Šta je novo?

Sta raditi kada drugi stanari ne zele da se uvede optika?

Eliot157

Zapažen
Učlanjen(a)
19.04.2022
Poena
22
Zdravo svima, nedavno sam kupio novi stan (siri centar BG-a) i prekasno saznao da u zgradi nije uvedena optika, odnosno, zvao sam SBB da pitam da li je moguce imati optiku u toj zgradi i u tom stanu, na sta su mi vrlo veselo odgovorili da naravno moze, i tek nakon sto sam kupio stan i isao da potpisem ugovor su mi rekli da zapravo optika jos nije uvedena i da je potrebno 51% potpisa stanara (zgrada ima oko 30 stanova).

Predsednik skupstine stanara je rekao da ne zele SBB (meni je svejedno iskreno koji je provajder), i da vidim sa MTS-om, gde su mi rekli istu stvar, potrebno je preko pola stanova da se potpise. Naravno, u zgradi je prosek godina 85 i niko ne zeli ni da cuje za optiku jer ih je neko preplasio da ce da buse celu zgradu itd, bukvalno mi ne biste verovali sta sam sve cuo, kao da ce da ih bombarduju. Trenutno je u zgradi od interneta moguce imati samo MTS-ov paket preko bakarnih zica sa brzinom 20/4, sto je smesno pogotovo sto i devojka i ja radimo od kuce. Ja koliko sam shvatio u ovoj zgradi je pre kablovsku uslugu pruzao KDS, zvao sam i njih (odgovor ''Mi smo firma koja ce da se ugasi do kraja meseca, obratite se telekomu koji nas je kupio''), a kada nazovem telekom kazu da je jedina brza opcija optika. Zvao sam i Orion da pitam za bezicni internet ali su mi rekli da je jedina moguca brzina kod njih 30/4, sto je u principu ovo sto vec imam. Za sada ono sto koristimo je taj MTS-ov bakarne zice 20/4 i Telenorov mobilni internet ali su oba prilicno spori i pucaju.

Da li postoji jos neko resenje? Predsednik je rekao da smem da uvedem optiku kod sebe (poslednji sam sprat) ako neko moze da to uradi preko fasade/krova ''bez busenja ploce svakog sprata'', sto vrlo sumnjam da bi iko uradio, a ja sam sada vec na nivou da bih dao bilo kakve pare samo da nesto sredim po ovom pitanju. 🤦‍♂️

Opomena pred utuženje. Što je inače i besmisao slati SBB-u jer šta oni imaju sa problemom stanara u zgradi. Taj deo je lepo Lik BG objasnio.

MegaSkot je uspeo to što je uspeo jer je iscimao predsednicu skupštine stanara da dozvoli šta treba, mada ona ne bi trebala na svoju ruku da radi takve stvari (da dozvoljava šta joj volja). Sutra može i tako u ime svih na svoju ruku da potpiše da se dozvoljava da se na vrh zgrade stavi predajnik ili da se sa strane zgrade postavi reklama npr.

Dobro, nisam naveo važnu činjenicu, bio sam na poslu.
Imali smo kablovsku u zgradi preko neke firme koju je u međuvremenu kupio SBB. U ugovoru tranzicije je stajalo da se SBB obavezuje da nastavlja sa pružanjem usluge kablovskog operatera.
Oni su nakon nekog vremena rešili da ukinu TV i bilo kakvu podršku, isekli sve kablove.
Kad sam otišao u SBB da potpišem novi ugovor, ubeđivali su me da nikad nisu pružali svoje usluge u mojoj zgradi i time imao sve osnove za predtužbu na savet advokata i upalilo je.

Ponavljam: stan sam kupio ja a ne 51% stanara. Na pećinske ljude idem toljagom a ne cvećem.

