Šta je novo?

Sta posle ati 7500?

Nemanja

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
645
Moja oprema  
Mobilni telefon
Poco X3 Pro
Pametni uređaji
Garmin
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam trenutno neku ATI 7500 LE, mogu da je prodam. Sta drugo mi vredi da kupim, ali da ne bude da doplatim 50 E a imam 5% ubrzanja. Posto dosada nisam menjao graf karticu vidi se da mi nije mnogo trebala, tj. da se nisam mnogo igrao - znaci treba mi jedna all around kartica.
Masina je mb EPOX , 2500+, 2*256 MB.

Nemanja je napisao(la):
Imam trenutno neku ATI 7500 LE, mogu da je prodam. Sta drugo mi vredi da kupim, ali da ne bude da doplatim 50 E a imam 5% ubrzanja. Posto dosada nisam menjao graf karticu vidi se da mi nije mnogo trebala, tj. da se nisam mnogo igrao - znaci treba mi jedna all around kartica.
Masina je mb EPOX , 2500+, 2*256 MB.
Ati 9550 128 Mb 128bit. Dobro i isplativo. Koristi search.

Hvala na odgovorima.
Da video sam 9550, ali koliko sam video on radi na istim taktovima kao i moja sadasnja kartica 250/200 ddr. Ne planiram da overklokujem, tako da ne znam koliko se to isplati. Nasao u sam u ZR club3d 9600pro za 7200 dinara pre Nove, ali je vec bilo sa porezom (6000+1200). A za ovaj Asus su mi trazili 72 E + 20% poreza sto bi izaslo isto kao 9600pro, a na mestu gde je bilo bez poreza nije bilo ASUSA.
Po mom nekom vidjeju kada se zamenjuje komponenta trebalo bi barem udvostruciti radni takt i ocekivati oko 40% bolje performanse. Tako da bi mi odgovarali taktovi 500/300 a to je vex 9600xt koji je mnogo skuplji.
Eto to je moja dilema.

Pa sta ako radi na istom radnom taktu ? Postoji mnogo vise od radnog takta hardvera.
Da ne ulazimo u problematiku, R9550 je vise puta brzi od tvoje trenutne 7500LE.
Da ne govorimo sto ti ne mozes da igras sve igre sa tom karticom obzirom na njenu specifikaciju i mogucnosti.

Poslednja izmena:
9800 ili 9550 🙂

Nemanja ...
...Nije tehnoloski napredak kada se na poslojecu tehnologiju "Budji" takt (MHz na CPU & GPU), inace prvi svetski "overkloker" je intel , koji je svoje nedostatke nadoknadjivao povecavanjem frekvencije... Sta je bolje : intel na 2 ghz ili atlhon na 2 ghz (ovo je bilo suvise neravnopravno) 🙂. Sta je bolje intel na 2ghz ili athon na 1,4 ghz?

Then, radeon 9550 it is.
I da vec neke igre nisam mogao da igram jer traze barem 8.1 direct x kompatibilnu karticu a ova moja je jos dirext x 7 :S:
Da li ce Simsi 2 ici sa 9550 u 1024x768 ?

Pozdrav i hvala jos jednom jednom na trudu!

