom svetlu. Podrška preko lokalnog komunikatora odgovara na poruke tokom 24h, počinjem da verujem da nikada ne spavaju, s obzirom da ih nema mnogo.
Najavili su novo povećanje brzine, ali je pitanje dokle će moći da prate provajdere sa kablovksom infrastrukturom, a da zadrže trenutni kvalitet konekcije.