Cinjenica da je instalacija vec razvedena u tvojoj zgradi (koju je SBB nasledio kupovinom drugog operatera) sustinski menja stvar. Ti si se pozvao na postojeci ugovor koji je obavezao SBB da nastavi sa pruzanjem usluge (preko instalacija starog operatera ili zamenom instalacija sto se tebe ne tice kako) sto takodje retko ko da moze jer tog ugovora nema. Ti si imao preduslove koje vecina ljudi nema, i tvoje resenje nije primenljivo drugima. Tema je otvorena pod preduslovom da instalacija u zgradi nije izvedena, kao i da ne postoji nikakav ugovor sa operaterom oko preuzimanja drugih instalacija i nastavka pruzanja usluge... dakle tuzba operateru moze biti resenje iskljucivo u tvom slucaju, i ni u jednom drugom. Tebi realno nije bila potrebna ni saglasnost skupstine stanara ili 51% stanara jer instalacija koja je nasledjena vec postoji i sve i da se menja novom, to bi se samo smatralo zamenom kablova / popravkom ili obnovom vec postojece mreze za sta naravno da ne treba odobrenje (koje vec postoji jer je "nasledjeno" kada je SBB kupio starog operatera u tvom slucaju). I jos jedna stvar ne vezano za celu problematiku: Ti jesi vlasnik stana koji si kupio i za radove u tvom stanu ne treba nikakvo odobrenje bilo koga, ali za radove u zajednickim prostorijama u zgradi (hodnici, lift, tehnicke prostorije i sl.) neophodno je odobrenje 51% stanara ili upravnika zgrade, jer su svi vlasnici stanova podjednako vlasnici i zajednickih prostorija u zgradi (dakle ti kupovinom stana nisi kupio 100% zajednicke prostorije). Tebi nicija saglasnost nije ni bila potrebna, tako da je to nebitno u tvom slucaju.

Poslednja izmena:
...za radove u tvom stanu ne treba nikakvo odobrenje bilo koga...
Razumem poentu, ali ovo nije tačno, za manje radove na tekućem održavanje unutrašnjosti objekta (tipa krečenje) ti nije potrebna dozvola nadležnih organa, ali za investiciono održavanje (tipa promena prozora i parketa) ili adaptaciju (rušenje zidova, zidanje novih zidova u stanu) jeste. Pa ako si u lošim odnosim sa komšijama, i kreneš da radiš nešto po svom stanu, izgledno je da te prijave građevinskoj inspekciji radi provere da li radove izvodiš u skladu sa dozvolom i da li je uopšte imaš.

EDIT: Ovo što je @MegaSkot izmuvao potpis i pečat od predsednice je realno njen problem, jer je bez održane skupštine stanara i bez saglasnosti 51% stanara zgrade potpisala dokument. Danas-sutra da bude neki problem, ona je u problemu.

@Lik BG: nije bilo nikakve instalacije, sve su radili od nule.
Sećam se situacije kad su momci došli da buše, predsednica skupštine stanara izletela i počela da se dernja kao krava. Supruga izašla u 8. mesecu trudnoće da vidi šta se dešava, ludača počela da se dernja i na nju. Kulturno sam telefonom popričao sa komšinicom, objasnio da volim horor filmove i prepričao neke scene. Nakon toga mi zahvalila na radovima u zgradi, momci odradili posao i sve rešeno. Nju sam razrešio funkcije nakon nedelju dana.

@Kure: ma kakav problem zbog instalacije kablovske. Prošlo 11 godina od tada, sve ok.

Koliko su ljudi preplašeni u Srbiji, nije ni čudo što bratija vlada.

Ova tema je potpuni promasaj. Niti ima veze sa naslovom niti postoji mogucnost da se drugacije uvede nov prikljucak osim sa pristankom 51% stanara.
Kako gde, kod mene se u ulazu pored Supernove, pojavio i SBB pre 2 godine, koji je svoju opremu povezao na zajedničku struju. Kada sam pitao predsednicu koga je pitala da se uvede SBB, kaže trebalo je jednom komšiji iz prizemlja jer radi od kuće, pa sam mu učinila, toliko o tome. Ja sam uzeo Orion Gpon light, kao i mnoge komšije, i svima nam kablovi ulaze kroz prozor, i idu po spoljnom delu fasade. Takođe nikoga nisu pitali za postavljanje opreme na susednu zgradu, pa kada je neki problem, upravnica im ne dozvoljava izlazak na krov jer su bez saglasnosti postavili opremu, pa se čeka po 5 dana da se problem reši. A mts optiku neće da uvede, traži 51% potpisa.
U glavnom dovoljna je dozvola upravnika da bi provajder ušao u zgradu, bez saglasnosti ostalih stanara, što se vidi na mom primeru.
A to oko renoviranja, kod mene u zgradi stalno neko ruši zidove, pregrađuje, dograđuje itd, ali ljude savršeno boli uvo da prijave komšiju, jer neće da se zameraju nikome. Svako stavlja prozore kakve hoće itd, ali to je već neka druga priča.