Bio sam u slicnoj dilemi kao i ti do skoro pa cu ti reci moje misljenje. Sistem mi je slican:Barton 2600+, 2x256 mb Ram na Abit AN7. Graficka je bila Radeon 7200. Uzeo sam posle slicnog razmisljanja, (pokrenuo sam cak i duzi tred na forumu), polovni 9600 pro za 100 eura, mada jeste preplacen malo ,prezadovoljan sam, a veruj mi da ih je izuzetno tesko naci. Ti novi Radeoni 9600 pro koji se nude za te pare koje si naveo vrlo su sumnjivi, potrazi na forumu pa ces videti sta se zapravo krije iza tih cena: remarkovani 9550 ili 9600, sa slabijom memorijom, i uglavnom slabije klokovani.Ne mora da znaci da sam 100% u pravu ali uglavnom je ovo bilo pravilo. Novi Radeoni 9600 pro (dok ih je bilo) su inace bili nekih 20-30 evra jeftiniji od 9600XT modela. Ako pogledas cene 9600XT modela koje su i dalje cvrsto na 130-140 evra bez poreza postavlja se pitanje kako je moguce da je 9600 pro pojeftinio a da ga u padu cena nije pratio XT. Zakljucak, to nije isti 9600 pro, u sta su se mnogi ljudi na forumu uverili na svojoj kozi. Po meni, dok ne probas takav 9600 pro i ne uporedis sa onim sto bi ti dao u performansama 9550 ili 9600xt nemoj da ga uzimas.
Druga stvar, razmisli koliko zelis da ti sluzi ta graficka.Pretpostavljam da si "all arround' user kao i ja, dakle uglavnom multimedija i ponekad igrice.Ja sam potpuno bio svestan ce 9600 pro da bude aktuelan jos mozda 6 meseci i da vec sada gubi dah kao resenje za igru na duze staze. I sam sam malo u godinama kada mi vise i nije vreme za igranje video igara,a za filmove i TV ovaj 9600pro moze da me sluzi jako dugo (sto i nameravam). Evo ti primera: trenutno ne postoji igra koju ne mogu da pokrenem u max detaljima 800x600 bez AF i AA (Doom3 i Chronicles of Riddick su na samoj granici, u 1024x768 cesto mi FPS pada ispod 20 sto smatram neigrivim). Svestan sam vrlo da ce za samo par meseci izaci nesto sto svakako necu moci da poteram u max detaljima ali mi i ne smeta jer polako prestajem da igram igre, kao sto vec rekoh.
Moj savet tebi za kupovinu graficke karte bio bi sledeci: posto pretpostavljam da ces prodati svoj 7500le (verovatno za oko 20-25evra) ako dodas kao sto sam razumeo 50 evra izbor ti je ili 9550 ili polovan 9600 pro ili taj (sumnjivi) novi 9600pro. Ako imas vise para nikako ne preporucujem 9600xt,ni 9700 pro, cak ce i 9800pro i FX 5900xt brzo pregaziti vreme. Pravo resenje, ako zaista jesi gamer, je 6600GT Nvidia ili x700 pro Radeon. Cene ce definitivno pasti na nekih prihvatljivih 120-130 eura u toku godine ali treba sacekati.
Jos nesto, moj 3dmark skor je skocio 3 puta kad sam zamenio graficku, stoga ocekuj da ces zaista dobiti znacajan skok u performansama, cak i ako uzmes 9550. Naravno, sigurno ces morati da ga klokujes do nivoa 9600 pro ako hoces bilo sta da igras sa detaljima "do daske" (mada ja nisam uopste pristalica oveklokovanja bilo cega) ali i na defaultu je to zaista izvanredna kartica kojom ces ostvariti barem 2 puta veci skor u 3d marku. Nemoj da se zavaravas da je odraz brzine kartice broj megaherca memorije i GPU-a, ima tu mnogo drugih stvari, broj vertex, pixel shader jedinica, broj tranzistora i tome slicno. Ljudi su te dobro savetovali,taj 9550 je odlicna kupovina i neuporediv sa tim prastarim 7500le. Ta je kartica zapravo onaj prvi prepotopski Radeon od pre 5 godina koji je u to vreme imao zapanjujuce veliki klok samo zbog tehnologije izrade cipa ali od toga prakticno nikakve koristi nije imao. To ne moze da se uporedi sa bilo kojim 9550.A ako hoces resenje na duge staze, kao sto sam vec naveo, cuvaj pare za x700 pro. Nema potrebe za zurbom, PDV nas je vec strefio.
Nadam se da sam bio od pomoci.
Pozdrav.

