Bio sam u slicnoj dilemi kao i ti do skoro pa cu ti reci moje misljenje. Sistem mi je slican:Barton 2600+, 2x256 mb Ram na Abit AN7. Graficka je bila Radeon 7200. Uzeo sam posle slicnog razmisljanja, (pokrenuo sam cak i duzi tred na forumu), polovni 9600 pro za 100 eura, mada jeste preplacen malo ,prezadovoljan sam, a veruj mi da ih je izuzetno tesko naci. Ti novi Radeoni 9600 pro koji se nude za te pare koje si naveo vrlo su sumnjivi, potrazi na forumu pa ces videti sta se zapravo krije iza tih cena: remarkovani 9550 ili 9600, sa slabijom memorijom, i uglavnom slabije klokovani.Ne mora da znaci da sam 100% u pravu ali uglavnom je ovo bilo pravilo. Novi Radeoni 9600 pro (dok ih je bilo) su inace bili nekih 20-30 evra jeftiniji od 9600XT modela. Ako pogledas cene 9600XT modela koje su i dalje cvrsto na 130-140 evra bez poreza postavlja se pitanje kako je moguce da je 9600 pro pojeftinio a da ga u padu cena nije pratio XT. Zakljucak, to nije isti 9600 pro, u sta su se mnogi ljudi na forumu uverili na svojoj kozi. Po meni, dok ne probas takav 9600 pro i ne uporedis sa onim sto bi ti dao u performansama 9550 ili 9600xt nemoj da ga uzimas.
Druga stvar, razmisli koliko zelis da ti sluzi ta graficka.Pretpostavljam da si "all arround' user kao i ja, dakle uglavnom multimedija i ponekad igrice.Ja sam potpuno bio svestan ce 9600 pro da bude aktuelan jos mozda 6 meseci i da vec sada gubi dah kao resenje za igru na duze staze. I sam sam malo u godinama kada mi vise i nije vreme za igranje video igara,a za filmove i TV ovaj 9600pro moze da me sluzi jako dugo (sto i nameravam). Evo ti primera: trenutno ne postoji igra koju ne mogu da pokrenem u max detaljima 800x600 bez AF i AA (Doom3 i Chronicles of Riddick su na samoj granici, u 1024x768 cesto mi FPS pada ispod 20 sto smatram neigrivim). Svestan sam vrlo da ce za samo par meseci izaci nesto sto svakako necu moci da poteram u max detaljima ali mi i ne smeta jer polako prestajem da igram igre, kao sto vec rekoh.
Moj savet tebi za kupovinu graficke karte bio bi sledeci: posto pretpostavljam da ces prodati svoj 7500le (verovatno za oko 20-25evra) ako dodas kao sto sam razumeo 50 evra izbor ti je ili 9550 ili polovan 9600 pro ili taj (sumnjivi) novi 9600pro. Ako imas vise para nikako ne preporucujem 9600xt,ni 9700 pro, cak ce i 9800pro i FX 5900xt brzo pregaziti vreme. Pravo resenje, ako zaista jesi gamer, je 6600GT Nvidia ili x700 pro Radeon. Cene ce definitivno pasti na nekih prihvatljivih 120-130 eura u toku godine ali treba sacekati.
Jos nesto, moj 3dmark skor je skocio 3 puta kad sam zamenio graficku, stoga ocekuj da ces zaista dobiti znacajan skok u performansama, cak i ako uzmes 9550. Naravno, sigurno ces morati da ga klokujes do nivoa 9600 pro ako hoces bilo sta da igras sa detaljima "do daske" (mada ja nisam uopste pristalica oveklokovanja bilo cega) ali i na defaultu je to zaista izvanredna kartica kojom ces ostvariti barem 2 puta veci skor u 3d marku. Nemoj da se zavaravas da je odraz brzine kartice broj megaherca memorije i GPU-a, ima tu mnogo drugih stvari, broj vertex, pixel shader jedinica, broj tranzistora i tome slicno. Ljudi su te dobro savetovali,taj 9550 je odlicna kupovina i neuporediv sa tim prastarim 7500le. Ta je kartica zapravo onaj prvi prepotopski Radeon od pre 5 godina koji je u to vreme imao zapanjujuce veliki klok samo zbog tehnologije izrade cipa ali od toga prakticno nikakve koristi nije imao. To ne moze da se uporedi sa bilo kojim 9550.A ako hoces resenje na duge staze, kao sto sam vec naveo, cuvaj pare za x700 pro. Nema potrebe za zurbom, PDV nas je vec strefio.
Nadam se da sam bio od pomoci.
Pozdrav.