U Novom Sadu nijedan operater neće da uvlači optiku u zgradu ako neće imati određen broj mušterija (npr više od pola stanova i sl), pa i ako stambena zajednnica da saglasnost, zabole ih da rade za jednog ili dva korisnika.

Ova tema je potpuni promasaj. Niti ima veze sa naslovom niti postoji mogucnost da se drugacije uvede nov prikljucak osim sa pristankom 51% stanara.
Ukoliko postoji upravnik zgrade 51% nije potrebno već sastavljen predugovor i ugovor upravnika sa firmom koja nudi recimo optiku.
Upravnik je dužan da sazove sastanak stanara, da načini zapisnik da su stanari obavešteni i da predlog ide na glasanje što je sasvim ok varijanta. Malo je glupo da bilo ko nema mogućnost izbora operatera u današnje vreme. Čak i potpisan predugovor ne daje pravo izvođačima radova da krenu sa radovima. Tek kad upravnik da zeleno svetlo za radove, može da se krene.

Ja sam skoro 4 meseca u svojoj zgradi vodio bitku sa MTS-om kojima sam potpisao predugovor. Oni su hteli da odrade kako su oni zamislili uvođenje...odvale pola stepeništa, probiju liniju na sred hodnika i onda razvezuju kanalice. Naravno prvi ja pa i ostali stanari nismo hteli da nam se ulaz nove zgrade demolira...bukvalno sam ih na kraju naterao da urade kako sam im rekao.

Slična stvar je bila ranije sa SBB-om pošto im je oprema krš pa gubitak signala i pucanje interneta opravdavaju ''lošim kablovima unutar zidova''...to rešavaju tako što i oni odvale kanalice i demoliraju ulaz zgrade, postave svoje kablove i kao reše problem a u stvari problem je do njihove opreme koja piči određenu frekfenciju koja se preklapa sa određenim el.potrošačima unutar zgrade i td. 6 meseci cimanja ali su uradili kako je trebalo....evo 3 godine nema problema i nisu mogli ništa da urade bez moje saglasnosti i saglasnosti mojih komšija u smislu međusobne komunikacije i dogovora a ne 51%.

Kad u zgradi postoji makar malo sloge sve se može....

Zdravo svima, nedavno sam kupio novi stan (siri centar BG-a) i prekasno saznao da u zgradi nije uvedena optika, odnosno, zvao sam SBB da pitam da li je moguce imati optiku u toj zgradi i u tom stanu, na sta su mi vrlo veselo odgovorili da naravno moze, i tek nakon sto sam kupio stan i isao da potpisem ugovor su mi rekli da zapravo optika jos nije uvedena i da je potrebno 51% potpisa stanara (zgrada ima oko 30 stanova).

Predsednik skupstine stanara je rekao da ne zele SBB (meni je svejedno iskreno koji je provajder), i da vidim sa MTS-om, gde su mi rekli istu stvar, potrebno je preko pola stanova da se potpise. Naravno, u zgradi je prosek godina 85 i niko ne zeli ni da cuje za optiku jer ih je neko preplasio da ce da buse celu zgradu itd, bukvalno mi ne biste verovali sta sam sve cuo, kao da ce da ih bombarduju. Trenutno je u zgradi od interneta moguce imati samo MTS-ov paket preko bakarnih zica sa brzinom 20/4, sto je smesno pogotovo sto i devojka i ja radimo od kuce. Ja koliko sam shvatio u ovoj zgradi je pre kablovsku uslugu pruzao KDS, zvao sam i njih (odgovor ''Mi smo firma koja ce da se ugasi do kraja meseca, obratite se telekomu koji nas je kupio''), a kada nazovem telekom kazu da je jedina brza opcija optika. Zvao sam i Orion da pitam za bezicni internet ali su mi rekli da je jedina moguca brzina kod njih 30/4, sto je u principu ovo sto vec imam. Za sada ono sto koristimo je taj MTS-ov bakarne zice 20/4 i Telenorov mobilni internet ali su oba prilicno spori i pucaju.