I od ovolikog posta izadje zakljucak da je 9550 pravi izbor, sto smo mu mi odmah na pocetku rekli 🙂

Nemanja, obrati paznju na sledece: uzmi iskljucivo 128-bitni model. Zato sam ti i preporucio Asusa, posto 9550GE oznacava 128-bitni, a samo 9550 je 64-bitni model. Ako ne nadjes Asusa, ne kupuj nista sto nema jasno i glasno napisano na kutiji da koristi 128-bitni interfejs. Znaci, nikako 64-bitne, to jest 9550SE modele, da ne ispadne posle da smo te lose savetovali...

EDIT: 9550 je DirectX 9 kartica, tako da se za Simse ne brini... Takodje, svaki 9550 sa inicijalnih 250/200 MHz moze da se podigne na 400/250, tako da ocekuj dodatni performance boost...

Poslednja izmena:
Svaka ti cast alibaba, dao si mi odgovor koji sam trazio sa super iscrpnim objasnjenjem!
Ispalo je tako kao sto je i receno na pocetku, ali ineresovalo me je da tacno znam u sta ulazem tesko zaradjene evrice!

Pozdrav svima i srećni predstojeći praznici!!!

Poslednja izmena:
Raszmotri gigabyte 9550, pasivni hladnjak. Na kutiji jasno pise 128bit tako da ne mogu da ti podvale, ali ovu katicu je stvarno steta neoverklokovati.
Voodoo: Slazem se da svaki core moze na 400Mhz, ali tesko da svaka memorija moze na 250.

Odogovaralo bi mi pasivno hladjenje, pogledacu da li mogu da nadjem.
Samo sam zaboravio da pitam kakav je kvalitet reprodukcije filmova kada se gleda na TV-u kod novih 9600 radeona u odnosu na stare (7x00) ?

Nemanja je napisao(la):
Odogovaralo bi mi pasivno hladjenje, pogledacu da li mogu da nadjem.
Samo sam zaboravio da pitam kakav je kvalitet reprodukcije filmova kada se gleda na TV-u kod novih 9600 radeona u odnosu na stare (7x00) ?
Pfff.... Dobar je. Sasvim dobar. Bices zadovoljan. Za bolju sliku uzmi Sapphire (subjektivno), za bolji OC ASUS (objektivno).

Minja je napisao(la):
Pfff.... Dobar je. Sasvim dobar. Bices zadovoljan. Za bolju sliku uzmi Sapphire (subjektivno), za bolji OC ASUS (objektivno).

Zlatna sredina mu je Abit R9550 (subjektivno & objektivno). :d

Hvala na preporukama ali mislim da u Zrenjaninu ne mogu bas da biram vec mogu da uzmem ono sto ima!

Poslednja izmena:
Minja je napisao(la):
Pfff.... Dobar je. Sasvim dobar. Bices zadovoljan.
Da li to uporedjujes sa 7x00 serijom ili uopsteno?

Nemanja je napisao(la):
Hvala na preporukama ali mislim da u Zrenjaninu ne mogu bas da biram vec mogu da uzmem ono sto ima!

Sto,pa bolje ti je da izgubis jedan dan i da potegnes do NS ili BG i uzmes bas ono sto hoces(jer kao sto kazes kartice retko menjas),nego da uzmes nesto cime nisi u startu zadovoljan

choveche, poslusaj URGH-a!
...osim ako kalkulises u cenu GK i cenu prevoza.

Definitivno poslusaj Urgha! Ipak se ne menja graficka svaki dan (osim ako nisi Sasa, Kokos ili Car :d ).

Ma ne volim da kupujem van ZR-a zbog eventualnih reklamacija i garancije jer mi se tu trosak visestruko povecava. Ali ako bas nista ne nadjem mozda i skocim do BG-a, jer mozete u tom slucaju da mi preporucite neke dobro snabdevene firme sa kojima ste imali pozitivna iskustva, moze i na pm.

Nazad
Vrh Dno