Da li postoji jos neko resenje? Predsednik je rekao da smem da uvedem optiku kod sebe (poslednji sam sprat) ako neko moze da to uradi preko fasade/krova ''bez busenja ploce svakog sprata'', sto vrlo sumnjam da bi iko uradio, a ja sam sada vec na nivou da bih dao bilo kakve pare samo da nesto sredim po ovom pitanju. 🤦‍♂️
Moj brat je to resio,, tako sto su mu direktno sa bandere uveli u stan,jer nikako nije mogao da skupi potpise, mada on je na prvom spratu i nije bilo neki problem, sto mozes i ti uraditi. Ali ovo je bilo kod starog provajdera, pre supernove, neznam kako se oni ponasaju u ovakvim situacija a.

Законом о становању и одржавању зграда („Службени гласник РС“, број 104/16 и 9/20; у даљем тексту: Закон) није дефинисано увођење оптичких инсталација. Постављање инсталација оптичке мреже представља извођење радове на заједничким деловима зграде, о чему скупштина стамбене заједнице доноси одлуку у складу са чланом 42. став 1. тачка 8) Закона.

Чланом 44. став 1. Закона је уопштено прописано да скупштина стамбене заједнице доноси одлуке обичном већином. Изузетак од тог правила је прописан истим чланом 44. став 2., који се односи на потребну сагласност 2/3 гласова свих чланова скупштине за одлуке о: ангажовању професионалног управника (чл. 42. ст. 1. тач. 2), узимању кредита (чл. 42. ст. 1. тач. 4) и располагању заједничким деловима (чл. 42. ст. 1. тач. 12).

То значи да се наведена одлука из тачке 8) доноси обичном већином гласова присутних чланова скупштине.

Dakle nikakve "sve se može kad se srbi slože" i "pripretio sam upravnici/ku" fore , već stambena zajednica mora izglasati saglasnost za uvođenje optike i izvođenje radova.

Milina čitati kad neko izvadi članove iz zakona, još samo i da svi mi i živimo po istim zakonima i bio bi pun pogodak.

Kad je SBB hteo da uđe, pre optike, sa televizijom i internetom, u zgradu u kojoj ja živim, predsednik, tada nije bilo upravnika, rekao im da rade šta hoće, a zauzvrat dobio besplatan priključak i njemu direkno u džep svakog meseca nekoliko stotina evra za postavljanje opreme.

Evo ga danas X godina posle, još živi u istom stanu, tužen jeste, dinara mu uzo izvršitelj nije, i prolazi pored ostalih stanara bez pardona.

Tako da možeš da citiraš zakone, ali sa praksom veze nema.

Moj brat je to resio,, tako sto su mu direktno sa bandere uveli u stan,jer nikako nije mogao da skupi potpise, mada on je na prvom spratu i nije bilo neki problem, sto mozes i ti uraditi. Ali ovo je bilo kod starog provajdera, pre supernove, neznam kako se oni ponasaju u ovakvim situacija a.
Ovo resenje je tehnicki izvodljivo ali provajderi u 99% slucajeva ovakvu montazu u zgradama (kolektivno stanovanje) izbegavaju, odbace mogucnost prikljucenja i formalno navedu da ne postoje tehnicke mogucnosti za uvodjenje instalacije/usluge. Moj slucaj je bio da je sam monter odbio montazu zbog ne postojanja instalacije u zajednickim prostorijama grade i zvanicno napisao izvestaj MTS-u da je tehnicki moguce uvesti optiku/uslugu u moj stan sa bandere kablom direktno u moju terasu, dakle bez uvodjenja instalacije u zgradu. Telekom me je kasnije obavestio da su odbili uvodjenje optike u moj stan jer "ne postoje tehnicke mogucnosti za prikljucenje". Ja sam se na to zalio sa obrazlozenjem da je monter zvanicno sastavio izvestaj da je tehnicki moguce uvesti optiku u moj stan direktno sa bandere (sto je on naknadno potvrdio u direktnom razgovoru sa Telekomom), na sta me je Telekom obavestio da oni pod tehnickim mogucnostima podrazumevaju uvodjenje instalacije (optickog kabla) iz zajednickih prostorija u zgradi a ne sa bandere, bar kad je u pitanju zgrada / kolektivno stanovanje. Prikljucenje preko bandere je po pravilniku Telekoma moguce samo za kuce, nikako za stan u zgradi... To isto pravilo vazi i za SBB, za ostale provajdere ne znam. Ja sam se zalio, pricao sa mnogima u Telekomu (cak i nekim prijateljima koji rade u istom) ali mrka kapa... Naravno da izuzetaka uvek ima, ali daleko od toga da je to pravilo...

Milina čitati kad neko izvadi članove iz zakona, još samo i da svi mi i živimo po istim zakonima i bio bi pun pogodak.

Kad je SBB hteo da uđe, pre optike, sa televizijom i internetom, u zgradu u kojoj ja živim, predsednik, tada nije bilo upravnika, rekao im da rade šta hoće, a zauzvrat dobio besplatan priključak i njemu direkno u džep svakog meseca nekoliko stotina evra za postavljanje opreme.

Evo ga danas X godina posle, još živi u istom stanu, tužen jeste, dinara mu uzo izvršitelj nije, i prolazi pored ostalih stanara bez pardona.

Tako da možeš da citiraš zakone, ali sa praksom veze nema.

to se zove srpska posla, ja sam samo naveo kakva je regulativa
Ovo resenje je tehnicki izvodljivo ali provajderi u 99% slucajeva ovakvu montazu u zgradama (kolektivno stanovanje) izbegavaju, odbace mogucnost prikljucenja i formalno navedu da ne postoje tehnicke mogucnosti za uvodjenje instalacije/usluge. Moj slucaj je bio da je sam monter odbio montazu zbog ne postojanja instalacije u zajednickim prostorijama grade i zvanicno napisao izvestaj MTS-u da je tehnicki moguce uvesti optiku/uslugu u moj stan sa bandere kablom direktno u moju terasu, dakle bez uvodjenja instalacije u zgradu. Telekom me je kasnije obavestio da su odbili uvodjenje optike u moj stan jer "ne postoje tehnicke mogucnosti za prikljucenje". Ja sam se na to zalio sa obrazlozenjem da je monter zvanicno sastavio izvestaj da je tehnicki moguce uvesti optiku u moj stan direktno sa bandere (sto je on naknadno potvrdio u direktnom razgovoru sa Telekomom), na sta me je Telekom obavestio da oni pod tehnickim mogucnostima podrazumevaju uvodjenje instalacije (optickog kabla) iz zajednickih prostorija u zgradi a ne sa bandere, bar kad je u pitanju zgrada / kolektivno stanovanje. Prikljucenje preko bandere je po pravilniku Telekoma moguce samo za kuce, nikako za stan u zgradi... To isto pravilo vazi i za SBB, za ostale provajdere ne znam. Ja sam se zalio, pricao sa mnogima u Telekomu (cak i nekim prijateljima koji rade u istom) ali mrka kapa... Naravno da izuzetaka uvek ima, ali daleko od toga da je to pravilo...

Sada je na većini lokacija optika pod zemljom, tako da i nema bandera često.

Dakle ovakva su pravila:

Jednoglasna odluka potrebna je jedino za usvajanje Pravila vlasnika.
Dvotrećinska većina je potrebna za donošenje odluka koje se odnose na:

• raspolaganje zajedničkim delovima zgrade (otuđivanje, pripajanje, izdavanje u zakup i sl), kao i za potrebe nadziđivanja,
  • poveravanje upravljanja profesionalnom upravniku,
  • kreditnom zaduživanju stambene zajednice,
  • promenu kriterijuma prema kojima vlasnici posebnih delova zgrade učestvuju u troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i upravlјanja zgradom (vlasnici posebnih delova mogu da odluče da i za tekuće održavanje primene kriterijume za investiciono održavanje – srazmerno učešću površine svojih posebnih delova u odnosu na zbir površina svih posebnih delova, kao i da za investiciono održavanje primene kriterijume za tekuće održavanje – srazmerno broju svojih posebnih delova u odnosu na ukupan broj svih posebnih delova).
Prosta većina je potrebna za donošenje odluka koje se odnose na:

• tekuće održavanje,
  • izbor ili razrešenje upravnika,
  • kao i za donošenje svih drugih odluka iz nadležnosti skupštine stambene zajednice za koje nije predviđena drugačija većina.

* Ukoliko su vlasnici posebnih delova doneli pravila vlasnika, većina glasova potrebna za donošenje navedenih odluka može se aktom o pravilima vlasnika i na drugačiji način utvrditi od onoga koje je zakonom propisan.

Uvođenje optike spada pod najčešće pod Prosta većina teorijski može to da se to uradi i preko Pravila vlasnika ali to je manje više utopija...tako da no 51% no optika....čisto da se zna to nije 51% stanova već 51% ukupne površine (to je promenjeno novim zakonom bar koliko ja znam)...tako da stan od 100 kvadrata ima veću glasačku moć od stana od 50 kvadrata....

Sve ostalo je muljanje za koje može bar teorisjki da se odgovara...čak i krivično.

Što se tiče što Žika može da uđe a Pera ne može bitno je da se naglasi da ovde kod nas provejava jedan stav iz komunizma da je sve naše i da ko ulazi gde reguliše država ali gle čuda ne reguliše u ovom slučaju (mada ima još recidiva koje čine da su vlasnici satnova u prednosti u odnosu na vlasnike kuća),...stanovi u zgradama i sama zgrada su privatno vlasnišvo i kao takvo stanari su dužni sami da ih i da je održavaju. Isto tako imaju pravu da puste Žiku da dođe a Peru da ne puste i tu nema ljutiš...privatna svojina je čudo :)...Sve što Vam treba jeste cenzus i 51% 66& ili 100%...u zavisnosti od gore navedenih kriterijuma.

Poslednja izmena:
Molim te nemoj unositi zabunu, jer sam gore bukvalno naveo tumačenje i pojašnjenje zakonodavca Min. građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dakle za radove poput uvođenja optike potrebno je 51% glasova prisutnih članova stambene zajednice na zakazanoj sednici, odnosno ako je ispunjen kvorum, a kvorum je ispunjen ako je prisutno 51% članova. I nije tačno da je u pitanju 51% površine, jer se površina uzima u obzir kod radova iz investicionog održavanja, koje finansiraju stanari odnosno stambena zajednica. Radove na uvođenju optike u zajedničkom prostoru zgrada nikada ne plaća stambena zajednica, prema tome apsolutno se ne primenjuju pravila kao kod investicionog održavanja.

Nije važno važno je da je potrebno da se vlasnici zgrade saglase....i to je poenta dakle nema optike ni bilo čega drugog ako nema saglasnost istanara.

Poslednja izmena:
Apsolutno se ne računa površina kod ovakvih odluka. Površina se uzima u obzir samo kod radova na investicionom održavanju, koje radove plaćaju stanari tj stambena zajednica. Tipičan primer plaćanja prema površini posebnog dela je recimo kada se u zgradi menja kotao za grejanje i druge zajedničke grejne instalacije, tada vlasnici posebnih delova plaćaju srazmerno učešću svoje površine u ukupnoj površini svih posebnih delova.

"Investiciono održavanje obuhvata aktivnosti i radove na popravci i zameni starih i postavljanju novih elemenata (krovne konstrukcije i drugih konstruktivnih elemenata zgrade, lifta, fasade, ograde, podova, plafona, zidova, hidro i termo izolacija i dr), instalacija (elektro, vodovodnih, toplotnih i dr), uređeja i druge opreme."

Ali ok, verovatno znaš bolje od važećih propisa i od onih koji su propise doneli.

Samo još da dodam, nikada površina ne utiče na broj glasova, niti vlasnik veće površine ima više glasova ili njegovi kvadrati ulaze u zbir glasanja, već samo kao u gore navedenim slučajevima, veća površina može značiti veće troškove za vlasnika.

Poslednja izmena:
@jova321 u praksi je situacija takva da vlasnici nekretnina ili upravnici zgrada, vrlo često sa većom grupom stanara, neretko uz medije, a i policiju, izađu ispred i zatraže stopiranje radova. Moja majka je takođe to učinila ispred lokala, jer Telekom nije izašao sa ponudom o zakupnini zemljišta, kao što to čini SBB i uredno plaća za prolazak kablova na privatnoj svojini.

Nazad
Vrh Dno